ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بحران در داخل؛ ماجراجویی در خارج اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - وضعیت اقتصادی رو به نزول چین کاملا مشهود است. خسارات اقتصادی و مالی این وضعیت رو به نزول آن‌قدر سنگین هستند که نمی‌توان آنها را با تبلیغات و پروپاگاندا لاپوشانی کرد و مردم چین هم این قضیه را می‌دانند و به‌خوبی لمس می‌کنند. حتی هفتادوپنجمین سالگرد تأسیس حزب کمونیست چین هم بی‌آلایش بود. فاکتورهای اقتصادی منفی از سال‌ها پیش شکل گرفته‌اند.
به گزارش شرق، چین پیش‌تر در سال‌های 2018 و 2019 با اجرائی‌شدن تعرفه‌های سنگین دولت ترامپ درباره کالاهای چینی با مشکلاتی مواجه شد، اما همه‌گیری کووید-19 و دوره سه‌ساله قرنطینه «کووید صفرِ» حزب کمونیست باعث شد‌ وضعیت اقتصادی چین وخیم‌تر شود.
حزب کمونیست چین در آستانه سه‌ماهه آخر سال 2024 با شرایط اقتصادی داخلی بی‌سابقه‌ای مواجه شده است. ناآرامی‌های مدنی نسبت به سال گذشته 18 درصد افزایش یافته است. البته رکود جنبه‌های مختلفی دارد؛ ما در اینجا فقط به چند مورد اشاره می‌کنیم. یکی از عوامل مهم بخش املاک است که حدود 30 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد. بخش املاک همچنان سیر نزولی دارد و در زمان نگارش این مقاله نیز هیچ بهبودی مشاهده نمی‌شود. کاهش قیمت و فروش مسکن ادامه دارد. از این گذشته، مصرف‌کنندگان چینی کمتر از قبل خرید می‌کنند و خرج‌کرد مصرف‌کننده فقط 38 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد. در مقابل، این رقم در کشورهای توسعه‌یافته 60 تا 70 درصد است.
وقتی حزب کمونیست چین در ژوئن 2023 از انتشار آمار بیکاری دست کشید، نرخ بیکاری بین جوانان چینی (16 تا 24 سال) مطابق انتظارها دست‌کم 21 درصد و بلکه بیشتر بود. حزب کمونیست در دسامبر همان سال آمار جدیدی را برمبنای یک رو
ش جدید منتشر کرد که شامل حال دانشجویان نمی‌شد. براساس روش جدید، نرخ بیکاری به 14.9 درصد کاهش یافت که هنوز تقریبا سه‌ برابر بیشتر از نرخ رسمی 5.1‌درصدی چین است.
جیمز آر‌ گوری، تحلیلگر تحولات چین، با اشاره به وضعیت فعلی اقتصادی چین به اپک‌تایمز می‌گوید نرخ بالای بیکاری جوانان جلوی رشد بالقوه آتی را می‌گیرد و نسل جدید چین را به سمت «سستی و تنبلی» سوق می‌دهد؛ نسلی که امید و آرزوی چندانی برای ادامه سبک زندگی مورد علاقه والدین خود ندارد. سستی و سرخوردگی چیزهایی نیستند که به اقتصاد قوی منجر شود. چین از ریسک‌ها و مخاطرات جنبش جوانان ناراضی بی‌اطلاع نیست. شبح تیان‌آن‌من دست از سر مقامات چینی برنمی‌دارد؛ اگرچه نظارت و کنترلی که حزب کمونیست چین روی مردم دارد، از دوران میدان تیان‌آن‌من در سال 1989 بیشتر است.
با‌این‌حال، واقعیت‌های اقتصادی نهادینه‌شده‌ای وجود دارد که نمی‌توان به‌راحتی تغییرشان داد. دکترین حزب کمونیست چین می‌گوید مزیت اقتصادی چین در سطوح پایین مصرف داخلی و نرخ بالای پس‌انداز نهفته است. این‌ دو عامل یعنی‌ سرمایه داخلی به‌ طور مستقیم به سمت سیستم بانکی دولتی سرازیر می‌شود و سپس به صنایع خاص اختصاص می‌یابد. این روند به حزب کمک می‌کند‌ کنترل فوق‌العاده زیادی روی خط‌مشی صنعت و سرمایه بخش خصوصی داشته باشد. برای نمونه، ساختارهای اقتصادی و توسعه‌محور چین با هدف تولید صنعتی فراوان طراحی شده‌اند‌ که شاید قابل قبول به نظر برسد. اما از آنجا که ساختار سیاسی چین و مناسبات صنعتی در داخل حزب به‌جای نوآوری یا تمایز بر ظرفیت تولید فراوان متمرکز هستند، نتیجه کار تولید مازادی شده که تقاضای جهانی و کارخانجات زیان‌زده نیز پاسخ‌گوی آن نیست‌.
عرضه بیش‌از‌اندازه کالا از باتری خودروهای برقی گرفته تا لوازم الکترونیکی باعث شده‌ تولیدکنندگان چینی حجم انبوهی از محصولات ارزان‌قیمت را وارد بازارهای خارجی کنند؛ امری که باعث ایجاد اصطکاک تجاری مانند تعرفه‌ها و دیگر تدابیر تلافی‌جویانه شده که شرایط چین را وخیم‌تر می‌کند. در مجموع، سیاست‌های صنعتی در‌هم‌ریخته چین که با یک سیستم سیاسی مبتنی‌بر وفاداری و اختلاس گره خورده، باعث شده‌ حزب کمونیست چین نتواند بدون برهم زدن ساختار حزبی و وفاداری مرتبط با آن دست به تغییر بزند.
مارپیچ نزولی
چین به این دلایل و دیگر دلایل در چند سال اخیر وارد مارپیچ نزولیِ کاهش قیمت‌ها، کاهش مصرف داخلی و کاهش اعتماد عمومی به حزب کمونیست شده است. از این گذشته، راه‌حل‌های مؤثر چندانی وجود ندارد که سلطه حزب کمونیست چین را به خطر نیاندازند. با‌این‌حال، بدیهی است که حزب با توجه به توانایی‌های نظارتی خود می‌تواند با اعتماد از دست‌ رفته مردم سر کند، اما نمی‌تواند از فقدان قدرت قسر در برود. این‌ دو قضیه مثل هم نیستند.
کاری که حزب کمونیست چین می‌کند این است که به پشتیبانی از برخی از حوزه‌های حیاتی اقتصاد مانند هوش مصنوعی، رباتیک و پیشرفت‌های نظامی ادامه می‌دهد؛ اما دیگر بخش‌ها را با کمک‌های مالی ناچیز یا بدون کمک‌های مالی به حال خود می‌گذارد. برخی از بخش‌ها درنهایت به نقطه اول بازمی‌گردند اما این اتفاق در آینده نزدیک رخ نخواهد داد. این مسئله برای بسیاری در داخل و خارج از چین واضح است؛ چرا‌که همچنان میلیاردها دلار سرمایه از چین خارج می‌شود.
دیپلماسی گرگ جنگجو
این امر ما را به رویکرد دیپلماسی گرگ جنگجوی چین در قبال دیگر کشورها می‌رساند که در سال 2019 در آستانه شیوع کووید-19 و انتقاد کشورهای جهان از مدیریت فاجعه‌بار پکن در مواجهه با همه‌گیری کلید خورد. چین پیش‌تر به دلیل بالا‌گرفتن تنش تجاری با آمریکا تحت فشار اقتصادی قرار گرفته بود. برخی ناظران این رویکرد را به جاه‌طلبی شخصی دیپلمات‌های چین و تلاش برای بهبود شرایط ظاهری محیط سرمایه‌گذاری این کشور نسبت می‌دهند. اگر بدانید شی جین‌پینگ به دیپلمات‌ها اجازه نمی‌دهد که قوانین و سیاست‌های خود را پیاده کنند و اینکه حجم سرمایه‌گذاری قبل از آغاز دیپلماسی گرگ جنگجو بالا بوده، می‌فهمید که هیچ‌کدام از این‌دو دلیل منطقی نیستند. چرا مقامات حزب کمونیست چین تصور می‌کنند‌ افزایش تجاوزات پکن در عرصه جهانی باعث می‌شود‌ کشورهای بیشتری خواهان سرمایه‌گذاری در این کشور باشند؟ زیرا چنین نمی‌شود.
دلیل منطقی‌تری که برای افزایش تجاوزات چین در عرصه جهانی وجود دارد، این است که پکن احساس می‌کند باید روایت‌های داخلی را کنترل کند و دیگر کشورهای جهان را بترساند. پیامدهای اقتصاد راکد و ناآرامی فزاینده واضح هستند. در داخل، حزب کمونیست چین باید غرب و دیگر کشورهای خارجی را بابت ناکامی‌های اقتصادی آشکار خود مقصر جلوه دهد تا هم خودش را تبرئه کند و هم به احساسات ملی‌گرایانه مردم دامن بزند و تجاوزات بیشتر خود را در بحبوحه وخامت اوضاع اقتصادی توجیه کند. برخی از ناظران به این نتیجه رسیده‌اند که دوران دیپلماسی گرگ جنگجوی پکن به سر رسیده است، اما رویدادهای جاری اعم از تجاوزات تحریک‌آمیز رژیم چین با هواپیماها و قایق‌های نظامی که در داخل یا نزدیک آب‌های سرزمینی یا حریم هوایی آمریکا، تایوان و فیلیپین انجام می‌شوند، درگیری‌های مرزی با هند و گسترش نفوذ پکن در دریای جنوبی چین، این استدلال را به چالش می‌کشد. پکن افزایش احتمال بازگشت به رویکرد ارجحیت گلوله بر دیپلماسی در عرصه جهانی را فرصتی برای اعمال نفوذ و یا ترساندن دیگر کشورها می‌داند./شرق

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1229785/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فیلم | استقبال کاربران عرب زبان از اقدام قالیباف در سفر به لبنان

نواده سلمان فارسی رژیم صهیونیستی را به چالش کشید

اکرم عفیف منتظر ایران است؛ این بار مثل بازی با ژاپن باشید!

ما موشک‌های بالستیک به روسیه ارائه ندادیم

عراقچی: اروپا برای کوتاه‌آمدن در مقابل باج‌خواهی اسرائیل، بهانه دیگری پیدا کند

عراقچی: اروپا بهانه دیگری پیدا کند، ما موشک‌های بالستیک به روسیه نداده‌ایم!

موشک‌ بالستیک به روسیه نداده‌ایم

وزیر امور خارجه: موشک‌های بالستیک به روسیه نداده‌ایم

چند توصیه عراقچی به اروپایی‌ها (22 مهر 1403)

واکنش عراقچی به ارسال موشک بالستیک از ایران به روسیه

موشک‌ بالستیک به روسیه نداده‌ایم/ اگر اروپا نیاز به بهانه‌ دارد، داستان دیگری پیدا کند

تاریخ‌سازی یامال در شبی تلخ

واکنش عراقچی به ادعاها در خصوص ارسال موشک بالیستیک به روسیه

عراقچی: ما موشک‌های بالستیک به روسیه نداده‌ایم/ اگر اروپا نیاز به بهانه‌ای برای کوتاه آمدن در مقابل باج‌خواهی اسرائیل دارد، بهتر است داستان دیگری پیدا کند

ما موشک‌های بالستیک به روسیه نداده‌ایم/ اروپا بهانه دیگری برای کوتاه آمدن در مقابل رژیم صهیونیستی پیدا کند

عراقچی خطاب به اروپاییان: موشک به روسیه نداده‌ایم، داستان دیگری پیدا کنید

عراقچی: ما موشک‌های بالستیک به روسیه ندادیم

به روسیه موشک بالستیک نداده‌ایم

عراقچی: اروپا برای باج دادن به اسرائیل بهانه دیگری پیدا کند

گلایه عراقچی از مقامات اروپا؛ بهتر است داستان دیگری پیدا کنند

موشک‌های بالستیک به روسیه نداده‌ایم

عراقچی: دوباره تاکید می کنم ما موشک‌های بالستیک به روسیه نداده‌ایم

ایران موشک بالستیک به روسیه نداده است/ اروپا داستان دیگری پیدا کند

عراقچی: موشک‌ بالستیک به روسیه نداده‌ایم

خلیج‌ فارس در بزنگاه تاریخی

بارگیری اتوبوس سه‌کابینه از چین به سمت تهران/ به‌کارگیری به صورت آزمایشی

حمله به برانکو؛ پروفسور بد، اما...

◄ بارگیری اتوبوس سه کابینه از چین به سمت تهران/ تراموا در مسیر ورود به پایتخت

خودرو‌های برقی نردبان رشد اقتصاد چین شد

6 مدال رویینگ ایران در قهرمانی آسیا/ طلای نوروزی و زارعی در قایق 2 نفره

مواضع شرقی و حوادث منطقه

تلاش‌های جدید پکن برای نجات بازار مسکن از رکود

بارگیری اتوبوس سه‌کابینه از چین به سمت تهران

پورشه به مرسدس بنز و بی‌ام ‌و پیوست

استقرار سامانه ضدموشکی «تاد»/ کابینه جنگ اسرائیل متشنج شد

وزیر صنعت برای خودروسازان ژاپنی چه شرطی گذاشت؟

نفت ایران به راحتی در حال صادر شدن است

یخ‌زدگی عجیب دریاچه میشیگان آمریکا+فیلم

یک کشته و 9 زخمی بر اثر تیراندازی در دانشگاه تنسی آمریکا

واکنش افشین پیروانی به نایب قهرمانی هادی چوپان در مستر المپیا / عکس

نبیه بری: سفر قالیباف برای همبستگی بود/ ایران خواستار آتش بس است/ آمریکا خوب حرف می زند، اما عمل نمی کند/ موضع حزب الله در میدان بسیار خوب است

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ یکشنبه 22 مهر

صعود بیت‌کوین در آستانه انتخابات آمریکا

وضع تحریم‌های جدید آمریکا در رابطه با بخش انرژی ایران نوعی «باج دهی» به رژیم یاغی اسرائیل است

هریس سلامتی ترامپ را به چالش کشید

تاکید می‌کنم که ما موشک‌های بالستیک به روسیه نداده‌ایم

آمریکا تامین کننده اصلی تسلیحات رژیم صهیونیستی در نسل کشی غزه و لبنان است

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز 22 مهر 1403

عکس/ طوفان میلتون فلوریدای آمریکا را درهم کوبید

سخنگوی وزارت امورخارجه: اعتیاد رژیم آمریکا به سیاست فشار حداکثری، هیچ تاثیری بر اراده ایران برای دفاع از حاکمیت خود نخواهد داشت