ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترکیه و اعراب به دنبال استقلال راهبردی از غرب ترکیه

ترکیه و اعراب به دنبال استقلال راهبردی از غرب
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش جام جم آنلاین به نقل از «راهبرد معاصر»؛ سفر رسمی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی عصر جدیدی از همکاری های اقتصادی میان این کشورها و در راستای «استقلال راهبردی» از غرب است. اردوغان پس از انتخاب مجدد، مهمت شیمشک را به عنوان وزیر دارایی انتخاب کرد و این موضوع نشان دهنده بازگشت به رویکرد «ارتدوکس اقتصادی» و اولویت دادن به ثبات بازار است که می تواند زمینه سرمایه گذاری کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را در ترکیه فراهم کند.
با توجه به تورم، کسری حساب جاری، کاهش ارزش لیر و ذخایر ارزی، اقتصاد ترکیه برای بهبود وضعیت نیازمند سرمایه گذاری خارجی است. انتصاب شیمشک نشان دهنده حرکت ترکیه به سمت عادی سازی روابط با کشورهای عربی منطقه خلیج فارس است؛ شتابی که با سفرهای رسمی متقابل در سال 2021 آغاز شد. در ژوئن سال جاری، شیمشک نشست های سطح عالی با مقام های سعودی، اماراتی و قطری برگزار کرد تا زمینه را برای همکاری های اقتصادی دوجانبه فراهم کند.
روابط رو به توسعه ترکیه با این سه کشور عربی خلیج فارس نشان دهنده همگرایی منافع و توافق در بسیاری از موضوعات است. این روابط شامل توافق بر سر مزیت های نسبی مکمل، اشتیاق آنها برای تنوع بخشیدن به مشارکت های تجاری و تمایلشان برای استقلال راهبردی از غرب است. ترکیه با انعکاس همکاری رو به رشد خود، اعلام کرد با امارات متحده عربی قراردادهایی منعقد کرده است که به بیش از 50 میلیارد دلار می رسد. گسترش مشارکت در حوزه های کلیدی مانند دفاع، انرژی و حمل‌ونقل نشان‌دهنده علائق ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس به استفاده از سرمایه مالی، دانش فنی و مزیت‌های جغرافیایی برای رشد اقتصادی است. توسعه مشارکت نشان دهنده همسویی مجدد طرف ها برای مقابله با تهدیدها و کاهش وابستگی به آمریکاست.
دلیل اصلی علاقه مجدد ترکیه به تقویت روابط با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، جذب جریان سرمایه و حفظ میراث اردوغان به عنوان رئیس جمهوری است که در دو دهه گذشته توانسته رشد اقتصادی را در کشورش حفظ کند. دولت ترکیه در سال 2020 حجم تجارت خارجی خود را با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به 22 میلیارد دلار رساند و برای سه برابر کردن این رقم در پنج سال آینده برنامه های بلندپروازانه ای دارد.
از سال 2020 میلادی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس 7.1 درصد از سرمایه گذاری مستقیم خارجی را در ترکیه در اختیار دارند. قطر با سرمایه گذاری 9.9 میلیارد دلاری، بیشترین سرمایه گذاری مستقیم خارجی را میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برعهده دارد. امارات با 3.4 میلیارد دلار و عربستان سعودی با 500 میلیون دلار به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. این ارقام احتمالاً در چند سال آینده به وسیله سرمایه‌گذاری‌هایی که در بخش‌های انرژی، دفاع، مالی، خرده‌فروشی و حمل‌ونقل انجام خواهد شد، دو برابر می شود و به 30 میلیارد دلار خواهد رسید.
همکاری اقتصادی میان دو طرف باعث خواهد شد ترکیه در سه کشور مذکور سرمایه گذاری گسترده ای انجام دهد. در وهله نخست، این سرمایه گذاری ها در بخش های ساختمانی و خدماتی مانند فناوری اطلاعات، مخابرات، فناوری کشاورزی و همکاری مشترک دفاعی مانند ساخت پهپاد خواهد بود. این مشارکت در حال تحول وضعیت برد-برد است. جغرافیای ترکیبی ترکیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، سه منطقه پرسود خلیج فارس، مدیترانه شرقی و دریای سیاه را به هم متصل می کند که می تواند به کشورها کمک کند ارتباطات خود را گسترش دهند و در منطقه آشوب زا بتوانند وابستگی متقابل خود را تقویت کنند.
امارات متحده عربی برای جذب سرمایه گذاری خارجی به دنبال اجرای اصلاحات اجتماعی و تجاری است. آنها آماده توسعه دانش خود در زمینه های نوظهور مانند هوش مصنوعی و رباتیک هستند. این در حالی است که ترکیه در بخش های دفاعی و ساخت و ساز دارای مزیت های نسبی است. ترکیه به عنوان عضوی از «گروه 20» به اقتصادی متنوع از نظر فناوری پیشرفته و پیچیده تبدیل شده است.
ترکیه اکنون مشتاق است موافقتنامه های مشارکت اقتصادی دوجانبه خود را به توافقی چندجانبه با شورای همکاری خلیج فارس گسترش دهد. علاوه بر این، برآورد می‌شود زلزله‌های فوریه برای ترکیه 104 میلیارد دلار خسارت زیرساختی به همراه داشته باشد، بنابراین ترکیه برای بهبود سریع باید مشارکت‌های تجاری خود را متنوع و عمیق‌تر کند.
در نهایت، هجوم سرمایه‌گذاری‌های جدید نشان می‌دهد کشورهای حوزه خلیج‌فارس و ترکیه یکدیگر را به‌عنوان شرکای متقابل سودمند می‌بینند. سفر اردوغان به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بر عمیق‌تر شدن مشارکتشان در عرصه اقتصاد تأکید می کند و می تواند در بلندمدت در حوزه های راهبردی پیامدهای عمیقی داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1048283/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلزنی بهترین دروازه‌بان جهان در لیگ برتر اروپا

بازار بیلت چین در ثبات

هدف از سفر معاون نخست وزیر چین به تهران به روایت مسعود پزشکیان

قیاس دو کارخانه فولاد یکی در چین و دیگری در ایران

نگرانی ناتو از همکاری مشروع ایران، روسیه و چین

همکاری‌ روسیه، چین، کره شمالی و ایران تهدید است!

تولید سالانه 5400 تن آنتیموان در استرالیا از طریق پروژه هیلگرو

وزیر جدید ارتش آمریکا معرفی شد

قصد عربستان سعودی برای کاهش وابستگی به آمریکا

ترامپ : کانادا باید ایالت پنجاه و یکم آمریکا شود و ترودو فرماندار آن! + فیلم

توصیه شهید سیدحسن نصرالله بو شورشیان در سوریه + فیلم

بازی خطرناک اسرائیل در لبنان

آیا به موعد اصلاح قیمت انرژی رسیده‌ایم؟

روایت قانون حجاب؛ نویسندگان مشتاق و مجریان منتقد

موج گسترده‌ انتقاد به یک قانون

رویترز: مکرون در صورت سقوط دولتش سریعا نخست‌وزیر جدید منصوب می‌کند

اعتراف بزرگ ارتش صهیونیست در پی مرگ اسرای اسراییلی

انگلیس درباره فروش قطعات اف35 به اسرائیل تجدیدنظر می‌کند

داستان تکراری کودتا و استیضاح در کره جنوبی

پسرنتانیاهو در بند مقاومت؛ اقدام جدید خانواده اسرای اسرائیلی

پشت پرده توئیت ترامپ علیه حماس به روایت رسانه عبری

وزیر نیرو: بازگشت خاموشی‌ها بستگی به میزان تأمین سوخت نیروگاه‌ها دارد

اسکله ریلی «رو - رو بندر امیرآباد» براساس زمان‌بندی تکمیل می‌شود

پوتین: روابط تجاری و اقتصادی ما با ایران پایدار و قابل اعتماد است/ قطعاً در سال جاری شاهد افزایش حجم مبادلات تجاری میان دو کشور خواهیم بود

امضاء تفاهم نامه همکاری میان ایران و ویتنام

خداحافظی اولین ژاپنی لیگ برتر انگلیس در 45 سالگی!

انتخاب ناصر حجازی به عنوان بهترین دروازه بان تاریخ آسیا

صنعت فولاد اروپا درد می‌کشد

پیگیر جدی اجرای توافق جامع میان ایران و چین هستیم

چین: ایران شریک مهم و راهبردی است

سقوط بورس‌های آسیایی

پیگیری اجرای توافق جامع ایران و چین

بررسی همکاری های ایران و چین در حوزه اداری

چین: ایران شریک مهم و راهبردی ماست

درمان رایگان کودکان لب‌چاک در افغانستان از سوی یک پزشک افغانستانی

دارایی‌های عربستان از اوراق خزانه‌داری آمریکا در بالاترین سطح 4 ساله

آمریکا و اسرائیل مصمم هستند تا یک کشمکش بین مذاهبی ایجاد کنند

رسانه آمریکایی: جنگنده‌های اف 14 ایران به‌روز شده‌اند

ادعاهای عجیب بلینکن درباره تحرکات گروه‌های تروریستی در سوریه

پرواز پهپاد مشکوک در حوالی زمین گلف ترامپ

وزیر ارتش آمریکا معرفی شد/ انتصاب نمانیده «ترامپ» در امور اسیران صهیونیست در غزه

وزیر جدید ارتش آمریکا معرفی شد/ انتصاب نمانیده «ترامپ» در امور اسیران صهیونیست در غزه

جدیدترین موضع‌گیری خصمانه آمریکا علیه ایران

ایلان ماسک: آمریکا خیلی سریع به‌سمت ورشکستگی می‌رود

موضع‌گیری جدید آمریکا علیه ایران

بلینکن: آتش‌بس در لبنان همچنان پابرجاست

بیانیه وزارت خارجه آمریکا علیه تهران

ترامپ برای اسرای صهیونیست، فرستاده ویژه تعیین کرد

پیشنهاد فولادسازان آمریکایی برای تقویت بازار

ترامپ نماینده خود در خصوص امور اُسرای غزه را معرفی کرد