ایرانیان جهان

آخرين مطالب

توسعه‌گرایی، لوازمی دارد اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - عصر ایران؛ هومان دوراندیش- برخی از منتقدین وضع موجود در ایران، بر ضرورت "توسعه" تاکید دارند و اتخاذ سیاست‌های راهگشای کشور برای رسیدن به توسعه را ضروری می‌دانند. توسعه در ایران بدون تحقق دموکراسی بعید به نظر می‌رسد وگرنه حکومت پهلوی سرنگون نمی‌شد. حکومت پهلوی توسعه‌گرا بود ولی شاه به توسعه‌ی سیاسی اعتقادی نداشت.
توسعه‌ی اقتصادی منهای توسعه‌ی سیاسی، یعنی سیاست‌ورزی و حضور در ساخت قدرت، حق همه‌ی شهروندان نیست؛ ولو که برخی از آن‌ها از حمایت مردمیِ کافی برای حضور در ساخت قدرت برخوردار باشند.‌
با چنین نگرشی، حق تحزب نیز برای همه‌ به رسمیت شناخته نمی‌شود و در حوزه‌ی "سیاست" در مجموع زمینِ بازیِ گروه‌های خاصی قلمداد می‌شود که معتمد راس ساختار سیاسی باشند. 
در واکنش به چنین عملکردی، هیچ عجیب نیست که افراد و گروه‌های محروم از حق مشارکت در ساختار قدرت و تعیین سیاست‌های حکومت، انقلابی شوند و رویکردی براندازانه نسبت به حکومت موجود در پیش گیرند. 
چنین افرادی لزوم دموکرات نیستند ولی مطالبه‌شان جهت حضور در ساختار قدرت در صورت کسب رای مردم، مطالبه‌ای دموکراتیک است. یعنی ممکن است با کسب رای مردم وارد ساختار قدرت شوند و مثلا در پارلمان مصوباتی غیردموکراتیک داشته باشند. که در این صورت به تدریج حمایت اکثریت مردم را از دست می‌دهند. اگر هم چنین نشود، باید گفت اکثریت مردم در چنین جامعه‌ای، مخالف دموکراسی‌اند. 
باری، سرنگونی حکومت توسعه‌گرای پهلوی محصول بی‌توجهی آن حکومت به حق تحزب و مشارکت سیاسی بخش قابل توجهی از نیروهای اجتماعی بود. از انواع اسلام‌گرایان گرفته تا مارکسیست‌ها و ملی‌گرایانِ مصدقی. 
غرض اینکه، در حکومت شاه "رشد اقتصادی" نرخ مطلوبی داشت و حکومت در حال حرکت به سمت "توسعه" بود؛ ولی چون توسعه را منهای توسعه‌ی سیاسی می‌خواست، و حق مشارکت در ساختار سیاسی برای مخالفان نظرات شاه قائل نبود، حکومت نهایتا سرنگون شد. 
بنابراین توسعه‌گرایی در غیاب توسعه‌ی سیاسی (به عنوان بخشی از دموکراتیزاسیون)، یکبار در ایران آزموده شده و شکست خورده است. بنابراین تکرار چنین تجربه‌ای، عقلانی نیست؛ به ویژه اینکه مردم ایران نیز انقلاب‌خوی هستند و اگر به این نتیجه برسند که نسبت به "سیاست کشور" نامحرم‌اند، از درِ براندازی درمی‌آیند!
البته ممکن است عده‌ای بگویند اگر تز "توسعه‌ منهای دموکراسی" یکبار شکست خورده، دلیلی ندارد دوباره شکست بخورد. این هم حرفی‌ست حاوی احتمالی. بله، شاید دوباره شکست نخورد ولی اولا قرائنی وجود دارد بر شکست دوباره‌ی این تز، ثانیا عمر مردم هیچ سرزمینی را نمی‌توان یا نباید بابت امتحان مجدد تزهای شکست‌خورده تلف کرد. 
کسی که در سال 1300 به دنیا آمده بود، یکبار در 20 سالگی شاهد سقوط یک حکومت توسعه‌گرای غیردموکراتیک بوده، یکبار هم در 57 سالگی. حالا بیاییم به نوه‌ی او که حداقل 50 ساله است، بگوییم قرار است مجددا به راه توسعه برویم منهای دموکراسی، معلوم است که قبول نمی‌کند. قبول هم کند، احتمالا مثل پدر و پدربزرگش به عینه می‌بیند که چنین راهی به مقصد نمی‌رسد. 
غرض اینکه، کسانی که بر ضرورت تحقق "توسعه" تاکید دارند ولی "دموکراسی" را خوش ندارند، به تجربه‌ی تاریخی ما ایرانیان بی‌التفات‌اند.
وانگهی، چطور می‌شود گفت کشور فاقد دموکراسی، توسعه‌یافته است؟ چنین کشوری شاید به لحاظ اقتصادی توسعه‌یافته باشد ولی به لحاظ سیاسی عقب‌مانده است. توسعه یعنی عبور از همه‌ی عقب‌ماندگی‌ها. عقب‌ماندگی هم در جهان جدید، یعنی متجدد نشدن. کشوری که نتوانسته به "ساخت سیاسی دموکراتیک" برسد، یعنی در حوزه‌ی سیاسی عقب‌مانده است؛ هر چقدر که برج‌ها و بازارهای مجلل داشته باشد. 
توسعه‌گرایانی که دموکراسی را خوش ندارند، عمدتا به "رشد اقتصادی" و "رفاه" نظر دارند؛ وگرنه دموکراسی را چه علت توسعه بدانیم چه معلول آن، نهایتا باید در کنار توسعه به چشم آید. 
کشورهای عرب‌زبان اطراف خلیج فارس، توسعه‌یافته نیستند ولی از رشد اقتصادی و رفاه برخوردارند. اگر کسانی که مدافع "توسعه‌"اند، واژه‌ی "توسعه" را صرفا به معنای رشد و رفاه اقتصادی به کار می‌برند، باز باید دقت کنند که توسعه‌گرایی به همین معنا نیز با هر نوع سیاست خارجی‌ای جور درنمی‌آید. 
در جهان امروز هیچ یک از کشورهای توسعه‌یافته و کشورهای برخوردار از رشد اقتصادی و رفاه چشمگیر، سیاست خارجی‌شان معطوف به حمایت از گروه‌های جهادگرایی نیست که با مبارزه‌ی مسلحانه در پی رسیدن به اهداف سیاسی‌شان هستند. نه کشورهای توسعه‌یافته‌ی جهان غرب و نه کشورهای توسعه‌نیافته‌ی برخوردار از رشد و رفاه مطلوب، هیچ کدام مدافع گروه‌های جهادگرا نیستند.
بنابراین اینکه عده‌ای خودشان را توسعه‌گرا بدانند ولی در هنگامه‌ها و معرکه‌های خاص در تجلیل از رهبران چنین گروه‌هایی قلم بزنند، معنایی جز این ندارد که این افراد به لوازم "توسعه" واقف یا پای‌بند نیستند.
توسعه‌گرا به فرد یا گروه یا دولتی گفته می‌شود که با تکانه‌های عاطفی و هویتی از مسیر حرکت به سمت توسعه خارج نمی‌شود و عقلش زمام عواطفش را همواره در دست دارد و از قلم‌زدن یا موضع‌گیری یا سیاستگذاریِ خلافِ لوازم "توسعه" اجتناب می‌کند.
کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: بین دموکراسی خواهی و توسعه‌گرایی باید توازن ایجاد کرد- عباس عبدی عیار توسعه گرایی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوی تقی آزاد ارمکی: توسعه مقدم بر دموکراسی و عدالت است/ توسعه را نباید به دولت واگذار کرد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1234969/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قلعه‌نویی: فقط یک لژیونر اروپایی داریم

ژاپن برای بررسی وضعیت شهروندانش خواستار گفت‌وگوی مستقیم با رهبر کره‌شمالی شد

بیگانگان در جایگاهی نیستند که درباره تمامیت ارضی ایران گفتگو کنند

جوزپ بورل: اسرائیل سازمان ملل را آماج حملات قرار داده است

اقدام خطرناک اتحادیه اروپا و اعراب خلیج فارس علیه جزایر ایرانی

سخنگوی دولت: جزایر سه گانه پاره تن ایران بزرگ‌ اند

جزایر سه‌گانه تا ابد ایرانی خواهند ماند

واکنش تند فاطمه مهاجرانی به بیانیه اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایر ایران + عکس

رایزنی مقامات طالبان و ترکیه در قطر

گسترش روابط تجاری خراسان رضوی و افغانستان با 11 هیئت تجاری

قیمت نفت به بالاترین سطح خود رسید

رای‌گیری‌ زودهنگام در آمریکا |ترامپ در تمامی ایالت‌های نوسانی پیشتاز است!

استفاده آمریکا از بمب‌افکن‌های بی 2 در حمله به یمن – آفتاب نو | اخبار ورزشی

آمریکا با بمب‌افکن‌های بی 2 یمن را بمباران کرد

جنبش جهاد اسلامی فلسطین: حمله آمریکا به یمن بی‌پاسخ نمی‌ماند

هریس از بایدن فاصله گرفت/ متعهد به دفاع از اسرائی هستم

هریس: ریاست‌جمهوری من ادامه دوران بایدن نخواهد بود

راهی متفاوت از بایدن پیش خواهم گرفت

هریس از بایدن فاصله گرفت/ متعهد به دفاع از اسرائیل هستم

رکورد صعودی بیت‌کوین تحت تاثیر انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا

تهدید یمن علیه آمریکا و انگلیس: فاجعه در انتظارتان است

پشت پرده و تبعات ارسال سامانه تاد به اسرائیل توسط آمریکا

شمار شهدای غزه به 42 هزار و 438 نفر رسید

تایپه مدعی شد: چین در حال آماده‌سازی حمله به تایوان است

حزب‌الله:صهیونیست‌ها به زودی خبرهای تلخ زیادی می‌شنوند

سپرده‌های بانکی این افراد مسدود می‌شود

اظهارات عضو هیات رئیسه مجلس درباره افزایش حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و فولاد

عکس/ برگزاری نماز جماعت با اسپایدرمن، سوپرمن و بت‌من در عراق

دیدار سرپرست بنیاد شهید آذربایجان شرقی و نماینده تبریز در مجلس با یک جانباز دفاع مقدس

پیام‌آوران ایثار مروّج سیره شهدا هستند

تقدیر از برترین‌های طرح شاهد استان همدان

مسئولان بنیاد استان قزوین با 102 خانواده شاهد و ایثارگر بخش محمدیه دیدار کردند

واکنش پسر پزشکیان به ادعای جنجالی رسایی در مورد ظریف

لزوم توجه بیشتر به مسائل معیشتی کارکنان بانک‌ها

بررسی مشکلات فعالان اقتصادی کرمان در حوزه تولید و قانون گذاری

ورزشگاه تهران یک‌سری مراحل قانونی دارد که نیازمند پیوست‌های فرهنگی، توجهیات فنی و اقتصادی است که در حال کارکردن روی آن هستیم.

سرویس نقره جایگزین اقتصادی برای سرویس طلا عروس

اقتصادی ترین روش سرخ کردن بادمجان | ترفند سرخ کردن بادمجان با یک قاشق روغن + ویدیو

با ارز سه نرخی ناترازی اقتصادی تداوم می‌یابد

ارز سه نرخی عامل ناترازی اقتصادی کشور

استمرار ناترازی اقتصادی با ارز سه نرخی

مشکلات ساخت هتل پنج ستاره و مجتمع کشتارگاهی دزفول رفع شد

دختر تنیس‌باز ایران به رولان گاروس نرسید – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ژاپن خواستار گفت‌وگوی مستقیم با رهبر کره‌شمالی شد

گزینه نیمکت تیم ملی در آستانه حضور در عربستان

واکنش حماس به نشست سران اروپا

جزایر سه‌گانه خاک ما بوده و خواهد بود

ایرلند برای تعلیق یکجانبه تجارت با «اسرائیل» منتظر اروپا نمی‌ماند

بورل: سازمان ملل از همه سو در معرض حملات اسرائیل است

تکلیف هزینه بلیت پروازهای اروپایی چه شد؟