ایرانیان جهان

آخرين مطالب

احمد زیدآبادی: دیپلماسی به زانو در می‌آید؟ خواندنی ها

احمد زیدآبادی: دیپلماسی به زانو در می‌آید؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احمد زیدآبادی| مأموریت آقای عراقچی برای دستیابی به فرمولی دیپلماتیک به منظور فرونشاندن بحران در خاورمیانه صورت بی‌نهایت پیچیده‌ای پیدا کرده است. اگر قرار باشد روند تحولات در لبنان و نوارغزه، بر تصمیم دولت نتانیاهو برای حمله به اهدافی در خاک ایران بی‌اثر باشد، در آن صورت چه راهی برای کاهش تنش در منطقه قابل تصور است؟ هیچ‌کدام از قدرت‌های جهانی و کشورهای منطقه، راه‌حلی برای غلبه بر این معضل ارائه نکرده‌اند و در عین حال بعید است که آقای عراقچی جز تأکید بر پیامدهای خطرناک چنین حمله‌ای برای کل خاورمیانه، چیز بیشتری در آستین داشته باشد.
سیدعباس عراقچی، وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی، پایتخت اغلب کشورهای خاورمیانه را زیر پا گذاشته است تا از خطری که به گفتۀ او، «منطقه را در آستانۀ فاجعۀ تمام‌عیار» قرار داده است، بکاهد و راهی به سمت حل بحران از طریق دیپلماتیک باز کند. آقای عراقچی پی در پی به پایتخت کشورهای عربستان، قطر، عمان، عراق، لبنان، سوریه، اردن، مصر و ترکیه سفر کرده و با مقام‌های بلندپایۀ این کشورها دیدار و گفت‌وگو داشته است.
اینکه در این سفرها، وزیر خارجه به مقام‌های کشورهای میزبان خود چه گفته و از آنها چه شنیده، به جز برخی حرف‌های کلی، جزئیات آن به رسانه‌ها درز پیدا نکرده است. جمهوری اسلامی به طور رسمی خواستار اعلام آتش‌بس در جنگ نوارغزه و لبنان و پیشگیری از حملۀ اسرائیل به خاک ایران است. آقای عراقچی در جریان سفرهایش، بارها نسبت به ادامۀ جنگِ غزه و لبنان و به‌خصوص پیامدهای هرگونه حملۀ نظامی اسرائیل به ایران هشدار داده است.
در واقع عموم کشورهای منطقه و قدرت‌های جهانی دخیل در بحران جاری، خواهان اعلام آتش‌بس فوری در جنگ اسرائیل با لبنان و نوار غزه هستند، اما آنچه سبب می‌شود که به‌رغم درخواست آنان جنگ همچنان ادامه پیدا کند، تفاوت نگاه عمیق آنان در مورد شرایط آتش‌بس است. در حقیقت، تا هنگامی که تمام طرف‌های ذیربط در دو جنگ جاری در منطقه نه‌فقط دربارۀ ضرورت آتش‌بس بلکه دربارۀ شرایط مشخص و تعریف‌شدۀ آتش‌بس به توافق دست نیابند، امیدی به خاموش شدن سلاح‌ها نمی‌توان داشت.
اسرائیل به عنوان طرف اصلی جنگ، شرایط خود را برای پذیرش آتش‌بس اعلام کرده است. در جبهۀ جنگ غزه، آنها خواهان توقف کوتاه‌مدت جنگ، در ازای مبادلۀ شماری از زندانیان فلسطینی با اسیران خود در نزد حماس هستند و آتش‌بس دائمی را به حذف ساختار نظامی و مدیریتی حماس و باز بودن دست خود در ادارۀ امنیتی نوارغزه مشروط می‌کنند.
طبعاً حماس این شرایط را نمی‌پذیرد و سایر کشورها هم راه‌های میانه‌ای را مطرح می‌کنند که قادر به پل زدن بین خواست‌های دو طرف نیست. به همین دلیل، آتش‌بس در نوار غزه به کلافی سردرگم تبدیل شده است و حتی پس از کشته شدن یحیی سنوار نیز، چشم‌اندازی برای پایان سریع جنگ گشوده نشده است. در جبهۀ لبنان، طرف اسرائیلی برای اعلام آتش‌بس دائمی خواهان ایجاد یک منطقۀ حائل تا سه کیلومتری مرز و عقب‌نشینی نیروهای حزب‌الله به شمال رودخانۀ لیطانی و استقرار ارتش لبنان به جای آنهاست.
دیگر کشورها و بسیاری از احزاب لبنانی از اجرای قطعنامۀ 1701 شورای امنیت به عنوان فصل‌الخطاب درگیری با اسرائیل حمایت می‌کنند؛ موضعی که به جز ایجاد منطقۀ حائل، شرایط اسرائیل برای آتش‌بس را تأمین می‌کند. با این حال، روند اجرای قطعنامه خود موضوع اختلافی عمیقی بین اسرائیل و برخی دیگر از طرف‌هاست. اسرائیل اجرای قطعنامه 1701 یعنی عقب‌نشینی نیروهای حزب‌الله به شمال رودخانۀ لیطانی را فقط «زیر آتش» می‌پذیرد و تا تحقق عینی مفاد قطعنامه حاضر به دست کشیدن از جنگ نیست.
آمریکا و برخی از متحدان آن در خاورمیانه و لبنان نیز تاکنون با اجرای قطعنامۀ 1701 در «زیر آتش» مخالفتی از خود نشان نداده‌اند و ظاهراً نظرشان بر این است که در صورت آتش‌بس فوری، دلیلی برای پذیرش اجرای قطعنامه از طرف حزب‌الله و ایران وجود ندارد. بدین ترتیب، آنان تداوم ضربه به ساختار و امکانات نظامی حزب‌الله را ضمانتی برای اجرای قطعنامۀ 1701 می‌پندارند. در این میان اما جمهوری اسلامی عمدتاً بر اعلام آتش‌بس فوری بدون ارائۀ توضیحی دربارۀ شرایط آن تکیه دارد. روشن است که بدون روشن شدن شرایط آتش‌بس، شعلۀ جنگ فرو نخواهد نشست.
ظاهراً منظور جمهوری اسلامی از آتش‌بس، بازگشت به شرایط پیش از جنگ، در هر دو جبهۀ لبنان و نوارغزه است. این ایده در بین قدرت‌های غربی و حتی کشورهای عرب منطقه طرفداری ندارد. آنها به نوعی از نظم برای آینده منطقه چشم دوخته‌اند که گرچه با نگاه دولت راستگرا و افراطی حاکم بر اسرائیل هماهنگ نیست، اما با مواضع جمهوری اسلامی فاصلۀ بیشتری دارد.
با این همه، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در مصاحبه‌اش با روزنامۀ فرانسوی فیگارو، از علاقۀ جمهوری اسلامی برای مذاکره با اتحادیۀ اروپا و همینطور فرانسه، برای اجرای قطعنامۀ 1701 شورای امنیت سخن گفته است. واکنش منفی و عجولانۀ نجیب میقاتی سرپرست نخست‌وزیری لبنان به اظهارات آقای قالیباف عملاً مانع از آن شد که زمینه برای کشف و سنجش شرایط ایران برای پایان دادن به جنگ در لبنان فراهم شود. از این جهت نهایتاً مشخص نشد که آیا جمهوری اسلامی به واقع با اجرای قطعنامۀ 1701 در لبنان و پذیرش پیامدهای درازدامن آن موافق است و یا اینکه از سرِ تسامح این موضوع مطرح شده است.
در این میان، معضل پیچیده‌تر اما روند رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل است. دولت نتانیاهو در هفته‌های اخیر، تلاش کرده است که بحث پاسخ به حملۀ موشکی ایران را از تحولات مربوط به جبهه‌های نبرد در نوارغزه و لبنان جدا سازد. از این جهت، نتانیاهو و همکارانش تأکید می‌کنند که آنان صرف‌نظر از آنچه در لبنان و نوارغزه می‌گذرد، پاسخ حملۀ موشکی ایران را به شدت خواهند داد. آنها ماجرای به نسبت مبهم حمله پهپادی به منزل مسکونی نتانیاهو در شهر قیصریه را بهانۀ جدیدی برای حمله به ایران قرار داده‌اند و بر انجام قریب‌الوقوع آن تأکید دارند.
بدین ترتیب، مأموریت آقای عراقچی برای دستیابی به فرمولی دیپلماتیک به منظور فرونشاندن بحران در خاورمیانه صورت بی‌نهایت پیچیده‌ای پیدا کرده است. اگر قرار باشد روند تحولات در لبنان و نوارغزه، بر تصمیم دولت نتانیاهو برای حمله به اهدافی در خاک ایران بی‌اثر باشد، در آن صورت چه راهی برای کاهش تنش در منطقه قابل تصور است؟ هیچ‌کدام از قدرت‌های جهانی و کشورهای منطقه، راه‌حلی برای غلبه بر این معضل ارائه نکرده‌اند و در عین حال بعید است که آقای عراقچی جز تأکید بر پیامدهای خطرناک چنین حمله‌ای برای کل خاورمیانه، چیز بیشتری در آستین داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1238701/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراض مردم، غرفه شرکت اسراییلی در نمایشگاه نظامی ژاپن را تعطیل کرد

تصاویری عجیب از مترو توکیو در یک روز شلوغ! | ویدئو

نخستین ساکنان سرزمین ژاپن از کجا آمده بودند؟

گذشت آن زمانی که اروپا برای تجزیه ایران تصمیم می‌گرفت

بقائی: سیاست اتحادیه اروپا آزار دادن مردم ایران است

داور جدال حساس بارسلونا و بایرن مونیخ مشخص شد

سیاست اروپا آزار دادن مردم ایران است/ آنها نشان دادند آماده بهبود روابط نیستند

رای منفی 57 درصد از مردم مولداوی به پیوستن به اتحادیه اروپا

سی‌ان‌ان: روابط اسرائیل با اروپا به‌ دلیل جنگ‌ غزه و لبنان تیره شده است

اعلام اسامی داوران دیدارهای چهارشنبه شب لیگ قهرمانان اروپا

چین برای ارزیابی مقاومت تجهیزات ارتباطی خود آزمایش هسته‌ای انجام داد

عراقچی امروز به بحرین و کویت می‌رود/ دغدغه ایران توقف جنایت اسرائیل است / روسیه و چین با ادامه تجاوزات در غزه و لبنان مخالفت کردند / ایران بر حاکمیت جزایر 3 گانه تردیدی ندارد

سیدحسن خمینی روسیه و چین را به باد انتقاد گرفت

چین آزمایش هسته‌ای انجام داد

رکود اقتصادی و نفرت از طبقه برتر | رابطه ی اقتصاد و جامعه

ازسرگیری رشد قیمت نفت

قیمت نفت پس از افت 7 درصدی در هفته گذشته به ثبات رسید

از سرگیری رشد قیمت نفت

پوتین: بریکس باید از ارزهای دیجیتال استفاده کند

چرا چین نفت مازاد بر نیاز می‌خرد؟

تجربه‌ای فراموش نشدنی مشتریان فونیکس در بازدید از مؤسسه ارزیابی ایمنی خودرو

نشست ظرفیت‌های صادراتی صنایع خلاق افغانستان برگزاری می‌شود

مهدوی: دولت غنی در کشتار شیعیان با گروه‌های تکفیر همسو بود

عدم دسترسی بیش از 5 میلیون کودک افغان به آموزش

سفر وزیر دفاع آمریکا به اوکراین

13 آبان فرصتی برای تبیین توطئه‌های آمریکا علیه نسل جوان است

سخنگوی وزارت امور خارجه: تردیدی بر حاکمیت ایران به جزایر 3گانه وجود ندارد

سفر وزیر دفاع آمریکا به اوکراین در بحبوحه تردید‌ها درباره آینده حمایت غرب از کی‌یف

سامانه «تاد» در اسرائیل مستقر شد

چوپان؛ در آرنولد کلاسیک آمریکا شرکت نمی‌کنم

فتح الله گولن رهبر جریان مخالفان ترکیه درگذشت

مخالف جدی اردوغان درگذشت / فتح الله گولن را بشناسید

جدال موشکی ایران و اسرائیل / سامانه تاد در اسرائیل مستقر شد

سفر ناگهانی وزیردفاع آمریکا به اوکراین

ورود وزیر دفاع آمریکا به کی‌یف با پیام تاکید بر حمایت از اوکراین

امیرحسین بانکی‌پور: سال 60 در حال تکرار است/ شهادت بزرگان مقدمه نابودی صهیونیست‌ها و شکستن ابهت آمریکا است + فیلم

توضیح بقایی درباره موضع ایران در انتخابات آمریکا

کمک اضطراری 8.7 میلیارد دلاری آمریکا برای ترمیم پدافند هوایی اسرائیل

رئیس سابق کنفرانس امنیتی مونیخ: شکاف تکنولوژیکی، بزرگترین چالش امنیتی اروپاست

فتح‌الله گولن که بود؟

سامانه تاد در اسرائیل مستقر شد

کاسبی خونین کاخ سفید در غزه و لبنان

چه کسی اسناد محرمانه آمریکا درباره حمله اسرائیل به ایران را افشا کرد؟ | جزئیات 5فرضیه

سخنگوی وزارت خارجه: قضاوتی درباره نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا نداریم/ معیار ما رفتار و عمل دولت های مختلف امریکا است/ سیاست د‌ولت‌های مختلف امریکا نسبت به ایران خصمانه بوده است

آمریکا و رژیم‌صهیونیستی به دنبال فعال کردن تروریست‌ها در سوریه به کمک چند دولت مسلمانند

ترامپ مقام ریاست جمهوری را تحقیر می‌کند

ارسال سامانه‌های تاد به رژیم صهیونیستی کامل شد

ناوهای روسیه برای انجام مانور مشترک دریایی وارد میانمار شدند

درگذشت فتح‌الله گولن، رهبر جریان گولن و منتقد سرسخت اردوغان+فیلم

ترامپ برای اولین بار در نظرسنجی ها از هریس پیشی گرفت / پیش‌بینی هیل: اکنون احتمال پیروزی ترامپ 52 درصد و هریس 42 درصد است / تا اواخر ماه آگوست، شانس پیروزی هریس 54 تا 56 درصد و ترامپ 44 تا 46 درصد بود