ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رئیس‌جمهور و وعده‌های صادق اقتصادی خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رئیس‌جمهور و وعده‌های صادق اقتصادی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / « رئیس‌جمهور و وعده‌های صادق اقتصادی » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر موسی غنی‌نژاد است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 برای پی‌بردن‌ به وضع اقتصادی کشور نیازی به تحلیل‌های پیچیده اقتصادی نیست. هر شهروند عادی با گوشت و پوست خود حس می‌کند که وضعیت معیشتی وی در سال‌های اخیر بهتر نشده و چشم‌اندازی هم برای بهبود آن با ادامه وضع موجود متصور نیست. مسوولان دولتی گرچه ممکن است آشکارا اذعان نکنند، اما به خوبی می‌دانند که مشکلات عدیده ناظر بر ناترازی‌های مالی مدت‌هاست که از آستانه بحران عبور کرده است.
در چنین شرایطی خوشبختانه رئیس‌جمهوری بر سر کار آمد که نگاه متفاوتی از رقبای انتخاباتی خود داشت و بر دو معضل اساسی نظام تدبیر کشور به درستی تاکید داشت: فقدان نگاه عقلایی و کنار گذاشتن اهل تخصص که البته این دومی طبیعتا ذیل اولی قرار می‌گیرد. یکی از مصداق‌های ‌مورد اشاره دکتر پزشکیان درخصوص فقدان نگاه عقلایی، سیاست‌های انرژی است که موجب شده کشوری برخوردار از ذخایر عظیم نفت و گاز در دنیا به واردکننده بنزین تبدیل شود و سالانه میلیاردها دلار برای آن هزینه ‌کند! درخصوص مصداق معضل دوم هم او تاکید می‌کرد که حضرات بسیار ارزشی هم وقتی بیمار می‌شوند سراغ دکتر متخصص آن بیماری می‌روند و نه کسانی که مشهور به ارزش‌مداری‌اند. با این استدلال او سیاست «خالص‌سازی» را که در سال‌های اخیر به‌شدت دنبال می‌شد مورد نقد قرار داد. اکنون که جناب دکتر پزشکیان بر مصدر امور قرار گرفته انتظار از شخصیت بی‌تکلف و صادقی مانند ایشان «وعده صادق» درباره اظهاراتی است که بر اساس آنها به ریاست‌جمهوری انتخاب شده است.

 عقلانیت در اقتصاد مستلزم واگذاری تعیین قیمت‌ها به نظام بازار رقابتی است. جناب دکتر پزشکیان در جریان مبارزات انتخاباتی صراحتا تاکید داشتند که به جز حوزه آموزش و بهداشت باید تعیین قیمت را به عهده بازار گذاشت. «وعده صادق» ایجاب می‌کند به گفته‌ها عمل شود. حال پرسش این است که جناب رئیس و وزرایشان منتظر چه هستند و ‌چرا هنوز اقدامی ‌در این جهت انجام نداده‌اند؟ نگارنده این سطور سال‌هاست بر این نکته تاکید کرده‌ام که دستگاه‌هایی مانند «سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان» و «سازمان تعزیرات حکومتی» که ماموریت غیر عقلایی قیمت‌گذاری دستوری را به عهده دارند، باید منحل شوند تا نظام بازار رقابتی بتواند بدون مزاحمت شکل گیرد و عمل کند. این سازمان‌ها که وجودشان ریشه در سوءتفاهم یا دقیق‌تر بگوییم خلط مفهومی میان گران‌فروشی و تورم دارد، طبیعتا هیچ‌گاه نتوانسته‌اند منشأ اثر مثبتی در حوزه ماموریتشان باشند. البته انحلال این سازمان‌ها نیازمند قانون‌گذاری جدید بوده و کارِ زمان‌بری است، اما دولت می‌تواند تا آن زمان فعالیت این دستگاه‌های مزاحم را که زیر‌مجموعه دولت هستند، موقتا متوقف کند. این کار علامت بسیار مهم مثبتی به فعالان اقتصادی می‌دهد که کشتیبان را سیاستی دگر آمده و فضای کسب‌وکار مساعد برای سرمایه‌گذاری‌های جدید است.
در خصوص بازار پول و ‌نظام بانکی هم می‌توان سیاست مشابهی را جاری کرد؛ به این معنا که قیمت‌های دستوری برای بانک‌های تجاری ملغی شود؛ به‌طوری‌که مدیران اینها بتوانند با صلاحدید و مسوولیت خود نرخ‌های بهره بانکی (نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات) را تعیین کنند. البته بانک ‌مرکزی ‌در مقام سیاستگذار پولی همچنان مانند همه بانک‌های مرکزی دنیا عهده‌دار تعیین نرخ بهره پایه میان خود و بانک‌های تجاری خواهد بود. طبیعتا این کار مستلزم حذف کلیه تسهیلات تکلیفی بانک‌ها و انواع نرخ‌های ترجیحی دستوری خواهد بود. با این کار رانت‌های هنگفتی که منشأ فسادهای نجومی و زمین‌گیر شدن نظام بانکی برای کل اقتصاد ملی شده است، منتفی خواهد شد. به این ترتیب بانک‌ها خواهند توانست جایگاه اصلی و بسیار مهم و کارساز خود را در نظام اقتصاد ملی بازیابند.
و اما درخصوص وضعیت بازار حامل‌های انرژی در کشور که فقدان عقلانیت حاکم بر آن از سوی رئیس‌جمهور محترم مورد اعتراض واقع شده باید گفت تعلل غیر‌مسوولانه برخی سیاستمداران در گذشته موجب انباشته شدن معضلات آن به صورت بسیار خطرناکی شده که ناگزیر به‌طور عاجل باید برای آن چاره‌جویی کرد. این رفتار و گفتار مسوولان ذی‌ربط که دائما می‌گویند دولت هیچ برنامه‌ای برای اصلاح قیمت‌ها ندارد، درست نیست. باید با صراحت و بدون لکنت به مردم گفت که این وضعیت قیمت‌ها به زیان عامه مردم و تنها به سود عده معدودی از ثروتمندان دارای چندین اتومبیل و البته قاچاقچیان سوخت است. تردیدی نیست که در شرایط فعلی اصلاح اساسی قیمت‌ها باید همزمان با تدابیر جبرانی برای اقشار کم‌درآمد صورت گیرد؛ اما طراحی برنامه‌ای جامع در این‌خصوص ممکن است بسیار زمان‌بر باشد.
بنابراین، به مصداق این سخن حکیمانه که «ما لا یُدرکُ کُلٌّهُ لا یُترک کُلٌّه» (اگر کل کاری را کامل نمی‌توانی انجام دهی کلا آن را کنار نگذار)، دولت اگر به هر دلیلی نمی‌تواند یا نمی‌خواهد کل اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را بلافاصله به‌طور کامل انجام دهد ضرورتی ندارد، منفعل بماند و هیچ‌کاری نکند. می‌توان با توضیح برنامه اصلاحی جامع درازمدت برای مردم اصلاح ملایم و تدریجی قیمت‌ها را آغاز کرد. اصلاح سالانه قیمت حامل‌های انرژی به اندازه تورم سالانه یا اندکی بیشتر از آن گرچه‌ ناترازی انباشته عظیم فعلی را نمی‌تواند بپوشاند، اما می‌تواند از ابعاد فزاینده آن اندکی بکاهد. عمل به قاعده «میسور» که‌در بالا به آن اشاره شد حکم عقل است، نباید از آن پرهیز کرد.
نهایتا درباره وعده سپردن کار به کاردان یا اهل تخصص که مورد تاکید جناب دکتر پزشکیان است، باید گفت تحقق بخشیدن به این وعده مستلزم بازنگری جدی در قوانین گزینش در سطوح مختلف نظام و تدبیر در سطح‌ ملی است. سیاست ضایعه‌بار «خالص‌سازی» آحاد ملت ایران را عملا به «خودی» و «غیرخودی» تقسیم‌ می‌کند. چنین تقسیمی هیچ جایگاهی در سنت‌های ملی و دینی ما ندارد و صرفا ریشه در نفوذ نامیمون پسمانده‌های ایدئولوژی کمونیستی دارد که متاسفانه در سال‌های اولیه انقلاب به دلایلی در کشور ما رواج داشت و هنوز عده‌ای آگاهانه یا ناخودآگاه از آن متاثرند. معتقدان به این ایدئولوژی تنها همفکران خود را شهروندان واقعی یا کامل می‌دانند و برای دیگران حقی در اداره امور جامعه قائل نیستند. تا زمانی که این قانون و به‌طور کلی تفکر موجد آن در جامعه حاکم باشد، انتظار شایسته‌سالاری در نظام تدبیر بیهوده خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1221847/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رهبران عرب آمریکایی خطاب به «هریس»: از سیاست «بایدن» در قبال اسرائیل فاصله بگیر

آیین سنتی «یوم الناصفه» با حضور کودکان عرب‌زبان در حرم رضوی برگزار شد

برگزاری آیین سنتی «یوم الناصفه» با حضور کودکان عرب‌زبان در حرم مطهر رضوی

چرا ژاپنی‌ها فرق دارند؟

کشف غیرمنتظره درباره ریشه مردم ژاپن

رونالدو به دعوت سرمربی پرتغال واکنش نشان داد

پایان شکست‌ناپذیری غول فوتبال اروپا در ویلاپارک

رسانه طوفان الاقصی جنایات اسراییل را به خوبی روایت کرد

آخرین وضعیت پدرشوهر زینب سلیمانی پس از حمله اسراییل/عکس

واکنش چین به وضع تعرفه بر خودروهای برقی توسط اتحادیه اروپا

چین، رقیب استراتژیک یا تهدید؟

جنگ غزه مشروعیت ارزش‌های نظم لیبرال را دچار چالش جدی کرده است/ حضور چین در قامت میانجی معتمد گفت و گوهای سیاسی رهبران غرب آسیا

گامی نوین در توسعه صنعت شیلات با غول‌های چینی

تاثیر وی چین در دنیای واقعی: چگونه وی چین تجارت و شفافیت جهانی را متحول می کند؟

نخست‌وزیر ژاپن: امروزِ اوکراین، فردای شرق آسیا است

8 کشته در رواندا آفریقا / ویروس ماربورگ چیست؟

30 کشور جهان زباله ها را می سوزانند | آفریقا مرکز زباله سوزی است

حضور هیات ایران در ششمین نشست مشورتی درباره افغانستان در مسکو

ثمره ماه‌ عسل با طالبان؛ بی آبی و بی نفسی برای سیستان و بلوچستان/ از هیرمند، تا هریرود و فراه‌رود؛ طالبان به دنبال باج گیری آبی از ایران است؟

قیمت افغانی افغانستان امروز شنبه 14 مهر 1403

حجت‌الاسلام وحیدی: مجاهدان افغانستانی منتظر فرمانده ولی فقیه هستند

قیمت تریاک سر به فلک کشید/ یک کیلو تریاک چند؟

"این موجی که راه افتاد افغانستان ستیزی نیست، انسانیت زدایی است"

حضور طالبان در نشست بریکس به نظر کشورهای عضو بستگی دارد

ببینید | اولین تصاویر از حریق در آزمایشگاه بیولوژیکی در آمریکا؛ دستور تخلیه صادر شد

ترامپ نمی‌گذاشت جنگ اوکراین اتفاق بیفتد

تردید بایدن نسبت به برگزاری صلح آمیز انتخابات آمریکا

ادعا جنجالی ترامپ: اسرائیل باید به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند

همه‌چیز درباره سخنرانی رهبر انقلاب در خطبه‌های نماز جمعه/ حملات گسترده اسرائیل به ایران منتفی شد؟

عملیات وعده صادق 2 ابهت آمریکا و رژیم صهیونیستی را در هم شکست

آیا اوپک پلاس می‌تواند کمبود نفت ایران را جبران کند؟

اگر ترامپ در راس قدرت بود جنگ اوکراین رخ نمی‌داد

بایدن ایران را تهدید کرد

درخشش هفتگی قیمت نفت

دعوت ترامپ از اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران!

بلومبرگ: هیچ فشار واقعی از سوی آمریکا برای متوقف کردن اسرائیل وجود ندارد

پاسخ عجیب رئیس جمهور آمریکا به خوشامدگویی یک خبرنگار + ویدئو

به حملات آمریکا و انگلیس پاسخ سخت می‌دهیم

سایه جنگ بر چاه های نفت؛ اوپک پلاس می‌تواند کاهش تولید نفت ایران را جبران کند؟

چرا رهبری به جای پیام تلویزیونی به نماز جمعه تهران رفتند؟

سراب ثروت نفت در آمریکا

پیش‌بینی 7 بانک وال استریت از قیمت طلا

نیویورک تایمز: دودستگی در پنتاگون بر سر اعزام نیروی بیشتر به خاورمیانه

پیام ترامپ به اسرائیل؛ اول تاسیسات هسته ای ایران را بزن

عکس| سورپرایز ویژه برای تولد ایمون زاید در آمریکا

واکنش شدید کوبا به «همدستی جدید آمریکا با خشونت تروریستی» علیه این جزیره

پاسخی کوبنده به آمریکا و انگلیس می‌دهیم

تحلیل خطبه‌های رهبر انقلاب: جنگ در راه است؟

بایدن: مطمئن نیستم میهن تجارتات آمریکا مسالمت‌آمیز برگزار شود

هشدار علی لاریجانی: منطقه در وضعیت پیچیده‌ای است که به سادگی قابل حل نیست