ایرانیان جهان

آخرين مطالب

در 3 سال گذشته نرخ تورم بیش از 42 درصد بوده/ گوشت قرمز از 120 هزار به 700 هزار تومان رسید اخبار ایران

در 3 سال گذشته نرخ تورم بیش از 42 درصد بوده/ گوشت قرمز از 120 هزار به 700 هزار تومان رسید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیدارنیوز: براساس آمار‌های مرکز آمار ایران، ضریب جینی در سال1402 به 0.39 واحد رسیده است این در حالی است که این رقم در سال گذشته 0.38 بوده و در نتیجه، یک افزایش0.01 در این ضریب نسبت به سال گذشته رخ داده است.
ضریب جینی یا شاخص جینی، معیاری از پراکندگی آماری در اقتصاد است که برای نشان دادن نابرابری درآمد یا ثروت در یک کشور یا هر گروه دیگر از مردم در نظر گرفته شده‌است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با توجه به گزارش اخیر مرکز آمار پرسش‌هایی درباره علل افزایش ضریب جینی و نگرانی‌هایی درباره ادامه این اتفاق وجود دارد، مهدی پازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر امور اقتصادی به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
هزینه‌های خانوار‌های فقیر به شدت افزایش پیدا کرده است
مهدی پازوکی گفت: «آمار ضریب جینی در ایران بر اساس هزینه خانوار است نه بر اساس درآمد. اگر بخواهیم اطلاعات درآمدی ایران را محاسبه کنیم، وضعیت درآمد، یا به عبارتی اختلاف درآمدی در جامعه، به مراتب بیشتر از ضریب جینی است. در کشور‌های توسعه یافته، ضریب جینی بر اساس درآمد خانوار محاسبه می‌شود، اما در ایران بر اساس هزینه ها. درواقع فرض بر این است که درآمد خانوار برحسب هزینه‌های خانوار خرج می‌شود. بنابراین، همین آمار هزینه هم بدتر شده است. زمانی که دولت سیزدهم به قدرت رسید، استراتژی توسعه مبهمی داشت و برنامه اقتصادی جامعی نداشت. این دولت که سال 1400 به قدرت رسید بعد از بیش از 2 سال و در سال 1403 برنامه هفتم، به تصویب رسید. برنامه ششم دولت دوازدهم در دولت سیزدهم برای 2 سال تمدید شد. پس یکی از مهمترین دلایل مشکلات بعدی ابهام در استراتژی اقتصادی دولت بود.»
وی افزود: «در نهایت عدم سیاستگذاری‌های درست در دولت سیزدهم، به این جا منتهی شد که هزینه خانوار، به شدت افزایش پیدا کرد، به طور متوسط در 3 سال گذشته نرخ تورم ما بیش از 42 درصد بوده است. اما چرا این تورم نه تنها پایین نیامد و بلکه در بازه‌ای به 45 درصد هم رسید؟ دلیل اصلی و اساسی، این مسئله است که دولت برنامه‌ای برای مبارزه با تورم و ثبات اقتصادی نداشت و قیمت اقلام خوراکی با سیاست‌های آزادسازی دولت قبلی در زمینه ارز به شدت افزایش پیدا کرد. درواقع ارزش پول ملی ایران کاهش پیدا کرد. در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، قیمت ارز حدود 25 هزار تومان بود، اما در پایان دولت سیزدهم این قیمت به حدود 60 هزار تومان رسید یعنی ارزش پول ملی، بیش از 2 برابر کاهش پیدا کرد. وقتی ارزش پول ملی کاهش پیدا می‌کند به معنای تورم فزاینده در اقتصاد کشور است و در نتیجه تورم اقلام خوراکی به شدت بالا و حتی بالای 45 درصد بود؛ برای مثال گوشت قرمز از 120 هزارتومان به 700 هزارتومان، مرغ از حدود 20 هزار تومان به بالای 70 هزارتومان، برنج از حدود 30 هزار تومان به 120 هزار تومان رسید. وقتی اقلام خوراکی چنین تورمی را تجربه می‌کنند به این معناست که هزینه‌های خانوار به شدت افزایش یافته است و خانوار‌های فقیر به شدت آسیب دیده اند. این در حالیست که درآمد خانواده‌ها به اندازه تورم افزایش نیافته است.»
سیاست‌های مقابله با تورم چندان موفق نبوده است
این اقتصاددان در ادامه گفت: «این گزارش به صراحت نشان می‌دهد که سیاست‌های مقابله با تورم، چندان موفق نبوده است. وقتی در اقتصاد تورم افزایش پیدا می‌کند، جمعیت فقرا هم افزایش پیدا می‌کند و برعکس، اغنیا قدرتمند‌تر می‌شوند و این اتفاق در اقتصاد ایران هم رخ داده است. اگر یک مطالعه جامع در این زمینه انجام شود میبینیم که شکاف دهشتناکی در این زمینه وجود دارد. ما یک طبقه لاکچری داریم که تنها مشکلشان این است که نمی‌دانند پول‌های خود را چطور خرج کنند. سیاست‌های مبارزه با تورم در ایران، سیاست‌های موفقی نبوده و دولت قبلی نه تنها تورم را کاهش نداده، بلکه نرخ تورم طی 3 سال گذشته افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که گفته می‌شود در سال 1402 درآمد‌های نفتی بالای 30 میلیارد دلار، بوده است. در سال 1399 درآمد نفتی حدود 9 میلیارد دلار بوده است؛ بنابراین من معتقدم دلیل عمده افزایش قیمت‌ها، عدم سیاست‌های علمی برای مبارزه با تورم است و متاسفانه سیاست‌های اتخاذی نیز بیشتر به سمت اقتصاد دستوری بوده است تا علمی.»
وی افزود: «هم اکنون نیز اگر دولت مسعود پزشکیان، راهکار‌های علمی را برای مبارزه با تورم در پیش نگیرد، قطعا، به ویژه در خصوص توزیع درآمد و مخارج دچار مشکل می‌شود. بزرگ‌ترین مشکل فعلی تورم، بی ثباتی اقتصادی است و بزرگ‌ترین شاخص بی ثباتی اقتصادی، نرخ تورم فزاینده است؛ بنابراین با راهکار علمی، دولت می‌تواند تورم را کنترل کند. اگر دولت بتواند نقدینگی را کنترل کند و با سیاست تعامل با جهان، بخش ارزی اقتصاد را به تحرک درآورده و سیستم بانکی ما را از انزوا خارج کند، تاثیر زیادی در پیشرفت کشور خواهد داشت. کاهش انتظارات تورمی و ورود به تعامل با جهان یکی از مهمترین راهکار‌های توسعه اقتصادی کشور است. دولت باید تعامل با جهان را در دستور کار خود قرار دهد. دولت ابتدا باید به سمت سیاست ثبات اقتصادی از طریق اجرای سیاست خارجی مناسب برود و سپس به سراغ اجرای سیاست‌های مناسب پولی و بانکی از طریق بانک مرکزی برود. مسئول حفظ ارزش پول ملی بر اساس قانون بانک مرکزی است. همچنین اصلاح سیاست‌های مالی بودجه اهمیت زیادی دارد. بودجه 1403 شامل مشکلات زیادی است. برای مثال؛ حقوق کارمندان دولت 20 درصد افزایش پیدا کرده در حالی که بودجه صدا و سیما بیش از 2 برابر این عدد افزایش پیدا کرده است. یکی از علل ایجاد تورم، کسری فزاینده بودجه دولت است و دولت باید هر چه سریعتر این مشکل را حل کند.»
منبع: فرارو

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1229525/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش کاربران عرب زبان به خلبانی قالیباف

وقوع تراژدی جدید برای پناهندگان در دریای مدیترانه

مراسمی برای خداحافظی گوندوغان،مانوئل نویر، تونی کروس و توماس مولر

سرمایه گذاری 20 میلیون دلاری چین در کوهدشت

افتتاح نمایشگاه «ابرهای بی‌پایان جاده ابریشم» در موزه ملی ملک/ تلاقی هنر و فرهنگ ایران و چین

استقبال گسترده چینی ها از یوان دیجیتال

نمایشگاه «ابرهای بی‌پایان جاده ابریشم» در موزه ملک افتتاح شد/ تلاقی هنر و فرهنگ ایران و چین

قانون ساحات صنعتی افغانستان تدوین شد

صحنه‌های آخرالزمانی در پورتلندِ آمریکا

ارسال پدافند هوایی به اراضی اشغالی توسط آمریکا

انتقاد تند اوباما نسبت به ترامپ/ آمریکا به ترامپ نیاز ندارد ؛ به هریس رای بدهید

رقابت گرگ ایرانی و هرکول ها در آمریکا/ در انتظار خشن‌ترین و وحشتناک ترین ورژن چوپان!

منابع عبری: امریکا سیستم دفاع موشکی ضد بالستیک THAAD را در بحبوحه افزایش تنش‌ها با ایران به اسرائیل منتقل می‌کند / یک مقام آمریکایی: هنوز تصمیمی اتخاذ نشده

رویترز از چراغ سبز آمریکا برای تداوم جنایات تل‌آویو در لبنان خبر داد

چراغ سبز آمریکا برای جنایات تل‌آویو در لبنان

رویترز از چراغ سبز آمریکا برای ادامه جنایت اسرائیل در لبنان خبر داد

احتمال استقرار پدافند آمریکایی در اسرائیل از ترس ایران

از لایحه مشاغل حساس تا هجمه اخیر به ظریف

بمباران شهر نبطیه در جنوب لبنان

وقوع دو عملیات ضد صهیونیستی در فلسطین اشغالی

حمله پهپادی مقاومت عراق به بندر ایلات و جولان اشغالی

تشدید نسل‌کشی ارتش اسرائیل در شمال نوار غزه

عقبگرد قیمت لیر ترکیه و درهم امارات؛ دینار در سرازیری/ رونق بازار اجاره خودرو در عراق

پیشگویی جنجالی عبداللطیف مشهورترین زن پیشگو

پهپادهای مقاومت اسلامی عراق بر فراز جولان اشغالی

حمله پهپاد مقاومت اسلامی در عراق به جولان اشغالی

حملات پهپادی مقاومت اسلامی عراق به جولان و ایلات اشغالی (21 مهر 1403)

حمله پهپادی مقاومت عراق به جولان و ایلات اشغالی

تورم ونزوئلا پس از 12 سال به زیر 1 درصد رسید

خودرو ایرانی از اسپانیا سر درآورد

متخلفان اقتصادی در آذربایجان‌غربی 15 هزار میلیارد ریال جریمه شدند

جایزه عجیب برای ستاره والیبال؛ نیمیر عبدالعزیز به جای مدال، شامپو گرفت! (+عکس)

اسپانیا - دانمارک؛ ترکیب رسمی

اسپانیا – دانمارک؛ ترکیب رسمی

پدیده لانینا باعث زمستان سردتری برای اروپا می شود؟

مجارستان: امکان جلوگیری از بن‌بست فعلی میان روسیه و غرب درباره جنگ اوکراین وجود داشت

مراسمی برای خداحافظی ایلکای گوندوغان،مانوئل نویر، تونی کروس و توماس مولر

نقد و بررسی آئودی Q5 e-tron؛ جدیدترین شاسی بلند وارداتی به ایران

سرمایه‌گذاری 20میلیون دلاری چین در کوهدشت

طوفان گیراسی در آفریقا با هت‌تریک 30 دقیقه‌ای

نظرسنجی‌های جدید انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

ترامپ یک فاشیست به تمام‌عیار است

دلار دومین هفته افزایشی را ثبت کرد

(ویدئو) چرا همه طرح‌های امنیتی آمریکا در منطقه ما شکست خورد؟

طلا 3000 دلاری می‌شود؟

موج سواری قیمت نفت روی تحولات خاورمیانه

سلاح جدیدی که آمریکا به اسرائیل می فرستد+ جزئیات

آمریکا سامانه‌های پدافند هوایی به اراضی اشغالی می‌فرستد

تشکیلات خودگردان فلسطین خطاب به آمریکا: جلوی جنایات اسرائیل را بگیرد

پاسخ کرملین به اهانت هریس به پوتین