ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آمار و اعداد گمراه‌کننده اخبار ایران

آمار و اعداد گمراه‌کننده
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنو :
نتایج آمارگیری نیروی کار تابستان 1403 نشان می‌دهد که نرخ بیکاری جوانان 15 تا 24 ساله 19.4درصد بوده است. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان 1402) 0.7درصد کاهش یافته است.
با این حال آمار‌های صندوق بین‌المللی پول می‌گوید ایران با 8.
9درصد از نظر نرخ بیکاری در رتبه هفدهم جهان قرار گرفته و آمار بانک جهانی نیز حاکی از آن است که در میان کشور‌های منطقه، تنها عراق و یمن نسبت به ایران وضعیت بدتری از لحاظ اشتغال دارند. عربستان سعودی از نظر میزان اشتغال زنان شاغل به کل زنان بالای 15 سال، اکنون 2.5 برابر ایران بوده و بیش از 29درصد زنان در سن کار عربستان شاغل هستند اما نسبت زنان شاغل ایران به جمعیت زنان در سنین کار، از نزدیک 14درصد به 11.4درصد سقوط کرده است.
در این میان اما مراکز آماری در حالی آمار‌های خوشبینانه ارائه می‌دهد که کاهش بیکاری به علت غیرفعال شدن 3.5 میلیون نفر در کشور طی چهار سال گذشته است. آرشیو آماری نشان می‌دهد در پاییز 1398 حدود 44.3درصد از افراد 15 سال به بالا در کشور فعال بوده‌اند اما اکنون شمار افراد فعال جامعه تنها 41.5درصد است. ایران در سال 2021 با نرخ مشارکت اقتصادی 41.9درصدی در رتبه 167 جهان قرار گرفت و متوسط نرخ مشارکت اقتصادی در دنیا حدود 59.5درصد بود.
در دنیا جزو بدترین کشور‌ها از حیث نرخ مشارکت اقتصادی (نرخ فعالیت) هستیم. در دنیا میانگین نرخ مشارکت جهانی بالای 60درصد است درحالی‌که در اقتصاد ایران این عدد بین 40 تا 45درصد است
کاهش شدید نرخ مشارکت نسبت به دوران پیش از کرونا
«وحید شقاقی شهری» اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی تهران به اقتصادآنلاین می‌گوید: نرخ بیکاری شاخص مناسبی برای وضعیت بازار کار ما نیست و در همه جای دنیا شاخص نرخ بیکاری به تنهایی نمی‌تواند وضعیت بازار کار را نشان دهد. ما باید در یک مجموعه شاخص‌های دیگری در کنار نرخ بیکاری، وضعیت اشتغال و بازار را مشخص کنیم؛ نظیر اشتغال ناقص، نرخ مشارکت، وضعیت شغل ایجاد شده، مشاغل موقتی و پایین‌دست یا مشاغل با بهره‌وری پایین و همین‌طور مشاغل رده‌پایین. در مجموع صرف نرخ بیکاری به تنهایی گویای وضعیت اشتغال یا وضعیت بازار کار ما نیست. باید نرخ بیکاری را با سایر شاخص‌های اقتصادی در نظر بگیریم یعنی به صورت یک بسته بازار کار را بسنجیم و برآورد و ارزیابی داشته باشیم. درست است که نرخ بیکاری ما در سال‌های اخیر اعداد پایینی را نشان می‌دهد ولی نرخ مشارکت ما نسبت به دوران پیش از کرونا خیلی کاهش پیدا کرده و هنوز خالص اشتغال ما اعداد قابل قبولی نیست.
شغل‌های کاذب گسترش پیدا کرده است
این اقتصاددان بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از مشاغل ما مشاغل کاذب یا غیربهره‌ور شده‌اند. افرادی داریم که تحصیلات عالیه دارند ولی در شغل‌های کاذب مشغول به کار هستند. درست است که اینها در آمار اشتغال محاسبه می‌شوند ولی بهره‌وری لازم را ندارند. موضوع دیگر این است که معمولاً در جهان شاخص‌های دیگری هم ارزیابی می‌شود. به عنوان مثال وقتی یک فرد بیکار می‌شود چند ماه طول می‌کشد که شغلی متناسب با شغل قبلی پیدا کند اما در ایران وقتی یک فرد بیکار می‌شود ممکن است دیگر نتواند شغلی همانند شغل اول خودش با همان جایگاه اجتماعی یا با همان سطح درآمد و حقوق و دستمزد پیدا کند. ما هنوز اشتغال ناقص خیلی زیادی داریم و آخرین آمار‌هایی که دیدم بیش از 40-50 درصد از جمعیت ما درگیر اشتغال ناقص شده‌اند. یعنی فرد یک روز یا دو روز در هفته کار می‌کند اما هنوز نتوانسته به صورت شرایط تمام‌وقت مشغول شود. مشاغل سطح پایین و کاذب خیلی گسترش پیدا کرده و خیلی از افراد و جوانان ما تحصیلات عالیه دارند ولی درگیر مشاغل کاذبی شدند که با تخصص آنها ارتباطی ندارد.
جزو بدترین کشور‌ها از حیث نرخ مشارکت اقتصادی هستیم
براساس گزارش مرکز آمار ایران 52.1درصد از افراد شاغل در حوزه خدمات اشتغال دارند. از سوی دیگر از دهه 80 شمسی کسانی که در ایران یک ساعت در هفته کار می‌کنند، هم جزو شاغلین به حساب می‌آیند. این موضوع چقدر می‌تواند ارزیابی‌های آماری ما را گمراه کند؟ در این زمینه شقاقی شهری توضیح داد: در دنیا میزان دستمزد‌ها به نحوی است که فرد با یکی دو ساعت کار در هفته می‌تواند گذران زندگی کند ولی در اقتصاد ایران این‌گونه نیست. ایرانی‌ها با شغل‌های یکی دو ساعت کار واقعا نمی‌توانند گذران زندگی کنند لذا نمی‌توانیم صرفاً با یک شاخص، نرخ بیکاری را اعلام کنیم که وضعیت رو به بهبود است. ما در دنیا جزو بدترین کشور‌ها از حیث نرخ مشارکت اقتصادی (نرخ فعالیت) هستیم. در دنیا میانگین نرخ مشارکت جهانی بالای 60درصد است در حالی‌که در اقتصاد ایران این عدد بین 40 تا 45درصد است. در دولت سیزدهم دیدیم تک شاخص نرخ بیکاری را به عنوان عملکرد خودشان اعلام کردند ولی می‌دانیم که واقعاً وضعیت این‌گونه نیست و وقتی آمار‌های مختلف را کنار هم می‌گذاریم تصویر ضعیفی از بخش اشتغال ایران می‌دهد. در سال‌های اخیر شغل‌های کاذب خیلی زیاد شده و می‌بینیم بخشی از جوانان به دلیل اینکه نتوانستند متناسب با تخصص خود شغلی را پیدا کنند مثلاً وارد فعالیت در اسنپ شدند. اینها بهره‌وری لازم را ندارند. حالا موضوعات دیگری هم در حاشیه وجود دارد. رشد اقتصادی ایران در سال‌های اخیر عمدتا از طریق درآمد‌های نفتی بوده و فقط در حوزه خدمات واسطه‌گری، عمدتاً رشد‌های بالا داشته است. مگر ممکن است نرخ بیکاری در اقتصادی که سرمایه‌گذاری ندارد یا رشد اقتصادی مولد ندارد، پایین بیاید؟ اینها هر کدام علامتی به اقتصاد ما می‌دهد که نباید خیلی امیدوار به این شاخص نرخ بیکاری باشیم.
نیاز داریم گزارشی از تمایل برای عرضه نیروی کار در اقتصاد منتشر شود. خیلی از مدیران بنگاه‌ها می‌گویند نیازمند کارگر هستیم اما کارگری وجود ندارد چون دستمزد‌ها نسبت به تورم و هزینه‌های زندگی پایین است
جمعیت حذف‌شدگان بازار کار را نمی‌بینیم
این اقتصاددان درباره جمعیت حذف‌شدگان یا کسانی که اجباراً دیگر به دنبال کار نمی‌گردند هم توضیح داد: در سال‌های اخیر تورم‌های بالا به اقتصاد تحمیل شده و شواهد نشان می‌دهد که بسیاری از افراد دیگر تمایلی به کار ندارند زیرا دستمزدی که دریافت می‌کنند به قدری پایین است که دیگر صرفه اقتصادی ندارد فرد مشغول به کار شود لذا با سرمایه اندکی که توانسته بودند در زندگی جمع کنند با همان گذران زندگی می‌کنند. اینها خودشان را از بازار کار کنار کشیدند و تمایلی به عرضه کار در این دستمزد‌های پایین ندارند. مثلا فردی به ازای کار، پیشنهاد دریافت 10 میلیون حقوق را در ماه دارد ولی حساب می‌کند که با این 10 میلیون تومان نمی‌تواند زندگی‌اش را بگذراند. این افراد دیگر تمایلی به کار کردن ندارند ولی ما اینها را از جامعه آماری کنار گذاشتیم و لذا در نرخ بیکاری هم محاسبه نمی‌شوند. در حالی‌که به خاطر شرایط اقتصادی بسیاری از افراد دیگر علاقه‌ای به کار با این دستمزد‌ها را ندارند و اینها همه حواشی این نوع محاسبات است. لذا آمار‌های خام و بدون تحلیل، ما را گمراه می‌کند. آمار‌های اقتصادی حتماً باید تحلیل‌هایی کنارش داشته باشند تا واقعیت‌ها را برای ما بیشتر نشان بدهد و صرفاً با اتکا به یک شاخص ما نمی‌توانیم تحلیل واقع‌بینانه و درستی از فضای اقتصادی داشته باشیم.
نرخ مشارکت بانوان، یک‌سوم میانگین جهانی است
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی تهران افزود: ما با همان نرخ مشارکت سال‌های گذشته هم فاصله داریم. زمانی نرخ مشارکت اقتصاد ایران به حدود 44درصد رسیده بود اما دوباره این کاهش پیدا کرده و هنوز با نرخ مشارکت‌هایی که در سال‌های گذشته بود، فاصله داریم. نرخ مشارکت اقتصادی ایران جزو پایین‌ترین نرخ‌های مشارکت در جهان است. از طرفی نرخ مشارکت زنان در ایران هم خیلی پایین است. میانگین نرخ مشارکت زنان در دنیا بالای 60درصد است اما در اقتصاد ایران نرخ مشارکت بانوان حدود 20درصد است. آمار نرخ بیکاری ما گویای فاصله‌ها و واقعیت‌هایی که در مقایسه با نرخ‌های بیکاری در جهان وجود دارد، نیست. شاهد گسترش مشاغل کاذب، غیرپایدار و غیرمولد در اقتصاد هستیم. در اقتصادی که رشد اقتصادی مولد و سرمایه‌گذاری پایین است به هیچ عنوان این اقتصاد نمی‌تواند شغل پایدار ایجاد کند. در اقتصادی که بخش خصوصی ما در بدترین شرایط خودش قرار دارد، آمار‌هایی که از وضعیت کسب و کار در ایران مشاهده می‌کنیم نشان می‌دهد در شرایط بسیار بدی قرار داریم. اینها همه گویای این است که ما نباید آمار نرخ بیکاری‌مان به این خوبی‌ها باشد و وقتی مراکز آمار این شاخص‌ها را کنار می‌گذارند و به تنهایی سراغ نرخ بیکاری می‌روند، این گمراه‌کننده است و واقعیت موجود بازار کار ما را نشان نمی‌دهد.
وضعیت ناگوار بازار کار در ایران
پیش از این مرکز پژوهش‌های مجلس هم اعلام کرده بود که نرخ واقعی بیکاری کشور 2.5 برابر آمار‌های رسمی است. شقاقی شهری در این مورد گفت: به‌راحتی نمی‌توانیم نرخ بیکاری را محاسبه کنیم و این کار مراکز آمار است. فقط می‌توانیم بگوییم که وضعیت بازار کار بهبود پیدا کرده یا بدتر شده است. الان نیاز داریم گزارشی منتشر شود که چه میزان تمایل برای عرضه نیروی کار در اقتصاد وجود دارد؟ خیلی از مدیران بنگاه‌ها می‌گویند نیازمند کارگر هستیم اما کارگری وجود ندارد. دلیلش این است که دستمزد‌ها نسبت به تورم و هزینه‌های زندگی پایین است لذا برخی افراد دلسرد شده و از بازار کار کنار می‌روند و این دسته در آمار نرخ بیکاری لحاظ نمی‌شوند. در چنین شرایطی بنگاه‌ها برای تامین نیروی کار خود از نیرو‌های مهاجر افغان که در سال‌های اخیر تعدادشان هم خیلی زیاد شده استفاده می‌کنند و به جای استخدام نیرو‌های ایرانی از نیرو‌های افغانی در مشاغل سطح پایین استفاده می‌کنند و دستمزد‌های پایین به اینها داده می‌شود.
وی در پایان گفت: دولت قبل و اخیرا رئیس کل بانک مرکزی خوشحال بودند که نرخ بیکاری مدام در حال کاهش است در حالی‌که اینها گویای واقعیت بیرونی نیستند و ما را گمراه می‌کند. یا دانسته گمراه می‌شویم یا نادانسته. احساس می‌کنیم وضعیت خوب است در حالی‌که هر کدام از شاخص‌های جانبی و شاخص‌های مختلف وقتی کنار هم گذاشته می‌شود، وضعیت ناگواری را از بازار کار ایران منعکس می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1225955/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روزنامه جمهوری اسلامی خبر داد: فشار به مسئولان برای واگذاری زمین‌های چابهار به اتباع افغانستانی!

اعتراض طالبان به ایران : به مهاجران افغان رحم کنید ؛ از اخراج دست بردارید

اعتراض طالبان به ایران در خصوص مهاجران؛ رحم کنید و اخراج نکنید

استفاده از ظرفیت‌ منطقه‌ای راه برون‌رفت افغانستان از مشکلات

مرزهای سیستان و بلوچستان باید محل صادرات و واردات شوند

صادرات بورد هوشمند ایرانی به افغانستان عراق و لبنان

اعتراض طالبان به ایران از اخراج مهاجران دست بردارید

چابهار به هند و افغانستان واگذار شد؟

اسحاق بریک: پیامد حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران قابل تصور نیست

آمریکا به اسرائیل مجوز تشدید حملات به لبنان در مقابل کاهش ضربه به ایران

آمریکا می‌خواست الواح هخامنشی را بفروشد |‌جزئیات بازگشت این الواح تاریخی به کشور

مذاکرات محرمانه آمریکا و کشورهای عربی با ایران جهت پایان جنگ

بازداشت شهروند افغان به اتهام توطئه برای حمله در روز انتخابات آمریکا

کیهان: غربگراها می‌خواهند فیلترینگ را بردارند تا راه برای گسترش فساد باز شود

روایت رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی از تغییر انگاره‌ها درباره رژیم صهیونیستی

نگرانی تحلیلگران چینی نسبت به دخالت آمریکا در حوزه کشورهای شرق آسیا

پنتاگون: تهدیدات القاعده از افغانستان را جدی می‌گیریم

آمریکا صراحتا اعلام کرد به‌ دنبال جنگ با ایران نیست

ادعای رسانه اسرائیلی درباره مذاکره پنهانی آمریکا و کشورهای عربی با ایران

نشست رامشتاین به دلیل لغو سفر بایدن در هاله‌ای از ابهام

انفجار فضایی و قطع شدن امواج رادیویی در آمریکا

واکنش معنا دار سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره حمله به ایران

کاهش سهم آمریکا از اقتصاد جهانی برای اولین بار به کمتر از 15 درصد

بازداشت شهروند افغان به اتهام توطئه برای حمله انتحاری در روز انتخابات آمریکا (+عکس)

صالحی امیری: استرداد بقیه الواح هخامنشی در دستور کار وزارت میراث قرار دارد

گلایه علی‌اف از "ناسپاسی" آمریکا و از سرگیری تحریم‌ها

انتقاد تند و غیرمنتظره علی اف از آمریکا ؛ ناسپاس هستید !

سفارت روسیه اظهارات هریس درباره پوتین را غیرقابل‌قبول خواند

فلاحت پیشه: بی‌تفاوتی روسیه و چین باعث برهم‌خوردن توازن در جنگ شد​ه است

صالحی امیری:دولت آمریکا می‌خواست الواح تاریخی ما را ضبط و به فروش برساند

ریزش قیمت نفت متوقف شد

پشت پرده لغو سفر وزیر جنگ اسراییل به آمریکا

افشاگری هریس درباره کمک مخفیانه ترامپ به پوتین | او برای کیم نامه عشقانه می نویسد!

چه عاملی ریزش قیمت نفت را متوقف کرد؟

طعنه سنگین محسن رضایی به آمریکا و اسرائیل

کف قیمتی طلا شکست/ قیمت جدید طلا امروز 18 مهر 1403

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز 18مهر

تنش بین آمریکا و اسرائیل بالا گرفت!

افسر سابق سیا: جنگ با ایران، آمریکا را بیشتر از اسرائیل متضرر خواهد کرد

تفاوت نروژ و امریکا چیست؟

وزیر خارجه ایران جهت رایزنی دیپلماتیک برای توقف نسل کشی صهیونیست‌ها به عربستان می‌رود

طوفان قدرتمند «میلتون» به آمریکا رسید+ فیلم

ابوشریف: پیروزی از آن ماست

انتظار ندارم که نیروهای آمریکایی برای جنگیدن در کنار اسرائیل وارد جنگ شوند

سفارت روسیه در آمریکا اظهارات هریس درباره پوتین را غیرقابل قبول خواند

شکاف دو متحد بر سر تهران

نقاشی دیواری جالب در شهر غزه

زاکانی: قرارداد شهردای تهران با چین ابهامی ندارد

نوسان محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار در کانال 63 هزار تومان ماندگار شد

انتقاد المیرا شریفی مقدم از خرابی پمپ‌های جایگاه سوخت