ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بریکس و پیامد‌های اقتصادی و مالی آن بر ایران اخبار ایران

بریکس و پیامد‌های اقتصادی و مالی آن بر ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اگرچه سیستم بانکداری کشور با محدودیت‌هایی مواجه است، اما محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، معتقد است می‌توان سیستم بانکداری کشور را توسعه داد؛ آن هم از طریق افزایش روابط با سیستم توسعه بانکی بریکس. 
به گزارش فرارو، محمدرضا فرزین اخیرا گفته است: «سیستم مالی جهانی بیشتر بر اساس صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و کشور‌های غربی بنا شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
ما سیستم پرداختی بین کشور‌ها بر اساس ارز‌های محلی را در بریکس داریم. چین، روسیه و ایران به شدت به این موضوع علاقه‌مند هستند. ما به سمت انجام معاملات با ارز‌های محلی با دیگر کشور‌ها پیش رفته‌ایم و در حال کاهش نقش دلار آمریکا در معاملات بین‌المللی هستیم. روسیه نیز پیشرفت‌های خوبی در این زمینه داشته است. بانک توسعه جدیدی که توسط بریکس ایجاد شده است می‌تواند بسیاری از اهداف توسعه کشور‌های عضو بریکس را دنبال کند، زیرا امروز بانک جهانی در چارچوب اهداف ایالات متحده و کشور‌های غربی عمل می‌کند.»
این سخنان محمدرضا فرزین، پرسش‌هایی را ایجاد می‌کند از جمله این که عضویت در بانک توسعه جدید بریکس چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد داشت؟ وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
تشکیل بانک توسعه از اهداف کلیدی بریکس است وحید شقاقی شهری به فرارو گفت: «گروه بریکس یک گروه بین‌المللی به رهبری قدرت‌های اقتصادی نوظهوری است. ابتدا پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی، بریکس را شکل دادند و بعد آن شش کشور آرژانتین، اتیوپی، امارات، عربستان، مصر و ایران به جمع این گروه اضافه شدند. در کل افزایش مبادلات تجاری بین کشور‌های عضو و در نتیجه تقلیل وابستگی اقتصادی به اروپا و آمریکا، تشکیل بانک توسعه و ذخیره ارزی در برابر نهاد‌های غربی هم، چون بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، ایجاد روابط جنوب–جنوب، استفاده از پتانسیل کشور‌های در حال توسعه برای تغییر مناسبات اقتصاد جهانی و عادلانه‌تر کردن آن، ایفای نقش مؤثر در کمک کردن به کشور‌های در حال ورشکستگی و تاثیرگذاری مثبت بر بحران‌های سیاسی یا اقتصادی مهم جهانی از جمله اهداف اعلامی یا پشت پرده تشکیل بریکس بوده است.»
وی افزود: «همانطورکه در اهداف بریکس اشاره شده، تشکیل بانک توسعه و حمایت مالی از پروژه‌های کلان کشور‌های عضو از اهداف کلیدی بریکس قلمداد شده است. بدیهی و روشن است که بریکس یک ظرفیت مناسب برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری و تامین مالی درجهت پیشرفت اقتصادی کشور‌ها است و این ظرفیت برای اقتصاد ایران نیز میتواند اثرگذار باشد. اقتصاد ایران نیازمند تقویت تکنولوژی، ایجاد یکپارچگی در حوزه سیاست‌گذاری‌های تجاری و وجود استراتژی مناسب از بهره‌مندی امکانات بین‌المللی است تا بتواند در زنجیره ارزش جهانی قرار بگیرد و بریکس این ظرفیت بالقوه را فراهم ساخته است.»
نهاد‌های مالی بریکس می‌توانند رقیب بانک جهانی باشند این اقتصاددان در ادامه گفت: «اصولاً هر پیمان منطقه‌ای و بین المللی فراهم کننده این ظرفیت است با این حال تجربه اقتصاد ایران در گذشته حکایت از ناکامی کشور در بهره مندی از فرصت‌های پیمان‌های تجاری و اقتصادی داشته است. تجربه ناموفق در اکو و سایر همگرایی‌هایی منطقه‌ای دو یا چندجانبه برای ایران وجود داشته و همین مساله و عدم توفیق تاریخی بر نگرانی استفاده از فرصت بریکس نیز پابرجاست. برای بهره مندی از هرگونه پیمان اقتصادی و تجاری در سطح منطقه‌ای و بین المللی، یک نقشه راه و برنامه روشن نیاز است. متاسفانه شواهد گذشته نشانگر این موضوع بوده اند که عضویت ایران هیچگاه مبتنی بر یک برنامه بلندمدت روشن و شفاف و پیگیری مستمر برنامه نبوده است به طوریکه همواره در ابتدای عضویت و الحاق با بوق و کرنا آغاز شده و به تدریج رو به افول و فراموشی کشیده شده و صرفاً درحد شرکت مقامات دولتی در اجلاس‌ها خلاصه شده است.»
وی افزود: «بدیهی است که بریکس یک فرصت تاریخی برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری و نیز تامین مالی برای رشد سرمایه گذاری داخلی است، با این وجود بهره مندی از این فرصت، یک برنامه روشن بلندمدت با انجام اصلاحات ساختاری در کشور نیاز دارد. اعضای بریکس تجانس لازم برای مقابله با اتحاد تاریخی اروپا و امریکا را ندارد و این پیمان عمدتاً بر محوریت تعاملات اقتصادی و مالی خلاصه خواهد شد. پس فارغ از هیاهوی زیاد، اولین پرسش در این است که ظرفیت‌های ایران برای بهره مندی از بریکس چیست؟ اصلاحات ساختاری جهت استفاده از فرصت بریکس کدامند؟ در حوزه مبادلات برپایه ارز‌های محلی نیز همچنان تردید دارم چراکه تراز تجاری غیرنفتی کشور با کشور‌های عضو بریکس بشدت منفی است و اصولاً اگر نفت و مشتقات نفتی کنار گذاشته شود، محصولات رقابتی جهت ایجاد تعامل تجاری با اعضای بریکس وجود ندارد. دوام هر پیمانی نیازمند نقشه راه تجاری است و پشتیبان آن اصلاحات اساسی در ساختار‌های تولیدی و تجاری است. درغیراینصورت منافعی نصیب نخواهد شد یا حداقلی خواهد بود. البته در حوزه روابط بانکی و مالی فرایند تاحدودی سهل و راحت است چراکه امکان تامین مالی ایران توسط بانک توسعه و نهاد‌های مالی بریکس فراهم است و این حوزه کمی منافع سهل و سریع درپی خواهد داشت و اگر با برنامه مشخص پیش برویم، بهره مندی از تامین مالی توسط بریکس فراهم است.»
این استاد دانشگاه تاکید کرد: «درخصوص قضاوت درخصوص ایجاد نظام بانکداری جایگزین نظام بانکداری جهانی یعنی بانک جهانی کمی زود است با این حال نهاد‌های مالی بریکس این توانایی را خواهند داشت که رقیبی برای بانک جهانی باشند. با این حال همچنان معتقدم بهره مندی از نهاد‌های مالی بریکس هم نیازمند برنامه روشن و فراهم ساختن شرایط محیطی مناسب داخلی است. با یک محیط اقتصاد کلان بی ثبات و متلاطم، این هدف نیز سهل الصول نخواهد بود. همه پیمان‌های منطقه‌ای و بین المللی برای هر کشوری نظیر ایران فرصت هستند. میزان کسب انتفاع بستگی به برنامه روشن اقتصادی و تجاری و اصلاحات ساختاری در جهت رفع موانع انتفاع دارد و بدون این دو مسئله، منافع فقط بر روی کاغذ خواهد ماند و منافع ملموس نصیب نخواهد شد.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1233444/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نامزد‌های جوایز آسیا پاسیفیک معرفی شد+ اسامی

تیم ملی ایران در رده نوزدهم فیفا/ صعود ژاپن به رده پانزدهم

تیم‌ملی همچنان نوزدهم دنیا و دوم آسیا / ژاپن به رده پانزدهم رسید

◄ تحریم اروپا علیه ایرلاین های ایرانی و یک پیشنهاد جنجالی

میلیونرهای ترک؛ صدرنشین لیگ ثروتمندان اروپا

کانوپولو قهرمانی جهان؛ توقف نماینده بانوان ایران مقابل قهرمان اروپا

توصیه شورای اروپا به دانمارک : مسلمانان بیشتری در شغل‌های آموزشی و اجرای قانون استخدام کن

آسمان ایران قفس شد ، پرواز ایرانیان به اروپا پایان یافت؟

دومین قطار کانتینری چین پس از توافقات اخیر وارد ایران شد

نتایج روز نخست نمایندگان ایران در مسابقات کانوپولو قهرمانی جهان در چین

تیم کانوپولوی مردان ایران برابر سنگاپور پیروز شد

پکن: اظهارات رئیس‌ تایوان جدایی طلبانه و گمراه کننده است

اعلام نتایج روز نخست نمایندگان ایران در مسابقات کانوپولو قهرمانی جهان در چین

همکاری دوجانبه ایران و افغانستان برای استفاده از انرژی باد

هیأت فرهنگی ایران در کابل: افغانستان مستحق توجه ایران در همه عرصه‌ها به ویژه حوزه فرهنگی است

طالبان : اتباع افغان را به افغانستان برمیگردانیم

استقبال طالبان از بازگشت مهاجران به افغانستان

تصمیم طالبان در خصوص مهاجران افغان در ایران

اعزام هیات طالبان برای بررسی مشکلات مهاجران به ایران

فرار بزرگ کلید خورد

قیمت جهانی طلا امروز 25 مهر؛ هر اونس 2666 دلار و 84 سنت شد

پاسخ عجیب سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره حمله اسرائیل به ایران+فیلم

رایزنی وزرای خارجه آمریکا و اردن پیرامون تحولات منطقه

نظرسنجی‌ها تعیین‌کننده پیروز انتخابات آمریکا هستند؟

رایزنی تلفنی وزیران خارجه آمریکا و اردن پیرامون تحولات منطقه

ترامپ متحدان آسیایی واشنگتن را «ماشین پول» نامید؛ سئول باید سالانه 10 میلیارد دلار بپردازد

خودروی ویژه مک‌لارن برای گرندپری آمریکا

آدرس دروغین تنش زدایی؛ اروپا دنبال تنش افکنی بود

قیمت نفت بالارفت

بی‌بی‌سی حتی صدای آمریکا را هم در آورد

رئیس جمهور چین دست دوستی به سمت آمریکا دراز کرد

آمریکا به تنش‌ها در شبه جزیره کره دامن می زند

تشدید منازعات سیاسی 20 روز پیش از انتخابات آمریکا

سخنرانی نعیم قاسم خشم رئیس اسرائیل را برانگیخت

جزئیات اسامی ابربدهکاران 27 بانک با 642 همت بدهی

توضیحات وزیر نفت در مورد عامل آتش‌سوزی در پالایشگاه شوشتر

وزیر راه: تا یک ماه آینده خانواده‌های داغدار معدن طبس صاحب مسکن می‌شوند

سقوط رژیم صهیونیستی سرآغاز مرگ استکبار جهانی است

خروج هیأت عراقی از اجلاس اتحادیه بین المجالس هنگام سخنرانی نماینده صهیونیستی

تامین امنیت با تکیه بر بسیج مردمی میسر می‌شود

هوای تهران آلوده است

بررسی چالش ها و موانع توسعه اقتصادی ایران

تجارت ایران و اوراسیا؛ دروازه ورود تجار ایرانی به اروپا

بزرگترین مشکل سیستان و بلوچستان نبود شرکت‌های مادر و مراکز اقتصادی در این منطقه است

یارانه‌های زیرزمینی؛ آیا ارقام یارانه پنهان برای اتباع افغان در ایران حقیقت دارد؟/ پرداخت حداقل 7 میلیارد دلار یارانه به اتباع خارجی

رمزگشایی از پیام اصلی یک موضع‌گیری مهم در اقتصاد ایران

مهاجری: تمام مخالفان FATF کاسبان تحریم هستند

ادامه این وضعیت کار را برای پزشکیان دشوار می‌کند

امکان جهش روابط تجاری و اقتصادی ایران و آذربایجان با حل مشکلات بانکی

رونق اشتغال استان‌ها در گرو ارتباط واحدهای کسب‌وکار با مراکز مرتبط بزرگ ملی