رئیس استخبارات صدام : جلوگیری از جنگ با ایران ممکن بود/ محاسبات صدام غلط بود / عراق شرایط جنگیدن با ایران را نداشت
عراق
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - رئیس سازمان استخبارات (اطلاعات و امنیت) در دوره صدام گفت: جلوگیری از بروز جنگ با ایران ممکن بود. محاسبات صدام درباره جنگ با ایران، اشتباه بود. عراق شرایط جنگیدن با ایران را نداشت.
به گزارش عصرایران، فاضل العزاوی در زمان جنگ 8 ساله عراق - ایران، رئیس سازمان استخبارات (اطلاعات و امنیت) و سفیر عراق در شوروی و هند بود.
او همچنین پسر خاله صدام رئیس جمهوری اسبق عراق است.
فاضل العزاوی رئیس سازمان اطلاعات و امنیت عراق در زمان صدام در مصاحبه با شبکه الجزیره نظرات خود را درباره جنگ 8 ساله با ایران مطرح کرد.
این مصاحبه با "احمد منصور" روزنامه نگار الجزیره در برنامه "شاهد علی العصر" انجام شد.
مهمترین بخش های این مصاحبه درباره ایران این گونه است:
- ورود به جنگ با ایران، تصمیم شخصی صدام بود زیرا در آن زمان معتقد بود "توازن نظامی، اجتماعی، اقتصادی و فکری" ایران پس از به قدرت رسیدن ساختار جدید {بعد از انقلاب 57} دچار اختلال شد. ساختاری که با ساختار محمدرضا شاه پهلوی متفاوت بود.
- علت تصمیم صدام برای رفتن به جنگ به تنهایی این بود که صدام همیشه بر اساس اعتقاد به توانایی های شخصی خود عمل می کرد نه بر اساس توانایی های ارتش عراق. این احتمال وجود دارد که عملیات تصفیه که در سال 1979 در عراق اتفاق افتاد باعث ترس مقامات اطراف صدام از او شد.
- اعتقاد بینالمللی وجود داشت که میتوان از جنگ ایران و عراق خودداری کرد. او فاش کرد وزیر امور خارجه شوروی (1957-1985) آندری گرومیکو به وی گفته بود که می شد از جنگ ( ایران - عراق) دوری کرد.
- او همچنین در این مصاحبه فاش می کند گرومیکو وزیر خارجه وقت شوروی از وی پرسد: "چرا درگیر جنگ با ایران شدید؟ ما در دهه 1920 وارد جنگی شدیم که 40 سال به طول انجامید. با یک واسطه به آنها (ایران) گفتیم که ما تپه را به شما واگذار می کنیم و از جنگ دست می کشیم اما سرسختی ایرانیان مشخص است.
- گرومیکو وزیر خارجه وقت شوروی به من گفت که قدرت های بزرگ تصمیم گرفتند در جنگ بین عراق و ایران دخالت نکنند.
- رئیس استخبارات صدام درباره مواضع کشورهای عربی در مورد جنگ بین بغداد و تهران با ابراز تأسف از حمایت سوریه و لیبی از ایران در جنگ می گوید که الجزایر بین دو طرف ایستاد و از یک طرف به قیمت از دست دادن طرف دیگر حمایت نکرد.
- عراق در جنگ با ایران متحمل خسارت های بزرگی شد اما صدام که هیچوقت از ورود به جنگ پشیمان نشد به جنگ ادامه داد زیرا به ادعای او، طرف مقابل (ایران) شرط غیرقابل قبولی را تعیین کرد و آن شرط این بود که خواستار کناره گیری رئیس جمهوری (صدام) از سمت خود شد: این شرط، توهین به کشور عراق و رئیس جمهور آن است.
- محاسبات رهبران عراق در مورد جنگ با ایران اشتباه بود. مشکلات بین عراق و ایران می توانست از طریق گفتگو و کمک گرفتن از شورای امنیت و سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب حل شوند.
- در جنگ عراق علیه کویت نیز همین اتفاق تکرار شد. هیچ بررسی یا برنامه ریزی قبلی صورت نگرفت. می شد از تهاجم جلوگیری کرد و مشکل با کویت را حل کرد. من موافق حمله به کویت نبودم.
- العزاوی با اشاره به دوره ایی که سفیر عراق در هند و مسکو بود گفت: ایندیرا گاندی، نخست وزیر وقت هند برای عراق ارزش قائل بود و بخشی از مشکلات را در زمان جنگ با ایران حل کرد.
- وی درباره دلیل انتصابش به عنوان سفیر عراق در مسکو پایتخت شوروی هم گفت هدف از این اقدام تقویت همکاری در صنایع دفاعی میان دو کشور بود.
- در مورد رابطه حزب بعث عراق و شوروی سابق تأیید می کند شوروی سابق به عنوان یک کشور کمونیستی، دولت عراق را در دوران حکومت بعث دوست نداشت.
- اختلافات شیعه و سنی در منطقه، توطئه بین المللی است و اسرائیلی ها در آن دست دارند.
کانال عصر ایران در تلگرام
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1222946/