ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا قیمت نفت بین دولت‌‌‌ها و بازار سرمایه فاصله می‌‌‌اندازد؟ اخبار ایران

چرا قیمت نفت بین دولت‌‌‌ها و بازار سرمایه فاصله می‌‌‌اندازد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش تجارت نیوز،
کمتر کسی است که بیماری هلندی و عواقب درآمد سرشار نفتی بر اقتصاد و تولید را متوجه نشود؛ به‌خصوص آنکه در ایران و در دوره‌‌‌های مختلف قبل از انقلاب 57 و پس از آن بارها کشور دچار این بیماری اقتصادی شده است. جالب توجه است که این موضوع بر بورس نیز اثرگذار است؛ چرا که با رشد قیمت نفت، درآمد ارزی دولت افزایش یافته و با سرکوب ارزی و بدون توجه به بخش واقعی اقتصاد، کمتر به تولید در کشور توجه می‌شود؛ به طوری که هر زمان که قیمت نفت در اوج خود قرار دارد، شاخص بورس افت قابل‌توجهی را تجربه می‌کند و در رکود فرو می‌رود.
هر زمان که قیمت نفت در پایین‌‌‌ترین حد خود بوده، شاخص کل بورس نیز به‌واسطه حمایت دولت، به رونق بازگشته است. این نکته حائز اهمیت است که در تمام پیک‌‌‌های قیمتی نفت برنت، دولت ایران درآمد نفتی خوبی داشته است. عبور قیمت نفت از 140دلار در سال 87، نفت 120دلاری سال 90 و 1400، همگی بورس را در قعر رکود برده است. البته در سال 90 به دلیل افزایش تحریم و رشد قیمت ارز رشد قیمت نفت نیز جلوی رشد بورس را نگرفت. اما در دی‌‌‌ماه 87، دی‌ماه 94 و اردیبهشت 99 که قیمت نفت برنت در قیمت‌های پایینی قرار داشتند، دولت به سمت تولید روی آورد و با حمایت از بخش واقعی اقتصاد شاخص کل بورس به فاز رونق بازگشته است.

ایرانیان جهان

فاز مثبت دولت‌‌‌ها از نفت در تمام دنیا، کشورهایی که درآمد سرشار نفتی دارند، عموما فاصله خود را از مردم و تولید اقتصادی افزایش می‌دهند؛ چرا که فکر می‌کنند مستقل از مردم می‌‌‌توانند رشد اقتصادی بالایی را رقم بزنند. اما نمودار قیمتی نفت و عرضه و تقاضای حاکم بر آن نشان داده است که اتفاقا دولت‌‌‌ها با نوسان منفی قیمت نفت به بخش واقعی اقتصاد احتیاج بیشتری پیدا می‌کنند و احتمالا به حمایت از تولید روی می‌‌‌آورند؛ اتفاقی که در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس افتاده است و فاصله حاکمان با مردم، به لحاظ اجتماعی و اقتصادی قابل‌توجه است. ایران نیز تجربه مشابهی را از سر گذرانده است. در اواسط دهه 80 نیز قیمت نفت افزایش یافت و پول زیادی نصیب دولت وقت شد. اما اثرات تورمی آن دولت بر اقتصاد کشور بر هیچ‌‌‌کس پوشیده نیست. آیا سرخوشی دولت‌‌‌ها از درآمد طلای سیاه بر بورس ایران نیز اثرگذار بوده است؟ بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که اتفاقا با حمایت دولت‌‌‌ها از تولید و التفات آنها به درآمد کم نفتی بورس به‌عنوان بازاری که نماینده بخش واقعی اقتصاد است، وارد فاز رونق شده است.
رفتار متضاد نفت و بورس بورس تهران طی سال‌های اخیر، تحت‌تاثیر حمایت دولت‌‌‌ها با افزایش نرخ ارز و سیاست پولی-ارزی انبساطی آنها وارد فاز رونق شده است. هر زمان که دولت‌‌‌ها به سمت درآمد نفتی رفتند، از تولید رویگردان شدند، قیمت ارز را سرکوب کردند و تولید را تا مرز فلج‌شدن پیش بردند. نمودار شاخص کل بورس و قیمت نفت برنت نیز به نوعی مصداق بارزی از این رفتار دولت‌‌‌هاست. با وجود آنکه در بازار سهام از رشد تورمی قیمت‌های سهام گفته می‌شود، اما بورس تهران تا حدودی با رشد اقتصادی کشور هم در ارتباط است و این رشد اقتصادی است که تقاضای محصولات شرکت‌ها را افزایش داده و روندهای بزرگ را در بورس ایجاد می‌کند.
هرچند تاثیر رشد اقتصادی بر بورس به دلیل سرکوب قیمت‌ها با تاخیر نمایان می‌شود، اما بدون رشد اقتصادی و کنترل نسبی تورم، رشد بورس امکان‌‌‌پذیر نیست. در دودهه اخیر و سال‌های رشد اقتصادی همواره سیاست‌‌‌ سرکوب قیمت ارز و تورم وجود داشته و به دلیل رشد اقتصادی، انتظارات تورمی نیز پایین بوده است. از این‌رو، تولید کشور و فضای بازار سرمایه نیز به دلیل همین سرکوب‌‌‌ها متشنج می‌‌‌شد. به دلیل وابستگی اقتصادی کشور به نفت و کاهش قیمت آن، دولت‌‌‌ها با کاهش درآمد و فشار تورمی مضاعف همراه می‌‌‌شدند. رشد قیمت ارز و رها شدن فنر آن نیز بخشی از تقاضا را به بازار سرمایه هدایت می‌‌‌کرد.
در سال 87، رشد قیمت نفت و عبور شاخص نفتی برنت از 140دلار سبب شد تا دولت وقت با تثبیت ارز، واردات را تحریک کند و تولید را به سمت تعطیلی بکشاند. سرخوشی او از درآمد سرشار نفتی، کشور را با بحران اقتصادی همراه کرد و عملا رشد قیمت نفت در دولت اول وی، بورس را در قعر رکود برد؛ به‌طوری که شاخص کل بورس از سال 84 تا 88 یکی از بدترین دوران خود را گذراند. اما کاهش قیمت نفت به زیر 40دلار در اواخر سال 87، سبب شد تا با رشد قیمت ارز دولت احمدی‌نژاد نیز رنگ رونق بورس را ببیند. هرچند تولید کشور دچار صدمه شده بود، اما با تقویت قیمت ارز، صادرات کشور تحریک شد و بورس نیز به‌واسطه رشد سودآوری شرکت‌ها بازدهی‌‌‌های خوبی را به ارمغان آورد. هرچند دوباره در سال 90، نفت برنت از 120دلار عبور کرد و ممکن بود دوباره سیاستگذار به خاطر مدیریت قیمت ارز به سرکوب قیمتی روی بیاورد، اما سایه تحریم بر کشور سنگینی کرد و همان تحریم مقطع زمانی مورد اشاره نعمت بود تا شاید دولت به فکر ایجاد تحول جدیدی برای رونق تولید باشد.
همچنان سایه قیمت بالای نفت بر سر بورس بود و دولت اول روحانی نیز به‌واسطه کاهش تحریم‌‌‌ها و فروش مقداری بالا در صنعت نفت، موفق شد دوباره به سرکوب ارزی روی آورد. هرچند این مدت زمان برخلاف دفعات قبل کوتاه بود و قیمت نفت در دی‌ماه 94 به کف 20دلار رسید و فقط انتظارات تورمی و سرکوب ارزی بود که بورس را نگه داشت. اما پس از خروج ترامپ از برجام، قیمت پایین نفت و کاهش فروش مقداری آن، سبب شد تا بازار ارز با شوک جدیدی همراه شود و دولت روحانی نیز به‌واسطه کاهش شدید رشد اقتصادی مجبور به اتخاذ رویکردی برای بهبود وضع شرکت‌های بورسی شد.
رشد نرخ ارز، کاهش نرخ بهره در کنار کسری بودجه شدید، پای روحانی را به بورس ‌باز کرد تا رشدهای بالای بورس در سال‌های 97 تا 99رقم بخورد. در دهه جدید نیز یک‌بار قیمت نفت از 120دلار عبور کرد و دولت سیزدهم موفق شد نفت برنت بالای 80دلار را ببیند. طی این مدت سه‌ساله، نفت در کمتر روزهایی اعداد زیر80دلار را دیده است. همین موضوع سبب شد تا دولت سیزدهم نیز با درآمد نفتی بتواند قیمت‌ها را سرکوب کرده و برخلاف سال‌های قبل نوسان قیمت ارز را محدود کند. به نظر می‌رسد تا زمانی که اتکای دولت به نفت باشد، بورس روی خوشی نخواهد دید. به نظر می‌رسد بورس برای حل تورم نیز به درمان سیاسی احتیاج دارد و تا زمانی که مشکل رشد اقتصادی ریشه‌‌‌ای حل نشود، تکرار شوک‌‌‌های این‌چنینی در کشور دور از ذهن نیست.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1215224/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا کشورهای عضو اتحادیه عرب در برابر تجاوز نظامی اسرائیل علیه لبنان موضع انفعالی دارند؟

ببینید | افشاگری فلاحت‌پیشه درباره حامیان روسیه در ایران /چقدر سفر اروپا می روند؟ خانواده هایشان کجا هستند؟

مسابقات جهانی 2025 کشتی در اروپا برگزار می‌شود

از پاناما تا مالاکا

عدالت مالیاتی در دنیای دیجیتال

هشدار یک کارشناس: باید از انتقام مستقیم دست کشید/ این کار یعنی بازی در زمین نتانیاهو و پوتین

نماینده مجلس : شهادت ها تفکر مقاومت را قوی تر پیش می برد

اجتماع بزرگ مردم کرمانشاه در محکومیت حملات ددمنشانه رژیم غاصب اسراییل

چین خواستار تشکیل کشور مستقل فلسطین شد

پکن: حمله رژیم‌ صهیونیستی به لبنان تهدیدی جدی برای ثبات منطقه است

آخرین تحولات اوکراین| روسیه فرمول صلح زلنسکی را راهی بن‌بست می‌داند

فعالیت اصلی شبکه وی چین با 1.4 میلیون دلار اجرا شده است

متقی: روابط افغانستان با روسیه در سطح خوبی قرار دارد

سیگنال‌های معنادار یک جنایت

تحریم‌های آمریکا تنها مشکل سرمایه‌گذاران در افغانستان

سوپرجام جهانی: 32 تیم در 12 ورزشگاه

شهادت سیدحسن نصرالله دل مسلمانان و آزادی خواهان جهان را به درد آورد/رژیم صهیونیستی با پشتیبانی‌ آمریکا اقدامات جنایتکارانه‌ خود را طراحی و اجرا می کند/سرعت اضمحلال موجودیت اسرائیل شدت بیشتری خواهد گرفت

جنایات صهیونیست‌ها با حمایت غرب و آمریکا انجام می‌شود/ ابوالشهید سید حسن نصرالله در خط مقدم جهاد و مبارزه بود

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ یکشنبه 8 مهر

زیردریایی 100 میلیون دلاری ناو هواپیمابر آمریکا را غرق کرد

نفوذ کره شمالی به سیستم‌های شرکت‌های غربی

شعار مرگ بر اسرائیل و مرگ بر آمریکا در صحن مجلس طنین انداز شد

«هلن» همچنان جان آمریکایی‌ها را می‌گیرد

ویژگی بمب‌های «سنگرشکن» آمریکا چیست؟

آکسیوس: اسرائیل خواهان حمایت آمریکا در برابر پاسخ احتمالی ایران شد

بمب سنگرشکن چیست؟

اسرائیل خواهان حمایت آمریکا در برابر پاسخ احتمالی ایران شد

چین در مدل‌های بزرگ زبانی یکسال از آمریکا عقب‌تر است

طنین فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل نمایندگان در مجلس + ویدئو | بر اساس حکم شرعی رهبر انقلاب درکمک به مقاومت تردید نخواهیم کرد

قالیباف: رژیم صهیونیستی با پشتیبانی‌ آمریکا اقدامات جنایتکارانه‌ خود را طراحی و اجرا می کند

در واقع این خود آمریکا است که با حزب الله می‌جنگد

ترامپ: هریس معلول ذهنی است

ببینید | طنین فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسراییل در مجلس

افزایش کشته‌های طوفان «هلن» در آمریکا

درخواست اسرائیل از آمریکا درباره ایران/ واشنگتن نگران لبریز شدن کاسه صبر ایران

چین در مدل‌های بزرگ زبانی فقط یکسال از آمریکا عقب‌تر است

"مرگ بر اسرائیل" شعار امروز دانش‌آموزان کهگیلویه و بویراحمد

کامالا هریس، عقب‌مانده و ناتوان ذهنی است

اعلام مکان برگزاری فینال جام جهانی باشگاه‌ها

ادعای رئیس پنتاگون: از وزیر اسرائیل عصبانی شدم؛ تنها چند دقیقه قبل از ترور رهبر حزب‌الله مطلع شدیم

قسم به خون پاک سید مقاومت...

اعلام مکان برگزاری فینال جام جهانی باشگاه ها

تجمع مردم و دانشجویان یزد در پی شهادت دبیر کل حزب الله لبنان + عکس و فیلم

واشنگتن پست: آمریکا نگران چگونگی پاسخ ایران است

درخواست نتانیاهو از آمریکا در خصوص ایران | کاخ سفید: چطور این درخواست را دارید وقتی...

آیا اسرائیل سعی دارد آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند؟

ترامپ: هریس «معلول ذهنی» است!

ترور سیدحسن نصرالله و انفعال اعراب

فیلم بازسازی شده تلویزیون عربستان سعودی از عملیات ترور سید حسن نصرالله!

تجمع شیعیان ترکیه در مقابل کنسولگری رژیم اسرائیل