ایرانیان جهان

آخرين مطالب

حجاریان‌ها باز می‌گردند؟ خواندنی ها

حجاریان‌ها باز می‌گردند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالله گنجی| در فرایند انتخابات ریاست جمهوری 1403 رصد می‌کردم تا ببینم طیف «اصلاحات بر حاکمیت» چه مواجهه‌ای با اصل انتخابات و همچنین کاندیدای اختصاصی جریان یعنی پزشکیان دارند. در آن زمان حتی یک کلمه ساختارشکن از هیچ‌کس در حد فاصل اکبر گنجی تا عارف صادر نشد. سؤال مقدری را در ذهن پرورش می‌دادم که یعنی این جماعت از هر آنچه در 25 سال گذشته در رد اسلامیت نظام، اسلام سیاسی، ولایت فقیه و اجرای حدود دین گفته‌اند، گذشته‌اند یا «اقتضامحور» عمل می‌کنند، تا اینکه مطلبی از آرمین دیدم و اکنون مصاحبه شاه‌مهره اصلاحات‌سوز و وفاق‌سوز اصلاحات را دیدم. حجاریان در مواجهه با «وفاق» پزشکیان به همان سان ظاهر شده است که با جامعه مدنی خاتمی و اعتدال روحانی ظاهر شد، یعنی تلاش کرده خوانشی ارائه دهد که مد نظر صاحب ایده (پزشکیان) نیست، همان‌طور که خوانش او از نرمالیزاسیون مدنظر روحانی نبود. 

او عملکرد خاتمی در چهارسال اول را «توسعه دموکراتیک» می‌داند و این در واقع ایده خود اوست و معتقد است «پای دموکراسی را قلم کردند» آنچه نمی‌گوید و فهم ما را به سمت «اصلاحات بر حاکمیت». می‌برد این است که دموکراسی مد نظر در کجای قانون اساسی و اندیشه سیاسی امام بوده است؟ مگر در ایران امروز دموکراسی داریم؟ یا مگر در جمهوری اسلامی از مفهوم دموکراسی می‌شود استفاده کرد؟ دموکراسی مگر فقط صندوق است؟ من معلم سیاست می‌گویم دموکراسی یعنی انتخاباتی که پهلوی و رجوی هم در آن باشند و ابعاد دیگر دموکراسی یعنی آزادی مشروب فروشی، همجنس‌گرایی و خودفروشی با «اصل رضایت» حاکم باشد و حدود آزادی را مرز‌های آزادی دیگری تعیین کند نه دین. 
حال ایشان خرده می‌گیرد که جلوی خاتمی را برای دموکراسی گرفته‌اند. بله جلوی ایده شما را گرفته‌اند، چرا که بنیانگذار جمهوری اسلامی در پاریس گفت «دموکراسی، هم نوع شرقی و هم نوع غربی آن فاسد است» و آن را طاغوت دانست. ایده خود را برای روحانی نیز «کارکرد روحانی» معرفی می‌کند. او سال سوم دولت روحانی گفت شما ایده‌ای نداری و من می‌خواهم به شما ایده بدهم، وظیفه شماست که ایران را از حالت انقلابی به حالت عادی برگردانی و نام آن را هم «نرمالیزاسیون» گذاشت. حال می‌گوید «روحانی دنبال نرمال‌سازی بود و تا حدودی این کار را پیش برد». اگر نرمال‌سازی روحانی این است که سال 1397 سخت‌ترین سال اقتصادی ملت ایران در 45 سال گذشته است، چه چیزی نرمال شد؟ کوتاه آمدن‌های روحانی کدام مسئله را از ایران حل کرد؟ و جالب اینکه با تبرئه غرب، ناکامی روحانی را هم به اشتباهاتش در برخورد‌های داخلی و مخالفان ارجاع می‌دهد. 
و، اما درباره وفاق که اصل موضوع مصاحبه است، بدون اشاره یا یادآوری نظر آقای پزشکیان به عنوان صاحب ایده، تلاش می‌کند اندیشمندان غرب را به میدان بیاورد، حال آنکه مبنای وفاق پزشکیان سیاست‌های کلی نظام، قانون اساسی و قانون است. اما ایشان خوانشی عرضه می‌کند که منفعت‌محور، عرفی‌گرایانه و بده‌بستان از آن استنتاج شود. 
سراغ جرمی بنتام می‌رود. هابز، لاک و روسو را برای قرارداد اجتماعی فرا می‌خواند و از جان رالز، تی. ام-اسکنلن و ماکیاول نیز بهره می‌برد. حال آنکه اگر فهمی از بوم ایران و «فرهنگ سیاسی» ایران داشت، بسط نظرات خود را مبنی بر راهگشایی از ایده و صاحب ایده، به حوزه اجرا می‌برد. 
یعنی آنچه در بوم و روی زمین ایران وفاق ایجاد می‌کند، چیست؟ پزشکیان وفاق را دست به دست هم دادن برای حل مسائل کشور و اختلاف نکردن و مسیر آن را سیاست‌های کلی نظام و قانون اساسی و برنامه هفتم می‌داند. طبیعی است که این‌ها با دموکراسی‌خواهی این جماعت چفت نمی‌شود لذا آنچه می‌ماند فقط القای تئوریک بودن خود با چند واژه انگلیسی و چند اندیشمند غربی است که پایه معرفتی آنان انسان‌گرایی و عقل خود‌بنیان است. حجاریان برای ترسیم مکان ایستادن پزشکیان و مشخص‌کردن کرسی وی همان مسیر را تئوریزه می‌کند که برای خاتمی تئوریزه می‌کرد، یعنی همان دوگانه‌ای که امثال ایشان، علوی‌تبار و حزب مشارکت از ساختار قدرت عرضه می‌کنند که عبارت است از «یکه‌سالاری در مقابل مردم‌سالاری»، لذا برای اینکه جای پزشکیان در وفاق را خارج از پوسته و ساختار تعریف کند، می‌گوید: «دولت رئیسی تابع محض بود، اما ناکارآمد شد» یعنی شرط پزشکیان برای خلاقیت و کارآمدی ناهمسویی با حاکمیت است تا به قول خودشان یکه سالاری حاکم نشود. در عین اینکه دولت رئیسی را ناکارآمد و تابع محض بودن را عامل آن می‌داند، در جای دیگر در یک تناقض آشکار می‌گوید: «رئیسی زیر بار طرح بنزینی همانند روحانی نرفت». 
 این همان راه مبارزه با وفاق است (نه کمک به وفاق) که از 76 شروع کردند. در 76 وفاق واقعی در مردم و حکومت بود. جناح راست که مشکلی نداشت، چپ‌ها هم مجلس و دولت را در اختیار گرفتند. اما ایشان و دوستانش همه تلاش خود را کردند تا با قرائت‌های گریز از مرکز، فاصله‌ای بسان دوقطبی نظام دموکراسی سکولار و نظام دینی را مقابل هم تئوریزه کنند. طرح حاکمیت دوگانه، مشروطه‌خواهی، دموکراسی‌خواهی و تلقی یکه‌سالار و دیکتاتوری از ولایت فقیه برای مقابله با وفاق بود و «هر 9 روز یک بحران» که خاتمی می‌گفت، اگر واقعیت هم داشت واکنشی به کنش این جماعت بود. واکنشی که یک مورد زشت آن ترور همین فرد بود؛ بنابراین مدل مفهومی این جماعت به صورتی است که اگر مسئولان کشور با محوریت رهبر و قانون اساسی دست به دست هم بدهند حتماً تحمل نخواهند کرد. این‌ها کاری به اندیشه سیاسی امام ندارند و اصولی بومی برای وفاق نمی‌شناسند. این‌ها تکثرگرایی، جامعه مدنی، حوزه عمومی مردم‌نهاد و کلاً جامعه زنده را جامعه‌ای بر حاکمیت می‌دانند و نگران هستند پزشکیان از اصلاح‌طلبی تصویری ارائه کند که با بافته‌های این جماعت در 30 سال گذشته نخواند. 
انگاره این جماعت نه توسعه اقتصادی و نه تورم‌زدایی است. آنان به دنبال عبور از اسلامیت نظام، رسیدن به دموکراسی غربی، تقابل حوزه عمومی-حاکمیت و نهایتاً دموکراسی سکولار هستند. هیچ توقع دیگری ندارند و هیچ چیز در این حکومت برای آنان ارزشی جز ترسیم این مسیر ندارد. این‌ها اصلاح‌طلبان را در معرض سوءظن حاکمیت قرار دادند و هزینه‌های سنگینی را به چپ‌های دیروز وارد کردند و دست‌بردار هم نیستند. حجاریان معتقد است: اصلاح‌طلبی بدون برو برگرد یعنی «دموکراسی‌خواهی» و ما این ایده را بر حاکمیت می‌دانیم و عبور از جمهوری اسلامی و امام تلقی می‌کنیم و اگر اصلاح‌طلبی این است، جغرافیای اپوزیسیون جمهوری اسلامی را جانمایی مجدد می‌کنیم. 
امثال حجاریان اگر می‌خواهند کمکی به پزشکیان کنند، اول به صداقت او خیانت نکنند، دوم برای او ترسیم کنند که چطور می‌شود توسعه کشور در قالب سیاست‌های کلی نظام و برنامه هفتم انجام گیرد و چطور می‌توان از تنش‌های قدرت‌خواهانه و فرصت‌سوزانه جناحی برای یگانه‌شدن ذیل رهبری و قانون اساسی عبور کرد و چطور می‌توان هابرماس، لاک، ماکس وبر، روسو و جرمی بنتام را بر امام ترجیح نداد و خلط معرفتی در پشتوانه تئوریک جمهوری اسلامی را به دیوار کوبید؟ معتقدم پزشکیان تجربه ذی‌قیمت دوران اصلاحات را دارد و نمونه آن در موضوع رفع حصر موسوی است که به خبرنگار گفت «خب ما نمی‌خواهیم با نظام درگیر شویم»؛ بنابراین باید از نهال وفاق ایثارگرایانه و با محور توسعه‌گرایانه و وحدت کلمه پاسداری کرد. این راهبرد، انزوای «اصلاح‌طلبی بر حاکمیت» را نیز رقم می‌زند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1234333/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

10 خانه که به شکل عجیبی ناکارآمد هستند(+عکس)

نشست رهبران اتحادیه اروپا با سران 6 کشور عرب با هدف جلوگیری از گسترش جنگ

امیر قطر: هرگونه آتش‌بسی باید منجر به برپایی کشور فلسطین شود

درخواست امیر قطر برای آتش‌بس فوری در غزه و لبنان

آیا نشست بروکسل به کاهش تنش‌ها در خاورمیانه کمک می‌کند؟

فنلاند خواستار وضع تحریم‌ علیه رژیم غاصب صهیونیستی شد

ثبات جهان به‌دلیل وضعیت خاورمیانه و جنگ اوکراین در معرض خطر است

چین برای تحقق جهان عاری از سلاح هسته‌ای اعلام آمادگی کرد

چین: اسرائیل برای امدادرسانی بشردوستانه در غزه همکاری کند

غذای ایرانی در آثار تلویزیونی تبلیغ شود

آلکسی گندوز، بهترین بازیکن هفته چهارم رقابت‌های مقدماتی جام ملت‌های آفریقا از نگاه سوفااسکور

تیراندازی مأموران مرزبانی ایرانی به اتباع افغانستان صحت دارد؟

تکذیب ادعای حمله مرزبانان ایرانی به اتباع افغانستان

عراقچی: تحریم‌های جدید آمریکا و اروپا علیه ایران مردم عادی را که با هواپیما به سفر می‌روند، محروم می‌کند/ امکان تبادل پیام میان ایران و آمریکا همچنان وجود دارد

حمایت نظامی استرالیا از اوکراین با تانک‌های قدیمی آمریکا

آیت الله علم الهدی بر پیکر سردار نیلفروشان نماز اقامه کرد

ادعای آمریکا درباره تحریم 3 فرد مرتبط با بازوی مالی حزب الله

عراقچی: تبادل پیام میان ایران و آمریکا همچنان وجود دارد

آمریکا افراد و نهاد‌های مرتبط با لبنان را تحریم کرد

مقام سابق وزارت دفاع امریکا: اسرائیل با کمبود موشک‌های رهگیر روبرو است / اگر ایران در آینده به حملات احتمالی اسرائیل، با حمله هوایی سنگین پاسخ دهد و حزب‌الله لبنان نیز به این درگیری‌ها بپیوندد، احتمالا سیستم دفاع هوایی اسرائیل توان خود را از دست بدهد

آمریکا پایگاه هوایی خود در مجارستان را گسترش می‌دهد

انتخابات آمریکا، 20 روز دیگر

عراقچی در جمع خبرنگاران: امکان تبادل پیام میان ایران و آمریکا همچنان وجود دارد

تحریم‌های آمریکا علیه 3 فرد و 4 شرکت مرتبط با لبنان

آمریکا برخی افراد و نهادهای مرتبط با حزب‌الله لبنان را تحریم کرد

روند مشارکت رأی‌دهندگان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا + نقشه

افسر سابق ارتش آمریکا: تاد هم نمی‌تواند جلوی حملهٔ موشکی ایران را بگیرد (فیلم)

عراقچی: امکان تبادل پیام میان ایران و آمریکا وجود دارد

معامله 900 میلیون دلاری واشنگتن-ریاض برای خرید «تسلیحات هواگرد»

وام 3 میلیارد دلاری، هدیه جدید آمریکا به لهستان

ساخت سلاح هسته ای برای ایران امکان پذیر است

تلاش برای ترمیم روحیه آسیب‌دیده اسرائیل با «تاد»

یکی از بزرگترین حامیان مالی ترامپ: «تسلا» و «اپل» باید مالیات بیشتری بپردازند

ادعای آمریکا: اسرائیل را برای بهبود امدادرسانی به غزه تحت فشار قرار خواهیم داد

قوت و ضعف دادرسی قضایی

تاد؛ قمار بزرگ

دانشگاه از بنی‎ صدر تا پزشکیان

روسیه: تصمیم نروژ برای کاهش دیپلمات‌ها را تلافی می‌کنیم

مجروحیت چند صهیونیست در حمله موشکی حزب‌الله

حمله موشکی به الجلیل با 4 زخمی/ تل‌آویو: 13 نظامی در جبهه لبنان زخمی شدند

وام بانکی 50 میلیون تومانی؛ بدون ضامن و سپرده!

مدیرکل بهره‌برداری آزادراه‌های کشور: مبلغ 120 هزار تومان عوارض آزادراه اصفهان- شیراز منطقی است

نبودشرکت‌های مادر، هلدینگ ومراکز اقتصادی درسیستان وبلوچستان

پیش بینی قیمت دلار فردا پنجشنبه 26 مهر 1403

10 هزار میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت اشتغالزایی در یزد پرداخت شد

بازدید از اداره اتباع خراسان رضوی

عبور مسی از دایی باعث ناراحتی اش شد؟

پرداخت هزار میلیارد تسهیلات تبصره 18 در خراسان شمالی

پیش بینی قیمت دلار 26 مهر 1403

نوش آبادی: جمهوری اسلامی یک قدرت موثر در تحولات اقتصادی و حوزه نظامی است