ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روسیه باعث نزدیک شدن کشورهای «بی‌طرف اروپا» به ناتو شده است اروپا

روسیه باعث نزدیک شدن کشورهای «بی‌طرف اروپا» به ناتو شده است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به نقل از یورونیوز، با تحکیم سیاست‌های امنیتی اروپا در چهارچوب ائتلاف ناتو، اکنون سوئیس نیز مانند بسیاری از کشورهای «بی‌طرف» این قاره، به دنبال همکاری نزدیک‌تر با ناتو و ایجاد روابطی قوی‌تر با این اتحاد نظامی است.
اگرچه تحقق سناریوی پیوستن سوئیس به ناتو هنوز خیلی عملی به نظر نمی‌رسد، اما سال گذشته در این باره بحث‌های زیادی در سوئیس مطرح بود و تقریباً از سوی همه گروه‌های سیاسی حمایت شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تهاجم روسیه به اوکراین ضربات عمیقی را به معماری امنیتی قاره سبز وارد کرده و به همین دلیل نیز سوئیس تنها کشور بی‌طرف در اروپا نیست که به فکر نزدیکی به ناتو افتاده است.
سوئد و فنلاند
در دو سال اخیر، دو کشور بی‌طرف در اسکاندیناوی یعنی سوئد و فنلاند بطور رسمی به ناتو پیوستند.
فنلاند در آوریل 2023 میلادی به سی و یکمین کشور عضو این ائتلاف نظامی تبدیل شد؛ آن هم در حالی که از زمان پیوستن به اتحادیه اروپا در سال 1995 میلادی همواره خود را غیرمتعهد می‌دانست.
سوئد نیز حدود سه ماه پس از آغاز حمله تمام عیار روسیه به اوکراین تصمیم به پیوستن به ناتو گرفت و به این ترتیب به سیاست «بی‌طرفی» خود که مدت دو قرن در این کشور حاکم بود، پایان داد. با این حال، عضویت سوئد در ناتو تا سال 2024 عملی نشد زیرا ترکیه و مجارستان خواسته‌های مختلفی را مطرح کردند و مانع از پیشبرد روند پذیرش شدند.
الحاق این دو کشور شمال اروپا به ناتو، نه‌تنها از نظر نمادین بلکه از نظر نظامی نیز برای ناتو مهم بود. فنلاند دارای ارتشی مجهز و مرزی به طول 1340 کیلومتر با روسیه است و سوئد نیز دارای صنعت تسلیحاتی بسیار قوی است.
مولداوی و صربستان
مولداوی در قانون اساسی خود در سال 1994 میلادی بندی تحت عنوان «بی‌طرفی دائم» درج کرده که عمدتا به دلیل چالش‌های داخلی این کشور اتخاذ شده است.
مولداوی سرزمینی چند قومیتی و دارای مناطقی جداشده مانند ترانس‌نیستریا است و به همین دلیل همواره سعی داشته راه حلی برای برقراری توازن اجتماعی آن هم از مسیر اتحاذ سیاست «عدم تعهد» که مورد قبول همه بخش‌های جمعیتی باشد، به اجرا بگذارد.
بر اساس نظرسنجی‌ها، اکثر شهروندان این کشور همچنان از این «بی‌طرفی» حمایت می‌کنند؛ با این وجود الحاق کریمه به روسیه در سال 2014 و سپس تهاجم مسکو به کل خاک اوکراین در سال 2022 میلادی بحث‌های داغی را در این کشور درباره تغییر این خط مشی مطرح کرده است.
با این وجود بحث‌ها عمدتا روی ضرورت پیوستن مولداوی به اتحادیه اروپا متمرکز است تا عضویت آن در پیمان نظامی ناتو.
مذاکرات اتحادیه اروپا با کشورهای مولداوی و اوکراین برای الحاق به این اتحادیه، سرانجام در 25 ژوئن سال جاری میلادی رسما آغاز شد.
صربستان در سال 2007 میلادی با تصمیمی که توسط ناتو به رسمیت شناخته شد، خود را یک کشور «بی‌طرف» از نظر نظامی اعلام کرد.
اگرچه این کشور مانند مولداوی، تحریم‌های بین‌المللی علیه روسیه را اعمال نکرده اما همزمان به مانور سیاسی بین غرب و شرق ادامه می‌دهد. به همین دلیل نیز در کنار دنباله‌روی از سنت «عدم تعهد» که دکترین دولتی در یوگسلاوی سابق بوده، درخواست عضویت در اتحادیه اروپا را نیز در سال 2009 میلادی مطرح کرده است.
روابط مالت و ناتو
کشور کوچک مالت (مستعمره سابق بریتانیا) اتخاذ سیاست «بی‌طرفی» را در سال 1987 در قانون اساسی خود ثبت کرد که البته نتیجه پیروی از یک خط مشی استعمارزدایی بود.
این کشور همچنین خود را بخشی از جنبش عدم تعهد می‌دانست و به همین دلیل در دوران جنگ سرد از هر دو کشور ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی فاصله گرفت.
امروزه هیچ بحث و تردیدی بر سر سیاست «بی‌طرفی» مالت نیست و تنها کشور عضو اتحادیه اروپا محسوب می‌شود که حتی در پروژه‌های دفاعی مشترک اروپا موسوم به PESCO شرکت نمی‌کند.
ایرلند؛ حملات سایبری و امنیت کابل‌های بستر دریا
ایرلند نیز ازمستعمره‌های پیشین بریتانیا است و سیاست «بی‌طرفی» آن در معاهده انگلیس و ایرلند که استقلال ایرلند را تضمین کرد، ثبت شده است.
ایرلند که در سال 1973 میلادی به اتحادیه اروپا پیوسته، بر خلاف دیگر کشورهای بی‌طرف این قاره، توانایی دفاعی پایین و به معنای دقیق‌تری «بی‌طرفی نظامی» دارد.
با این وجود تقویت قدرت دفاعی آن از سال 2023 میلادی بشدت مورد بحث قرار گرفته است. حملات سایبری به سیستم سلامت ایرلند در سال 2021 میلادی در جریان همه‌گیری کرونا آن هم توسط هکرهای روسی همچنین عبور کابل‌های زیردریایی در امتداد سواحل اقیانوس اطلس آن که برای حفظ ارتباطات جهانی اهمیت زیادی دارد، باعث شده که موضوع انزوای جغرافیای ایرلند و ضرورت یافتن راه حلی برای آن، بیش از همیشه مورد بحث قرار گیرد.
ایرلند یک رایزنی عمومی برای بحث درباره آینده بی‌طرفی این کشور به راه انداخته که نزدیک شدن به ناتو یکی از گزینه‌های مدنظر است.
قبرس و معضل عضویت «غیرممکن» در ناتو
وضعیت در جمهوری قبرس که «بی‌طرفی» آن در سطح بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده، متفاوت است.
این کشور بطور سنتی روابط نزدیکی با روسیه دارد: به دنبال تهاجم ترکیه، یکی از کشورهای عضو ناتو، به این جزیره در سال 1974 میلادی، اتحاد جماهیر شوروی پیشین به عنوان یک شریک نظامی مهم برای قبرس در نظر گرفته شد.
اما پس از حمله روسیه به اوکراین، قبرس در موضوعات مرتبط با این جنگ عمدتا با غرب همسو بود. با این وجود عضویت آن در ناتو غیرممکن به نظر می‌رسد بویژه آنکه مناقشات ارضی قبرس با ترکیه هنوز حل نشده است و ترکیه (که این کشور را به رسمیت نمی‌شناسد) قطعا در قبال هر طرح عضویتی، از حق وتوی خود استفاده می‌کند.
همکاری اتریش با پروژه های ناتو
اتریش از نظر نظامی «بی‌طرف» اما از نظر سیاسی بوضوح در کنار غرب است.
در این کشور نیز مانند سوئیس، به موضوع «بی‌طرفی» به عنوان یک موضوع کلیدی و یک عنصر هویت‌ساز نگریسته می‌شود؛ با این تفاوت که برخلاف سوئیس، بی‌طرفیِ اتریش در قانون اساسی آن نیز گنجانده شده که نتیجه مذاکرات برای خروج نیروهای اشغالگر پس از جنگ جهانی دوم بوده است.
در آن زمان، شوروی خواستار «بی‌طرفی همیشگی» اتریش بود و در مقابل، متفقین نیز با «بی‌طرفی» نسبی مطابق با مدل سوئیس موافقت کردند.
در حال حاضر در اتریش حمایت اندکی از طرح برای «کنار گذاشتن کامل بی طرفی» و عضویت در ناتو وجود دارد. با این حال اتریش نیز مانند سوئیس در پروژه‌های ناتو از جمله برنامه مشارکت برای صلح (PfP) و با سازمان شورای مشارکت یورو آتلانتیک (EAPC) همکاری دارد.
این دو برنامه، دولت‌ها را قادر می‌سازد تا با ناتو همکاری کنند و در عین حال میزان دقیق این همکاری را تعیین کنند.
اتریش همچنین در کنار سوئیس تفاهم‌نامه الحاق به سامانه دفاع هوایی مشترک اروپا موسوم به «سپر آسمان» را امضا کرده است و به این ترتیب آنها تنها کشورهای غیر عضو ناتو محسوب می‌شوند که در این سامانه مشارکت دارند.
سوئیس و جایگاه «دولت غیردوست»
سوئیس از سوی بسیاری از کشورها برای اتخاذ موضعی روشن‌تر در قبال ناتو تحت فشار است.
این کشور تحریم‌های غرب علیه روسیه را اعمال کرده و به اکراین نیز کمک‌های بشردوستانه ارسال می‌کند. با این حال، مانند سایر کشورهای «بی‌طرف» کمک های مالی نسبتا کمی به اوکراین ارائه می‌کند. اعضای ناتو بخش عمده‌ای از بودجه و همچنین حمایت نظامی در این جنگ را فراهم می‌کنند.
تصمیم سوئیس برای ممنوع کردن کشورهای اروپایی از صادرات مجدد تسلیحات ساخت سوئیس نیز واکنش‌های بسیاری را برانگیخته است. این کشور مکررا متهم شده که در پشت سیاست «بی‌طرفی» خود پنهان شده و در عین حال با عدم اتخاذ اقدام شدیدتر علیه الیگارش‌های روس، از درگیری‌های اقتصادی سود می‌برد.
کارشناسان امنیتی هشدار می‌دهند که حمله روسیه به اوکراین، روابط نظامی با ناتو را «فوری‌تر» کرده است. سیاست دفاعی در این قاره در حال تقویت است و اتحادیه اروپا، ناتو و کشورهای «بی‌طرف» در سطوح مختلف هرچه نزدیکتر همکاری می‌کنند.
این تحولات در حالی در حال انجام است که در سوی دیگر جنگ نیز مسکو دیگر سوئیس را از زمان اعمال تحریم‌ها «بی‌طرف» نمی‌داند و آن را در زمره «دولت غیردوست» طبقه‌بندی کرده است.
حال و روز ارتش روسیه 30 ماه پس از آغاز جنگ اوکراین
ارتش روسیه که در ماه‌های اولیه حمله به اوکراین عملکردی ضعیف‌تر از انتظارها داشت اکنون تلاش می‌کند تا از شکست‌های اولیه خود درس بگیرد.
بسیاری از قدرت‌های خارجی از جمله آمریکا و خود روسیه پیش از آغاز تهاجم نظامی به اوکراین انتظار داشتند که اوکراین به سرعت از پا دربیاید. کشورهای غربی نیز تصور می‌کردند که سیاست ارسال سلاح به اوکراین بی‌فایده خواهد بود.
بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که ارتش روسیه پس از ماه‌های اولیه جنگ اوکراین و با گذشت بیش از دو سال از آغاز درگیری‌ها آمادگی بیشتری برای میدان‌های نبرد دارد. با این حال آمادگی بیشتر نظامیان روسیه به این معنا نیست که ارتش این کشور آمادگی مقابله با نیروهای ناتو را خواهد داشت.
مسکو در ماه فوریه سال 2022 در حالی تهاجم به خاک اوکراین را آغاز کرد که مقام‌های روسیه از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری این کشور تصور می‌کردند ارتش‌شان در وضعیت بهتری از آنچه در میدان نبرد نشان داده شد قرار دارد.
هزینه نظامی چه سهمی در بودجه سالانه روسیه دارد؟
روسیه اکنون حدود شش درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور نظامی می‌کند. این در حالی است که انتظار نمی‌رود در آینده نزدیک در این امر تغییری پدید بیاید.
مسکو در نظر دارد تا سال 2025 سهم امور نظامی خود را از کل بودجه خود از 28.3 درصد به 32.5 درصد برساند.
روسیه هم‌اکنون هم از کشورهایی مثل کره‌شمالی و ایران برای تهیه سلاح و مهمات کمک می‌گیرد و هم در مدرنیزه کردن سامانه‌های نظامی خود پیشرفت کرده است. به عنوان مثال صنعت نظامی روسیه اکنون تولید پهپاد را شش برابر افزایش داده است.
زرادخانه موشک‌های مافوق صوت روسیه نیز اکنون گسترش یافته است. از سوی دیگر آتش‌بس در جنگ اوکراین یا ایجاد وقفه در آن به روسیه فرصت خواهد داد تا به سرعت ذخایر نظامی خود را تقویت کند.
اولویت کنونی ارتش روسیه تقویت خود برای آمادگی در جنگ‌های زمینی طولانی‌مدت است. ولادیمیر پوتین در نظر دارد تا پایان سال جاری تعداد اعضای ارتش روسیه را به یک و نیم میلیون نفر برساند. منابع اطلاعاتی اوکراین بر این باور هستند که روسیه هر ماه تا 30 هزار سرباز را جذب ارتش خود خواهد کرد.
یک مقام امنیتی لیتوانی نیز اخیرا گفت که روسیه برای بازسازی ارتش خود و کسب آمادگی برای یک جنگ تمام عیار به پنج تا هفت سال زمان نیاز دارد. مسکو هم‌اکنون از مناطق اشغالی اوکراین نیز نیرو جذب می‌کند.
به این ترتیب به نظر می‌رسد که هرچند دوران اولیه جنگ اوکراین، ضعف‌های ارتش روسیه را نمایان کرد اما نظامیان این کشور اکنون تجربه زیادی در جنگ کسب کرده‌اند.
با این حال به نظر می‌رسد مهمترین نکته آموزنده جنگ اوکراین برای ولادیمیر پوتین، عدم توجه به ارزیابی ارتش از قدرت خودش باشد. رئیس‌جمهوری روسیه با توجه به همین نکته مجبور خواهد بود تا نقش فعال‌تری در نظارت بر برنامه‌های راهبردی ارتش ایفا کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1222003/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علت اینکه رهبر انقلاب به جای پیام تلویزیونی به نماز جمعه تهران رفتند، چه بود؟

اقدام علیه تاسیسات نفت ایران افسار قیمت نفت را پاره می‌کند

امام خمینی: از هیاهوها نترسید! امروز روزی نیست که کسی اتکا به سرنیزه بکند/هر اتفاقی بیفتد مردم مسنجم تر می شوند

یمن: پاسخی کوبنده‌ به آمریکا و انگلیس می‌دهیم

خواب آمریکا و فرانسه برای لبنان پس از نصرالله؛ تعیین رئیس جمهور در اولویت قرار گرفت!

درخشش «آه سرد» در جشنواره ریچموند آمریکا

هشدار ویژه لاریجانی در وضعیت پیچیده منطقه: تنها با اسرائیل مواجه نیستیم!

معرفی محصولات و کمپانی فوراور آمریکا (اطلاع رسانی تبلیغی)

رییس شورای عالی استان‌ها: سلطه رژیم صهیونیستی از بین رفته است

بایدن: مطمئن نیستم انتخابات آمریکا مسالمت‌آمیز برگزار شود

ابزار تحریمی دیگری وجود ندارد

آمریکا چه خوابی برای لبنان دیده است؟

ادامه اعتراضات به نسل کشی مردم فلسطین در غزه در کشورهای غربی

تحلیلگر عمانی: رژیم توسعه طلب اسرائیل فقط زبان زور را می‌فهمد

فیلم/ لحظه اصابت کروز‌های تاماهاک آمریکا به یمن

عملیات «وعده صادق 2» و تحکیم بازدارندگی ایران

محسن رضایی: انگلیس و آمریکا، آتش جنگ را شعله‌ور می‌کنند

جهان اسلام حملات انگلیس و آمریکا به یمن را تحمل نمی‌کند

امتناع ترامپ از انتشار اسناد و مدارک معاینات پزشکی خود

محسن رضایی: جهان اسلام حملات انگلیس و آمریکا به یمن را تحمل نمی‌کند

امام خمینی: از هیاهو‌ها نترسید! امروز روزی نیست که کسی اتکا به سرنیزه بکند/هر اتفاقی بیفتد مردم منسجم‌تر می‌شوند

علی‌اف به ارمنستان هشدار داد!

لاوروف: عدم محکومیت حمله اسرائیل به لبنان توسط آمریکا، دلیل گسترش جنگ است

2 ضربت راهبردی که در 3 روز به عمق اتاق عملیات دشمن نواخته شد

مضمون و‌ پیام نمازجمعه

از رفع فیلترینگ چه خبر؟

چرا رژیم صهیونیستی به صورت زمینی به لبنان حمله ‌می‌کند؟

آخرین اخبار از وضعیت سلامتی هاشم صفی الدین

هشدار علی‌اف به ارمنستان

تخریب گسترده منطقه‌ای در جنوب لبنان توسط صهیونیست‌ها

حمله موشکی حزب الله به پایگاه «رامات دیوید» رژیم اسرائیل

اصابت موشک‌های حزب‌الله به صفد

مشارکت اسنپ در تامین بخشی از هزینه‌های خرید دستگاه ماموگرافی سه‌بعدی به عنوان طرح نیکوکاری‌ اسنپ‌کلاب/ آغاز کمپین گسترده اسنپ برای «آگاهی‌بخشی سرطان پستان»

نکاتی برای خرید و فروش کالا در سایت‌های آگهی محور

اظهارات وزیر ارتباطات از آخرین وضعیت فیلترینگ

یک پیش‌بینی دیگر از آینده قیمت ارز (14 مهر 1403)

لزوم اجرایی شدن مشوق‌های راهبردی برنامه هفتم توسعه جهت ساخت پتروپالایشگاه‌ها

حماسه نصر و معضل معیشت؛ تقاضای برابری در دل انقلاب

دهمین کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و قطر در آذرماه برگزار می‌شود

قیمت واقعی دلار حدود این مبلغ است

814 هزار تن کالا از مازندران به اتحادیه اوراسیا صادر شد

استاندار: طرح های اجرایی در مازندران باید دارای توجیه فنی و اقتصادی باشد

ارزش تجارت خارجی گمرکات مازندران با اوراسیا از 260 میلیون  دلار گذشت

کشف بیش از 2 هزار میلیارد ریال پرونده جرایم مفاسد اقتصادی در گلستان

دولت جدید قیمت ارز را تک نرخی می کند؟

ترک فعل وزارت اقتصاد در شناسایی املاک و خودرو لوکس

تثبیت رزیم صهیونیستی مانع توسعه کشور های منطقه

معرفی سریال غربت/واکنش ساترا به پخش «جوکر2» و سریال «غربت»

دیدار هریس با آمریکایی‌های عرب تبار در سایه حمایت از اسرائیل

مکرون درباره مرگ اتحادیه اروپا هشدار داد