ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مسئله فیلترینگ به سرعت حل نشود رفع ناترازی انرژی هم برطرف نخواهد شد اخبار ایران

مسئله فیلترینگ به سرعت حل نشود رفع ناترازی انرژی هم برطرف نخواهد شد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آفتاب‌‌نیوز :
عباس عبدی در یادداشتی با عنوان «مرگ خاموش» نوشت: در این هفته چهار یادداشت نوشتم که سه موردش مستقیم مربوط به حامل‌های انرژی بود و چهارمین درباره ورشکستگی صندوق بازنشستگان کشوری بود. هر 4 مورد از اهم ناترازی‌های اقتصادی کشور هستند. البته طرح فنی و دقیق این این موضوعات نه در چند یادداشت ممکن است و نه نویسنده کارشناس آن است.
در این زمینه گزارش‌های رسمی و غیررسمی فراوان و دقیق و از گذشته دور وجود داشته و دارد و همچنان هم علاقه‌مندان به ایران هر روز در این باره می‌نویسند. برخی از این گزارش‌ها را که می‌خوانیم به معنای واقعی وحشت می‌کنیم. از آینده اقتصاد و وضعیت انرژی وحشت می‌کنیم. از انفعال و سکوت در برابر این روند ده‌ها ساله سیاست به‌غایت نادرست انرژی در کشور وحشت می‌کنیم. کانال تلگرامی دکتر باباخانی اطلاعات بسیار خوبی در این زمینه در اختیار قرار می‌دهد. شاید برای خوانندگان عزیز خنده‌دار باشد، که منطقه در وضعیت جنگی است و ایران عزیز در معرض خطرات گوناگونی است و باید امیدوار باشیم که گزندی به آن نرسد. در چنین شرایطی چرا به موضوع انرژی و ناترازی‌های آن پرداخته‌ام؟
واقعیت این است که برخلاف جنگ که خیلی پر سر و صدا است و البته مرگ‌های جانخراشی هم نتیجه آن است، بحران انرژی را می‌توان «مرگ خاموش» دانست. مرگ خاموش اصطلاحی برای مرگ ناشی از سوخت ناقص حامل‌های انرژی فسیلی است و بر اثر گازگرفتگی «مرگ خاموش» می‌نامند. علائم آن مثل یک سرماخوردگی ساده است، ولی در اصل به دلیل تولید و استنشاق مونو اکسید کربن رخ می‌دهد. گازی سمی که طعم و بو ندارد.
مرگ خاموش افراد بر اثر سوخت ناقص رخ می‌دهد و مرگ خاموش اقتصاد بر اثر سیاستگذاری ناقص در بخش انرژی رخ می‌دهد.
مصرف بالای انرژی نشانه توان اقتصادی و توسعه‌یافتگی است به شرطی که این مصرف بهینه باشد. در ایران هدررفت انرژی در تولید و انتقال و مصرف و دستگاه‌های با بهره‌وری اندک و... بسیار بالاست و برخی برآورد‌ها هدررفت انرژی از تولید تا مصرف در ایران را تا 30 درصد کل انرژی برآورد می‌کنند! رقمی که بیش از میزان صادرات نفت کشور است.
سیاست انرژی در ایران بر دو محور اساسی، یعنی تولید و توزیع غیربهینه و ارزان بنا شده است. سیاستی که هر چه تولید کرده به پای مصرف نرسیده است و نخواهد هم رسید. سیاستی که جزیره‌ای بوده، اکنون باید ضمن یکپارچه شدن، مدیریت تولید را در کنار مدیریت مصرف بهینه و ایجاد تنوع انرژی کشور به ویژه حرکت به سوی انرژی‌های تجدیدپذیر راهبری کرد. گفته می‌شود که بیش از 90 درصد از ظرفیت جدید تولید برق جدید جهان از انرژی‌های تجدیدپذیر است. در مقابل در ایران و در سال گذشته ظرفیت برق حدود 2000 مگاوات بالا رفته که فقط 100 مگاوات آن مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر، یعنی فقط 5 درصد بوده.
آنچه گفته شد به معنای این نیست که سیاستگذاری در زمینه انرژی و بازنشستگی، صرفا یک مساله فنی و اقتصادی است. این نوع سیاستگذاری‌ها ریشه در اقتصاد سیاسی دارد. در واقع با فهم متعارف و عقل سلیم اقتصادی، همه به ویژه سیاستگذاران و کارشناسان متوجه می‌شوند که سیاست انرژی در ایران نابخردانه و ضد منطق اقتصادی است، ولی چرا تداوم دارد؟ هر گاه هم خواستند آن را حل کنند از یک سو، بخشی‌نگری کردند و تمرکز را بر بنزین گذاشتند و از سوی دیگر همان را هم به صورت کامل انجام ندادند بلکه به صورت موضعی، یک مُسکن تزریق کردند. همان هم با عوارض سیاسی و اقتصادی فراوان انجام می‌شد. در اغلب این موارد هم هدف حل مساله انرژی و بنزین نبود بلکه، چون دولت‌ها دچار کسری بودجه می‌شدند این راه را برای تامین بودجه مناسب‌تر می‌دانستند و شاید تنها راه باقی مانده برای آنان بود.
راه‌حل چیست؟ راه‌حل در اقدامات فنی در بخش انرژی و نفت نیست. پس از اولین یادداشت یکی از خوانندگان خوش ذوق و متخصص هوش مصنوعی برایم به درستی نوشت (با کمی خلاصه کردن) که: «به نظر بنده ما با پدیده «ناترازی مدیران» مواجه هستیم. مدیرانی که بتوانند تدبیر کنند، نداریم. الان در وزارت نفت کمیته‌ای به نام کمیته سوخت وجود دارد که متشکل از نمایندگان وزارت صمت، وزارت نیرو، شرکت ملی گاز و وزارت نفت هست. این‌ها مسوولیت تخصیص سوخت به مراکز محتلف ازجمله صنایع در حال احداث و نیروگاه‌های در حال احداث را دارند. اما تقریبا به همه مراجعه‌کنندگان «نه» می‌گویند؛ نداریم، نمی‌توانیم و از این جملات. در نتیجه سرمایه‌گذار هم از اینکه نیروگاه برق بزند و ناترازی انرژی تاحدودی اصلاح شود، منصرف می‌شود. می‌گویند ایلان ماسک خودش توییت‌هایش را می‌زند. یعنی مدیرانی هست که هم توئیتر، هم تسلا و هم اسپیس ایکس را اداره می‌کنند. ما متاسفانه چنین مدیرانی نداریم. نتوانستیم مدیر پرورش بدهیم. افرادی که با خیال راحت بخشی از دستگاه‌های دولتی را اداره کنند. ساز و کاری هم برای یافتن چنین مدیران و حفظ آن‌ها نداریم. حتی به نظرم اشکالی ندارد که از خارج مدیر وارد کنیم.
مدیریت، یعنی تدبیر به خرج دادن و گره‌گشایی کردن. وگرنه نداریم و ناترازی داریم و از این حرف‌ها را یک صندلی سخنگو هم می‌تواند بگوید.»
به نظرم مدیر را تربیت نمی‌کنند. ظرفیت مدیریت در توان خیلی‌ها هست؛ کافی است زمینه بروز پیدا کنند. در این صورت خودشان به بهترین شکل نمایان می‌شوند. آموزش و تربیت مدیران موفق فرع بر ساختار سیاسی و اجتماعی است. مشکل جامعه ما این است که برای عینیت یافتن این افراد، راه باز نیست و این ناشی از مشکلات سیاسی است که در اقتصاد سیاسی هم بازتاب پیدا می‌کند.
گرچه کارشناسان مسائل اصلی بخش انرژی را تحریم و FATF و نیز فقدان امنیت برای سرمایه‌گذاری، فرسودگی صنعت انرژی و کسری فراوان حامل‌های انرژی و... می‌دانند، ولی همه این‌ها متاثر از غلبه همان فضایی است که منجر به تداوم چند دهه سیاست انرژی مغایر با عقل سلیم شده است. ما فقط بخشی از اثرات این فضا را در بخش انرژی می‌بینیم، در حالی که این شیوه سیاستگذاری در همه حوزه‌های مدیریتی جاری و ساری است. اخیرا هم در سیاست خارجی و نحوه رفتار افراد غیرمسوول در این زمینه را شاهدیم که دقیقا در همین چارچوب قابل فهم است و تا این فضا اصلاح نشود این روند ادامه خواهد داشت. این مهم‌ترین نکته برای آقای پزشکیان است که مبادا راه‌حل این ناترازی‌ها را امری فنی و تکنیکی ببیند. ریشه همه این‌ها سیاسی است. فیلترینگ نمونه برجسته آن است که امری ضداقتصادی و زیان محض است، ولی به دلایل سیاسی ادامه دارد و هنوز حل نشده است. دولتی که فیلترینگ را نتواند به سرعت حل کند هیچگاه نخواهد توانست برای رفع ناترازی انرژی به آن نزدیک هم بشود. این یعنی مرگ خاموش.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1219642/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تغییر چهره عجیب بازیگر زن سریال آکتور بعد از مهاجرت به ژاپن (عکس)

اتحادیه اروپا از سه شبکه اجتماعی خواست درباره سازوکارهایشان توضیح دهند

طعنه جیمی کرگر به شیاطین سرخ: خبری از منچستریونایتد در لیگ قهرمانان اروپا نیست!

پذیرایی لیل از کهکشانی ها/آمار نگران کننده کارلتو مقابل حریف فرانسوی

اخطار باشگاه به تن‌هاخ: این دو بازی را ببر یا برو!‏

اعتراف دوروف به افشای اطلاعات کاربران از مدت‌ها قبل!

عملکرد شگفت‌انگیز طارمی در لیگ قهرمانان اروپا

پاسخ کوبنده ایران به جنایات اسراییل خوشحال کننده بود

فیلم/ واکنش جالب پزشکیان به درخواست‌های خبرنگاران برای گفت‌وگو درباره حمله موشکی ایران به اسراییل

اولین واکنش روسیه به حمله موشکی ایران به اسراییل

علت خاص صبر چند هفته‌ای سپاه برای مجازات اسراییل

(ویدئو) آیا چین می تواند آتش خاورمیانه را بخوابند؟

جلسه اضطراری شورای امنیت؛ انتقاد نماینده چین از اقدامات نظامی اسرائیل

حمله رژیم صهیونیستی به دمشق پایتخت سوریه

زیرساخت‌های مسکن ملی نیازمند بودجه 616 هزار میلیارد تومانی

طالبان: هیچ تبعیضی در افغانستان وجود ندارد

وصول 10 هزار میلیارد تومان مالیات از مجرمان مالیاتی

ادعاهای نماینده آمریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل پس از حمله سپاه | فیلم

حضور عزیزلی، ابولادزه و قانم در مسابقات جهانی آلبانی

اسرائیل پیشنهاد آتش‌بس آمریکا و فرانسه در لبنان را نپذیرفت/ منطقه در حال تبدیل به جهنم است

نشست اضطراری شورای امنیت درباره تحولات خاورمیانه؛ نماینده آمریکا: ایران نزدیک به 200 موشک بالستیک به اسرائیل شلیک کرد / تهران مسئول شعله‌ور کردن جنگ در منطقه است / این کشور در حالی به اسرائیل حمله کرد که اتفاق تحریک کننده‌ای نیفتاده بود

آمریکا: حمله ایران با هدف وارد آوردن خسارات و تلفات سنگین انجام شد

لیست آزادکاران اعلام شد

آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه انصارالله یمن اعمال کرد

توضیحات مربی تیم ملی کشتی درباره رقابت‌های جهانی/ روسیه و آمریکا رقبای اصلی ایران

موضع‌گیری ضدایرانی نماینده آمریکا در سازمان ملل

(ویدئو) آمریکا؛ شریک جرم قطعی رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان

واکنش بلینکن به حمله تلافی جویانه ایران علیه اسرائیل

پیام ایران به آمریکا از طریق سوئیس چه بود؟

ادعای آمریکا درباره اصابت موشک‌های ایران در اسرائیل

هشدار عراقچی : ما به آمریکا هم هشدار دادیم که کنار بکشند و در کار ما دخالت نکنند

ادعای آمریکا:حمله ایران به اسرائیل دفاعی نبود؛ادعای انگلیس:تهران از لبه پرتگاه فاصله بگیرد

ادعای آمریکا:حمله ایران به اسرائیل دفاعی نبود/حمایت انگلیس از اسرائیل

تکرار حمایت واشنگتن از رژیم صهیونیستی در بیانیه پنتاگون

قدرت عملیات وعده صادق 2 به مراتب بالاتر از وعده صادق 1 بود

دبیرکل سازمان ملل شرایط خاورمیانه را بحرانی‌تر توصیف کرد

ادعای آمریکا: حمله ایران به اسرائیل دفاعی نبود/ ادعای انگلیس: تهران از لبه پرتگاه فاصله بگیرد

سفارت ایران در لبنان: ما پس از عملیات موشکی از طریق سوئیس به آمریکا پیام دادیم

متی نصرالله؟! هزار باده ناخورده در رگ تاک است!

حمله تکفیری‌های هماهنگ با اسرائیل به غیرنظامیان در شرق کشور

هلاکت و زخمی شدن 80 نظامی صهیونیست در جنوب لبنان

مشاوره 100% رایگان ( به ارزش 299 هزار تومان ) سرمایه گذاری به مدت محدود فقط با وارد کردن شماره تماس

واکنش رئیس مجلس اعلاى اسلامى عراق به پاسخ موشکی ایران

محور کرج - چالوس 10 روز مسدود می‌شود

برای تحقق رشد اقتصادی 8 درصد به 200 میلیارد دلار نیاز داریم

بهبود مناسبات ایران و عربستان در چه حوزه‌هایی اولویت دارد؟

قاچاق فرش افغانستان به ایران| لزوم همکاری با پلیس امنیت اقتصادی

اتفاق تکان‌دهنده/ این کالای استراتژیک از افغانستان به ایران قاچاق می‌شود

همتی: نباید از حقوق‌بگیران مالیات بگیریم

کارشناس عرب: 181 موشک ایران، تاج و تخت نتانیاهو را به لرزه درآورد