ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شبکه بانکی ما زیان‌‌‌ده است اخبار ایران

شبکه بانکی ما زیان‌‌‌ده است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هفتمین نشست از سلسله نشست‌‌‌های تبیین برنامه هفتم پیشرفت با موضوع «الزامات افزایش سرمایه با کیفیت در بانک‌‌‌های دولتی و غیردولتی و بررسی چالش‌‌‌های پیش‌رو؛ مبتنی بر ماموریت‌‌‌های بند الف ماده 8 قانون برنامه هفتم پیشرفت» با حضور مهدی طغیانی، نماینده مجلس شورای اسلامی، فرشاد محمدپور، معاون نظارت و تنظیم‌‌‌گری بانک مرکزی، محمدجواد شریف‌‌‌زاده، معاون سابق امور بانکی، بیمه و شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی و عضو هیات علمی دانشگاه امام‌‌‌صادق(ع) و سیدمهدی بنی‌طبا، مدیرکل دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس برگزار شد.
برنامه هفتم به بانک‌‌‌های دولتی کمک نکرده است
محمدجواد شریف‌‌‌زاده، معاون سابق امور بانکی، بیمه و شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی ابتدا به وضعیت بانک‌‌‌های دولتی پرداخت و در تشریح چالش‌‌‌های این نوع بانک‌‌‌ها گفت: معضلی که تمامی بانک‌‌‌های دولتی با آن مواجه هستند، نداشتن نظام انگیزه و پاداش مناسب است.
پرداختی به کارکنان بانک‌‌‌های دولتی تفاوتی فاحش با بانک‌‌‌های خصوصی و بانک‌‌‌های خصوصی شده دارد و این امر به‌‌‌مرور زمان سبب انباشت ناکارآمدی در این بانک‌‌‌ها شده است. او افزود: یکی از چالش‌‌‌های مهمی که بانک‌‌‌های دولتی با آن مواجه هستند، تکالیف سنگینی است که در قالب قوانین متعدد به آنها تحمیل می‌شود.
این تکالیف در عمل عملکرد بانک‌‌‌های مختلف دولتی را مختل کرده است. کفایت سرمایه برخی از بانک‌‌‌های دولتی وضعیت مطلوبی دارد و بیش از 8 درصد است؛ اما به‌‌‌دلیل همین تسهیلات تکلیفی به مشکل نقدینگی برخورده‌‌‌اند و این کمبود را با استفاده از اضافه برداشت و گرفتن خط اعتباری از بانک مرکزی جبران کرده‌‌‌اند.
معاون سابق امور بانکی وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: یکی از اصلی‌‌‌ترین معضلات، رابطه‌‌‌ای است که بانک‌‌‌های دولتی و در کل شرکت‌های دولتی با خود دولت و سازمان برنامه‌‌‌وبودجه دارند. اگر یک بانک غیردولتی به میزان 10 همت زیان انباشته داشته‌‌‌باشد، کافی است که در یک سال به‌‌‌اندازه 10 همت سود بسازد و مشکل برطرف می‌شود؛ اما بانک دولتی برای حل مساله 10 همت زیان انباشته خود باید حدود 40 همت سود بسازد.
دلیل این امر حاکم بودن قوانینی از جمله قوانین مالیاتی و بند «ج» ماده 28 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، بر عملکرد این بانک‌‌‌هاست که در عمل سبب تضعیف روزافزون این بانک‌‌‌ها می‌شود.
او به احکام برنامه هفتم پیشرفت در حوزه بانکی اشاره کرد و افزود: متاسفانه در احکام برنامه هفتم، به میزان لازم به معضلات بانک‌‌‌ها به‌‌‌ویژه بانک‌‌‌های دولتی توجه نشده است. این برنامه نتوانسته راهکارهای مناسبی برای برخی از معضلات کلیدی این بخش ارائه دهد.
البته برخی از احکام این قانون شایسته تقدیر است که از جمله این احکام می‌توان به‌‌‌ جزء «6» بند «ب» ماده «10» اشاره کرد که در آن هرگونه استفاده دولت و شرکت‌های دولتی از منابع شبکه بانکی باید در قالب اوراق مالی اسلامی قابل‌‌‌ معامله در بازار سهام باشد و این یکی از دستاوردهای مهم این قانون است.
زیان‌‌‌ده بودن شبکه بانکی یک واقعیت غیرقابل انکار است
فرشاد محمدپور، معاون نظارت و تنظیم‌‌‌گری بانک مرکزی با اشاره به عوامل اصلی ناترازی شبکه بانکی گفت: می‌توان 5 عامل اصلی را برای ناترازی شبکه بانکی برشمرد.
اول، انتقال سایر ناترازی اقتصادی به شبکه بانکی است. متاسفانه انواع ناترازی‌‌‌های موجود در بودجه و نیز بخش‌های مختلف اقتصاد به‌‌‌جای رفع‌‌‌شدن، در عمل پولی می‌شوند و در قالب چاپ پول خود را به شبکه بانکی تحمیل می‌‌‌کنند.
او دومین عامل را تشکیل بانک‌‌‌های خصوصی در بستر نامناسب دانست و توضیح داد: متاسفانه بستر نامناسبی که برخی از بانک‌‌‌های خصوصی در آن شکل ‌‌‌گرفته‌‌‌اند سبب شده آنان با یک ناترازی کار خود را آغاز کنند و به‌‌‌مرور زمان این ناترازی بیشتر و بیشتر شد تا به وضعیت امروز رسیدند.
به گفته محمدپور سومین عامل ناترازی بانک‌‌‌ها، تکالیف خارج از ظرفیتی است که به آنها تحمیل می‌شود که البته در چند سال اخیر، ناترازی بانک‌‌‌ها را تشدید کرده است.
او چهارمین عامل را به این موضوع مرتبط دانست که عملیات مشاع شبکه بانکی، توجیه اقتصادی ندارد و توضیح داد: می‌‌‌دانیم که از سال 1390 نرخ بسیاری از خدمات کارمزدی بانک‌‌‌ها تغییری نکرده است.
با توجه به اینکه عمده زیرساخت‌‌‌های لازم برای ارائه این نوع خدمات نیاز به سرمایه‌‌‌گذاری ارزی دارد، این پایین بودن نرخ خدمات کارمزدی، عملا آنها را از توجیه اقتصادی انداخته است.
معاون نظارت و تنظیم‌‌‌گری بانک مرکزی بیان کرد: مهم‌ترین عامل ناترازی بانک‌‌‌ها شرایط اقتصاد کلان است. طبیعی است هر چه متغیرهای اقتصاد کلان ما بدتر باشد، شبکه بانکی کشور نیز تحت‌‌‌تاثیر قرار می‌گیرد و ناترازی‌‌‌های آن تشدید می‌شود.
او با مرور برخی از شاخص‌‌‌های مربوط به شبکه بانکی ادامه ‌‌‌داد: در سال 1397 شاخص کفایت سرمایه بانک‌‌‌ها حدود منفی 0.2 درصد بود که در سال 1402 به حدود 2.2 درصد رسیده است؛ اما متاسفانه نسبت مطالبات معوق به‌‌‌ویژه در سال‌های اخیر افزایشی بوده و از حدود 7.5 درصد به حدود 10 تا 11 درصد رسیده است.
محمدپور ادامه ‌‌‌داد: پذیرش برخی از سیاست‌ها مانند تغییر در استاندارد حسابداری تسعیر نرخ ارز سبب شناسایی سود توسط بانک‌‌‌های ما شده است؛ اما اگر بخواهیم به واقعیت شبکه بانکی نگاه کنیم، باید بگوییم که شبکه بانکی ما زیان‌‌‌ده است.
او با اشاره به اثربخشی روش‌ها و منابع افزایش سرمایه بانک‌‌‌ها، گفت: این قانون واقعا با نگاه باز کردن دست بانک مرکزی و افزایش توان نظارتی آن نوشته شده است که جای تشکر دارد.
معاون نظارت و تنظیم‌‌‌گری بانک مرکزی توضیح داد: ما در گذشته، وزارت امور اقتصادی و دارایی را متولی سهام مازاد بانک‌‌‌ها کردیم و متاسفانه توفیق زیادی را در اجرای قانون مشاهده نکردیم.
در این قانون هم بانک مرکزی متولی افزایش سرمایه بانک‌‌‌ها شده است. طبیعتا در این مورد هم انتظار توفیق بالایی نمی‌توان از متولی شدن بانک مرکزی داشت.
او ادامه ‌‌‌داد: مهلت‌‌‌های قانونی که برای فرآیند افزایش سرمایه بانک‌‌‌ها تعیین شده بسیار کم است، نمی‌توان انتظار داشت که بانک‌‌‌ها در این زمان محدود برنامه افزایش سرمایه خود را تدوین کنند و آن را پس از تایید در مجمع خود تصویب و سپس اجرا کنند.
محمدپور با اشاره به شیوه‌های افزایش سرمایه بانک‌‌‌های دولتی گفت: عملیاتی‌‌‌ترین روش در نظر گرفته شده برای افزایش سرمایه بانک‌‌‌ها تبدیل بدهی بانک‌‌‌ها به بانک مرکزی به بدهی دولت به بانک مرکزی است و این در حالی است که ما از افزایش سرمایه به‌‌‌دنبال ورود منابع تازه به بانک‌‌‌ها هستیم که آنها با استفاده از این منابع بتوانند ناترازی‌‌‌های خود را سامان دهند و این شیوه‌ها به نظر نمی‌‌‌رسد که از کیفیت کافی برخوردار باشند.
البته باید دانست که باتوجه‌‌‌به شرایط کشور و وضعیت اقتصاد کلان در چند سال آینده چاره‌‌‌ای جز استفاده‌‌‌کردن از این موارد نخواهیم داشت.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1226033/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تور ژاپن و امکان بازدید از باشکوه ترین معابد آسیا

جادوی گئورگی هاجی در لیگ قهرمانان اروپا؛ از بارسلونا تا گالاتاسرای

گذر بزرگترین اقتصاد اروپا از لرزه‌های رکود ممکن شد؟

کشورهای شرق اروپا عضو ناتو در مسیر رویکرد پرمُخاطره «نظامی‌گری»

وزیر خارجه انگلیس به پکن می‌رود

زمان قرعه‌کشی جام ملت‌های فوتبال زیر 20 سال آسیا

عکس‌های عجیب یک اینفلونسر چینی با طالبان

تفویض چابهار به هند و افغانستان؟

روسیه به دنبال همکاری‌های نظامی و اطلاعاتی با طالبان

طالبان: کشورهای همسایه با مهاجرین رفتار مناسبی داشته باشند!

عکسهای جنجالی دختران جوان چینی در کنار جنگجویان طالبان

150 تن انواع داروی دامی از مرز دوغارون به افغانستان صادر شد

کسری بودجه فدرال آمریکا حدود 1.8 تریلیون دلار برآورد شد

نمایش استعمار وحشیانه پدرخوانده‌های اسرائیل در طوفان الاقصی

فیلم/ عکس العمل برق‌آسای محافظ مسی وسط چمن

ماجرای اخراج پسر بن لادن از فرانسه

هریس: ترامپ به کیم نامهٔ عاشقانه می‌نویسد

انصارالله: ترورها ما را نمی‌ترساند/ عملیات ارتش یمن ادامه خواهد داشت

تماس تلفنی «ترامپ» و «پوتین» تکذیب شد

سفر بایدن به آلمان و آنگولا لغو شد

انصارالله : ترور ما را نمی‌ترساند/ عملیات ارتش یمن ادامه خواهد داشت

الواح هخامنشی متعلق به ملت ایران است و فروشی نیست

بزرگترین دشمن ما ایران است

اتحادیه پوشاک از نصب پرچم امریکا بر روی لباس‌ها جلوگیری کند

تکمیل ارسال اس-400 روسیه به هند تا سال 2025

بایدن: بدترین طوفان قرن در راه فلوریدا است، منطقه را ترک کنید

نرخ جدید ارزها در مرکز مبادله ایران

نفت ونزوئلا به پالایشگاه‌های هندی فروخته شد

سقوط بالگرد اسرائیلی در مرز لبنان

پارلمان ژاپن منحل شد

آغاز نشست فتح و حماس در قاهره

اردوغان: کشورهای غربی در قتل‌عام مردم فلسطین مشارکت دارند

عملیات ضدصهیونیستی در شمال تل‌آویو 6 زخمی برجای گذاشت

رشد 2 هزار واحدی شاخص کل بورس

اسنپ نتایج طرح معافیت از کمیسیون کاربران راننده‌ مبتلا به تالاسمی را اعلام کرد

پرداخت 184 همت یارانه‌ از منابع بانک مرکزی، خزانه و بودجه

برگزاری آیین گرامیداشت روز ملی روستا در جزیره کیش

گرامیداشت روز جهانی کودک در مهدکودک هاى کیش

صادرات بورد هوشمند ایرانی به افغانستان، عراق و لبنان

جنگنده‌های روس چگونه وارد ایران شدند؟

«آزرم» روایت مستند یک دفاع تاریخ‌ساز

3 حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به مواضع اسرائیل/ شلیک بیش از 180 راکت توسط حزب‌الله به سرزمین های اشغالی/ حملات رزمندگان مقاومت لبنان به پیاده نظام دشمن + عکس و فیلم

انتصاب «رئیس کمیته سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم شورای راهبری توسعه مدیریت بنیاد شهید و امور ایثارگران»

تفاهم‌نامه بنیاد شهید و امور ایثارگران با کانون وکلا گره مشکلات ایثارگران را باز می‌کند

معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران دو برابر می‌شود

خبر خوش قالیباف درباره همسان سازی حقوق

اهمیت تسهیل فرآیند های اداری و کاهش بروکراسی در رشد اقتصادی| سهم نصف جهان از GDP

آغاز به کار سیزدهمین نمایشگاه صنایع ساختمان البرز

کشف بیش از 200 میلیارد تومان کالا و سوخت قاچاق در خراسان جنوبی

آریایی‌نژاد: اولویت‌های مجلس باید تغییر کند