ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سنت توزیع نادرست ثروت در نظام بانکی اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

ساختار اقتصادی ایران وابسته به بانک است و بانک‌ها وابسته به روابط هستند. تسهیلات تکلیفی از دهه 60 ایجاد شد و تاکنون هم ادامه دارد. اما هرچه از اول انقلاب دور شدیم، به‌ویژه در 20 سال اخیر، یعنی از اواسط دهه 80 علم و دانش در زمین اقتصاد کنار گذاشته شد، افراد باتجربه و کارآ کنار گذاشته شدند و به‌مرور کارهای مثبتی که در گذشته انجام می‌شد و به‌نفع اقتصاد بود در راستای عکس عمل کرد.
در اقتصاد ما سیاست‌گذاری‌های دولت به‌شکلی است که همه ابعاد اقتصاد را به‌سمت انحصار می‌برد. یعنی به‌جای آنکه به‌سمت بازار رقابتی و جذب سرمایه برویم، به‌سمت انحصار رفتیم. حالا در شرایطی که بانک‌های ما وابسته به رابطه است و در این میان نرخ تورم هم بالا است، نظارت و انضباط مالی دولت هم به مرحله صفر رسیده است، بانک چیزی با عنوان تسهیلات تکلیفی مصوب می‌کند، اما این تسهیلات در آنجا که باید مصرف نمی‌شود. درست است که در دهه 60 و 70 و حتی تا سال 85 هم رانت شکل می‌گرفت، اما آن رانت به‌ازای یک عملکرد ایجاد می‌شد و در کنار آن رشد اقتصادی هم وجود داشت و اگر تخلفی انجام می‌گرفت، در حدود 10 تا 15 درصد بود، اما به‌مرور وضعیت برعکس شد، یعنی شاید تنها 10 تا 15 درصد تسهیلات، در خوش‌بینانه‌ترین حالت به آنها که باید تعلق می‌گرفت. مشکل از آنجا شروع شد که نظارت و بازرسی دقیقی بر عملکرد بانک‌ها نمی‌شود. در همه‌جای دنیا بخش اعظمی از تسهیلات بانکی متعلق به مردم است، اما در کشور ما بانک‌ها تاسیس می‌شوند تا برای خودشان تسهیلات بگیرند. طبق تحقیقی که در دهه 60 و 70 انجام دادیم، اثر تسهیلات تکلیفی بر رشد اقتصادی نتیجه مثبت داشته است. یعنی آن زمان باتوجه به نظارتی که بر بانک‌های مختلف در شهرهای مختلف داشتیم، چه در رابطه با وام‌های خرید کالا و چه درباره وام‌های بخش تولید و صنعت، این تسهیلات کارکرد مثبت داشتند.
در اقتصاد ما به‌دلیل اشتباهات دولت، بخش اعظمی از نقدینگی به‌سمت فعالیت‌های سفته بازی می‌روند. در چنین شرایطی باید گفت اگر تسهیلات تکلیفی نبود، ضررهایش کمتر بود، چراکه سرمایه در گردش کمتر بود. در گذشته نظارت بر بانک‌ها بیشتر بود. مدیران عملکرد مثبتی داشتند و تخلف در رده مدیران دیده نمی‌شد. در حال‌ حاضر اقتصاد ما را در وضعیتی قرار داده‌اند که اگر راه درست را انتخاب کنی، ضرر می‌کنی. سیاست‌های کلان اقتصاد به‌گونه‌ای انتخاب شده است که اگر فردی از قانون تخلف کند، سود می‌برد و اگر رفتار درستی در بازار انتخاب کند، باتوجه به سیاست‌گذاری اشتباه دولت، سیگنال بد خواهد گرفت. به موضوع انحصار بازمی‌گردم تا اشتباهات در سیاست‌گذاری اقتصادی را شفاف‌تر توضیح دهم. در بخش عرضه انحصار داریم و در حوزه تولید محصولات کشاورزی، انحصار نداریم، اما چون سودی که عرضه‌کننده می‌برد، خیلی بیشتر از تولیدکننده است، این منجر به ثبات این قانون اشتباه می‌شود که سود در انحصار نهفته است. از طرفی عرضه‌کننده در بازار داخلی با هزاران ترفند و تقلب نمی‌تواند صادرکننده باشد، چراکه در بازار جهانی قوانین و مقررات حاکم است.
وقتی در انتخاب و انتصاب مدیران درست رفتار نمی‌شود، نتیجه آن می‌شود که علم کنار می‌رود و دیدگاه‌های شخصی مطرح می‌شود. دیدگاه‌های شخصی هم معمولا در تضاد با دانش است. نتیجه این می‌شود که در حال ‌حاضر بانک‌های خصوصی ما هم اقدام به خلق پول می‌کنند و منجر به بیشتر شدن تورم می‌شوند. معتقدم بانک‌ها مسئله تسهیلات تکلیفی را تبدیل به بهانه کرده‌اند تا ناکارآمدی خودشان را توجیه کنند. این تسهیلات تکلیفی را هم اگر به مردم تخصیص دهند، باز خوب است. مشکل این است که به خودشان و کارکنانشان تخصیص می‌دهند. مشکل نظام بانکی ما در سیاست‌گذاری اشتباه است. دولت در چند بخش سیاست‌های کلان نظام بانکی، نظام ارزی، رشد نقدینگی و نظام تجاری درست سیاست‌گذاری نکرده است. در بخش مالیات سیاست‌گذاری اشتباه است. از حقوق‌بگیران و کارمندان مالیات می‌گیریم اما از صاحبان سرمایه نه. در بخش تسهیلات هم همینطور است، به‌جای آنکه تسهیلات را به بخش کم‌درآمد اختصاص بدهیم، خود بانک‌ها و صاحبان سرمایه از تسهیلات بهره‌مند می‌شوند. تسهیلات را می‌دهند که بازار را رقابتی کنند و بنگاه‌های اقتصادی در رقابت با یکدیگر فعالیت کنند و سود ببرند و باعث رشد بخش تولید و صنعت شوند. اقتصاد در کشور ما براساس دانش و علم اقتصاد پیش نرفت، بلکه انحصار را تبدیل به اصل اول اقتصادمان کرده‌ایم و سودجویی و ویژه‌خواری تبدیل به نوعی فرهنگ در اقتصاد ما شده است. مجموع اینها سیگنال اشتباه می‌دهند، یعنی افراد دیگر به‌تبع رفتار درست، سود کسب نمی‌کنند.
در کنار اینکه رشد اقتصادی نداریم، توزیع ثروت هم به نادرستی انجام می‌شود. دیگر در اقتصاد ما براساس علم افراد را انتخاب نمی‌کنند؛ این انتخاب براساس رابطه است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1240974/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیوگرافی فریبرز عرب‌نیا؛ از اختلاف با حاتمی کیا تا مهاجرت (تصاویر)

آسو دی فیوری: پیوند ژاپن و ایتالیا در صنعت (عکس)

علت دقت زیاد قطارهای ژاپنی / بلیط قطار از توکیو به اوزاکا؛ 110 یورو

بحران در صنعت خودرو جهان!

بایرن مونیخ، جذابترین نبرد هفته

سرمربی تیم رئال مادرید: نیمه دوم بازی، می‌تواند نقطه عطف فصل‌‌مان باشد

ساعت بازی بارسلونا - بایرن مونیخ امروز چهارشنبه 2 آبان

حسین الله کرم: از هر شهری یک لشکر برای جنگ با اسراییل آماده کرده‌ایم

تیم کوک با وزیر صنعت و فناوری اطلاعات چین دیدار کرد

تایوان: محاصره از سوی چین به منزله اقدام جنگی است

شانزدهمین نشست سران بریکس: گسترش همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف

پیدا شدن تخم دایناسور در چین(+ عکس)

دیدار پوتین و شی جین‌پینگ در حاشیه بریکس | «استاندارد» روابط بین‌الملل محور گفت‌وگوها

دیدار پوتین و شی جین‌‌پینگ در حاشیه بریکس | «استاندارد» روابط بین‌الملل؛ محور گفت‌وگوها

رشد قیمت نفت در پی افزایش تقاضا چین

از چین تا امارات؛ جهش صادرات محصولات دانش بنیان از مازندران

6 ارکستر سمفونیک در 6 هفته با یک رهبر ایرانی

قیمت افغانی افغانستان امروز چهارشنبه 2 آبان 1403

قاتل هیرمند در تهران؟

قیمت افغانی افغانستان امروز چهارشنبه 2 آبان 1403؛ افغانی به مرز هزار تومان رسید

قیمت افغانی افغانستان به تومان امروز چهارشنبه 2 آبان1403

بایدن: ترامپ باید زندانی شود!

ریزش قیمت طلا با نزدیک شدن به‌انتخابات آمریکا

ترامپ اگر پیروز شد باید او را زندانی کنیم

ویدئو | تصویری هولناک از تصادف زنجیره‌ای وسط یک اتوبان در آمریکا

تحلیلگر جهان عرب: «سرکرده آوارگان» لقب جدید نتانیاهو است

ادعای آمریکا برای مخالفت با «طرح ژنرال‌ها» در شمال غزه

عباس‌زاده مشکینی: اسرائیل در قد و اندازه‌ تجاوز به خاک ایران نیست

حماس:انفعال اعراب اسرائیل را علیه فلسطینی‌ها گستاخ‌تر می‌کند

طغیان بایدن علیه ترامپ/ باید او را زندانی کنیم

ادعای آمریکا درباره تلاش ایران، روسیه و چین برای ایجاد ناآرامی پس از انتخابات

بایدن: ترامپ باید زندانی شود / 5 سال پیش هم گفتم که باید او را زندانی کنیم / ترامپ فکر می‌کند این حق را دارد که هر کسی را شلیک کند، بکشد و از بین ببرد

رایزنی بلینکن با مقامات ارشد صهیونیست درباره غزه

حمایت پنتاگون از توحش صهیونیست‌ها در غزه و لبنان

بایدن: باید ترامپ را زندانی کنیم

قیمت نفت جهانی در سراشیبی سقوط

پشت پرده بازی ماسک در کمپین انتخاباتی ترامپ

استفاده آمریکا از بمب سنگرشکن در یمن اخطاری به ایران بود ؟

مقام سابق دولت آمریکا: ترامپ فاشیست به رویکرد دیکتاتوری تمایل دارد

رژیم صهیونیستی، مترسک آمریکا و اروپا است

ادعای جدید آمریکا علیه ایران

بایدن: باید ترامپ را زندانی کرد

نشست مشترک بانک جهانی و صندوق بین المللی پول زیر سایه جنگ

نفت روندی نزولی به خود گرفت

سندرز خواستار تحقیقات رسمی درباره حمله هوایی اسرائیل به روزنامه نگاران شد

استقبال کشورهای عربی از جنگ ایران و اسراییل

سیل جوانان ایرانی در راه لبنان

بلینکن: ما برای غزه پساجنگ، برنامه روشنی داریم

جهش بهای طلا در بازار جهانی؛ روند نزولی نفت

پشت پرده فراخوان‌های ضد امنیتی در تهران