ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اندونزی؛ فرصتی برای گسترش روابط تجاری ایران با شرق آسیا اخبار ایران

اندونزی؛ فرصتی برای گسترش روابط تجاری ایران با شرق آسیا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - با وجود چالش‌های جغرافیایی و تحریم‌های اقتصادی، انعقاد توافقنامه تجاری بین ایران و اندونزی می‌تواند راهی نوین برای گسترش همکاری‌های اقتصادی در حوزه‌های صنعت، خدمات و فناوری فراهم کند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، کشور اندونزی به عنوان بزرگترین مجمع‌الجزایر جهان، با اقتصادی 1.1 تریلیون دلاری، شانزدهمین اقتصاد بزرگ جهان است و با بیش از 300 گروه قومی و به رغم رو به رو بودن با چالش‌هایی مانند نابرابری درآمد، شکاف‌های زیرساختی و پیچیدگی‌های قانونی‌مقرراتی، با اتکا به دیپلماسی اقتصادی فعال از طریق عضویت در سازمان‌های بین‌المللی، انعقاد توافق‌نامه‌های تجارت آزاد، تمرکز بر تجارت با آسیا به‌ویژه چین، توسعه زیرساخت، ارائه مشوق‌های سرمایه‌گذاری، تنوع‌بخشی به صادرات و ارتقای توانمندی‌های کسب‌وکارهای کوچک و متوسط در پیِ ارتقای جایگاه خود در تجارت جهانی است.
این کشور از زمان غلبه بر بحران مالی آسیا در اواخر دهه 1990 رشد اقتصادی چشمگیری را ترسیم کرده است. عمده تولیدات این کشور شامل محصولات ویژه صنایع نفت، گاز طبیعی، معدنی و الکترونیکی و پوشاک است. همچنین اندونزی یکی از تولیدکنندگان بزرگ محصولات کشاورزی است و محصولاتی مانند قند، روغن نخل (پالم) و انواع میوه‌ها را تولید می‌کند.این کشور دستاوردهای چشمگیری در کاهش فقر داشته و نرخ فقر را از سال 1999 به بیش از نصف کاهش داده، به طوری که در سال 2019 و پیش از شیوع کووید -19 به زیر 10 درصد رسیده است.
اندونزی با وجود پتانسیل‌های اقتصادی بالا، جایگاه ضعیفی در دیپلماسی اقتصادی ایران دارد. سهم ایران در تجارت خارجی اندونزی کمتر از یک درصد است. ایران در رقابت با رقبای نفتی خود در منطقه مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی، برای حضور در بازار اندونزی موقعیت ضعیفی دارد.

ایرانیان جهان

به تازگی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران قانون موافقت‌نامه ترجیحی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی را به وزارت‌خانه‌های صنعت، معدن و تجارت و امور خارجه ابلاغ کرد که این موافقت‌نامه می‌تواند گام مؤثری در رشد تجارت بین ایران و اندونزی ایجاد کند.
موافقت‌نامه تجارت ترجیحی میان دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی از 8 سال گذشته تا به امروز مسکوت مانده بود. اهمیت این موافقت‌نامه تجاری در این است که بازار اندونزی 270 میلیارد دلار واردات دارد، اما تا پیش از این سهم ایران کمتر از یک میلیارد دلار بوده است، از این رو این موافقت‌نامه می‌تواند منجر به افزایش سهم ایران این بازار بزرگ شود.
اهداف موافقت نامه ایران و اندونزی کمیل طیبی، کارشناس اقتصادی حوزه شرق آسیا در گفتگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: اندونزی به عنوان بزرگترین اقتصاد جنوب شرق آسیا و عضو گروه بیست، طی دهه گذشته موفق به حفظ رشد پایدار اقتصادی شده است و بر اساس آخرین آمارها نرخ رشد تولید ناخالص داخلی این کشور در سال 2023 به حدود 5 درصد رسید که نشان از توانمندی اندونزی در مدیریت بحران‌های جهانی همچون همه‌گیری کرونا دارد. همچنین اندازه اقتصاد این کشور با تولید ناخالص داخلی 1.4 تریلیون دلار و درآمد سرانه 5200 دلار در سال 2023، اندونزی را به یک شریک بالقوه تجاری برای ایران تبدیل می‌کند.
فرصت‌های همکاری تجاری بین ایران و اندونزی وی می‌افزاید: صنعت و خدمات در اقتصاد اندونزی سهم قابل توجهی دارند؛ بخش صنعت 40 درصد و خدمات حدود 50 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می‌دهند. از جمله فرصت‌هایی که در چهارچوب توافقنامه تجاری ایران و اندونزی قابل توجه است، می‌توان به همکاری در حوزه‌های گردشگری، مالی، بیمه، املاک و خدمات فنی مهندسی اشاره کرد. همچنین، دیجیتال‌سازی اقتصاد و انتقال فناوری می‌تواند زمینه‌های نوآورانه‌ای برای گسترش تجارت خدمات فراهم می‌کند.
سهم محصولات اندونزی در سبد بازار جهانی کارشناس اقتصادی حوزه شرق آسیا خاطر نشان می‌کند: در بخش صادرات اندونزی بیشتر به صادرات محصولاتی همچون روغن پالم، نفت خام و منسوجات وابسته است و در سال 2023 صادرات این کشور به حدود 207.5 میلیارد دلار رسید. در این میان، منسوجات از جمله کالاهایی هستند که ایران می‌تواند به عنوان واردات به آن توجه داشته باشد از سوی دیگر، واردات اندونزی به صورت عمده شامل ماشین‌آلات، سوخت و کالاهای مصرفی است که می‌تواند بستری برای افزایش تعاملات تجاری با ایران باشد.

ایرانیان جهان

چالش‌ها و فرصت‌ها در روابط تجاری کمیل طیبی تصریح می‌کند: با وجود اینکه اندونزی از ثبات اقتصادی و تورم پایین 3 تا 4 درصدی برخوردار است، چالش‌هایی همچون فاصله جغرافیایی و هزینه‌های حمل‌ونقل همچنان مانعی برای گسترش روابط تجاری محسوب می‌شوند. اما با استفاده از الگوهای تجاری نوین و فناوری‌های دیجیتال، این چالش‌ها قابل تعدیل خواهند بود و با توجه به سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی 30 میلیارد دلاری اندونزی در سال 2023، این کشور به دنبال جذب شرکای خارجی برای توسعه اقتصادی خود می‌باشد بنابراین ایران نیز می‌تواند به عنوان یک شریک استراتژیک مطرح شود ولی یکی از موانع اساسی در تحقق روابط تجاری مؤثر میان ایران و اندونزی، تحریم‌ها و وضعیت عضویت ایران در FATF است. این موضوع حتی در همکاری‌های تجاری با کشورهای همسایه نیز محدودیت‌هایی ایجاد کرده است و رفع این چالش‌ها برای اجرای موفقیت‌آمیز تفاهم‌نامه ضروری می‌باشد.
چشم‌انداز آینده وی در ادامه می‌افزاید: برای اجرایی‌شدن مفاد توافقنامه تجاری بین ایران و اندونزی، لازم است کار کارشناسی دقیقی صورت گیرد و پتانسیل‌های هر دو کشور به درستی شناسایی شود همچنین، باید اراده‌ای قوی برای رفع موانع و تسهیل مسیر تجارت وجود داشته باشد تا این توافقنامه به نتایج ملموسی در توسعه روابط اقتصادی منجر شود.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، چندی پیش اتاق بازرگانی در گزارشی اعلام کرد که سرمایه‌گذاری مشترک بین ایران و اندونزی در بندر چابهار مسیر مناسبی برای توسعه مناسبات تجاری دو کشور است. این بندر از تحریم‌های آمریکا مستثنا شده و می‌تواند به عنوان حلقه‌ای برای دسترسی اندونزی به بازارهای آسیای مرکزی و روسیه باشد. سرمایه‌گذاری مشترک دو کشور در بندر چابهار می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
تعرفه ترجیحی در صادرات کالا از ایران به اندونزی همچون لغو روادید یک‌طرفه است و در صادرات کالا از این کشور به ایران تعرفه ترجیحی تعریف نشده است البته صادرات ایران به اندونزی نسبت به واردات ایران از اندونزی به میزان چشمگیری بیشتر است با این حال ایران و اندونزی این پتانسیل را دارند که ارزش تجارت خود را به میزان قابل‌توجهی رشد دهند و اندونزی جمعیتی حدود 290 میلیون نفر را در خود جای داده، بنابراین تجارت 20 میلیارد دلاری با این کشور دور از انتظار نیست. همچنین منابع غنی انرژی ایران و موقعیت استراتژیک اندونزی در آسیای جنوب شرقی پایه محکمی برای همکاری در بخش‌هایی همچون انرژی، زیرساخت‌ها، کشاورزی و گردشگری بین این دو کشور است.
کد خبر 801953

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1236694/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله به دفتر نخست وزیری ژاپن با کوکتل مولوتف

کاهش انتشار کربنِ حاصل از قطارهای ژاپن

10 خانه معمارانه که به شکل عجیبی ناکارآمد هستند (تصاویر)

◄ رویکرد هما در قبال تحریم ها/ عدم پرواز هواپیماهای ایران ایر به روسیه در یک سال اخیر؛ سند بی گناهی هما

اسکودا: موضع غیر حقوقی اتحادیه اروپا در مسئله حاکمیت جزایر سه‌گانه مصداق بارز دخالت در تمامیت ارضی ایران است

موضع اتحادیه اروپا مصداق بارز دخالت در تمامیت ارضی ایران

مانور عراقچی در میدان/ دور تند دیپلماسی تهران+ فیلم

جست‌وجوی روح جاده ابریشم در امتداد یک کاروانسراهای باستانی

حمله به کنسولگری چین در ماندالای میانمار

شی: توان رزمی نیروهای موشکی چین تقویت شود

کاربرد فناوری‌های جدید و هوش مصنوعی در صنعت انرژی

قاضی‌القضات طالبان: «یحیی سنوار» زندگی‌اش را برای آرمان‌های اسلامی وقف کرد

تصاویری از عملیات ارتش پاکستان علیه تحریک طالبان |ویدئو

انسداد مرزهای شمال شرق ایران با افغانستان در 3 سال انجام می شود

تاثیر سیاست خارجی آمریکا بر صنعت نیکل اندونزی

عراقچی: می‌توانیم تنگه هرمز را ببندیم، اما چنین تهدیدی نکرده‌ایم

شهادت رهبران مقاومت انگیزه جوانان را برای مبارزه بیشتر خواهد کرد

استقبال مردم شیراز از هادی چوپان+ فیلم

لاوروف: رقابت روسیه با آمریکا همیشگی است

بازار رمزارز در تلاطم انتخابات آمریکا

بازی نخست وزیر لبنان در زمین آمریکا و فرانسه؛ چرا میقاتی مدعی دخالت ایران است؟

بورس بدون توجه به انتخابات آمریکا مسیر خود را طی می‌کند + فیلم

بازار طلا در انتخابات آمریکا داغ شد

آمریکا ترحریم های جدید علیه ایران را اعلام کرد

افزایش مبتلایان به سیاه سرفه در آمریکا

مسوول قرارگاه جهاد تبیین کشور: رژیم صهیونیستی انسجام درونی را از دست داده است

پنتاگون فروش موشک‌های تاکتیکی آمریکا به ژاپن را تایید کرد

نرخ دلار و یورو در مرکز مبادله ارز

تکه تکه کردن منطقه از چندین دهه قبل طراحی شده است

انتخابات آمریکا بازار طلا را داغ کرد

ترامپ: در صورت پیروزی، حمایت کامل از اسرائیل خواهم کرد!

افزایش مبتلایان به سرفه 100روزه در آمریکا

تخریب خانه‌های میلیون دلاری

سفیر سابق آمریکا: مفهوم شکست در «جبهه مقاومت» جایی ندارد

بازار طلا در انتخابات آمریکا داغ شد!

ترامپ در واکنش به شهادت سنوار: آتش‌بس آسان‌تر می‌شود

تصویر خانه‌ای که یحیی سنوار در آن به شهادت رسید

پخش اعلامیه‌های جدید توسط رژیم صهیونیستی در خان‌یونس

فشار اروپا برای انتخاب فوری رئیس‌جمهور لبنان

نخستین واکنش نتانیاهو به حمله پهپادی حزب‌الله به محل اقامتش

توصیه کارشناس حقوقی برای ضامن شدن

رفع تعهد ارزی تا پایان سال تمدید شد

آخرین جزئیات حراج چای دبش؛ حراج در دو استان برگزار می‌شود

حمله پهپادی مقاومت عراق به «جولان» اشغالی

حمله به دفتر شبکه سعودی mbc در عراق به دنبال توهین به رهبران مقاومت

تردد مسافر از مرز پرویزخان 117 درصد افزایش یافت

اگر اسرائیل به مراکز هسته‌ای ایران حمله کند چه می شود

در صورت تجاوز به کشورهای همسایه از خاک عراق، پایگاه‌های آمریکا را هدف قرار خواهیم داد

تکریم مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مازندران از سه ایثارگر

لزوم فراهم شدن زیرساخت های لازم برای پرداخت 48 ساعته هزینه های درمانی جامعه ایثارگران استان ایلام