ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میانجیگری میان ایران و اسرائیل توسط چین محقق می‌شود؟ آسیا و اقیانوسیه

میانجیگری میان ایران و اسرائیل توسط چین محقق می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فوری ترین آسیب را باید در افزایش قیمت نفت دانست که انرژی و تولید کالا را برای این غول اقتصادی جهان گران تمام می کند.
وزیر خارجه چین روز دوشنبه گذشته با وزیران خارجه اسرائیل و ایران تلفنی گفتگو کرد. به دنبال این اتفاق، این گمانه زنی مطرح شد که آیا چین به دنبال میانجیگری میان ایران و اسرائیل است؟
خبرهای این دو مکالمه تلفنی هم تقریبا همزمان منتشر شدند.
تماس تلفنی وزیر خارجه چین با همتای ایرانی در حالی انجام شد که عباس عراقچی در سفر رسمی به عمان، در مسقط حضور داشت. وزارت خارجه ایران هم عکس عراقچی را به هنگام مکالمه تلفنی با همتای چینی منتشر کرد در حالی که او بر صندلی و پشت میز سفیر ایران در مسقط نشسته و مشغول گفتگو بود.
البته تاکنون به صورت رسمی مطلبی درباره میانجیگری اعلام نشده است اما نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد تلاش های چین در راستای کاهش تنش میان تهران و تل آویو است.
اما چرا گزینه احتمالی میانجیگری چین میان ایران و اسرائیل تقویت می شود؟
1- در صورت وقوع درگیری نظامی میان ایران و اسرائیل، چین بیشترین آسیب را متحمل خواهد شد. هم افزایش قیمت نفت روند تولید کالا در چین را افزایش می دهد. هم افزایش تنش در منطقه، سرمایه گذاری های چین در خلیج فارس و خاورمیانه را تهدید می کند.
چین تنها کشور جهان است که هم در شمال و هم جنوب خلیج فارس، منافع اقتصادی کلان دارد و همزمان با دو کرانه این دریا، روابط نزدیک و تاثیرگذار سیاسی اقتصادی دارد.
چین بعد از امریکا، دومین اقتصاد بزرگ جهان است. چین، بزرگترین واردکننده نفت جهان است و کشورهای ساحلی خلیج فارس شامل ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و امارات بیشترین سهم را در صادرات نفت به چین ایفا می کنند. چین به جز واردات نفت، در کشورهای منطقه هم سرمایه گذاری کرده است. چین بین سال های 2018 تا 2022 در 6 کشور جنوب خلیج فارس در مجموع حدود 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام داده است. این رقم برای ایران حدود 600 میلیون دلار است.
همچنین خاورمیانه ، مسیر عبور کالاهای ساخت چین به سمت اروپا و غرب جهان است. در بحران دریای سرخ یعنی هدف گیری کشتی های تجاری مرتبط با اسرائیل و امریکا و انگلیس و کشورهای غربی از سوی حوثی های یمن (انصارالله)، چین یکی از بازندگان بزرگ بود چرا که مسیر حمل و نقل دریایی چین و کشورهای اروپایی و امریکا قطع یا تضعیف شد. گرچه به دلیل روابط خوب چین با ایران و انصارالله، کشتی های چینی از این حملات مصون ماندند.
اگر میان ایران و اسرائیل ، جنگ درگیرد و خاورمیانه شعله ور شود حلقه اصلی مسیر انتقال کالا میان چین و غرب ، بسته می شود.
این برخلاف روسیه است که از روشن ماندن آتش جنگ در غزه و اسرائیل و لبنان استقبال می کند. زیرا در درجه اول جنگ روسیه علیه اوکراین و اشغال شرق این کشور از سوی روس ها، از مرکز توجه جهان دور می شود.
ثانیا روسیه از یک "مشکل" و "دشمن" در موضوع جنگ اوکراین، به یک طرف بازی، در مسئله اسرائیل / فلسطین تبدیل می شود. روسیه عضو شورای امنیت است و با حماس و ایران دو بازیگر اصلی این مسئله رابطه خود و تاثیرگذاری دارد.
ثالثا تنش در خاورمیانه، توان نظامی – سیاسی ، تصویر و اعتبار و منافع امریکا را مورد هدف قرار گرفته است و این برای مسکو اتفاق خوبی است. رابعا، تنش نظامی در خاورمیانه باعث افزایش جهانی قیمت و افزایش نیاز به نفت در جهان و از جمله نفت روسیه می شود و این خبر خیلی خوبی برای مسکو تحت تحریم شدید است که به شدت به فروش نفت به قیمت بالا نیازمند است.
روسیه در کنار امریکا و عربستان سعودی یکی از سه کشور بزرگ تولیدکننده نفت جهان است.
روس ها فکر می کنند افزایش تنش میان ایران و اسرائیل به ویژه از نظر نظامی ، هر دو طرف را بیش از پیش نیازمند همکاری با روسیه می کند
و رابعا روس ها فکر می کنند افزایش تنش میان ایران و اسرائیل به ویژه از نظر نظامی ، هر دو طرف را بیش از پیش نیازمند همکاری با روسیه می کند.
2- چین از زمان آغاز جدی بحران میان اسرائیل و ایران، هیچ موضع گیری جدی نداشته و تقریبا وضعیت شبه سکوت را در پیش گرفته است. این در حالی است که از چند سال قبل تاکنون چین با کنار گذاشتن انزواطلبی سیاسی در برابر مسائل جهان، تلاش می کند به بازیگر جدی و فعال در خاورمیانه و خلیج فارس تبدیل شود. میانجیگری میان ایران و عربستان سعودی اوج این فعالیت ها بود که در اسفند 1400 به اعلام عادی سازی روابط میان دو کشور در پکن ختم شد. عادی سازی که تاکنون با گذشت سه سال، همچنان به حیات خود ادامه می دهد و باقی مانده است.
میانجیگری میان ایران و بحرین از دیگر پرونده های چین در خلیج فارس است. دعوت از گروه های فلسطینی برای گفتگو در پکن با هدف پایان دادن به اختلافات و چنددستگی میان آنها هم از دیگر برنامه هایی بود که نشان داد نقش آفرینی چین در منطقه ادامه دارد.
چین اگر بتواند در کاهش تنش یا مدیریت تنش میان ایران و اسرائیل هم نقش ایفا کند صفحه دیگری از بازی پکن با موفقیت ورق خواهد خورد.
چین در برابر بحران ایران – اسرائیل قبل از این شبه سکوت داشت و در موضع گیری تازه خود هم حد وسط را رعایت کرده و از موضوع گیری به سود یا زیان تهران یا تل آویو در بحران میان دو طرف خودداری کرده است.
وزیر خارجه چین (وانگ یی) در تماس با همتای اسرائیلی از همه طرف های مرتبط با درگیری موجود میان ایران و اسرائیل خواست محتاط باشند و از افزایش تنش دوری کنند.
براساس بیانیه منتشر شده از سوی وزارت خارجه اسرائیل، وزیر خارجه اسرائیل در پاسخ به تماس تلفنی همتای چینی گفته است: "به حمله ایران، جواب می دهیم. اسرائیل به حمله موشکی ایران جواب می دهد".
وزارت خارجه ایران هم درباره تماس وزیران خارجه ایران - چین این خبر را منتشر کرد:
وزیرخارجه چین با اشاره به روابط مهم و راهبردی کشورش با ایران، بر ضرورت افزایش تلاش ها و ابتکارهای دیپلماتیک با طرف های مختلف منطقه ای و بین المللی جهت جلوگیری از تشدید تنش و ناامنی در منطقه غرب آسیا تاکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان نیز با استقبال از تلاش‌های دولت چین جهت توقف آتش افروزی و جنایت رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان، بی عملی شورای امنیت سازمان ملل به دلیل کارشکنی آمریکا را فاجعه بار توصیف کرد و از نقش آفرینی چین برای کمک به حفظ صلح و امنیت منطقه ای قدردانی نمود.
سخنان عراقچی به تلاش های چین برای کاهش تنش در منطقه اشاره می کند. همزمان ملاحظه می فرمایید در خبر منتشر شده در رسانه ها درباره هر دو تماس تلفنی وزیر خارجه چین با همتایان اسرائیلی و ایرانی، هیچ خبری از هشدار چین به اسرائیل درباره حمله به ایران یا سرزنش تل آویو درباره تهدید به حمله به ایران نیست. مقام چینی خط میانه را میان تهران و پکن در پیش گرفته است. چین قبل از این هم از محکومیت حمله ایران به اسرائیل هم خودداری کرد همزمان از این حمله هم حمایتی نداشت.
این در حالی است که چین در اردوگاه منتقد اسرائیل و حامی فلسطین دسته بندی می شود. چین به همراه روسیه تنها اعضای شورای امنیت هسنتد که برخلاف فرانسه و انگلیس و امریکا، کشور مستقل فلسطین را به رسمیت می شناسند و از عضویت کامل آن در سازمان ملل متحد، حمایت می کنند. چین همچنین منتقد حملات اسرائیل به غزه و لبنان است و از محکومیت اقدامات حماس از جمله حمله 7 اکتبر حماس به جنوب اسرائیل ( طوفان الاقصی) خودداری می کند. چین همچنین با حماس روابط رسمی دارد و همین چند ماه قبل، میزان سران این گروه فلسطینی بود. همین موضوع باعث نارضایتی اسرائیل از چین نیز شده است.
4- آیا چین می تواند میان ایران و اسرائیل میانجیگری کند؟
چین با هر دو طرف، رابطه خوبی دارد و این برخلاف امریکا و فرانسه و انگلیس است که شاقول رابطه آنها به شدت به سمت اسرائیل، سنگینی می کند.
چین ارتباط نزدیک با ایران دارد. علاوه بر این، جنس رابطه چین با ایران، دارای تاثیرگذاری نیز هست چرا که منافع اقتصادی ایران به چین گره خورده است. در سایه تحریم های امریکا ، چین تنها یا بزرگترین خریدار نفت ایران است و صادرات نفت هم بزرگترین محل تامین ارز خارجی کشور است. چنین ارتباطی را روسیه با ایران ندارد. از سوی دیگر، چین به دلیل ابزارهای اقتصادی توان تاثیرگذاری یا ارائه مشوق های اقتصادی به اسرائیل را دارد تا نظر تل آویو را جلب کند گرچه ماهیت نزاع کنونی ایران – اسرائیل، سیاسی – نظامی است و نه اقتصادی.ضمن اینکه اسرائیل هر نیاز اقتصادی داشته باشد امریکا حاضر به برآورده کردن آن است.
با این حال شاید ائتلاف چین – امریکا بتواند میان ایران – اسرائیل میانجیگری داشته باشد. دو کشوری که بیشترین تاثیرگذاری را بر دو سوی این درگیری دارند. ائتلافی با هدف دفاع از منافع مشترک در خلیج فارس و خاورمیانه.
منبع: عصر ایران

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1234759/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دختر ایرانی به رولان گاروس نرسید

دوران «تفرقه بینداز و حکومت کن» به سر آمده/ جزایر سه‌گانه متعلق به ایران است

وزیر امور خارجه: جزایر سه‌گانه متعلق به ایران است

واکنش ایران به بیانیه نشست مشترک سران اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس

بورل: خواستار برقراری آتش‌بس فوری در غزه و لبنان هستیم

عراقچی: جزایر سه‌گانه برای همیشه متعلق به ایران است

واکنش عراقچی به بیانیه ضد ایرانی شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا

واکنش ولایتی به تحریم های اروپا

بقایی: لحن اروپا درباره جزایر ایرانی ناشی از سیاست باج‌دهی آنها به اسرائیل است

ولایتی: اجازه دخالت در امور داخلی خود را نمی‌دهیم

گزافه‌گویی جدید اروپا درباره جزایر سه‌گانه: متعلق به ایران نیست!

واکنش تند عراقچی به ادعای جنجالی اروپا و شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایر سه‌گانه

تولید ماشین مسافربری در افغانستان

رئیس جمهور آمریکا در این شش ایالت مهم مشخص شد

نقد مکرون علیه فلسفه تشکیل رژیم

حمله هوایی آمریکا به یمن/ انصارالله: پاسخ می‌دهیم

سالگرد بمباران بیمارستانی در غزه که جهان را تکان داد

طلا سر به فلک کشید

بدهی جهان از 100 تریلیون دلار عبور کرد

رایزنی آستین با وزیر جنگ رژیم صهیونیستی درباره اوضاع لبنان و غزه

شورای همکاری خلیج‌فارس و اتحادیه‌ اروپا به اشغال خود پایان دهند

صعود قیمت نفت نسبت به دو هفته اخیر

جنایات اسرائیل، صدای آمریکا را هم درآورد!

واسلاو کلاوس: جنگ اوکراین زمانی پایان می‌یابد که آمریکا بخواهد

نفت صعود کرد

صعود قیمت نفت نسبت به 2 هفته اخیر

قیمت جدید طلا امروز 26 مهر 1403

کابوس تازه اسرائیل؛ افزایش اتباعی که آماده کار برای ایران هستند

«حمله تروریستی» جدید به سیستم برق ونزوئلا؛ 25 درصد از کشور تحت تاثیر قرار گرفت

حزب‌الله 2 تانک مرکاوا را منهدم کرد

برگزاری حراج شمش طلا در 29 مهرماه

درخواست کارگران برای برگزاری شورای عالی کار

افزایش عرضه اوراق از چه مسیری به ریزش شاخص بورس منجر می‌شود؟

صندوق های طلا میزبان 15 همت پول

حمله پهپادی مقاومت عراق به بندر ایلات رژیم صهیونیستی

نخستین محموله داروهای دامی از لرستان به عراق صادر شد

حمله مقاومت عراق به یک هدف حیاتی در ایلات

فیلم | دیدار مدیرکل بنیاد استان و فرمانده لشکر 16 زرهی قزوین با خانواده شهید تازه شناسایی شده، اکبر صفی‌صمغ‌آبادی

اتاق بازرگانی خروجی جلسات شورای گفتگو را بررسی کند

شرط موفقیت و غلبه بر مشکلات مردم، همکاری قوای سه‌گانه است

توانمندترین رجل روسیه

خبر جدید سخنگوی وزارت آموزش و پرورش درباره رتبه بندی معلمان بازنشسته

تولید بخاری کم‌مصرف برای بخاری‌ساز‌ها صرفه اقتصادی ندارد

احیای ونزوئلا/ونزوئلایی‌ها چگونه توانستند نرخ تورم را کاهش دهند؟

صحبت های ضد و نقیض در خصوص ساخت مسکن هایی با متراژ پایین

ایران اجازه دخالت در امور داخلی خود را به هیچ طرف خارجی نمی‌دهد

ایران به مفاد بیانیه پایانی نشست مشترک سران اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس واکنش نشان داد

استقلال از اروپا به آفریقای جنوبی رسید

نشانه‌های حیات در اقتصاد منطقه یورو

دوران تفرقه بینداز و حکومت کن اروپا به سر آمده است