ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تلاش ترکیه برای پیوستن به بریکس، پیوستن به اتحادیه اروپا را تسریع می‌کند؟ اروپا

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

درخواست ما در این زمینه کاملا روشن است و مراحل آن در چارچوب مقتضی در حال انجام است.»
کشورهای گروه بریکس هنوز ارزیابی خود را از این درخواست ارائه نکرده‌اند. عمر چلیک اما جزییات بیشتری در این باره که درخواست ترکیه دقیقا چه زمانی ارائه شده مطرح نساخت اما تصریح کرد ترکیه زمانی که نتیجه بررسی این درخواست مشخص شود از آن مطلع خواهد شد.
نام بریکس برگرفته از حروف اول اعضای اصلی این گروه شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است.
رسانه‌های ترکیه در پی این رویداد اعلام کردند «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه از این درخواست ترکیه استقبال و تصریح کرد که از عضو شدن آنکارا در این سازمان اقتصادی حمایت می‌کند.
در این راستا وبگاه آلمانی «دویچه وله» تحلیل می‌کند چنانچه عضویت ترکیه در گروه بریکس، گروهی شناخته‌شده به‌عنوان وزنه متقابل برای نظم جهانی غربی، نهایی شود، آنکارا ممکن است فاصله‌اش را با پیوستنش به اتحادیه اروپا بیشتر کند.
«پیتر استانو» سخنگوی سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا به این رسانه آلمانی می‌گوید: «ترکیه این حق را دارد که درباره شراکت‌های بین‌المللی خودش به طور مستقل تصمیم بگیرد، با این وجود اتحادیه اروپا انتظار دارد یک کشوری که کاندیدای عضویت شده از ارزش‌های اتحادیه اروپا حمایت کند.»

ایرانیان جهان

در این میان، دیدگاه مذکور از سوی گروهی از ناظران مطرح شده که ترکیه موضوع درخواستش برای پیوستن به بریکس را در واکنش به پیشرفت کُند روند مذاکرات برای پیوستنش به اتحادیه اروپا مطرح ساخته است.
نمایندگان پارلمان اروپا سال گذشته میلادی در یک گزارش سالانه این طور نتیجه‌گیری کردند: «نرخ هم‌راستایی ترکیه با سیاست امنیتی و خارجی مشترک اتحادیه اروپا به پایین‌ترین سطحی که تاکنون ثبت کرده، معادل هفت درصد رسیده و رکورد پایین‌ترین نرخ در بین همه کاندیداهایی که اتحادیه اروپا را بزرگ‌تر کردند، متعلق به ترکیه شده است.»
«ناچو سانچز آمور» نماینده پارلمان اتحادیه اروپا از گروه سوسیالیست‌ها و دموکرات‌ها هم اظهار کرد، مسیر ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا از طریق اصلاحات است.
او در بیانیه‌ای که سال 2023 منتشر کرده بود، گفت: «ما اخیرا شاهد تجدید علاقه دولت ترکیه به احیای فرآیند پیوستنش به اتحادیه اروپا بوده‌ایم. این اتفاق قرار نیست بر اثر چانه‌زنی ژئوپلتیکی رخ دهد، بلکه تنها زمانی رخ می‌دهد که مقام‌های ترکیه‌ای علاقه واقعی به متوقف ساختن روند مداوم عقبگردشان از آزادی‌های اساسی و حاکمیت قانون در این کشور نشان دهند.»
پروسه پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سال 2005 شروع شد، اما چندین مساله شامل نگرانی‌های اتحادیه اروپا نسبت به سرکوب آزادی رسانه‌ها، کنترل قوه مجریه بر قوه قضاییه و نظارت غیرنظامی ناکافی بر نیروهای امنیتی ترکیه باعث شد که این فرایند در سال 2018 به بن‌بست گرفتار شود.

ایرانیان جهان

وبگاه آلمانی «دویچه وله» در ادامه این گزارش نوشته است، ترکیه نه فقط به خاطر ایجاد بن‌بست در فرآیند پیوستنش به اتحادیه اروپا از این اتحادیه عصبانی است، بلکه همچنین از پا پس کشیدن این اتحادیه از روند نوسازی توافق‌های گمرکی و تجاری که می‌توانند راه سفرهای بدون روادید شهروندان ترکیه به کشورهای اروپایی را هموار سازند، ناخرسند است.
از سوی دیگر گروه بریکس که 15 سال قبل ابتدا با مشارکت برزیل، روسیه، هند و چین تاسیس شده و بعد آفریقای جنوبی در سال 2010 به آن پیوست، از ابتدای سال 2024 شاهد پیوستن اعضای جدید دیگری به خود شامل عربستان سعودی، ایران، امارات متحده عربی، اتیوپی و مصر بود که باعث شد تعداد اعضایش از زمان پایه‌گذاری تاکنون به 2 برابر افزایش یابد. کشور آرژانتین هم یکی از این کشورهای دعوت شده به بریکس بود، ولی پس از اینکه «خاویر میلی» به ریاست جمهوری آرژانتین رسید، درخواستش برای پیوستن به بریکس را کنار گذاشت. هم‌اکنون نیز بریکس مورد توجه حدود 20 کشور دیگر از جمله ترکیه که برای پیوستن به این بلوک درخواست داده‌اند، قرار دارد.
در بریکس اعضا به دنبال این نبوده‌اند که یک سیاست خارجی و امنیتی مشترک را در پیش بگیرند. به جایش اعضای بریکس گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری را دنبال کرده و از ارائه یک وزنه متقابل سیاسی برای نهادهای بین‌المللی تحت سلطه ایالات متحده آمریکا و اروپا صحبت کرده‌اند.
گروه دیگری از کارشناسان حوزه ترکیه می‌گویند، روی آوردن اردوغان به سمت پیوستن به بریکس ممکن است با هدف تقویت اهرم آنکارا در روند پیشبرد نامزدی‌اش برای پیوستن به اتحادیه اروپا بوده باشد.
«آسلی آیدینتاش‌باش» کارشناس عضو اندیشکده بروکینگز که در امور مربوط به ترکیه تخصص دارد، اظهار کرد فرآیند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا «مدت‌هاست که به کما رفته است» و سیاستگذاران ترکیه حالا یا به دنبال تلاش برای احیای این فرآیند بوده، یا احساس می‌کنند با پیوستن به بریکس چیزی برای از دست دادن ندارند.

ایرانیان جهان

با این وجود «اولو هیسارجیکلی» معتقد است که این استراتژی ترکیه ممکن است اثر معکوس گذاشته و پیوستن آنکارا به بریکس ممکن است کشورهای اتحادیه اروپا را از ترکیه دورتر کند.
او به دویچه وله گفت: «اگر ترکیه به عضویت بریکس درآید، اعتبار و قابل اعتماد بودنش نزد ائتلاف کشورهای ترانس آتلانتیک هر چه بیشتر افول پیدا خواهد کرد.»
ترکیه اخیرا با اتخاذ یک سری تصمیمات در حوزه‌های سیاست خارجی و امنیتی باعث ناخشنودی غربی‌ها از خود شد.
این کشور در جریان جنگ اوکراین نه تنها از تحریم‌های غربی‌ها علیه روسیه پشتیبانی نکرد بلکه به جایش تبدیل به یک خریدار رده بالای نفت خام روسیه شد. ترکیه همچنین در جریان جنگ اخیر غزه که از هفتم اکتبر گذشته شروع شد، از حامیان حماس و فلسطینی‌ها بوده، در حالی که اتحادیه اروپا به همراه آمریکا، آلمان و چند کشور دیگر در اقدامی غیرسازنده دست به تعیین حماس به عنوان «سازمان تروریستی» زده‌اند.
آمریکا و ناتو هم از این که ترکیه تصمیم به خرید سامانه‌های پدافند هوایی اس-400 از روسیه گرفت و همچنین مانع‌تراشی‌های آنکارا در سال 2022 برای عضویت فنلاند و سوئد در ائتلاف ناتو و مخالفتش با این عضویت که 2 سال آن را در بن‌بست گذاشت، ناخرسندند.
با این حال ترکیه به دلیل برخورداری از موقعیتی استراتژیک مابین غرب و شرق نقش مهمی را برای برنامه‌های آمریکا و ناتو در منطقه ایفا کرده است. این کشور همچنین یک توافق مهم را در سال 2016 با اتحادیه اروپا امضا کرد که بازگرداندن برخی از مهاجران غیرقانونی را که از طریق ترکیه به خاک این بلوک رسیدند، میسر می‌کند.
با وجود نقشی که ترکیه در سطح بین‌المللی در برخی بحران‌ها ایفا کرده، بی‌اعتمادی میان آنکارا و متحدانش نشانی از فروکش کردن پیدا نکرده است.
صندوق مارشال آلمان در یک مطالعه که درباره روابط ترکیه با متحدان غربی انجام داد، اعلام کرد: «بر اساس گفته‌های پاسخگویان در هر یک از کشورهایی که مطالعه در آنها اجرا شد، ترکیه به عنوان متحدی که کمتر از همه قابل اعتماد است، شناسایی شد.»
منبع: خبرگزاری ایسنا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1205461/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکوردشکنی دوباره خورشید مصنوعی چین

کشورهایی که یکدیگر را به رسمیت نمی شناسند

فوری/ ترامپ به ایران سفر می‌کند؟

گوترش: ایران گام اول را برای بهبود روابط با آمریکا بردارد

ماجرای مذاکره مستقیم ایران و آمریکا در دولت رئیسی چه بود؟

واکنش بولتون به لغو حفاظت فیزیکی اش توسط ترامپ

وزیر اطلاعات: آمریکا دنبال تحمیل مذاکره به ایران است

چالش‌های پیش‌ روی ترامپ چیست؟

فصل تازه رویارویی ابرقدرت‌ها/ چین کمربندها را بسته؛ کدام گزینه آتش جنگ را شعله‌ور می‌کند؟

امضای تفاهم‌نامه نظامی میان آمریکا و الجزایر

فصل تازه رویارویی ابرقدرت‌ها/ چین کمربندها را بست؛ کدام گزینه آتش جنگ را شعله‌ور می‌کند؟

ترامپ واسطه‌ها را در مناسبات ایران و آمریکا قبول ندارد

خبرسازی‌ها درباره مذاکره ظریف با طرف آمریکایی در داووس تکذیب شد

تصمیم مهم ترامپ درباره ایران/ حذف تحریم‌های ایران تا 9 ماه دیگر صحت دارد؟

چرا ترامپ حواسش به غزه نیست؟‌

آماری عجیبی از مفقودی‌ها در غزه

واکنش حماس به حمله تشکیلات خودگردان به بیمارستان رازی در جنین

مجلس فلسطین: هدف اسراییل از حمله به جنین، الحاق کرانه باختری است

تداوم حضور اسراییل در سوریه؛ پایگاه نظامی در زمین‌های کشاورزی

انتقاد فرستاده سازمان ملل از اقدامات اسرائیل در سوریه

احتمال توافق اتحادیه اروپا بر سر کاهش تحریم‌های سوریه

دوحه: مذاکرات درباره مرحله دوم آتش‌بس در غزه شروع شود

رأی‌گیری برای اشغال‌گری، طرح کنست برای الحاق منطقه غور اردن

ادامه روند افزایش قیمت طلا و ارز؛ سکه امامی به کانال 59 میلیون تومان رسید

فراخوان ثبت نام طرح رایگان پایش سلامت خانواده در منزل

هدف گذاری ترانزیت 15میلیون تنی میان ایران و آذربایجان در 5 سال

مدیر گروه سیاست‌های مالیاتی مرکز پژوهش‌های مجلس: مالیات 1404 باید به 2000 همت برسد

امضای 7 تفاهم‌نامه همکاری بین دانشگاه حکیم سبزواری و دانشگاه های عراق

برگزاری مسابقات شطرنج صنعت بیمه به میزبانی بیمه دی

کرامات و برکات شهیدان برای مردم بازگو شود

سرکوب قیمت در اقتصاد راهکار نیست/ با اقتصاددان‌های واقعی و امکانات موجود می‌توان اقتصاد ایران را نجات داد

قول می‌دهم مشکلاتی که مربوط به دولت است حل شود

آمده ایم تا مشکلات را حل کنیم/ گرفتاری در اهواز قابل قبول نیست

پزشکیان: چرا خوزستان با این همه منابع دچار گرفتاری‌هاست؟

سفیر ایران با وزیر خارجه طالبان دیدار کرد

پزشکیان: آن طرف آبی ها ضعیف شدن ایران را در خواب ببینند

پزشکیان: آن طرف آبی ها ضعیف شدن ایران را در خواب ببینند / سال آینده قطعی برق و گاز نخواهیم داشت + فیلم

پزشکیان: فرقی نمی‌کند زن باشید یا مرد/ به جای پرونده‌سازی و سنگ‌اندازی همصدا شویم

امضای 22 تفاهم نامه به ارزش 42 میلیون یورو در خوزستان با حضور پزشکیان

اجرای تبصره 18 گامی بلند در جهت توسعه اشتغال

صعود دلار چه تأثیری بر بازار ارزها دارد؟

جدید‌ترین اظهارات استاندار کرمان در مورد تاسیس منطقه ویژه اقتصادی جازموریان

شوک سنگین مسکنی به دولت پزشکیان

توسعه همکاری‌های اقتصادی، محور دیدار معاون نخست‌وزیر آذربایجان با دبیر شورای عالی امنیت ملی

پزشکیان: ناترازی گاز و برق را من ایجاد نکردم؛ آمدیم و وارث آن شدیم/ دشمنان خواب مشکل‌آفرینی در ایران را به گور خواهند برد

امضای 22 تفاهم نامه به ارزش 42 میلیون یورو در خوزستان

توسعه همکارهای اقتصادی، محور دیدار معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با احمدیان

آتلانتیک: سنوار رفته است، اما حماس پیروزی خود را به دست آورد

زمستان خیره کننده در کوه های یاماگاتو ژاپن + فیلم

امکان توسعه روابط بین ژاپن و ایران بیشتر شده است

ویکی پدیاجستجو