ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فناوری و آینده صنعت سبز اخبار ایران

فناوری و آینده صنعت سبز
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دانشگاه شیراز نظریه‌های توسعه اقتصادی از دهه 1990 میلادی به بعد تحولات عمده‌ای را تجربه کرده‌اند. در دهه 1990 توجه عمده اندیشمندان توسعه، به کیفیت دولت‌ها و نه اندازه (کمیت) آن در فرآیند رشد اقتصادی متمرکز شد و تاکنون نیز ادامه دارد. این توجه باعث شد که پارادایم حکمرانی خوب در مرکز تحلیل‌های نظریه‌های اقتصادی قرار گیرد.
براین اساس برای دولت دو وظیفه تنظیم‌گری و ترویج (بصیرت‌سازی) در نظر گرفته شد. با توجه به این مطالب، مولفه‌های حکمرانی در چارچوب وظایف اصلی دولت مطرح شد. دستیابی به علوم و فنون یکی از مولفه‌های حکمرانی است که در چارچوب وظیفه ترویج و تعمیم (تامین نیازها و بصیرت‌سازی) دولت‌هاست. در راستای این وظیفه، دولت‌ها اقداماتی باید انجام دهند که موجب گسترش دانش و پیشرفت فناوری شود. اما این سوال مطرح است که آیا پیشرفت فنی الزاما به افزایش رشد اقتصادی (فراگیر سبز) منجر می‌شود؟ گسترش دانش فنی و ظهور گسترده پدیده هوش مصنوعی چه تبعاتی دارد و وظیفه دولت‌ها در این راستا چیست؟ هدف این نوشتار طرح اولیه این سوال‌ها و ارائه پاسخ اجمالی به آنهاست. پاسخ دقیق و عمیق به این سوال‌ها، به پژوهش گسترده نیاز دارد و خارج از حوصله این نوشتار است.
توجه به اصطلاح رشد اقتصادی سابقه بسیار طولانی در نظریه‌های اقتصادی دارد. اما در یک‌دهه گذشته به رشد فراگیر و در سال‌های اخیر به رشد فراگیر سبز توجه خاصی شده است. رشد اقتصادی به طور ساده افزایش تولید ناخالص ملی و به تعبیر عامیانه افزایش اندازه کیک اقتصادی بوده و هدف آن در درازمدت، توجه به خروج از فقر است؛ اما به سایر جنبه‌های رفاه توجهی نمی‌کند. رشد فراگیر علاوه بر بحث کیک اقتصادی به چگونگی تقسیم آن در سطح وسیعی از مردم نیز توجه می‌کند. در واقع رشد فراگیر به رشد اقتصادی به همراه توزیع درآمد برای سطح وسیعی از مردم توجه می‌کند. رشد فراگیر سه مولفه دارد: «رشد سریع اقتصادی»، «فراگیری» و «پایداری». «رشد اقتصادی» به افزایش تولید کالاها و خدمات، «فراگیری» به بهبود استانداردهای زندگی کلیه افراد جامعه و «مولفه پایداری» (اقتصادی، منابع طبیعی و زیست‌محیطی)، به پایدار ماندن مسیر فعلی مصرف و رفاه اجتماعی برای نسل‌های فعلی و آینده توجه می‌کند. از این تعریف روشن است که رشد فراگیر یک پدیده چندبعدی با ارتباطات متقابل پیچیده است. تعریف روشن و کامل و جامعی برای رشد فراگیر سبز وجود ندارد. اما می‌توان توجه به بحث‌های رشد، مسائل زیست‌محیطی و عدالت اجتماعی را در قالب تعریف رشد سبز فراگیر دانست. در رشد سبز فراگیر به مدیریت محیط اقتصادی برای کاهش فقر، افزایش اشتغال و افزایش مقاومت اقتصاد به تکانه‌های واردشده بر آن در راستای توجه به مساله عدالت اقتصادی و اجتماعی با درنظر گرفتن مسائل پایداری اقتصادی و زیست‌محیطی توجه می‌شود.بحث فناوری را می‌توان از دو جنبه تولید و انتقال آن دنبال کرد. تولید (خلق) فناوری از طریق تقویت دانش و راه‌اندازی مراکز تحقیق و توسعه و انتقال فناوری عمدتا از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (متغیر نماینده تحقیق و توسعه خارجی) رخ می‌دهد. براین اساس روشن است که «فناوری محصول کارخانه تحقیق و توسعه است». زمانی که از پیشرفت فناوری صحبت می‌شود، شامل تولید و انتقال یا یکی از آنهاست؛ هرچند الزاما آثار یکسانی ندارند. توجه به نقش فناوری در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی سابقه طولانی دارد.بهره‌مندی از آثار مثبت و غلبه بر آثار منفی پیشرفت فناوری به سیاست‌های دولت‌ها بستگی دارد. در ادامه به برخی آثار مستقیم و غیرمستقیم پیشرفت فناوری بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله رشد اقتصادی می‌پردازیم (برای مطالعه بیشتر می‌توانید به منابع مهم از جمله مطالعه کورینر، شیندلر و استیگلیز، 2022 مراجعه کنید). یکی از آثار مهم پیشرفت فناوری، به‌ویژه هوش مصنوعی، در حال حاضر کاهش تعداد مشاغل و همچنین صرفه‌جویی در استفاده از نیروی کار است.
علاوه بر مطالب گفته‌شده، گسترش هوش مصنوعی می‌تواند آسیب‌های گسترده‌تری برای امنیت به‌ویژه امنیت سایبری، حریم خصوصی افراد داشته باشد و موجب تشویق رفتارهای نامطلوب و تبعیض قیمت‌ها شود. تاثیر پیشرفت فناوری بر رفاه در کل روشن نیست. از جنبه نهادی، پیشرفت فناوری ممکن است موانع نهادی در جامعه ایجاد کند که مانع مهمی بر سر راه رشد فراگیر سبز است. اصولا، رسانش و پذیرش فناوری در کشورهای در حال‌ گذار از جمله ایران با مقاومت‌های شدید هم در سطح مردم و هم در سطح سیاستگذاران روبه‌روست. این مساله می‌تواند اینرسی نهادی را هم افزایش دهد. علاوه بر آثار احتمالی منفی پیشرفت فناوری، فناوری چنان‌چه سبب تخریب خلاق در جامعه شود می‌تواند موجب گسترش نوآوری، افزایش بهره‌وری نیروی کار و سرمایه و منابع طبیعی و در نهایت رشد فراگیر سبز شود.
در رشد فراگیر سبز جنبه‌های رشد تولید، توزیع درآمد، مسائل زیست‌محیطی و عدالت اقتصادی و اجتماعی مطرح است. پیشرفت فناوری می‌تواند به بهبود در همه این جنبه‌ها منجر شود، اما آثار منفی فراوانی نیز می‌تواند از خود به جا بگذارد. اینکه پیشرفت فناوری درکل می‌تواند سبب رشد اقتصادی فراگیر سبز شود یا خیر، عمدتا به ساختار نهادی کشور (تولیدمحور یا رانت‌محور بودن کشور)، عکس‌العمل به‌موقع مسوولان و سیاستگذاران (میزان و شدت اینرسی نهادی) و میزان توانمندی دولت و حزب حاکم و مردم بستگی دارد.به گواه کارشناسان اقتصادی کشور، ساختار اقتصاد ایران رانت‌محور است؛ به این معنی که فعالیت‌های نامولد بر فعالیت‌های مولد غلبه کرده است.
همچنین تاریخ گواه این است که در مقابل پدیده‌های جدید و پیشرفت فناوری و در حال حاضر پدیده هوش مصنوعی، سیاستگذاران کشور یا عکس‌العملی نشان نمی‌دهند یا عکس‌العمل دیرهنگامی دارند و به تعبیری با اینرسی نهادی روبه‌رو هستیم. همچنین تاریخ نشان داده است که دولت‌ها توانمندی لازم برای غلبه بر چالش‌های موجود در کشور را ندارند.براین اساس، چنانچه تغییراتی در شیوه حکمرانی کشور (در بعد داخلی و خارجی) ایجاد نشود و قوانین و هنجارها و انتظارات تغییر نکند، روابط بین‌المللی بهبود قابل ملاحظه‌ای پیدا نکند، دولت‌ها سیاست‌های مالی فعالی اتخاذ نکرده و در بودجه‌ریزی‌ها و برنامه‌ریزی‌های اقتصادی توجه ویژه‌ای به این مساله نکنند، پیشرفت فناوری به‌ویژه هوش مصنوعی نه‌تنها به رشد اقتصادی، رشد فراگیر و رشد فراگیر سبز منجر نخواهد شد، بلکه باعث بیشتر و عمیق‌تر شدن چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1221815/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رهبران عرب آمریکایی خطاب به «هریس»: از سیاست «بایدن» در قبال اسرائیل فاصله بگیر

آیین سنتی «یوم الناصفه» با حضور کودکان عرب‌زبان در حرم رضوی برگزار شد

برگزاری آیین سنتی «یوم الناصفه» با حضور کودکان عرب‌زبان در حرم مطهر رضوی

چرا ژاپنی‌ها فرق دارند؟

کشف غیرمنتظره درباره ریشه مردم ژاپن

رونالدو به دعوت سرمربی پرتغال واکنش نشان داد

پایان شکست‌ناپذیری غول فوتبال اروپا در ویلاپارک

رسانه طوفان الاقصی جنایات اسراییل را به خوبی روایت کرد

آخرین وضعیت پدرشوهر زینب سلیمانی پس از حمله اسراییل/عکس

واکنش چین به وضع تعرفه بر خودروهای برقی توسط اتحادیه اروپا

چین، رقیب استراتژیک یا تهدید؟

جنگ غزه مشروعیت ارزش‌های نظم لیبرال را دچار چالش جدی کرده است/ حضور چین در قامت میانجی معتمد گفت و گوهای سیاسی رهبران غرب آسیا

گامی نوین در توسعه صنعت شیلات با غول‌های چینی

تاثیر وی چین در دنیای واقعی: چگونه وی چین تجارت و شفافیت جهانی را متحول می کند؟

نخست‌وزیر ژاپن: امروزِ اوکراین، فردای شرق آسیا است

8 کشته در رواندا آفریقا / ویروس ماربورگ چیست؟

30 کشور جهان زباله ها را می سوزانند | آفریقا مرکز زباله سوزی است

حضور هیات ایران در ششمین نشست مشورتی درباره افغانستان در مسکو

ثمره ماه‌ عسل با طالبان؛ بی آبی و بی نفسی برای سیستان و بلوچستان/ از هیرمند، تا هریرود و فراه‌رود؛ طالبان به دنبال باج گیری آبی از ایران است؟

قیمت افغانی افغانستان امروز شنبه 14 مهر 1403

حجت‌الاسلام وحیدی: مجاهدان افغانستانی منتظر فرمانده ولی فقیه هستند

قیمت تریاک سر به فلک کشید/ یک کیلو تریاک چند؟

"این موجی که راه افتاد افغانستان ستیزی نیست، انسانیت زدایی است"

حضور طالبان در نشست بریکس به نظر کشورهای عضو بستگی دارد

ببینید | اولین تصاویر از حریق در آزمایشگاه بیولوژیکی در آمریکا؛ دستور تخلیه صادر شد

ترامپ نمی‌گذاشت جنگ اوکراین اتفاق بیفتد

تردید بایدن نسبت به برگزاری صلح آمیز انتخابات آمریکا

ادعا جنجالی ترامپ: اسرائیل باید به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند

همه‌چیز درباره سخنرانی رهبر انقلاب در خطبه‌های نماز جمعه/ حملات گسترده اسرائیل به ایران منتفی شد؟

عملیات وعده صادق 2 ابهت آمریکا و رژیم صهیونیستی را در هم شکست

آیا اوپک پلاس می‌تواند کمبود نفت ایران را جبران کند؟

اگر ترامپ در راس قدرت بود جنگ اوکراین رخ نمی‌داد

بایدن ایران را تهدید کرد

درخشش هفتگی قیمت نفت

دعوت ترامپ از اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران!

بلومبرگ: هیچ فشار واقعی از سوی آمریکا برای متوقف کردن اسرائیل وجود ندارد

پاسخ عجیب رئیس جمهور آمریکا به خوشامدگویی یک خبرنگار + ویدئو

به حملات آمریکا و انگلیس پاسخ سخت می‌دهیم

سایه جنگ بر چاه های نفت؛ اوپک پلاس می‌تواند کاهش تولید نفت ایران را جبران کند؟

چرا رهبری به جای پیام تلویزیونی به نماز جمعه تهران رفتند؟

سراب ثروت نفت در آمریکا

پیش‌بینی 7 بانک وال استریت از قیمت طلا

نیویورک تایمز: دودستگی در پنتاگون بر سر اعزام نیروی بیشتر به خاورمیانه

پیام ترامپ به اسرائیل؛ اول تاسیسات هسته ای ایران را بزن

عکس| سورپرایز ویژه برای تولد ایمون زاید در آمریکا

واکنش شدید کوبا به «همدستی جدید آمریکا با خشونت تروریستی» علیه این جزیره

پاسخی کوبنده به آمریکا و انگلیس می‌دهیم

تحلیل خطبه‌های رهبر انقلاب: جنگ در راه است؟

بایدن: مطمئن نیستم میهن تجارتات آمریکا مسالمت‌آمیز برگزار شود

هشدار علی لاریجانی: منطقه در وضعیت پیچیده‌ای است که به سادگی قابل حل نیست