ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شکاف ثروت در دنیا اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

دارون عجم اوغلو، اقتصاددان ترکیه‌ای ـ امریکایی به‌همراه سیمون جانسون و جیمز رابینسون، دو دانشمند بریتانیایی ـ امریکایی، به‌دلیل تحقیقات و کتاب‌هایی که پیرامون شکاف ثروت در میان مردم کشورهای مختلف دنیا منتشر کرده بودند، به‌طورمشترک، شایسته دریافت جایزه نوبل اقتصاد در سال 2024 اعلام شدند.
کمیته نوبل اقتصاد در توضیح این انتخاب گفته است: تحقیقات آنان، بر چگونگی شکل‌گیری نهادها و تاثیر آنها بر رفاه متمرکز است.
این یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های زمان ما به‌شمار می‌رود و می‌بایست تفاوت‌های درآمدی شدید بین کشورها را کاهش داد. جایزه 970هزار یورویی نوبل اقتصاد، خلاف دیگر جوایز نوبل، براساس وصیت آلفرد نوبل پایه‌ریزی نشده است. این جایزه، در سال 1968 از سوی بانک مرکزی سوئد و به یاد آلفرد نوبل تاسیس شد و از سال 1969 اهدا می‌شود.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد در بیانیه خود تاکید کرده است؛ برندگان امسال نوبل اقتصاد امسال، با پژوهش و مطالعات خود، اهمیت وجود نهادهای اجتماعی برای شکوفایی یک کشور را آشکار کرده‌اند. در این بیانیه آمده است: در جوامعی که حاکمیت قانون، در آن ضعیف است، شاهد رشد یا تغییر مثبت نیستیم.اما تحقیقات برندگان نوبل به ما کمک می‌کند تا دلایل این موضوع را به‌خوبی درک کنیم.
آکادمی سوئد گفته است، برندگان امسال نشان داده‌اند یکی از دلایل تفاوت در رفاه کشورها، نهادهای اجتماعی است که در دوران استعمار تشکیل شده بودند. برخی کشورها، به‌دلیل اتکا به نهادهایی که بهره‌کشی می‌کنند، رشد اقتصادی پایینی دارند. این نهادهای بهره‌کش، دستاورد و درآمدهایی را برای افراد صاحب قدرت فراهم می‌کنند و به‌همین‌دلیل است که مردم، وعده‌های صاحبان قدرت برای اصلاحات اقتصادی را باور نمی‌کنند. به‌گفته برندگان این جایزه، به‌همین علت است که چنین جوامعی، هیچ نوع رشد و بهبودی را تجربه نمی‌کنند.
در بیانیه آکادمی سوئد آمده است، زمانی که خطر انقلاب سیاسی وجود داشته باشد، صاحبان قدرت، بر سر دوراهی قرار می‌گیرند؛ آنها ترجیح می‌دهند در قدرت باقی بمانند و سعی کنند با وعده‌هایی مثل اصلاحات اقتصادی، مردم را آرام کنند. هرچند، بعید است مردم حرف آنها را باور کنند و در نهایت، تنها گزینه می‌تواند انتقال قدرت و استقرار دموکراسی باشد.
عجم اوغلو و جیمز رابینسون، دو اقتصاددانی هستند که در سال 2012 کتاب پرفروش « چرا ملت‌ها شکست می‌خورند » را نوشتند که به زبان‌های مختلفی در دنیا ترجمه و به پژوهشی الهام‌بخش تبدیل شد. این دو نفر در ادامه پژوهش‌های خود، کتاب دیگری با عنوان « راه باریک آزادی » را نوشتند که این کتاب هم، به‌عنوان یک پژوهش الهام‌بخش، بسیار موردتوجه قرار گرفت. عجم اوغلو، همچنین به‌همراه سیمون جانسون، برنده دیگر نوبل اقتصاد 2024 کتاب دیگری با نام « نزاع هزارساله ما، بر سر فناوری و بهروزی » نوشت. آنان در این کتاب، به این موضوع پرداخته‌اند که هرچند، نوآوری‌ها می‌توانند به افزایش رفاه، ثروت و بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها منجر شوند اما در عین حال، همین نوآوری‌ها می‌توانند نابرابری‌ها را تشدید کرده و مشاغل را از بین ببرند و محیط‌زیست را تخریب کنند.
برندگان امسال جایزه نوبل اقتصاد، نگرش‌های نوینی را پیرامون دلایل تفاوت میزان سطح رفاه در بین کشورها مطرح کرده‌اند. آنها با بررسی نظام‌های سیاسی و اقتصادی مختلفی که توسط استعمارگران اروپایی ایجاد شد، موفق شده‌اند رابطه بین این نهادها و رفاه مردم آن جوامع را ترسیم کنند. شاید بد نباشد برای آنکه با نشانه‌هایی از نهادهای استعماری در روزگار کنونی آشنا شویم، ببینیم عجم اوغلو و رابینسون، در کتاب معروف « چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» چگونه به این مهم پرداخته‌اند. آنها در کتاب خود، شهر « نوگالس» واقع در مرز ایالات‌متحده‌امریکا و مکزیک را مثال آورده‌اند؛ شهری در حدفاصل این دو کشور که با حصاری بلند مشخص شده است و ساکنان آن، باوجود اشتراک فرهنگی و شباهت جغرافیایی و اقلیمی، به‌دلیل تفاوت نهادهایی که از دوران استعمار باقی مانده است، شرایط اقتصادی و رفاهی متفاوتی را تجربه می‌کنند.
در « نوگالس امریکا »، ساکنان آن به‌نسبت مرفه هستند، میانگین طول عمر بالایی دارند، حقوق مالکیت محترم شمرده می‌شود، مردم از منافع سرمایه‌گذاری خود بهره‌مند می‌شوند و انتخابات آزاد، این امکان را به مردم می‌دهد تا سیاستمدارانی را که از آنها راضی نیستند، تغییر دهند. اما اگر به « نوگالس مکزیک » نگاه کنید، می‌بینید باوجود آنکه بخش به نسبت ثروتمندی از مکزیک است، اما ساکنان آن، در مقایسه با نوگالس امریکا، بسیار فقیر هستند. جرائم سازمان‌یافته، شروع و ادامه کسب‌وکارها را پرخطر کرده و حذف سیاستمداران فاسد، همچنان دشوار است.
با توجه به اینکه این شهر دو نیمه شده، از نظر جغرافیایی در یک مکان هستند، آب‌وهوای یکسانی دارند، ساکنان آن اجداد مشترک و شباهت‌های فرهنگی زیادی دارند و حتی غذاهای مشابهی می‌خورند و به موسیقی تقریبا یکسانی گوش می‌دهند،اما می‌توان دریافت که این تفاوت، در جغرافیا یا فرهنگ نیست، بلکه به‌دلیل نهادهای مستقر در این دو شهر است که در یکی، مردم را بخشی از نظام سیاسی می‌داند و حقوق آنان را محترم شمرده و فرصت‌های بیشتری برای انتخاب شغل و تحصیلات داده است اما در دیگری، شرایط اقتصادی و نظام سیاسی مستقر، توانایی مردم را برای تاثیرگذاری محدود کرده است.
در نهایت، فقط باید امیدوار بود دیدگاه‌های برندگان جایزه نوبل اقتصاد امسال، موردتوجه زمامداران کشورها قرار گیرد و با به‌رسمیت شناختن حقوق مردم خود، آنها را به مشارکت سیاسی، اقتصادی و تولیدی بیشتر و ایجاد رفاه عمومی افزون‌تر برای آحاد مردم تشویق کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1239820/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترجمه یکی از برترین رمان‌های جهان عرب به فارسی

همراهیِ شرافتمندانه ملت‌های اسلامی با مقاومت فلسطین

رایزنی وزیران خارجه ایران و ژاپن درباره تحولات منطقه

گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و ژاپن در مورد تحولات منطقه

گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و ژاپن در مورد تحولات منطقه

تاکید وزرای خارجه ایران و ژاپن بر آتش بس در غزه و لبنان

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی 5 ریشتر هوکایدو ژاپن را لرزاند

فروش گاز برای قطر دشوارتر شد

گفت‌وگوی تلفنی عراقچی با وزیر امورخارجه ژاپن

چالش های قطر برای فروش ال‌ان‌جی

گفتگوی عراقچی با همتای ژاپنی در مورد تحولات منطقه

جزئیات رایزنی تلفنی وزرای خارجه ایران و ژاپن

رئال‌مادرید و دورتموند؛ تکرار فینال

بازگشت دروازه‌بان بلژیکی به رقابت‌های اروپایی

لیتوانی خواستار اعزام نیروی اروپایی به اوکراین شد

سهم روسیه از واردات گاز مایع به اروپا افزایش یافت

جهان در نقطه صفر

سقوط هواپیمای باری روسیه در سودان + فیلم

چین به دنبال رفع مشکلات مرزی با هند

چین در مسیر اشباع نفتی

هند چهارمین زیردریایی هسته‌ای خود را آب انداخت

ناجی استقلال بالاخره از آفریقا آمد

همسایگان اجازه استفاده از خاکشان علیه ایران را نمی‌دهند

فرزند شهید باهنر: جنایات سازمان مجاهدین با حمایت‌ آمریکا صورت گرفته است

پافشاری رژیم صهیونیستی بر ادامه «آزادی عمل» در لبنان

منابع خبری از پیشنهاد مصر برای احیای مذاکرات آتش‌بس در غزه خبر دادند

آمریکا: اعزام نیروهای کره شمالی به روسیه بسیار خطرناک است

اسرائیل قصد ضربه به سیستم راداری ایران را دارد

آمادگی تهران برای حمله رژیم صهیونیستی به تاسیسات هسته‌ای ایران

نامه بایدن به علی‌اف:پیمان صلح با ارمنستان را امسال نهایی کن

افزایش 33 سنتی قیمت نفت

نماینده پارلمان لبنان: ما دشمن صهیونیست را آزموده‌ایم/ جز زبان زور نمی‌فهمد

پشت پرده فراخوان‌های ضد امنیتی در تهران!+ سند

حمله پلیس آمریکا به حامیان فلسطین در دانشگاه مینه‌سوتا

کاهش قیمت نفت با وجود تنش‌های منطقه‌ای

آمریکا 9 نهاد پاکستانی را به بهانه توسعه برنامه‌های تسلیحاتی در فهرست سیاه قرار داد

رئیس جمهور: اروپا و آمریکا با پررویی از هر جنایت ضد بشری دفاع می‌کنند

اد‌عای هریس: ترامپ پیروز شود، پوتین در کی‌یف جلوس می‌کند

جهان استکبار یکسال است که نتوانسته حماس را شکست دهد

عراقچی: همسایگان‌ اجازه استفاده از خاکشان علیه ایران را نمی‌دهند

گمانه‌زنی‌ها درباره حمله احتمالی اسرائیل

هریس: ترامپ رئیس‌جمهور شود اوکراین را مجبور می‌کند تسلیم روسیه شود

شهادت‌ها نقش احیا کننده برای فلسطین دارد

عراقچی در کویت: همسایگان اجازه استفاده از خاکشان علیه ایران را نمی‌دهند

اروپا و آمریکا اسرائیل را مسلح کردند و با پررویی از آن دفاع می‌کنند

رژیم صهیونیستی در رؤیای دست یابی به خاورمیانه جدید

عراقچی: تحرکات پایگاه‌های آمریکا را رصد می‌کنیم/ برای جنگ آماده‌ایم

سرمقاله اعتماد/ فلسطینی‌ها و فقدان دولت حامی

افزایش قابل توجه نفوذ ایران در اردن

سرمقاله ایران/ دشواری‌های وفاق