ایرانیان جهان

آخرين مطالب

از تراسیکا تا جاده ابریشم اروپا

از تراسیکا تا جاده ابریشم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - کریدور شمال به جنوب ایران
این کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی در سال 2000 در شهر سن‌پترزبورگ کشور روسیه توسط 3 کشور ایران، روسیه و هند به‌منظور گسترش همکاری‌های حمل‌ونقلی بین اعضا تاسیس شد. مبدأ این کریدور کشور فلاند (اروپای شمالی) و مقصد آن کشورهای آسیایی جنوب‌شرقی، خلیج‌فارس و دریای عرب است. در این کریدور می‌توان از حمل‌ونقل دریایی و ریلی در بین مسیر برای حمل بار استفاده کرد و مسیر آن بدین‌ترتیب است که از طریق بنادری چون هامبورگ و آمستردام، کشورهای اروپای‌شمالی مانند نروژ و سوئد را به بندر سن‌پترزبورگ و مسکو در روسیه متصل کرده و از بنادر روسی تا بنادر جنوبی دریای خزر همچون امیرآباد و از کشورهای آسیای میانه چون ترکمنستان تا بنادر جنوبی ایران چون بندر شهید رجایی امتداد یافته و به بنادر جنوبی خلیج‌فارس تا کشورهای جنوب‌شرقی آسیا از قبیل سنگاپور و کشورهای حاشیه اقیانوس هند و خلیج‌فارس مانند قطر و هند، منتهی می‌شود.
موافقت‌نامه بین‌المللی کریدور شمال ـ جنوب در سال 2000 میلادی بین ایران، هند و روسیه امضا شده است که تبادل بار بین کشورهای اروپایی، روسیه و هند از مسیر ایران انجام شود و بعد از آن برخی کشورهای منطقه به این توافق کریدوری ملحق شدند، اما فعالیت ترابری چشمگیری رخ نداد، در حالی‌که تعداد و مقدار بارهای ترانزیتی بالقوه‌ای که برای عبور از کریدور شمال ـ جنوب وجود دارند، بسیار بالاست و معمولا از طریق دریای سیاه و کانال سوئز حمل می‌شوند. در 3 سال اخیر برای فعال شدن این کریدور استراتژیک، مذاکراتی با کشور روسیه، هند، کشورهای آسیای میانه و قفقاز انجام گرفته و تاحدودی به توفیق نسبی رسیده است.
همچنین چندی پیش خبری مبنی بر اینکه روسیه، قزاقستان، ایران و ترکمنستان مسیر شرقی کریدور شمال ـ جنوب را توسعه می‌دهند، اعلام شد. سرویس مطبوعاتی وزارت حمل‌ونقل قزاقستان گزارش کرد روسیه، قزاقستان، ایران و ترکمنستان نقشه‌راه توسعه همزمان ظرفیت مسیر شرقی کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال ـ جنوب (INSTC) طی سال‌های 2024-2025 را امضا کردند. در این گزارش آمده است اجرای این سند، امکان افزایش توان عملیاتی کریدور را به 15میلیون تن در سال تا سال 2027 و به 20 میلیون تن تا سال 2030 می‌رساند.
به‌گزارش ایسنا، وزیر حمل‌ونقل قزاقستان اظهار کرده این کشور قصد دارد به مشارکت فعال خود در توسعه شاخه شرقی کریدور شمال ـ جنوب ادامه دهد که بالاترین ظرفیت رشد جریان محموله را تا سال 2030 دارد و به‌نظر می‌رسد امن‌ترین و کوتاه‌ترین مسیر ترانزیت به اقیانوس هند است، بنابراین لازم است عملیات اجرایی نقشه‌راه امضاشده در زمینه توسعه همزمان ظرفیت مسیر شرقی کریدور شمال ـ جنوب از قلمرو قزاقستان، روسیه، ترکمنستان و ایران آغاز شود.
بیزنس گزارش کرد، این سند در نخستین مجمع تجارت و صادرات حمل‌ونقل شمال ـ جنوب در آکتائو قزاقستان امضا شد. در این مجمع بیش از 440 شرکت‌کننده از 12 کشور، نمایندگان سازمان همکاری اقتصادی و کمیسیون اقتصادی اوراسیا حضور دارند.
این مجمع به‌عنوان بستری برای بحث درباره موضوعات مرتبط با توسعه راه‌آهن، بزرگراه‌ها و بنادر با مشارکت بازیگران اصلی در کریدور حمل‌ونقل شمال ـ جنوب عمل می‌کند.
کریدور تراسیکا کریدور تراسیکا یکی از مهم‌ترین کریدورهای اتصال شرق آسیا به اروپا به‌شمار می‌رود. در راستای افزایش همکاری منطقه‌ای بین کشورهای عضو و جذب حمایت سازمان‌های مالی بین‌المللی و بخش‌های خصوصی و همچنین دسترسی به شبکه ترانس- اروپا، طرحی با نام تراسیکا در سال 1993 میلادی در نشست وزرای حمل‌ونقل و تجارت 8 کشور عضو (5 کشور جمهوری آسیای میانه و 3 جمهوری قفقاز) در بروکسل ارائه شد و براساس آن، یک کریدور حمل‌ونقل شرق ـ غرب از طریق دریای سیاه ـ جمهوری قفقاز ـ دریای خزر و آسیای میانه، میان اروپا و آسیای میانه مشخص شد. از کریدور تراسیکا به‌عنوان مسیری که کمترین هزینه و زمان را به‌منظور اتصال کشورهای آسیای میانه به بازارهای جهانی و بنادر اروپایی دارد، یاد می‌شود. از جمله کشورهای عضو این کریدور می‌توان از جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، قزاقستان، آذربایجان، ایران، گرجستان، ازبکستان و رومانی نام برد.
توسعه طرح مذکور در قالب 4 کارگروه جاده‌ای، ریلی، دریایی و تسهیل تجارت که وظیفه شناسایی و تایید پروژه‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری اتحادیه اروپا را برعهده داشت، انجام گرفت. تصمیم نهایی کارگروه‌های مذکور بر اختصاص سرمایه جذب‌شده از طرف اتحادیه اروپا به یک مسیر مشخص بود.‌
بر این اساس توسعه سایر مسیرهای کریدور از طریق سرمایه‌گذاری‌های برنامه TACIS و دیگر سرمایه‌گذارها منظور شده بود. بین سال‌های 1996 تا 1998 اوکراین، مولداوی و مغولستان به این برنامه ملحق شدند.
در سال 1998 و در قالب کنفرانس بین‌المللی احیای راه تاریخی ابریشم در باکو توافقنامه چندجانبه تراسیکا با حضور کشورهای عضو امضا شد. نخستین اجلاس سالانه این کریدور در سال 2000 در تفلیس برگزار شد و ترکیه، بلغارستان و رومانی نیز به این توافقنامه چندجانبه (MLA) ملحق شدند. در سال 2001 دبیرخانه این کریدور در باکو شروع به کار کرد.
در هفتمین اجلاس تراسیکا در سال 2009 که در قرقیزستان برگزار می‌شد، ایران به این توافقنامه ملحق شد و لیتوانی نیز به‌عنوان عضو ناظر تعیین شد. در این سال یادداشت تفاهم تراسیکا با ECO و ESCAP نیز انجام گرفت. در سال 2010 و در قالب هشتمین اجلاس سالانه تراسیکا، طرح توسعه ترافیک جاده‌ای تراسیکا با کمک IRU پذیرفته شد و نخستین انجمن سرمایه‌گذاری تراسیکا برای مذاکره بین دولت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی تاسیس شد.
کریدور آلتید یکی دیگر از کریدورهایی که از ایران عبور می‌کند، شبکه بزرگراه آسیایی (AH) نام دارد که به آن آلتید نیز گفته می‌شود. این کریدور یک پروژه مشترک بین کشورهای آسیایی و کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه است. هدف از تاسیس کریدور آلتید، بهبود ارتباط بین کشورهای آسیایی با اقیانوسیه و جلوگیری از ساخت بزرگراه جدید است که در سال 1992 تاسیس شد. این مسیر پروژه‌های حمل‌ونقل زمینی را تا حد زیادی آسان کرده است و یک بزرگراه و راه‌آهن از آن عبور می‌کند. در سال 1992 کمیسیون اقتصادی واجتماعی آسیا و اقیانوسیه طرح زیر ساخت حمل‌ونقل زمینی آلتید را آغاز کردند. آلتید شامل 3 کریدور شمال، مرکز و جنوب است، بدین‌صورت که در کریدور شمالی کشورها از طریق روسیه و قزاقستان به اروپا متصل می‌شوند، در کریدور جنوبی با گذر از مرز شمالی ایران و کشور ترکمنستان به ترکیه، بلغارستان و در انتها به اروپا متصل می‌شوند و در نهایت کریدور مرکزی شامل مسیری از ترکمنستان، دریای خزر، بندر ترکمن، شهر باکو و مرکز اروپا است.کریدور بزرگراه آسیایی بین 32 کشور امضا شد که یکی از آنها ایران است. بخش زیادی از بودجه این مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی توسط چین، کره‌جنوبی و سنگاپور تامین شده است.
کریدور شرق به غرب (جاده قدیم ابریشم) جاده ابریشم با قدمتی بیش از 2 هزار سال، ارتباط قاره اروپا و آسیا را از طریق ایران برقرار می‌سازد. از طریق این کریدور، کالاهای ترانزیتی کشورهای چین و آسیای‌میانه در شرق و شمال‌شرقی از طریق ایران به حوزه‌های قفقاز، آسیای‌غربی و حوزه دریای مدیترانه منتقل می‌شود. این کریدور با پوشش دادن 6 مسیر مختلف حمل‌ونقل (ایران به کشورهای آسیای میانه، خاور دور، شرق آسیا و آسیای جنوب‌شرقی، اروپا و افریقا)؛ اتصال اروپا و افریقا به خاور دور از طریق دریای مدیترانه و گذر از ایران را امکان‌پذیر کرده است.
کریدور جنوبی آسیا مسیر این کریدور با شروع از آسیای جنوب‌شرقی و گذر از شبه قاره هند از طریق میرجاوه استان سیستان‌وبلوچستان در مرز جنوب‌شرقی ایران وارد قلمرو کشور شده و در نهایت از طریق مرزهای شمال‌غربی شامل بازرگان، رازی و خسروی در مرز کشورهای ترکیه و عراق از قلمرو ایران خارج و به‌سمت حوزه‌های اروپا و دریای مدیترانه امتداد می‌یابد. به‌منظور توسعه ارتباط ریلی ـ ترانزیتی کشور و برای برقراری ارتباط ریلی ایران با کشور عراق و حوزه دریای مدیترانه، 620 کیلومتر راه آهن در محور اراک ـ خسروی احداث خواهد شد که این امر سبب گسترش ترانزیت در کریدورهای ترانزیتی شرق ـ غرب و کریدور جنوبی آسیا به‌سمت کشورهای آسیای‌غربی و حوزه دریای مدیترانه می‌شود.
سخن پایانی کریدور یا مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی به‌منظور ایجاد راه‌های مجزا برای عبور کشتی، هواپیما، قطار، خودروهای باری و… است. کریدور بین‌المللی در ساده‌ترین تعریف، مسیری با صرفه اقتصادی بالا برای حمل‌ونقل کالا و افراد است که از قلمرو چند کشور عبور می‌کند. ایجاد کریدور باعث افزایش سرعت و حمل‌ونقل کالا و کاهش هزینه‌ها در تجارت بین کشورها است. حضور ایران در منطقه خاورمیانه، کشور را در نقطه تلاقی 3 قاره افریقا، اروپا و آسیا قرار داده است؛ در نتیجه ایران می‌تواند متصل‌کننده شمال، جنوب، شرق و غرب جهان باشد که این موضوع نشانگر اهمیت ایران در منطقه خاورمیانه خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1231167/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مادر رزمندگان دفاع مقدس درگذشت/ بی‌بی لوعه نمادی از زن عرب

یزدانی در راه رولان گاروس

یزدانی در راه رولان گاروس/ تنیسور ایرانی به ژاپن رسید – رسانه7 | اخبار ورزشی

سحرخیزان: می‌خواستم خودم را به فوتبال اروپا نزدیک کنم/ موفقیت‌های آزمون باعث نگرش مثبت روس‌ها به بازیکن‌های ایرانی شد

بورل: پیشنهاد تحریم ایران روی میز است

اتحادیه اروپا ایران را تهدید کرد؛ پیشنهاد جدید روی میز است | نمی‌توانم بیشتر توضیح بدهم...

جستجوی حیات فرازمینی در قمر مشتری

معرکه خودروساز چینی در آلمان

رونمایی از شاسی بلند برقی خودروساز چینی

نگرانی مدیران موزه‌های انگلیس از اعتراضات مردمی

ماهواره متفاوت چین به زمین برگشت

آیا هک کوانتومی چین، تهدیدی برای امنیت جهانی است؟

افزایش هفته گذشته قیمت نفت دود شد

ماهواره چینی نخستین بار با قابلیت استفاده مجدد به زمین بازگشت

نمایشگاه مشترک آثار ایران و چین در موزه ملی ملک

بی ثباتی اقتصاد چین قیمت نفت را کاهش داد

تشدید بحران جهانی آب؛ دسترسی به منابع آب شرب محدودتر می‌شود

حمله سنگین جمهوری اسلامی به سیدحسن خمینی/ پرونده تشریفاتی ساختن حرم امام ساده‌زیست، جهت درس گرفتن از روزگار برای شما کافی نیست؟

حمله سنگین جمهوری اسلامی به سیدحسن خمینی/ پرونده تشریفاتی ساختن حرم امام ساده‌زیست برای شما کافی نیست؟

صهیونیسم جهانی آزموده را می‌آزماید

چهره ای نفتی برای جمهوری خواهان آمریکا

ابراز نگرانی آمریکا از رزمایش‌های چین در اطراف تایوان

اسپوتنیک: مشارکت آمریکا و انگلیس در جنایات رژیم صهیونیستی در غزه آشکار است

وضعیت خانه ها در فلوریدا بعد از طوفان میلتون (فیلم)

شبیه‌سازی حمله گسترده به ایران در صحرای کالیفرنیا

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران امروز دوشنبه 23 مهر

کلاهبرداری با عنوان ثبت نام لاتاری

عملکرد ضعیف پدافند اتمی آمریکا در مقابل ایران

اذعان مقام سابق آمریکا به توانمندی حزب الله در حمله موثر به اهداف نظامی اسرائیل

حماس: پوشش آمریکا و سکوت بین‌المللی دلیل ادامه جنایات صهیونیست‌ها است

ببینید | موشک‌های ایران محاسبات رژیم صهیونیستی را برهم زد

سرنوشت نزاع در خاورمیانه چه خواهد شد؟

روابط ایران و غرب تیره شده است

سئول: کره شمالی برای تخریب جاده‌های بین دو کره آماده می‌شود

حمله ارتش رژیم صهیونیستی به تعدادی از روستاهای جنوب لبنان

یک بام و دو هوای هریس درباره فلسطینیان

تشدید تدابیر امنیتی در اسلام‌آباد در آستانه اجلاس سازمان شانگهای

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه دریایی حیفا با رمز«لبیک یا نصرالله»

پیش‌بینی افزایش تولید ناخالص داخلی چین

پیوستن ایران به اتحادیه‌های بین‌المللی همترازی استاندارد جهانی را برای تجار محقق کرد

700پرونده جانبازی در شهرستان‌های استان تهران تعیین تکلیف شد

عراقچی: دیپلماسی برای مقابله با تهدیدات اسرائیل در میدان است

گزارش مرکز آمار از وضعیت شاخص های اقتصادی

ارزش واقعی سهام عدالت چقدر است؟

کاهش قیمت جهانی نفت؛ قیمت نفت به دلیل داده‌های اقتصادی چین کاهش می‌یابد

استاندارد؛ زبان مشترک بازارهای جهانی است/ تعامل با سازمان استاندارد برای تسهیل تجارت

جمع‌آوری 8615 دستگاه استخراج رمز ارز از ابتدای سال

شکل‌گیری سینمای بومی در دل جنگ رسانه‌ای

سخاوت 10 میلیارد تومانی مردم خراسان‌جنوبی در جشن عاطفه‌ها

رقابت یاسمن یزدانی با 15 تنیسور برای رسیدن به رولان گاروس