ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شب مرگ در معدن طبس خواندنی ها

شب مرگ در معدن طبس
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اول مهر برای اهالی طبس، شهری کویری در غرب استان خراسان جنوبی ایران تلخ شروع شد. معدن زغال‌سنگ معدنجوی منفجر شد و خانواده‌های بسیاری را سیاه‌پوش کرد. حادثه‌ای که تا زمان تنظیم این گزارش 31 فوتی به روایت وزیر کشور برجای گذاشت. گرچه گزارش‌ها از تعداد کشته‌شدگان این فاجعه متفاوت است.
به گفته محمد نصیری، نماینده طبس در مجلس، شب اول مهر حوالی ساعت 21 به علت انفجار گاز مونوکسید‌کربن در داخل معدن شرکت معدنجوی، این حادثه رخ داد و مسائل فنی و مباحث ایمنی آن توسط دستگاه‌های نظارتی در‌ حال بررسی است. او گفته بود این معدن دارای دو بلوک است و یکی از بلوک‌ها تخلیه شده؛ چراکه گاز مونوکسید‌کربن در داخل آن بوده و نیروهای ایمنی در ‌حال استخراج گاز هستند تا بعد از آن وارد بلوک شوند: «گفته می‌شود در بلوک دوم 21 کارگر بودند که هنوز فرایند امدادرسانی انجام نشده است. نیروهای ایمنی منتظر استخراج گاز مونوکسید هستند تا بتوانند داخل بلوک بروند. ان‌شاءالله این افراد به سلامتی از بلوک خارج شوند». برخی خبرگزاری‌ها از جمله مهر و تسنیم حوالی عصر تعداد کشته‌شدگان را 52 نفر اعلام کردند، اما خبرگزاری ایسنا و ایرنا تا ظهر دیروز قربانیان این حادثه را 30 نفر برشمردند. آخرین مصاحبه وزیر کشور حوالی ساعت 19 دیروز حکایت از جان باختن 31 معدنچی در این حادثه دارد.گفته شده که در پی انفجار گاز متان در دو بلوک B و C معدن طبس، ‌ساعتی پیش ‌کار بلوک B تمام شد و از 47 کارگری که در این بلوک مشغول کار بودند ‌30 نفر فوت کردند و مصدومان هم به بیمارستان منتقل شدند. در پی ادامه روند امدادرسانی در قسمت بلوک C که 22 کارگر محبوس بودند، به علت افزایش گاز متان، همگی جان باختند. تا ساعت 14 دیروز اعلام شد‌ تاکنون پیکر 32 نفر از کارگران از معدن خارج شده و هنوز 18 نفر در بلوک C معدن قرار دارند که در‌حال‌حاضر دسترسی به آن امکان‌پذیر نیست؛ به دلیل غلظت بالای گاز که وجود دارد فعلا امکان ورود به این بلوک وجود ندارد. وضعیت انفجار معدن طبس یک تراژدی تمام‌عیار است. روز گذشته ویدئویی منتشر شد که نشان می‌داد در طبس برای نگهداری اجساد با کمبود سردخانه مواجه هستند. اعلام شد که اجساد ‌کارگران حادثه معدن طبس برای بررسی پزشکی قانونی به سردخانه ‌منتقل شدند اما متأسفانه این شهرستان با داشتن جمعیت 10 هزار نفری در حوزه کارگری، در کل سه کشو متعلق به شهرداری و هشت کشو متعلق به بیمارستان ‌برای نگهداری اجساد دارد. ویدئوی منتشرشده در رسانه‌ها نشان می‌دهد پیکرهای کارگران جان‌باخته در معدن معدنجوی طبس درون کاورها روی زمین قرار گرفته‌اند و سردخانه طبس با کمبود جا مواجه شده است.
اسامی مصدومان
تعداد مصدومان حادثه نیز از 17 نفر تا 20 نفر متغیر اعلام شده است. خبرگزاری مهر اسامی 16 نفر از مصدومان حادثه انفجار معدن زغال‌سنگ طبس را به این شرح اعلام کرده است: میثم معینی بستری در بخش ICU؛ هادی محمدنژاد، بستری در بخش داخلی؛ مهدی علی‌زاده، بستری در بخش ICU؛ حسین کرمی، بستری در بخش داخلی؛ حجت عصمتی، بستری در بخش ICU؛ مجتبی حسین‌پور، بستری در بخش داخلی؛ حسن قلی‌نژاد، بستری در بخش داخلی؛ علیرضا کدهی، بستری در بخش CCU؛ امیر سلطانی، بستری در بخش ICU؛ علی عباس‌زاده، بستری در بخش داخلی؛ ناصر آخوندی، بستری در بخش CCU؛ کاظم نخعی، بستری در بخش ICU؛ هادی نوباغی، تحت نظر در بخش اورژانس؛ رمضانعلی دهقان‌نژاد، تحت نظر در بخش اورژانس و محمد بهمدی، بستری در بخش جراحی عمومی.
بزرگ‌ترین معدن بخش خصوصی
حادثه جان‌گداز و دل‌خراش معدن زغال‌سنگ معدنجوی در طبس در‌ حالی رخ داده که به گفته سعید صمدی، دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران، این معدن بزرگ‌ترین معدن بخش خصوصی است. او گفت الان نمی‌توان در مورد علت حادثه با قطعیت صحبت کرد، اما انفجاری با این ابعاد به طور حتم برخورد با یک منبع گازی حداقل 50 هزار مترمکعبی و تصاعد گاز متان بوده است.
او به انتخاب گفته است: «به لحاظ استخراج، این معدن بزرگ‌ترین معدن بخش خصوصی کشور بود و تجهیزات آن کاملا مکانیزه بودند. اگر بخواهیم معادن بخش خصوصی را دسته‌بندی کنیم بدون شک این معدن به لحاظ استفاده از ماشین‌آلات اصول ایمنی و حفاظتی و استفاده از پرسنل متخصص در پنج معدن اول کشور قرار می‌گیرد؛ به‌طوری‌که در 20 سال اخیر هیچ اخطاری از سازمان‌های نظارتی دریافت نکرده است. معدنی با ابعاد زغال‌سنگ طبس که هزارو 800 نفر پرسنل دارد و حوزه فعالیت آن زغال‌سنگ است، اگر در موارد ایمنی سهل‌انگاری کند هر ماه حادثه خواهد داشت، آن‌هم استخراج ماده‌ای مانند زغال‌سنگ که به طور طبیعی در هر تن آن 15 مترمکعب گاز متان است». به گفته او، یکی از اتفاقات معمول در حوزه استخراج زغال‌سنگ رسیدن به منبع‌های زیر‌زمینی گاز است. به طور معمول معدنی در این حجم دستگاه تهویه در هر ساعت هزار مترمکعب گاز را به خارج هدایت می‌کند، اما اگر یک‌دفعه به یک منبع گاز متراکم برسند که به طور مثال 50 هزار مترمکعب گاز متصاعد شود، شاهد یک انفجار خواهیم بود.
سیاست‌گذاری غلط؛ تهدید کارگر
فرشاد اسماعیلی، حقوق‌دان و پژوهشگر حقوق کار نیز به «شرق» می‌گوید: «د‌رحال‌حاضر ایران جزء چند تأمین‌کننده مواد معدنی در جهان محسوب می‌شود، اما متأسفانه امکان نظارت بر این فعالیت‌ها و بهره‌برداری از این معادن وجود ندارد. ما سیاست راهبردی نه در بخش زنجیره تولید و نه در بخش ایمنی و نظارت نیروی انسانی نداریم. در واقع ما وارد صنعت و اقتصادی شده‌ایم که بنیان‌های اقتصادی اصولی و پشتوانه‌های تأمین منابع و سیاست نظارتی متناسب با آن را به وجود نیاورده‌ایم». او توضیح می‌دهد که ایران در کمربند اصلی کوه‌زایی آلپ- هیمالیا قرار گرفته و مواد معدنی ارزشمندی را تولید می‌کند. بنابراین می‌‌شد پتانسیل و امکانی برای تحقق عدالت اجتماعی و فقرزدایی در مناطق محروم ایجاد کنند. اما متأسفانه برعکس عمل می‌شود و شاهد به‌کارگیری نیروی کار ارزان‌ هستیم». اسماعیلی به حوادث معدن در چند سال اخیر هم اشاره می‌کند: «از معدن زمستان‌‌یورت تا معدن طبس به جای اینکه از این پتانسیل‌های بالقوه استفاده شود، موجب به‌کارگیری نیروی انسانی ارزان‌قیمت شده که در نهایت به حوادث مرگ‌بار منتهی شده است. در برنامه ششم توسعه هم اشاره شده است که صنعت معدن علاوه بر اینکه موجب رشد و توسعه نشده بلکه حتی آسیب‌های زیست‌محیطی هم به وجود آورده است». او به جایگاه شورای عالی معادن در استان‌ها هم اشاره می‌کند: «جایگاه این شورا اصلا مشخص نیست. نه در این فجایع و نه در بخش تخریب و آلایندگی این شورا واکنشی ندارد. در حالی که یکی از نهادهایی که می‌تواند در حالت منطقه‌ای نقش فعالی داشته باشد، همین شوراها هستند». به عقیده این پژوهشگر حقوق کار هنوز نقشه‌های زیرزمینی معادن را تکمیل نکرده‌ایم و در برنامه ششم توسعه هم پیش‌بینی شده که باید بودجه‌ای برای تکمیل این موضوع اختصاص داده شود: «طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس یکی از ضعف‌هایی که در این زمینه داریم، مسئله دسترسی اطلاعات و داده‌ها برای کشف و بهره‌برداری از معادن است. حتی اطلاعات دقیقی از مسیرها نداریم و هنوز نتوانسته‌اند چهارمین جنازه در حادثه معدن شازند را پیدا کنند». او معتقد است اگر احکام برنامه هفتم توسعه در حوزه معدن را بررسی کنیم، درمی‌یابیم که با افزایشی در حوزه بهره‌وری از معادن روبه‌رو هستیم اما متأسفانه زیرساخت‌های این حوزه اصلا تأمین نشده است، نه در حوزه ماشین‌آلات و نه هماهنگی میان دستگاه‌ها برای نظارت. به عقیده او رویکرد در برنامه هفتم نیز کمّی است.
اسماعیلی ادامه می‌دهد: «متأسفانه با کسری 21 میلیون تنی سنگ آهن در کشور مواجه‌ایم و تمام هم و غم موجود تأمین کسری این میزان است بدون توجه به پتانسیل‌ها و زیرساخت‌ها. خیلی از معادن دچار تضاد منافع هستند. به این معنی که برای بهره‌برداری به وسعت جغرافیایی و وسعت زمین برای استخراج نیاز است. اما خیلی از صاحبان زمین و فعالان بومی، صاحب زمین‌های همجوار هستند و این تضاد منافع باید حل شود، چراکه فعالیت معدنی به وسعت بیشتری نیاز دارد».
او تأکید می‌کند که متأسفانه فرصت توسعه و رشد منطقه‌محور را با سیاست‌گذاری غلط و بدون تأمین زیرساخت‌ها به یک تهدید انسانی تبدیل کردیم؛ «ایجاد جذابیت برای اکتشاف و بهره‌برداری از طریق ایجاد معافیت در برنامه‌های مختلف به مکتشفان یکی دیگر از راه‌هایی بود تا سرعت بهره‌برداری را بالا ببرند تا کمبودها جبران شود. اما متأسفانه تمام این موضوعات بدون توجه به زیرساخت‌ها انجام شد. قانون برنامه هفتم حتی از ساماندهی مجوزها صحبت می‌کند. یعنی حتی در حوزه مجوزها در زمینه معادن وضعیت نامطلوبی داریم. در برنامه هفتم همچنین ماده‌ای داریم به عنوان ساماندهی صنایع معدنی. این نشان می‌دهد که چقدر میدان عمل از قانون‌گذاری عقب است. در حالی که باید برعکس می‌بود». به گفته او ناوگان حمل‌ونقل مواد معدنی حتی به جاده‌ها هم آسیب‌های جدی زده است: «حتی مناطق امنیتی هم در بخش معدن دچار تداخل وظایف شده‌اند و به آیین‌نامه‌هایی برای حل این تداخلات نیاز است و همه حاکی از این است که نقشه جغرافیایی درستی از اکتشاف و بهره‌برداری از معادن نداشته‌ایم». او تأکید می‌کند که در حوزه معادن به یک سیاست‌گذاری ویژه‌ از نظر بازرسی اچ‌اس‌ای، حفاظت ایمنی و بهداشت نیاز داریم: «فجایعی که در این سال‌ها پیش آمده ضرورت تدوین سند ویژه‌ای برای بحث نظارت و بازرسی در حوزه حفاظت و بهداشت در حوزه معادن کشور را بیشتر می‌کند. بنابراین به همکاری دولت، مجلس و قوه قضائیه برای تدوین یک سند قابل اجرا با ضمانت اجرائی مؤثر و با قید فوریت بر نظارت و بازرسی از معادن نیاز است». او ابراز امیدواری می‌کند که دولت جدید و وزیر جدید کار این موضوع را در اولویت پیگیری و رسیدگی قرار دهند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1209538/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دومین نشست تخصصی بازی های آسیایی ناگویای ژاپن برگزار شد

سومین دیدار پزشکیان در نیویورک؛ گفت‌وگو با رئیس شورای اروپا + عکس و فیلم

دیدار رئیس شورای اروپا با پزشکیان

سومین دیدار پزشکیان در نیویورک؛ دیدار با رئیس شورای اروپا + ویدیو

صعود ایران با برتری نمایندگان پدل کشورمان برابر چین و بحرین

دقایقی پیش برگزار شد؛نخستین نشست پزشکیان در نیویورک با مدیران ارشد رسانه‌های آمریکا

حمایت حماس از لبنان؛ دیوان کیفری بین ‎المللی سران رژیم صهیونیستی را بازداشت کند

نشست‌های پزشکیان در آمریکا می‌تواند نتایج خوبی داشته باشد/ چتر «وفاق ملی» گسترده شود

تصویری از داخل هواپیمای حامل مسعود پزشکیان در مسیر آمریکا | گفت و گوی جدی تیم دیپلماسی ایران با رئیس جمهور

انصارالله: حمایت‌ آمریکا علت ادامه جنایت صهیونیستی است/کشورهای اسلامی سکوت را بشکنند

نخستین نشست پزشکیان در نیویورک با مدیران رسانه‌های آمریکا

سخنگوی انصارالله یمن: در کنار لبنان و مقاومت شجاع آن هستیم

روسیه آزمایش هسته‌ای را به عملکرد آمریکا مشروط کرد

حماس: اگر حمایت آمریکا نبود حمله به لبنان اتفاق نمی‌افتاد

انصارالله: حمایت‌ آمریکا علت ادامه جنایت صهیونیستی است

دولت استرالیا ممنوعیت‌های آمریکا علیه خودروهای هوشمند چینی را زیر نظر دارد

نظرسنجی‌ جدید: «ترامپ» در سه ایالت کلیدی از «هریس» پیشی گرفت

با ثروتمندترین زن ایرانی در آمریکا آشنا شوید!

نشست‌های پزشکیان در آمریکا می‌تواند نتایج خوبی داشته باشد

شب سرخ معدن سیاه

حزب‌الله نخستین‌بار از ابتدای جنگ، از موشک‌های دوربرد استفاده کرد

قطع سخنرانی وزیر دارایی انگلیس با شعار‌های ضد اسرائیلی

بازدهی کدام بازار بیشتر بود؟

ادامه روند افزایش قیمت مسکوکات؛ سکه امامی وارد کانال 45 میلیون تومان شد

تحلیلی از آخرین وضعیت بورس در سومین روز هفته

سهام کامرزبانک آلمان و یونی‌کردیت ایتالیا سقوط کرد

ورزشکاران 70 کشور جهان در رقابت های بدنسازی قهرمانی جهان در کیش

سیستم ارتش بعثی عراق در دفاع مقدس ظرف 9 ماه متلاشی شد

اعلام آمادگی حشد الشعبی عراق برای کمک به لبنان، فلسطین و سوریه پس از ندای مرجعیت

4 قلم اشیای تاریخی در سردشت کشف شد

استقرار صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی توسط اوقاف و امور خیریه مازندران

ناترازی‌های خطرناک اقتصاد و استهلاک زیرساخت‌ها؛ ضرورت وفاق برای عبور از بحران | ناترازی ها و انفجار معدن

کشف 4200 واحد ارز از یک واحد صنفی

دیدار تیم ملی فوتبال زیر 20 سال افغانستان با استرالیا

افغانستان همچنان خشخاش تولید می‌کند؟ | معامله مخفیانه تریاک برای روز مبادا

بایدن هنوز درباره مجوزدهی به اوکراین تصمیم نگرفته است

رییس دفتر رهبری: قدرت نظامی ما در حدی است که دشمنان جرات نمی‌کنند کوچکترین تعرضی نسبت به ما داشته باشند/ دیدیم که حزب الله لبنان چه به سر اسراییل آورد/ زنان در غرب چیزی بیش از ابزار نیستند/ باید آگاهی از دشمن را افزایش دهیم و دشمن اول ما آمریکا است

رزمایش مشترک «کواد» با مشارکت نیروهای گارد ساحلی

پزشکیان با مکرون دیدار می‌کند

پوشکوف: آمریکا در جنگ نیابتی با روسیه است

نخستین نشست پزشکیان در نیویورک با مدیران ارشد رسانه‌های آمریکا

محمد عبدالسلام: در کنار لبنان و مقاومت شجاع آن هستیم

ماجرای پر ابهام «رابرت مالی»؛ از تلاش برای احیای برجام تا مرخصی اجباری

سیگنال با‌لستیک

ابزار فنی توافق‌ساز برای ایران

برتری ترامپ بر هریس در 3 ایالت کلیدی در یک نظرسنجی

بیانیه آیت الله سیستانی درحمایت از لبنان

شمار شهدای لبنانی در حمله نظامی رژیم صهیونیستی به 274تن رسید

لحظه بمباران جنوب لبنان حین پخش زنده شبکه خبر

سکه و طلا در قله 5 ماهه