ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مختومقلی فراغی؛ میراث مشترک فرهنگی ایران و ترکمنستان اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، شاعر و عارف ترکمن در سال 1733 میلادی برابر با سال 1112 شمسی در روستای حاجی قوشان از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از 57 سال زندگی در کنار چشمه عباساری در دامنه رشته کوه سونگی داغی بین ایران و ترکمنستان درگذشت و پیکرش به روستای آق توقای در 40 کیلومتری غرب مراوه‌تپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش دولت محمد آزادی به خاک سپرده شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اشعار این شاعر بزرگ ترکمن که در بین دیگر اقوام ایران زمین و دیگر ملل جهان نیز بلند آوازه شده، دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان شعر او نیز تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است. امروزه این عارف نامی بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی قوم ترکمن شده است و سروده‌های این شاعر پرآوزاه در میان اهالی ترکمن ایران و در بین ترکمنان خراسان شمالی به عنوان ضرب المثل و سخنان نغز جاری شده است.
گسترش روابط ایران و ترکمنستان بر پایه مشترکات فرهنگی و تاریخی
روابط جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان در سال‌های اخیر از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است. این رشد و توسعه را می‌توان در حوزه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی مشاهده کرد. در حقیقت مشترکات دیرینه فرهنگی، تاریخی، دینی و تمدنی بین دو ملت از جمله عوامل مقوم و تحکیم دهنده این روابط در طول سال‌های اخیر به شمار می‌رود و به همین دلیل، طی سال‌های گذشته، مرزهای یک هزار و 200 کیلومتری دو کشور، مرزهای صلح، ثبات و امنیت و دوستی بوده است.
این مشترکات تاریخی و فرهنگی، به ویژه همسایگی دو کشور، به گونه‌ای در پیوند دو کشور موثر بوده که حضرت آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب در دیدار با مقامات ترکمنستانی و به ویژه قربانقلی بردی محمد اف ، رییس مصلحت خلق و رهبر ملی مردم ترکمنستان از آن به عنوان «روابط خویشاوندی» نام بردند که بیانگر جایگاه و نزدیکی دو کشور، چه به لحاظ فرهنگی و چه به لحاظ سیاست همسایگی، است.
همکاری های سیاسی دو کشور در طول دوران پس از استقلال ترکمنستان، همواره از روند بسیار خوبی برخوردار بوده است به طوری که جمهوری اسلامی ایران با توجه به اعلام سیاست بی طرفی دولت ترکمنستان از سال 1995، از موضع بی طرفی مثبت این کشور حمایت کرده و حتی در اردیبهشت ماه سال 1402 نیز به طور رسمی به «گروه دوستان بی طرفی برای صلح ، امنیت و توسعه پایدار» که به ابتکار این کشور ایجاد شده، پیوسته است.
در طول چند سال اخیر، دو نوبت سفر رییس جمهور فقید آیت‌الله سیدابراهیم رییسی به ترکمنستان انجام شد. اولین سفر وی در آذرماه 1400 به منظور شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) و دومین سفر نیز در تیرماه 1401 جهت شرکت در نشست سران کشورهای ساحلی دریای خزر در عشق آباد انجام شد. متقابلاً نیز سردار بردی محمد اف ، رییس جمهور جوان ترکمنستان در خردادماه 1401 در قالب دوجانبه به تهران سفر کرد. در جریان این سفر بیش از 13 سند همکاری بین دو کشور به امضا رسید.
درخرداد 1402 قربانقلی بردی محمد اف، رییس مصلحت خلق و رهبر ملی مردم ترکمنستان در راس هیاتی بلندپایه به تهران سفر و در نتیجه دیدار و مذاکرات وی با مقامات عالی ایرانی، پنج سند همکاری در حوزه های مختلف اقتصادی و فرهنگی به امضاء رسید. سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر فقید امور خارجه در فرودین ماه 1403 به عشق آباد نیز در قالب دوجانبه و با هدف تمهید سفر ریاست محترم جمهوری به ترکمنستان صورت گرفت. متاسفانه حادثه سقوط بالگرد و شهادت آیت الله رییسی به همراه وزیر امور خارجه، انجام سفر دوجانبه رییس جمهوری ایران را به تعویق انداخت.
در همین ارتباط، قربانقلی بردی محمد اف، رییس مصلحت خلق و رهبر ملی مردم ترکمنستان در خرداد 1403 در مراسم ادای احترام به رییس جمهور فقید و شهدای دولت به طور شخصی به ایران سفر کرد. در دوره جدید نیز رشید مردوف ، معاون رییس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان در مرداد 1403 در مراسم رسمی تنفیذ حکم ریاست جمهوری دکتر مسعود پزشکیان ، رییس جمهور منتخب ملت ایران شرکت کرد و متعاقب آن نیز در سفری جداگانه و رسمی، قربانقلی بردی محمد اف، رییس مصلحت خلق و رهبر ملی مردم ترکمنستان به تهران سفر و با رییس جمهور و رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار و گفت‌وگو کرد. در این سفر رهبر ملی مردم ترکمنستان از رییس جمهور ایران برای سفر به عشق آباد و شرکت در اجلاس دعوت و در این رابطه دعوتنامه رسمی رییس جمهور ترکمنستان را تقدیم کرد.
در حوزه اقتصادی خوشبختانه برگزاری هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی دو کشور در آبان ماه 1402 با حضور وزیر وقت راه و شهرسازی و همزمان نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در عشق آباد دایر شد. در جریان این رویدادهای رسمی، اسناد متعددی در زمینه‌های مختلف اقتصادی، به ویژه حوزه انرژی و صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به امضا رسید. در حال حاضر، مقرر است در پاییز سال جاری، هجدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی دو کشور در تهران با حضور وزیر امور خارجه ترکمنستان و وزیر راه و شهرسازی برگزار شود. علاوه بر این دو کشور اسناد و تفاهمات متعددی را جهت سفر دوجانبه رئیس جمهوری، که قرار است در اولین فرصت مناسب به عشق آباد صورت گیرد، در دست بررسی برای امضا دارند که غالباً در حوزه های اقتصادی و فرهنگی و آموزشی است.
ترانزیت و انرژی؛ مهم‌ترین مزیت نسبی در روابط تهران-عشق‌آباد
در میان طیف متنوع مناسبات اقتصادی، مهمترین مزیت نسبی دو کشور همکاری در زمینه انرژی و ترانزیت است. جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای همکاری با ترکمنستان جهت سوآپ گاز به کشورهای منطقه و همچنین خرید گاز از این کشور اعلام کرده است. در خرداد ماه گذشته، قرارداد سوآپ 10 میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان به عراق از طریق ایران به امضای دو کشور رسید.
رهبر ملی مردم ترکمنستان در سفر به تهران در شهریور ماه سال جاری اعلام کرد که آمادگی فروش و سوآپ گاز تا سقف 40 میلیارد متر مکعب را به جمهوری اسلامی دارند. علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی خود می تواند پل ارتباطی ترکمنستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپا باشد و متقابلا ترکمنستان نیز دروازه ورودی ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران به آسیای میانه و چین است. این واقعیت، درهم تنیدگی منافع ترانزیتی دو کشور و مزیت نسبی متقابل در همکاری های ترانزیتی را فراهم می آورد.
در حوزه فرهنگی نیز همکاری های دو کشور از رشد بسیار خوبی برخوردار بوده است این همکاری‌ها را می‌توان در امضای ده‌ها سند همکاری به ویژه سند برنامه مبادلات علمی و فرهنگی دو کشور در سال 1401 که پایه اصلی همکاری‌های فرهنگی دو کشور تا پایان بهار سال 1404 است، دانست که به موجب آن برنامه‌های مختلفی چون تبادل گروه‌های موسیقی، اجرای جشنواره‌های مشترک فرهنگی، آیینی و صنایع دستی و گردشگری، برگزاری نمایشگاه‌های فرهنگی و ترجمه کتب، آموزش زبان فارسی به نوآموزان ترکمنستانی و بسیاری از اقدامات دیگر صورت می‌گیرد. در همین ارتباط، برگزاری روزهای فرهنگی دو کشور از جمله دستاوردهای اصلی این سند همکاری فرهنگی است که به تناوب در دو کشور برگزار می‌شود. روزهای فرهنگی ترکمنستان در اوایل آذرماه 1402 در شهر اصفهان با حضور وزیر فرهنگ این کشور برگزار شد و مقرر است روزهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نیز در نیمه دوم 1403 در عشق آباد با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان برگزار شود.
سفر اخیر دکتر پزشکیان به عشق آباد، بر اساس دعوتنامه رسمی رییس جمهور ترکمنستان و با هدف شرکت در اجلاس بین المللی جهت بزرگداشت سیصدمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی، شاعر بزرگ ایرانی ـ ترکمنی صورت می گیرد. این اجلاس با شعار « ارتباط متقابل اعصار و فرهنگ ها به عنوان شالوده صلح و توسعه» برگزار می شود. این اجلاس با توجه به نامگذاری سال 2024 از سوی دولت ترکمنستان به نام سال مختومقلی فراغی، تاکید دیگری بر مشترکات فرهنگی فیمابین و میراث مشترک دو کشور در حوزه ادبی و مشاهیر بزرگ است. چرا که تاریخ، فرهنگ و ارزش های مشترک، همانطور که در روزگاران گذشته مایه شکوفایی و رونق این منطقه در همه زمینه ها بوده است در حال حاضر نیز می تواند مقوم رشد و توسعه همه جانبه منطقه باشد.
با توجه به حضور روسای جمهور برخی از کشورها در این اجلاس، این سفر فرصت مناسبی برای رایزنی های دوجانبه با سران این کشورها در خصوص تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد بود. این سفر، همچنین مقدمه‌ای بر سفر آتی و دوجانبه رئیس جمهوری ایران به ترکمنستان خواهد بود که مقرر است در آینده‌ای نزدیک انجام گیرد. محور آن دیدار، رایزنی‌های مشترک سیاسی و اقتصادی دوجانبه و اجرا و امضای برخی از طرح‌های همکاری مشترک در حوزه انرژی، گاز، ساخت جاده و همکاری‌های فنی و مهندسی بین دو کشور، در کنار امضای اسناد متعدد فرهنگی و اقتصادی دیگر خواهد بود. این تعاملات، گام مهمی در پیشبرد سیاست همسایگی دولت چهاردهم خواهد بود. توسعه همکاری‌های منطقه‌ای، علاوه بر منافع متقابل، باعث شکل گیری «منطقه قوی» خواهد شد که به نوبه خود، به توسعه صلح و ثبات و رفاه اقتصادی بیشتر منطقه خواهد انجامید.
جهان آسیای میانه 0 نفر

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1226694/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تفاوت ژاپن و عربستان در کیفیت بازیکنان است

مانچینی: ژاپن بهترین تیم آسیا است؛ عربستان برای شکست این غول به میدان می‌رود

تیم ملی تنیس روی میز ایران از پس ژاپن برنیامد

بهترین تیم فوتبال آسیا از نگاه مانچینی

قیمت مسکن در سایر کشورهای دنیا چگونه است؟

لقب جالب ستاره لژیونر ایران در اروپا

نخست‌وزیر اسپانیا: تجاوز اسرائیل به لبنان محکوم است/ بروکسل حقوق بشر را بر اختلافات اولویت دهد

زاخارووا: تحریم‌های جدید اروپا علیه روسیه غیرقانونی است

روئینگ سواران ایران رقبای خود را در آسیا شناختند

گروهی مرتبط با چین تلاش کرد تا اطلاعات کارمندان OpenAI را فیشینگ کند

حریفان پاروزنان ایران در روئینگ قهرمانی آسیا

طوفان «میلتون» جنوب شرقی آمریکا را زیرو رو می‌کند

گفتگوی تلفنی «بایدن» و «نتانیاهو»؛ امروز چهارشنبه

خاورمیانه در آستانه «لحظه سارایوو»؛ جنگ با ایران می‌تواند قریب الوقوع باشد

بی‌اطلاعی کامل کاخ سفید از برنامه اسرائیل برای پاسخ به ایران

ترامپ عاشق دیکتاتورهای قاتل است | ترامپ عاش قاتل هاست اما از آنها بازی می‌خورد!

طلا قیمت شکست/ قیمت طلا امروز 18 مهر 1403 چقدر شد؟

خاورمیانه در آستانه «لحظه سارایوو» / جنگ با ایران می‌تواند قریب الوقوع باشد

گفتگوی تلفنی نتانیاهو و بایدن درباره تحولات منطقه از جمله ایران

بایدن و نتانیاهو درباره تحولات منطقه گفتگو کردند

ترامپ عاشق دیکتاتورهای قاتل است!

هریس: ترامپ عاشق دیکتاتور‌های قاتل است!

گفت‌وگوی تلفنی بایدن و نتانیاهو درباره تحولات منطقه

تماس تلفنی بایدن و نتانیاهو درباره حمله به ایران

گفت‌وگوی تلفنی نتانیاهو و بایدن درباره تحولات منطقه از جمله ایران

هریس: ترامپ عاشق دیکتاتورهای قاتل است

اقتصاد بحران‌زده آمریکا در سایه بحران آفرینی در خاورمیانه

گفت‌وگوی تلفنی نتانیاهو و بایدن درباره ایران و تحولات منطقه

گفت‌وگوی 50 دقیقه‌ای نتانیاهو و بایدن درباره واکنش تل‌آویو به ایران

گفتگوی تلفنی 50 دقیقه‌ای روسای جمهور آمریکا و رژیم صهیونیستی| بایدن نگران بسته شدن تنگه هرمز است

گفت‌وگوی تلفنی نتانیاهو و بایدن

کاهش پیش‌بینی اداره اطلاعات انرژی آمریکا برای تقاضای نفت در 2025

گفت‌وگوی نتانیاهو و بایدن درباره واکنش تل آویو به ایران

(ویدیو) طوفان «میلتون» جنوب شرقی آمریکا را زیرو رو می‌کند

نخست‌وزیر سابق ایتالیا: اروپا در تجاری‌سازی ایده‌ها از آمریکا عقب مانده است

لحظه اصابت موشک حزب‌الله به ساختمانی در صفد اشغالی

اردوغان: اسرائیل یک «سازمان تروریستی صهیونیستی» است

بازداشت جاسوس اسرائیلی با گذرنامه انگلیسی در لبنان

هریس: ترامپ عاشق دیکتاتورهای قاتل است!

آتش‌سوزی در صفد پس از اصابت موشک‌های حزب‌الله

6211 قطعه سکه طلا در حراج مرکز مبادله فروخته شد

بانک‌های ناتراز زیر ذره‌بین بانک مرکزی

واکنش عراق به تهدید آیت‌الله سیستانی

رئیس موقت مجلس عراق اهانت رژیم صهیونیستی به مرجعیت دینی در نجف را محکوم کرد

بزرگترین چالش‌های استان یزد تامین مالی پروژه‌های نیمه تمام است

سفر به تاجیکستان فرصتی برای پیگیری سیاست ایران با همسایگان است

لزوم تغییر ساختار وزارت خارجه چیست؟

قالیباف پیش از سفر به تاجیکستان عنوان کرد: سفر به تاجیکستان فرصتی برای پیگیری سیاست قطعی ایران در ارتباط با همسایگان است

سازمان بازرسی آماده پشتیبانی ازسربازان عرصه‌ اقتصادی استان کرمان است

فعالیت 8 هزار واحد صنفی در برخوار