ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیاست‌های مقابله با تورم موفق نبوده است اخبار ایران

سیاست‌های مقابله با تورم موفق نبوده است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - براساس آمار‌های مرکز آمار ایران، ضریب جینی در سال1402 به 0.39 واحد رسیده است این در حالی است که این رقم در سال گذشته 0.38 بوده و در نتیجه، یک افزایش0.01 در این ضریب نسبت به سال گذشته رخ داده است.
ضریب جینی یا شاخص جینی، معیاری از پراکندگی آماری در اقتصاد است که برای نشان دادن نابرابری درآمد یا ثروت در یک کشور یا هر گروه دیگر از مردم در نظر گرفته شده‌است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با توجه به گزارش اخیر مرکز آمار پرسش‌هایی درباره علل افزایش ضریب جینی و نگرانی‌هایی درباره ادامه این اتفاق وجود دارد، مهدی پازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر امور اقتصادی در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است: هزینه‌های خانوار‌های فقیر به شدت افزایش پیدا کرده است
مهدی پازوکی گفت: «آمار ضریب جینی در ایران بر اساس هزینه خانوار است نه بر اساس درآمد. اگر بخواهیم اطلاعات درآمدی ایران را محاسبه کنیم، وضعیت درآمد، یا به عبارتی اختلاف درآمدی در جامعه، به مراتب بیشتر از ضریب جینی است. در کشور‌های توسعه یافته، ضریب جینی بر اساس درآمد خانوار محاسبه می‌شود، اما در ایران بر اساس هزینه ها. درواقع فرض بر این است که درآمد خانوار برحسب هزینه‌های خانوار خرج می‌شود. بنابراین، همین آمار هزینه هم بدتر شده است. زمانی که دولت سیزدهم به قدرت رسید، استراتژی توسعه مبهمی داشت و برنامه اقتصادی جامعی نداشت. این دولت که سال 1400 به قدرت رسید بعد از بیش از 2 سال و در سال 1403 برنامه هفتم، به تصویب رسید. برنامه ششم دولت دوازدهم در دولت سیزدهم برای 2 سال تمدید شد. پس یکی از مهمترین دلایل مشکلات بعدی ابهام در استراتژی اقتصادی دولت بود.»
وی افزود: «در نهایت عدم سیاستگذاری‌های درست در دولت سیزدهم، به این جا منتهی شد که هزینه خانوار، به شدت افزایش پیدا کرد، به طور متوسط در 3 سال گذشته نرخ تورم ما بیش از 42 درصد بوده است. اما چرا این تورم نه تنها پایین نیامد و بلکه در بازه‌ای به 45 درصد هم رسید؟ دلیل اصلی و اساسی، این مسئله است که دولت برنامه‌ای برای مبارزه با تورم و ثبات اقتصادی نداشت و قیمت اقلام خوراکی با سیاست‌های آزادسازی دولت قبلی در زمینه ارز به شدت افزایش پیدا کرد. درواقع ارزش پول ملی ایران کاهش پیدا کرد. در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، قیمت ارز حدود 25 هزار تومان بود، اما در پایان دولت سیزدهم این قیمت به حدود 60 هزار تومان رسید یعنی ارزش پول ملی، بیش از 2 برابر کاهش پیدا کرد. وقتی ارزش پول ملی کاهش پیدا می‌کند به معنای تورم فزاینده در اقتصاد کشور است و در نتیجه تورم اقلام خوراکی به شدت بالا و حتی بالای 45 درصد بود؛ برای مثال گوشت قرمز از 120 هزارتومان به 700 هزارتومان، مرغ از حدود 20 هزار تومان به بالای 70 هزارتومان، برنج از حدود 30 هزار تومان به 120 هزار تومان رسید. وقتی اقلام خوراکی چنین تورمی را تجربه می‌کنند به این معناست که هزینه‌های خانوار به شدت افزایش یافته است و خانوار‌های فقیر به شدت آسیب دیده اند. این در حالیست که درآمد خانواده‌ها به اندازه تورم افزایش نیافته است.» سیاست‌های مقابله با تورم چندان موفق نبوده است
این اقتصاددان در ادامه گفت: «این گزارش به صراحت نشان می‌دهد که سیاست‌های مقابله با تورم، چندان موفق نبوده است. وقتی در اقتصاد تورم افزایش پیدا می‌کند، جمعیت فقرا هم افزایش پیدا می‌کند و برعکس، اغنیا قدرتمند‌تر می‌شوند و این اتفاق در اقتصاد ایران هم رخ داده است. اگر یک مطالعه جامع در این زمینه انجام شود میبینیم که شکاف دهشتناکی در این زمینه وجود دارد. ما یک طبقه لاکچری داریم که تنها مشکلشان این است که نمی‌دانند پول‌های خود را چطور خرج کنند. سیاست‌های مبارزه با تورم در ایران، سیاست‌های موفقی نبوده و دولت قبلی نه تنها تورم را کاهش نداده، بلکه نرخ تورم طی 3 سال گذشته افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که گفته می‌شود در سال 1402 درآمد‌های نفتی بالای 30 میلیارد دلار، بوده است. در سال 1399 درآمد نفتی حدود 9 میلیارد دلار بوده است؛ بنابراین من معتقدم دلیل عمده افزایش قیمت‌ها، عدم سیاست‌های علمی برای مبارزه با تورم است و متاسفانه سیاست‌های اتخاذی نیز بیشتر به سمت اقتصاد دستوری بوده است تا علمی.»
وی افزود: «هم اکنون نیز اگر دولت مسعود پزشکیان، راهکار‌های علمی را برای مبارزه با تورم در پیش نگیرد، قطعا، به ویژه در خصوص توزیع درآمد و مخارج دچار مشکل می‌شود. بزرگ‌ترین مشکل فعلی تورم، بی ثباتی اقتصادی است و بزرگ‌ترین شاخص بی ثباتی اقتصادی، نرخ تورم فزاینده است؛ بنابراین با راهکار علمی، دولت می‌تواند تورم را کنترل کند. اگر دولت بتواند نقدینگی را کنترل کند و با سیاست تعامل با جهان، بخش ارزی اقتصاد را به تحرک درآورده و سیستم بانکی ما را از انزوا خارج کند، تاثیر زیادی در پیشرفت کشور خواهد داشت. کاهش انتظارات تورمی و ورود به تعامل با جهان یکی از مهمترین راهکار‌های توسعه اقتصادی کشور است. دولت باید تعامل با جهان را در دستور کار خود قرار دهد. دولت ابتدا باید به سمت سیاست ثبات اقتصادی از طریق اجرای سیاست خارجی مناسب برود و سپس به سراغ اجرای سیاست‌های مناسب پولی و بانکی از طریق بانک مرکزی برود. مسئول حفظ ارزش پول ملی بر اساس قانون بانک مرکزی است. همچنین اصلاح سیاست‌های مالی بودجه اهمیت زیادی دارد. بودجه 1403 شامل مشکلات زیادی است. برای مثال؛ حقوق کارمندان دولت 20 درصد افزایش پیدا کرده در حالی که بودجه صدا و سیما بیش از 2 برابر این عدد افزایش پیدا کرده است. یکی از علل ایجاد تورم، کسری فزاینده بودجه دولت است و دولت باید هر چه سریعتر این مشکل را حل کند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1228620/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بعد از سفر به ایران قضاوت کنید

جبران ناامیدی هواداران عربستانی با بلیت رایگان

لاوروف ایده ایجاد ناتوی آسیایی را خطرناک خواند

امین اسماعیل‌نژاد به قهرمان اروپا رسید

مهم‌ترین سلاح جهان؛ نه جنگنده است نه ناو هواپیمابر

پُر فروش خودروی تاریخ اروپا؛ مردم اسپانیا عاشق این ماشین شدند

ناگلسمان: به اندازه سلطه‌ای که بر بازی داشتیم، گل نزدیم

بانک مرکزی اروپا (ECB) به دنبال تحول دیجیتال در بازارهای مالی است.

برد سخت ژرمن ها در خانه بوسنی؛ آلمان با 7 امتیاز صدرنشین گروه A شد

نماز جمعه آیت‌الله خامنه‌ای وعده صادق3 بود

راه آهن تهران مشهد با فاینانس چین برقی سازی می شود

خطرناک‌ترین مقطع پس از جنگ سرد

واکنش فلاحت پیشه به نامه نمایندگان مجلس پیرامون تغییر دکترین هسته ای ایران/ روسیه و چین در روزهای سخت ایران کجا هستند؟

USDT با فشار نزولی روبرو می شود زیرا سرمایه گذاران به سمت سهام در چین می روند

افزایش کیفیت اینترنت در ولایت بلخ

همکاری ترکیه در حفظ آثار باستانی افغانستان

پیش به سوی طلای 3000 دلاری با ریزش دلار

دستور ویژه بایدن درباره جان ترامپ/ ماجرای جنگنده اف-15 چیست؟

اسرائیل هنوز تصمیم نهایی درباره چگونگی و زمان پاسخ به ایران را نگرفته / واکنش اسرائیل به ایران ممکن است در تعطیلات یوم کیپور [از غروب 20 مهر تا شب 21 مهر] باشد، اما آمریکا می‌گوید هیچ اطلاعاتی مبنی بر اینکه پاسخ به ایران، امروز خواهد بود ندارد / مقامات آم

هریس: اجازه دستیابی ایران به سلاح اتمی را نمی دهم

ژئوپلیتیک فرسایشی؛ بررسی نقش آمریکا و رژیم صهیونیستی در تنش‌های منطقه‌ای / مهدی خورسند: آمریکا پشت تحریک اسرائیل است

غول‌های مخابراتی آمریکا نقره‌داغ می‌شوند

واکنش بایدن به درخواست افزایش تدابیر حفاظتی از ترامپ

کامالا هریس ایران را تهدید کرد

تحریم های جدید نفتی علیه ایران اعمال شد

حادثه مرگبار در یک پالایشگاه نفت در تگزاس آمریکا

هدف اصلی آمریکا و رژیم صهیونیستی پایین کشیدن پرچم ولایت است

پشت پرده اعلامیه جهانی حقوق بشر گرفتن قرآن از مسلمانان جهان است

شاید دیپلماسی جواب دهد

قیمت جهانی طلا امروز 1403/07/21

توافق ضمنی بایدن و نتانیاهو برای تعویق اقدام علیه ایران تا بعد از انتخابات آمریکا

آمریکا و اسرائیل به‌دنبال ایجاد بحران‌های منطقه‌ای هستند

تقاضا برای خرید طلا بالا رفت

تحریم‌های جدید نفتی علیه ایران اعمال شد | جزئیات بیانیه جدید وزارت خزانه داری آمریکا

تلاش برای بقا؛ امکان کشتار وجود دارد/ آمریکا باید وارد عمل شود!

محدود شدن اسرائیل برای پاسخ به عملیات موشکی ایران

نیکاراگوئه روابط خود را با رژیم صهیونیستی قطع کرد

قیمت جهانی طلا امروز 1403/07/21؛ صعود انس جهانی طلا، بازار داخلی را افزایشی می‌کند؟

جزییات تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران در حمایت از رژیم صهیونیستی

قیمت هر اونس طلا امروز به 2656 دلار و 59 سنت رسید / افزایش 1.02 درصدی در پی تنش‌های ژئوپلیتیکی

تحریم‌های جدید نفتی علیه ایران

دکتر پزشکیان به خبرنگار روس: رژیم صهیونیستی به پشتوانه آمریکا و غرب قوانین بین‌المللی و حقوق بشری را زیر پا می‌گذارد

سرمقاله وطن امروز/ شلیک به سازمان ملل

سرمقاله فرهیختگان/ چگونه رژیم‌صهیونیستی نابود می‌شود؟

سرمقاله اعتماد/ جنبش‌ ضد اشغالگری و جنگ بی‌پایان

سرمقاله ایران/ میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به مثابه محور وفاق

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رانت انسان‌سوز

سرمقاله جام جم/ عملیات روانی برای فرار از شکست

هاآرتص: اسرائیل در برابر ایران کوچک و آسیب‌پذیر است

سرمقاله ابتکار/ جناب پهلوی خر داغ کرده‌اند!