ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شرق: اگر دیپلماسی در عراق جواب داد با تکیه بر میدان است عراق

شرق: اگر دیپلماسی در عراق جواب داد با تکیه بر میدان است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه شرق تاکید کرد: وقتی در ادامه میدان به دیپلماسی می‌رسیم، ارزش میدان معلوم می‌شود. اگر دیپلماسی جواب می‌دهد، با تکیه بر میدان است. دیپلماسی وقتی اثربخش است که قبلش قدرت میدان تثبیت شده باشد.
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: نویسنده روزنامه شرق خاطرنشان کرده است: هشت سال پیش در چنین روزی یادداشتی داشتم با عنوان «کمی شیشه‌خرده داشته باشیم».
اما موضوع یادداشت چه بود و منظورم از شیشه‌خرده چیست؟ موضوع یادداشت برمی‌گشت به این نظر بسیار شنیده ‌شده که مثلا «به ما چه مربوط در سوریه یا لبنان یا فلسطین و... چه می‌گذرد، که اصلا در آنجاها دخالت بکنیم یا نکنیم» و گفته بودم این خیلی خوب می‌شود که ما کاری به کار جای دیگری نداشته باشیم و سرمان به کار خودمان باشد ولی این وقتی امکان‌پذیر است که دیگران هم کاری به کار ما نداشته باشند و بعد گفته بودم، اما چنین چیزی اصلا امکان‌پذیر نیست و کشور ما یک جزیره دورافتاده مانند «جزیره ایستر» در اقیانوس آرام نیست که هیچ‌کس تا قرن‌ها از وجودش باخبر نباشد و این‌جا که ما هستیم، نامش خاورمیانه است و در خاورمیانه، وقتی از عمق استراتژیک برای هر کشوری صحبت می‌کنیم، این عمق استراتژیک گاهی تا آن‌سوی مرزهای چند کشور آن‌طرف‌تر هم می‌رود و این نه‌تنها برای کشور ما، بلکه برای کشورهای دیگر منطقه خاورمیانه هم صادق است و منظورم از این شیشه‌خرده، مثل همان خانه‌های قدیمی است که روی هِره دیوارشان، شیشه‌خرده کار می‌گذاشتند که یک زمانی یک نفر از دیوارشان بالا نکشد و این شیشه‌خرده، در عالم سیاست یعنی یک کاری بکنی که بتوانی خودت را در این خاورمیانه‌ای که این‌قدر متلاطم است، حفظ بکنی. ‌برای نمونه همین داستان افغانستان که ماجرای مهاجرانش بعد از استقرار دوباره طالبان در آن کشور و موج پناهندگانش در همین بی‌سروسامانی سه سال گذشته کشورمان، چه وضعیتی را فراهم کرده که حتی برخی، از آن بهانه‌ای ساخته‌اند برای نفرت‌پراکنی قومی که اگر فکری برای آن نشود، می‌تواند این نفرت‌پراکنی قومی را به معضلی داخلی نیز تبدیل کند.
یا در مثالی دیگر، یادتان هست درست یک سال بعد از آن یادداشت «شیشه‌خرده» و در مهرماه سال 96 ماجرای «رفراندوم استقلال کردستان عراق» پیش آمد؟ و یادتان هست که تنها کشوری در جهان که از این رفراندوم حمایت کرد اسرائیل بود؟ و نمی‌دانم یادتان هست که در همان زمان، بودند نخبگانی در همین کشور خودمان که با طرح موضوع «حق تعیین سرنوشت» از این رفراندوم حمایت می‌کردند، بدون آنکه توجه کنند که گیریم این رفراندم استقلال، به نتیجه هم رسید، آیا گمان می‌کنید داستان به همین‌جا ختم می‌شود؟ و همین شد که در یک مجموعه چهار قسمتی از این نوشتم که چرا این رفراندوم خطری برای تمامیت ارزی کشور ماست؛ یعنی اتفاقی که در کشوری دیگر رخ می‌دهد، به‌دلیل همان عمق استراتژیک، فقط مسئله آن کشور نیست که اتفاقا مسئله ما هم هست. برای همین هم بود که اسرائیل از آن حمایت می‌کرد و هنوز هم حمایت می‌کند؛ درحالی‌که عراق همسایه ماست ولی همسایه اسرائیل نیست. چون دقیقا آن ماجرا بر تمامیت ارزی ما اثر مستقیم داشت. یا بیاییم نزدیک‌تر، به همین ماجرای دو سال پیش و مرگ خانم مهسا امینی. اتفاقی که نباید می‌افتاد، ولی در نتیجه همان بی‌سامانی سه‌ساله که ضرباتی مهلک بر کشور وارد کرد، آن ماجرای دو سال پیش هم رخ داد و بعد، آن ماجرای تجمع برلین که به بهانه مرگ آن دختر بی‌گناه، پرچم کشور جعلی کردستان برافراشته شد و خیلی‌ها اصلا به این توجه نکردند که برافراشتن چنین پرچمی یعنی چه و در جوگیری آن داستان، از خود بی‌خود شدند.
اما در این سال‌ها فقط بی‌تدبیری‌ها نبود، بسیار تدبیرها هم بود که خیلی از ما یا معنای آن را درنیافتیم یا به هر دلیلی عَلَم مخالفت با آن بلند کردیم؛ تدبیرهایی که با نام میدان در کشورمان شناخته می‌شود و بسیاری با آن مخالف بودند و هستند، اما وقتی در ادامه آن میدان به دیپلماسی می‌رسیم، ارزش میدان معلوم می‌شود و این دیپلماسی کجا خود را نشان داد؟ یکی در همین ماجرای دو هفته اخیر و پذیرش اقلیم کردستان عراق که گروه‌ها و فرقه‌های مسلح جدایی‌طلب خلع‌ سلاح و از مرزهای کشورمان دور شوند. اتفاقی که باید همه ما از آن استقبال کنیم و یادمان باشد که در ماجرای دو سال پیش، گروه‌های تجزیه‌طلب بسیار از آن بهره بردند که فقط یکی از آنها ماجرای برافراشتن پرچم کشور جعلی کردستان بود و مهم‌تر از آن، شادمانی خیابانی پس از شکست تیم ملی از آمریکا و انگلیس بود. رخدادی باورنکردنی که کسی جرئت نداشت به شادی‌کنندگان شکست اعتراض کند.
اگر امروز رئیس‌جمهور کشورمان به عراق می‌رود و رئیس اقلیم کردستان عراق، به زبان فارسی رو به دوربین سخن می‌گوید، در پاسخ به هوشیاری دیپلماتیک رئیس‌جمهورمان است که رو به دوربین به زبان کردی حرف می‌زند و همه اینها ناشی از همان شیشه‌خرده‌ای است که در میدان نشانش دادیم. اگر دیپلماسی جواب می‌دهد، با تکیه بر میدان است و اصلا میدان را می‌خواهیم که بتوانیم در دیپلماسی از آن استفاده کنیم؛ والا میدان که به ذات خود کارکردی ندارد و دیپلماسی هم وقتی اثربخش است که قبلش قدرت میدان یا همان شیشه‌خرده تثبیت شده باشد. یادمان باشد، حالا که اثربخشی این دو را در پیوند با هم دیدیم، موارد دیگری هم هست که وقتِ نشان ‌دادن کارکرد دیپلماسی متکی بر میدان است. یکی برجام، یکی زنگزور، یکی جزایر ایرانی خلیج‌فارس، یکی کریدورهای منطقه‌ای. کم نیستند از این دست موارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1208938/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیشقدمی بازار آسیا

همراهان سفر به اروپا خط خوردند

رئیس دفتر رهبری: زنان به برکت نظام به جا‌ی مهم رسیدند | دیدیم حزب الله چه به سر اسراییل آورد

هوش‌مصنوعی تعیین‌کننده موازنه قدرت بین کشورها

تصادف جاده ای در استان هونان چین 6 کشته و 7 زخمی برجای گذاشت

چین از شهروندانش خواست سرزمین‌های اشغالی را به سرعت ترک کنند

آخرین وضعیت ورود اتوبوس‌ها و تاکسی‌های برقی از چین

عدم توازن جدی صنعت نشر ایران با چین/ رمز موفقیت کشورهای توسعه‌یافته چیست؟

شکست مذاکرات اتحادیه اروپا و چین برسر خودروهای برقی

درخواست چین از شهروندانش در اراضی اشغالی برای ترک منطقه

چین از اتباع خود خواست به سرعت اسرائیل را ترک کنند

نمایش چهار فیلم از سینمای چین در موزه سینما

دستور چین به شهروندانش برای ترک سرزمین‌های اشغالی

اخراج کاپیتان ناوشکن ژاپنی به دلیل ورود به حریم دریایی چین

آخرین وضعیت ورود اتوبوس ها و تاکسی های برقی از چین

فیلم‌های چینی در موزه سینما

ابراز تمایل طالبان برای شرکت در نشست آتی بریکس

چین: کشورهای آسیب‌زننده به محیط زیست افغانستان پاسخگو باشند

صنعا آماده‌باش خود را بالا برده است

وزارت ارتباطات باید درباره عملکرد خود در حوزه حکمرانی فضای مجازی به مجلس پاسخگو باشد

درخواست برای برکناری مقام آمریکایی در پی تمجید از اقدام تروریستی انفجار پیجرها در لبنان

وزارت ارتباطات باید درباره عملکرد خود در حوزه حکمرانی فضای مجازی پاسخگو باشد

تاکید بایدن بر جلوگیری از جنگی گسترده‌تر در غرب آسیا

رئیس پارلمان لبنان: در دام نتانیاهو نمی‌افتیم

ترس از تشدید تنش‌ها در خاورمیانه قیمت نفت را افزایش داد

هشدار آمریکا درباره جنگ در جبهه لبنان

قیمت جدید طلا امروز 2 مهر 1403 / طلا دوباره اوج گرفت

ناکامی آمریکا در دریای سرخ، اقتصاد غرب را با چالش روبه‌رو می‌کند

توصیه شریعتمداری به پزشکیان درباره دیدار با مقامات آمریکا

حمایت بیش از 700 مقام امنیت ملی آمریکا از هریس

مقام آمریکایی: اف‌بی‌آی در ارائه اطلاعات در مورد ترور «ترامپ» سنگ‌اندازی می‌کند

ضرورت برقراری خط سرخ بین ایران و امریکا

بحران زنجیره تامین غذا در آمریکا با اعتصاب کارگران بنادر

ادعای سئول: کره شمالی آماده انجام هفتمین آزمایش هسته‌ای است

هشدار فرمانده سابق سنتکام درباره توانایی موشکی ایران

بلومبرگ: آمریکا نگران اتحاد ایران، چین، روسیه و کره شمالی است

ترامپ از دیدار با امیر و نخست‌وزیر قطر در فلوریدا خبر داد

عراقچی: پیغام آمریکایی‌ها در خصوص تحولات لبنان پذیرفته نیست

زلنسکی پس از بازدید کارخانه نظامی آمریکا، خواستار سلاح بیشتر شد

ماجرای «شرم‌مان می‌آید»؛ پزشکیان با این صدا وسیما چه کند؟

موج جدید حملات جنگنده‌های اسرائیلی به لبنان

زیردریایی اتمی آمریکا در بوسان کره جنوبی پهلو گرفت

عملیات استشهادی یک جوان فلسطینی داخل پایگاه ارتش اسرائیل

نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سریلانکا اعلام شد

ترامپ از دیدار با امیر قطر در فلوریدا خبر داد

پرشدگی سدها به 48 درصد رسید؛ 8 سد کمتر از 15 درصد آب دارد

تلاش بازار طلا و سکه برای افزایش قیمت؛ دلار به کانال 60 هزار تومان نزدیک شد

سرسبزی پاییزی بورس؛ صعود 17 هزار واحدی شاخص کل

امکان ترخیص خودرو از گمرک فرودگاه امام فراهم شد

وزارت کار: استانداردهای ایمنی معادن بازنگری می‌شود