ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقتصاد اسرائیل در معرض نابودی اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش ایران اکونومیست؛ فرایند روبه جلوی جنگ از سوی اسرائیل، پیامدهای ناگواری برای رژیم به بار آورده است. از یک طرف هزینه‌های بخش نظامی افزایش یافته است و از سویی دیگر شاهد کاهش رشد اقتصادی در اسرائیل هستیم. مجموع موارد فوق باعث وخامت شرایط رژیم صهیونیستی شده و میزان تاب‌آوری اقتصادی جامعه را تحت تاثیر قرار داده است.
طبق داده‌های وزارت دارایی اسرائیل، مخارج جنگ تا اوت 2024 بالغ بر 26.3 میلیارد دلار بوده و براساس گزارش بانک مرکزی اسرائیل، هزینه جنگ تا سال 2025 به عدد 67 میلیارد دلار خواهد رسید. هزینه‌های گفته شده شامل مخارج نظامی و غیرنظامی می‌باشد. همچنین رشد اقتصادی در سال 2022 از میزان 6.5 به عدد 2 درصد در سال 2023 افول داشته است. اگر روند پیش‌رو به همین سرعت ادامه پیدا کند، احتمالاً این میزان رشد تا پایان سال 2024 به 1.1 درصد خواهد رسید. نوسان پیدا کردن درآمد و مخارج رژیم، باعث عدم هماهنگی در تنظیم بودجه سال آینده اسرائیل شده است. طبق بررسی‌های موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل، اگر مدت زمان جنگ با حزب‌الله افزایش پیدا کند، احتمالاً شاهد رو به‌رو شدن با افزایش 15 درصدی کسری بودجه خواهیم بود. در ادامه این یادداشت سعی خواهیم کرد به ابعاد هزینه‌ها و خسارات وارد شده بر اقتصاد اسرائیل بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که چرا با توجه به کمک‌های مالی فراوان آمریکا به خصوص در یک سال اخیر به اسرائیل، اقتصاد آن همچنان دچار اخلال است؟ 
دولتمردان امریکایی از زمان تأسیس اسرائیل در سال 1948 تا به امروز یکی از کلیدی‌ترین متحدان راهبردی رژیم صهیونیستی بودند. با آغاز جنگ‎‌های اعراب- اسرائیل، واشنگتن سالانه کمک‌های نظامی قابل توجهی به متحد خاورمیانه‌ای خود ارائه داده است. طبق آمارهای رسمی امریکا از سال 1959 تاکنون حدود 251.2 میلیارد دلار به اسرائیل کمک کرده است. از سویی دیگر در ادوارهای مختلف، آمریکا و اسرائیل توفق‌نامه‌هایی برای سنجش و ارزیابی آسان‌تر با یکدیگر امضا کردند. به عنوان مثال توافق‌نامه‌ای در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما به امضا رسید که بر اساس آن امریکا تا سال 2028 سالانه حدود 3.8 میلیارد دلار به اسرائیل اعطا خواهد کرد. نکته قابل توجه آن است که، مبالغ ذکر شده تنها مربوط به زمان صلح در سرزمین‌های اشغالی بوده و در دوره‌های درگیری به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. طبق بررسی‌های دانشگاه براون در ایالت رود آیلند، در یکساله جنگ میان حماس و اسرائیل، امریکا حداقل 17.9 میلیارد دلار برای کمک‌های نظامی و تسلیحاتی به اسرائیل اختصاص داده است. آمریکایی‌ها با ارائه این نوع از کمک‌ها اگرچه به ظاهر حامی اسرائیل بوده و دفاعیات‌شان را به مراتب به گوش جهانیان رساندند؛ اما در اصل حامی هدف بزرگشان یعنی ایجاد نظم منطقه‌ای جدید براساس منافع و سازه‌های از پیش تعیین شده‌ خود هستند. 
علی‌رغم کمک‌های آمریکا به اسرائیل طی یک‌سال گذشته، اما زمانی که جنگ به صورت مستقیم رخ می‌دهد، پیامدهای آن به بخش‌ها و زیرساخت‌های مهم آن حوزه سرایت می‌کند. در ابتدا زیان‌های اقتصادی، کمتر مورد توجه مقامات اسرائیلی بود اما با گشوده شدن جبهه‌های مختلف جنگ نظیر حمله به حزب‌الله، خسارت‌های اقتصادی، به مراتب بیشتر از قبل جلوه می‌کند. اصموطریچ وزیر دارایی اسرائیل در 28 سپتامبر بعد از ترور سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله گفت: «اقتصاد اسرائیل بار طولانی‌ترین و گران‌ترین جنگ تاریخ این کشور را به دوش می‌کشد.» جنگ طولانی عوارض جبران‌ناپذیر مانند کاهش سرمایه‌گذاری و از بین بردن اعتماد عمومی را در پی خواهد داشت. فرد سرمایه‌گذار در نگاه اول نیاز به امنیت و ثبات در فرایند سوددهی خود دارد، اگر این اصل مهم رعایت نشود، میزان ریسک سرمایه‌گذاری بالا می‌رود. در همین راستا سخنگوی صندوق مالی نروژ گفت: «بانک مرکزی نروژ بخشی از اوراق قرضه دولتی اسرائیل را در سال 2023 به دلیل افزایش عدم اطمینان در بازار فروخته است.» 
فراگیر شدن جنگ علاوه بر بخش اقتصاد، دیگر بخش‌های رژیم همچون خدمات و نیروی انسانی را تحت تأثیر قرار داده است. با آغاز جنگ هفتم اکتبر صنعت گردشگری با افول شدیدی رو به‌رو شده است. گردشگری به دلیل شاخه‌ای بودن اجزایش مزایای اقتصادی زیادی برای بخش‌های یک کشور دارد. اما در فرآیند جنگ، این صنعت حدود 4.9 میلیارد دلار نسبت به سال قبل کاهش چشمگیری داشته است. همچنین بخش ساخت‌وساز در همان دو ماه اول جنگ حدوداً یک سوم کاهش داشته است. با طولانی‌تر شدن جنگ، میزان انگیزه افراد به خصوص ثروتمندان برای زندگی کردن در سرزمین‌های اشغالی روز به روز کمتر می‌شود. این افراد با نقل مکان کردن خود، از میزان مالیات‌گیری دولت می‌کاهند. به علاوه طی چند ماه اخیر حدود 60 هزار شرکت‌ در اسرائیل به دلیل نبود نیروی کار تعطیل شده‌اند. برخی از نیروی انسانی در سرزمین‌های اشغالی نه تنها شغل خود را رها کردند، بلکه حدود 120 هزار نفر به خصوص آن‌هایی که ساکن مناطق مرزی هستند، مجبور به ترک محل زندگی‌شان شده‌اند.
براساس آخرین آمار ارائه شده توسط وزارت دارایی اسرائیل، میزان کسری سالانه رژیم به 8.5 درصد GDP معادل 44 میلیارد دلار (165 میلیارد شکل) افزایش یافته است. در برابر خسارات وارد شده بر اقتصاد اسرائیل، عدم اعتماد سرمایه‌گذاران خصوصی در اقتصاد آن، ضعف در نیروی انسانی و افزایش هزینه‌های نظامی، مقامات را ملزم کرده تا اقداماتی جهت کاهش هزینه‌های جنگ انجام دهند. در همین یک‌ساله میزان استقراض رژیم به شدت افزایش یافته است. استقراض بیش از اندازه تنها منجر به پدید آمدن دولت بدهکار در مخمصه جنگ می‌شود. در سال جاری نسبت بدهی رژیم به تولید ناخالص داخلی به 67 درصد رسیده است. بنابراین هرچه قدر هم به میزان کمک‌های تسلیحاتی امریکا افزایش یابد، اما پیامدهای جنگ در دیگر حوزه‌ها تأثیر خود را خواهد گذاشت. آن چیزی که از اسرائیلی‌ها از زمان شروع جنگ باقی مانده است تنها عدم توجه به فریادهای حقوق بشری و بی‌توجهی به شأن انسانیت است. بنابراین اگرچه در حوزه نظامی به دلیل تغذیه رژیم از منابع پایان ناپذیر آمریکا نگرانی‌های کمتری را برای مقامات اسرائیلی ایجاد کرده است؛ اما در دیگر بخش‌ها همچون کاهش رشد اقتصادی، بدهی خارجی، افت سرمایه‌گذاری، آوارگی ساکنان و غیره صدمات جبران ناپذیری برای رژیم صهیونیستی به بار خواهد آورد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1238981/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جنگنده F-18 سوپرهونت چقدر خرج روی دست آمریکا گذاشت؟

«هریس» نامزد مورد علاقه انگلیسی‌ها

سفر بلینکن به منطقه

«دد پول و ولورین» از «باربی» جلو زد/ دوازدهمین فیلم پرفروش سینماهای آمریکا

دیدار فرستاده بایدن و نبیه بری در بیروت

سی‌ان‌ان: روابط اسرائیل با اتحادیه اروپا تحت فشار بی‌سابقه‌ای قرار دارد/ نگرانی زیادی از اینکه آمریکا چگونه طی یک سال گذشته دیپلماسی را مدیریت کرده، وجود دارد

واکنش رئیس بنیاد ایرانشناسی به بیانیه مالکیت جزایر سه‌گانه

وزیر خارجه روسیه: پیشنهاد بایدن برای مذاکره در مورد کنترل تسلیحات هسته‌ای فریب است

بلینکن عازم خاور‌میانه می‌شود

جیمی کارتر: لابی اسرائیل تعیین می‌کند که ما حامی اسرائیل باشیم

مدودف: بریکس و شانگهای توانایی مقابله با تسلط آمریکا را دارند

مهم‌ترین هواپیمای جنگی نیروی دریایی آمریکا کدام است ؟

وزیر دفاع آمریکا : گفتن این که حمله اسرائیل به ایران ، دقیقا، به چه شکل خواهد بود، دشوار است

اعزام نیرو‌های آمریکا به اسرائیل؛ گامی به سوی گسترش جنگ

سه سناریوی محتمل در پی افشای اسناد ادعایی مرتبط با حمله اسرائیل به ایران

فرستاده ویژه آمریکا در امور لبنان: هیچ اقدامی برای اجرای قطعنامه 1701 صورت نگرفته/ جامعه جهانی و واشنگتن به بازسازی لبنان متعهد هستند/ قطعنامه 1701 اساس حل مناقشه خواهد بود و الحاقات، ضمانت‌هایی برای دو ملت و جامعه جهانی فراهم خواهد کرد

پیام رئیس بنیاد ایران‌شناسی در محکومیت «بیانیه‌نویسی علیه ایران درباره مالکیت جزایر سه‌گانه خلیج‌فارس»

ترامپ در نظرسنجی‌ها از هریس پیشی گرفت

اسرائیل به سامانه تاد مجهز شد/ خبر سناتور آمریکایی درباره حمله سخت نتانیاهو به ایران

دغدغه ایران توقف جنایت اسرائیل است

سفر بلینکن به منطقه برای یازدهمین بار از آغاز جنگ غزه

موضع گیری باورنکردنی دونالد ترامپ: اگر رئیس جمهور شوم ..

واکنش کرملین به ادعای همکاری نظامی روسیه با کره شمالی

وزیر دفاع آمریکا وارد کی‌یف شد

بلینکن بار دیگر به منطقه سفر می‌کند/ رایزنی برای آتش‌بس در لبنان در دستور کار

برخورد بالگرد به برج رادیویی در تگزاس/ 4 نفر کشته شدند

اعلام نامزدهای بهترین دوندگان سال 2024 دوومیدانی جهان

انتقاد هریس از ترامپ برای استفاده از الفاظ رکیک

گفتن این که حمله اسرائیل به ایران، دقیقا، به چه شکل خواهد بود، دشوار است

فرستاده ویژه آمریکا در امور لبنان: هیچ اقدامی برای اجرای قطعنامه 1701 صورت نگرفته/ جامعه جهانی و واشنگتن به بازسازی لبنان متعهد هستند/ قطعنامه 1701 اساس حل مناقشه خواهد بود

رایزنی دبیرکل ناتو و رئیس‌جمهور کره‌جنوبی در حوزه همکاری‌ امنیتی

گام های بلند کیش در مسیر بهبود کیفی وکمی آموزش

مقاومت عراق: پهپادهای جدیدتر و پیشرفته‌تر در راه هستند

بیانیه مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران در خصوص حمایت از مردم فلسطین و لبنان

دیدار فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهدا در استان مرکزی

سرشماری کشاورزی مقدمه توسعه اقتصادی است

رئیس قوه قضاییه: با کسی که چوب لای چرخ فعالین اقتصادی بگذارد برخورد می‌کنیم

اژه‌ای: با کسانی که چوب لای چرخ فعالان اقتصادی بگذارند برخورد قاطع و قانونی خواهد شد

مخالفت یک اقتصاددان با اصلاحات اقتصادی؛ اول باید تحریم‌ها برطرف شود

حمایت جمعی از شوراها، امامان جمعه پارسیان از سرپرست سازمان ایمیدرو

کنایه تاجگردون به حضور مسئولان در ایکس

شرط پذیرش FATF از نگاه حسن سبحانی

فناوری ضد قاچاق در گلوگاه بندرعباس + فیلم

مکمل‌های خطرناک به آرایشگاه زنانه راه یافتند!

کشف بیش از 35 هزار قلم لوازم تحریر قاچاق در بجنورد

رفع مشکل 10 ساله کم‌آبی 4 هزار فعال اقتصادی شهرک صنعتی شیراز

جزییات سفر رئیس جمهور به روسیه/ افزایش ظرفیت مبادلات تجاری دو کشور به 50 میلیارد دلار

لزوم ریل‌گذاری صحیح در اقتصاد دانشگاهی

دبیرکل اتحادیه عرب به لبنان سفر کرد

دبیرکل اتحادیه عرب وارد بیروت شد