ایرانیان جهان

آخرين مطالب

انتقاد از وضعیت سطح آموزش در مدارس/ آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختر بچه‌هاست اخبار ایران

انتقاد از وضعیت سطح آموزش در مدارس/ آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختر بچه‌هاست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - عباس عبدی نوشت: بدترین متغیری که در سال‌های اخیر وارد این معادله شده و اثرات آن در آینده دیده خواهد شد، نابرابری آموزشی است. آموزش عامل مهم در ارتقای اجتماعی فرد است. 
به گزارش عرشه آنلاین؛ گرچه آقای پزشکیان به درستی درباره آموزش و بهداشت تأکیدات زیادی کرده‌اند، ولی وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.
عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: یکی از شعارهایی که مطرح بوده، برقراری عدالت است که به‌طور مشخص عدالت اقتصادی بیش از سایر وجوه عدالت مورد نظر بوده است، هر چند به نظر من عدالت آموزشی و دسترسی همه جوانان کشور به سطح مطلوب آموزش شاید مهم‌تر از عدالت اقتصادی باشد و در این یادداشت نشان خواهم داد که چرا عدالت اقتصادی می‌تواند ناپایدار و کم‌اثر باشد، در حالی که عدالت آموزشی برخلاف آن بسیار اثرگذار و پایدار است.
روز گذشته هم آقای پزشکیان لایحه بودجه 1404 را به مجلس داد که 4 ویژگی برای آن برشمرد که یکی از آنها عدالت محوری بود. به نظر من این ویژگی از ساختار بودجه‌ای و اقتصادی ایران بیرون نمی‌آید و اگر در مقاطعی هم شاخص آن بهبود یابد، دوباره و به سرعت به جای قبلی و بدتر خود بازمی‌گردد. عدالت اقتصادی را اغلب از طریق شاخص‌های نابرابری و به‌طور مشخص ضریب جینی می‌سنجند. گرچه ایرادهایی به این شاخص وارد است، ولی قدر مسلم این است که تغییرات آن تصویر روشنی از تحولات نابرابری اقتصادی را نشان می‌دهد. مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود درباره ضریب جینی، مقدار آن را از سال 1380 تا 1402، به شرح زیر اعلام کرده است.
ضریب جینی خانوارهای کشور پس از انقلاب ضریب جینی کاهشی ملموس یافت ولی از اواسط دهه 1360 به بعد حول و حوش 0.41 تا 0.43 بود و پس از آن همانطور که در جدول بالا دیده می‌شود، در سال 1390 به کمترین رقم رسیده دوباره افزایشی شده، سپس کاهشی و افزایشی شده است. این روند نشان می‌دهد که سازوکارهای اقتصادی ایران قادر به اصلاح و تعدیل نابرابری اقتصادی نیست، مگر از طریق توزیع یارانه‌ها. در واقع کاهش نابرابری در سال 1390، سپس 1398 و 1400 تحت تأثیر پرداخت یارانه نقدی به مردم بوده است. نکته مهم این است که با افزایش سهم مالیات در بودجه و تولید ناخالص داخلی نیز ضریب جینی تکان نخورده است.
به عبارت دیگر به جز پرداخت‌های مالی مستقیم، هیچ یک از ساز و کارهای موجود، قادر به بهبود نابرابری نیست. پرداخت‌های مستقیم نیز به دلیل تورم بالا به سرعت اثر خود را از دست می‌دهند. در واقع ارزش واقعی آن پرداخت‌ها به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. یارانه پرداختی در سال 1389 که 45 هزار تومان بود، معادل حدود 45 دلار بود، آن رقم اکنون حتی به یک دلار هم نمی‌رسد. البته کل مبلغ پرداختی حدود 8 برابر شده است، ولی ارزش آن کمتر از 7 دلار است.
ریشه نابرابری اقتصادی در چیست؟ سهم عوامل تولید از ارزش افزوده تعیین‌کننده توزیع درآمد است. نیروی کار، زمین و منابع طبیعی و سرمایه در قالب سرمایه مالی یا ماشین‌آلات و اخیرا نیز عامل اطلاعات و اقتصاد دیجیتال عرصه بسیار مهم و جدیدی را پیش روی اقتصاد گشوده است که هم معادلات قبلی را دچار تحول کرده و هم رشد اقتصادی و سهم نیروی کار را در ارزش افزوده و حتی بازار کار دچار تحول کرده است. دلیل اصلی آن نیز افزایش بهره‌وری نیروی کار است که موجب افزایش سهم آن در ارزش افزوده شده است. هر چه سهم این نیرو افزایش پیدا کند، به توزیع برابرتر درآمدها کمک می‌کند.
در اقتصاد ایران سهم نیروی کار از ارزش افزوده در حال کاهش است. کافی است که دریافتی نیروی کار را به قیمت ثابت با گذشته مقایسه کنیم. از سوی دیگر سهم زمین و منابع طبیعی بالاست ولی مشکل آنجا است که این سهم در قالب رانت توزیع می‌شود و نابرابری را تشدید یا تثبیت می‌کند و هر گاه امکان توزیع برابر برای آن به وجود آمده، ضریب جینی و نابرابری کاهش یافته است. حتی سهم سرمایه مالی نیز به صورت رانتی توزیع می‌شود. پرداخت وام‌های کلان که سود بازپرداخت آنها از تورم کمتر است، نوعی ارزش افزوده مفت و مجانی نصیب سرمایه‌گذاران از طریق وام‌های رانتی می‌کند.
بدترین متغیری که در سال‌های اخیر وارد این معادله شده و اثرات آن در آینده دیده خواهد شد، نابرابری آموزشی است. آموزش عامل مهم در ارتقای اجتماعی فرد است. هر چه دسترسی به آن به ویژه در مقطع آموزش عمومی و متوسطه بهتر و بیشتر باشد، شانس اینکه افراد و فرزندان طبقات پایین‌تر واجد جایگاه‌های اجتماعی و اقتصادی بالاتری شوند، بیشتر است. نتایج حاصل از خروجی دبیرستان‌ها، برحسب معدل آنان و پذیرش در دانشگاه‌ها برحسب نوع مدرسه، منطقه سکونت و... نشان می‌دهد که ما با تشدید نابرابری‌های منطقه‌ای و طبقاتی مواجه هستیم که این مساله امکان رشد اقتصادی را در آینده نیز تخریب می‌کند و دهه‌ها طول می‌کشد تا بازسازی و درست شود.
متأسفانه هنوز در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی با هدف حذف رانت‌های اقتصادی و افزایش سهم نیروی کار از ارزش افزوده، ایده روشنی دیده نمی‌شود، همچنان که وزیر جدید آموزش و پرورش نیز علامت روشنی برای بهبود نابرابری آموزشی از خود نشان نداده است، گرچه آقای پزشکیان به درستی درباره آموزش و بهداشت تأکیدات زیادی کرده‌اند، ولی وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1241559/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله آدم‌فضایی‌ها در ژاپن به خانم بازیگر سینما!/فیلم

فیلم/ آدم‌فضایی‌ها در ژاپن به هستی مهدوی حمله کردند!

زمان پخش زنده منچسترسیتی و اسپارتا پراگ از تلویزیون + پخش آنلاین

کشورهای بریکس، پوتین را به سمت پایان دادن به جنگ اوکراین سوق دهند

کشورهای بریکس، پوتین را برای پایان دادن به جنگ اوکراین تشویق کنند

چگونه دین در اروپا نهادینه شد؟

سخنگوی اتحادیه اروپا: تحولات اجلاس بریکس را از نزدیک دنبال می‌کنیم

توقف پروازهای 2 شرکت هواپیمایی ترکیه به ایران

عکس| کری سنگین باشگاه بایرن مونیخ برای بارسلونا

اتحادیه اروپا غرب را به یک جنگ ناامید کننده سوق داد

مورینیو: یونایتد مدال و پاداش قهرمانی من را بدهد!

رهبر معظم انقلاب: اسراییل شکست خورد، اما شکست بزرگ‌تر از آن فرهنگ، تمدن و سیاستمداران غرب است

برنامه قزاقستان برای صادرات گندم به اتحادیه اروپا

نخست وزیر انگلیس: حملات روسیه به اوکراین مانع ارسال کمک غذایی به فلسطین!

طرز تهیه یک مدل ته‌چین خوشمزه به سبک مازندرانی‌ها

پیروزی پرگل افغانستان مقابل ماکائو

رویاهای بزرگ افغانستان؛ میزبانی جام جهانی در آینده

غلام‌ فاروق اعظم کیست و چرا به دانشگاه تهران می‌آید؟مهره های سیاسی گذشته به دنبال منافع شخصی اند؟

سردار نقدی: رئیس جمهور آمریکا جرائت ندارد که در هیچ اجتماعی حاضر شود/دشمن نمی‌فهمد چه بلایی دارد بر سرش نازل می‌شود

آینده بریکس نویدبخش است

رژیم صهیونیستی تا امروز شکست بزرگی خورد چون نتوانست گروههای مقاومت را نابود کند

بازار ارزهای دیجیتال زیر ضرب تنش‌های انتخاباتی آمریکا

رسیدگی به چالش انتخاباتی به بعد از انتخابات آمریکا موکول شد

آیا ترامپ می‌تواند آرامش را به خاورمیانه بازگرداند؟

این دختر ایرانی اسناد پنتاگون را افشا کرد؟ +مشخصات

اینفوگرافی/ رشد بی سابقه فروش خودرو‌های برقی در آمریکا

مقاومت، رژیم صهیونیستی را در صحنه راهبردی و میدان شکست داده است

تلاش امریکا برای استفاده از الگوی شوروی علیه ایران

سفر بلینکن به ریاض و دیدار با مقامات عربستان

شکست پروژه بمب‌افکن رادارگریز آمریکایی

پوتین: دلارزدایی یک ضرورت استراتژیک است

جنگ غزه و لبنان؛ محور دیدار بلینکن و بن سلمان در ریاض

کشورهای مستقل نمی‌توانند تاوان فساد نظام‌مند مالی آمریکا را بپردازند

هدف بریکس به روایت وزیر امور خارجه

شکایت دادستانی کل تگزاس از دولت بایدن

بلینکن با ولیعهد و وزیر خارجه عربستان دیدار کرد

چه‌کسی اسناد آمریکا از رژیم صهیونیستی را افشا کرد؟

آمریکا تمایل دارد سیاست خصمانه هژمونی خود را در نظم نوین جهانی ادامه دهد

شهیدان نصرالله و سنوار قبل از شهادت اسرائیل را شکست دادند

عراقچی: با توسعه بریکس، هژمونی آمریکا رو به ضعف رفته است + فیلم

نماینده آمریکا: فعلا موافق ورود اوکراین به ناتو نیستیم

پنتاگون: مدرکی برای ادعای اسرائیل درباره بیمارستان الساحل نداریم

اوباما به خاطر کامالا هریس خواننده شد! | ویدئو

پزشکیان: امیدواریم با کمک روسیه روند تمامیت‌خواهی آمریکا و تحریم‌های آن را بر هم بزنیم

تداوم ناآرامی ها در «لیسبون» به دنبال کشته شدن یک شهروند به دست پلیس

عملیات تروریستی در آنکارای ترکیه

تصویب برنامه نظامی مشترک روسیه و بلاروس

سفر بلینکن به ریاض و دیدار با ولیعهد و وزیر خارجه عربستان

کارشناس اقتصادی: دولت نرخ سوخت هواپیما را تعیین تکلیف کند

ترخیص کالا در گمرکات کشور سرعت می‌گیرد