ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تثبیت نرخ فقر 30 درصدی در کشور در نیم قرن اخیر اخبار ایران

تثبیت نرخ فقر 30 درصدی در کشور در نیم قرن اخیر
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنو :
آخرین بررسی‌های نهادهای پژوهشی نشان می‌دهد که نرخ فقر در سال1402 به رقم 30.1درصد جمعیت ایران رسیده است.این رقم نسبت به سال قبل از آن 0.4واحد درصد بیشتر شده است. نرخ فقر در ابتدای دهه90 در سطح 20درصد قرار گرفت؛ اما پس از سال1398 با توجه به افزایش نرخ تورم و کاهش رشد اقتصادی، نرخ فقر تا 31درصد بالا رفت.
در پنج سال اخیر نیز معجزه‌ای در کاهش نرخ فقر اتفاق نیفتاد و همچنان یک‌سوم از جمعیت ایران در فقر به سر می‌برند؛ اما برای کاهش نرخ فقر و بهتر شدن وضعیت اقتصادی مردم چه باید کرد؟ مرکز پژوهش‌های مجلس در یک گزارش با بررسی آخرین تحولات اقتصاد ایران تاکید می‌کند که سیاستگذار باید از بی‌عملی و به تاخیر انداختن دوری کند و سیاست‌های اصلاحات تدریجی را برای حل بخشی از ناترازی‌های موجود در پیش گیرد. این گزارش تاکید می‌کند که برای ناترازی انرژی، ناترازی بانکی، کسری بودجه و سیاست‌های تثبیت قیمتی باید راه‌حل‌های متناسب اتخاذ کرد.
بررسی‌های یک پژوهش نشان می‌دهد که نرخ فقر در سال 1402 با افزایش 0.4واحد درصدی نسبت به سال 1401 به 30.1 درصد رسیده است. این به معنای آن است که در سال گذشته یک‌سوم از ایرانیان توانایی برآورده کردن نیازهای اساسی خود را نداشتند. نکته قابل توجه آن است که در 5 سال گذشته نرخ فقر 30درصدی تثبیت شده است و پیش‌بینی می‌شود که در سال 1403 نیز در همین سطح باقی بماند. شکاف فقر نیز در این سال به عدد 0.28 رسیده است. به عبارت دیگر با وجود آنکه رشد اقتصادی یکی از اصلی‌ترین‌ پادزهرهای رشد فقر در یک اقتصاد است، نرخ فقر در ایران در حالی افزایش یافته که اقتصاد کشور در سال 1402 رشد 4.5درصدی را تجربه کرده است. دلیل اصلی این اتفاق سهم بالای نفت از رشد اقتصادی و به عبارت دیگر فراگیر نبودن رشد اقتصادی در ایران است.
افزایش نرخ فقر نشان می‌دهد سیاست‌های حمایتی دولت در سال‌های گذشته موفق نبوده و هزینه عمل به تعهدات یارانه‌ای تنها به بار بزرگی روی دوش بودجه تبدیل شده است. در‌حال‌حاضر کارشناسان معتقدند که ریشه‌های اصلی گسترش نرخ فقر در کشور نابسامانی اقتصاد کلان و به طور خاص تورم‌های بالا و مزمن است. به همین دلیل توصیه می‌شود که سیاستگذاران در زمینه ایجاد ثبات اقتصادی و مهار تورم گام بردارند. تداوم وجود تورم‌های بالا خروج از فقر را سخت و کارآیی سیاست‌های توانمندسازی و حمایتی را کاهش می‌دهد.
علاوه بر مسئله فقر می‌توان گفت که پیش‌بینی می‌شود رشد اقتصادی در سال 1404 به 2.8درصد برسد و نرخ تورم تا پایان سال مذکور نسبت به شهریور سال جاری 8درصد کاهش یابد. همچنین گفته می‌شود که بودجه تا پایان سال 1403، 300هزار میلیارد تومان کسری خواهد داشت. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «تحلیل تحولات و چشم‌انداز اقتصاد ایران» به ارائه تصویری از اقتصاد ایران پرداخته است.
کاهش رشد اقتصادی
بررسی‌های مرکز ‌پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد اقتصاد ایران پس از چهار سال رشد بالای 4درصد، در بهار 1403 با کاهش 2.5درصدی مواجه شد. این کاهش به دلیل قطعی برق صنایع، افت صادرات نفتی، و سیاست‌های بودجه‌ای انقباضی دولت بوده است. پیش‌بینی می‌شود رشد اقتصادی در سال‌های 1403 و 1404 به ترتیب 2.5 و 2.8درصد باشد، که پایین‌تر از هدف 8درصدی برنامه هفتم است. علاوه بر این می‌توان گفت تورم در شهریور 1403 به 35درصد رسید، اما روند کلی آن نزولی بوده است. با‌این‌حال، به دلیل رشد اجاره‌بها، کاهش نرخ تورم آهسته‌تر پیش‌بینی می‌شود و ممکن است تا پایان 1404 تنها 8درصد کاهش یابد.
بررسی وضعیت بودجه نشان می‌دهد دولت تا پایان سال 1403 برای تامین بودجه عمومی به حدود 300هزار میلیارد تومان منابع جدید نیاز دارد. به نظر می‌رسد بخشی از این کسری با عدم تخصیص برخی هزینه‌ها، مطابق با روال سال‌های گذشته، کاهش خواهد یافت. چالش اصلی دولت در خصوص بودجه، کسری هدفمندی یارانه‌هاست که در سال‌های اخیر آسیب‌های زیادی به انضباط مالی دولت وارد کرده است. روند کسری سازمان هدفمندی یارانه‌ها در مدت کوتاهی به‌طور چشمگیری افزایش یافته و چشم‌انداز کوتاه‌مدت سال 1403 نیز نشان‌دهنده بدتر شدن وضعیت است.
برای روشن شدن شرایط، کافی است بدانیم در سال 1402، کسری هدفمندی به 170هزار میلیارد تومان رسیده است. بررسی وضعیت تراز حساب جاری در فصول اخیر نیز نشان‌دهنده افزایش این تراز به دلیل رشد قابل‌توجه صادرات نفتی در بهار 1403 است. در صورت تداوم این روند و همچنین فرض تداوم رشد صادرات غیرنفتی و واردات مشابه شش‌ماهه نخست سال، پیش‌بینی می‌شود که تراز حساب جاری در سال 1403 به مازاد 13.7میلیارد دلار برسد. ثبت چنین آماری از منظر بازار ارز به معنای توانایی بیشتر بانک مرکزی در کنترل نرخ ارز خواهد بود. با‌این‌حال، وابستگی بالای تراز حساب جاری به صادرات نفتی باعث می‌شود هرگونه تکانه خارجی در صادرات یا قیمت نفت به‌طور فوری اثری قابل‌توجه بر تراز حساب جاری و نرخ ارز داشته باشد.
بازگشت نرخ فقر به 30درصد
در سال‌های گذشته عوامل متعددی دست به دست هم داده و موجب شد نرخ فقر به صورت چشمگیری رشد کند. افزایش نرخ فقر در تمامی کشورها می‌تواند زنگ خطر اقتصادی و اجتماعی در جامعه باشد. نرخ فقر از سال 1397 افزایش چشمگیری را تجربه کرد و در سال 1398 به 31درصد رسید. نگاهی به تحولات نرخ فقر در 5 سال گذشته نشان می‌دهد که این نرخ تنها در سال 1401 آن هم با اختلاف 0.3واحد درصدی کمتر از 30درصد بوده است.
بر این اساس می‌توان گفت نرخ فقر در نرخ 30درصد تثبیت شده و در حال حاضر یک‌سوم از جمعیت ایرانیان توانایی برآورده کرده نیازهای اساسی خود را ندارند. کارشناسان معتقدند مهم‌ترین ریشه‌های گسترش فقر در ایران نابسامانی اقتصاد کلان و تورم‌های بالا و مزمن است. به عبارت دیگر در یک دهه گذشته به دلیل تداوم وجود تورم‌های بالا، قدرت اقتصادی مردم هر سال به میزان چشمگیری کاهش یافته و موجب شده جمعیت فقرا افزایش یابد.
فاصله فقرا با خط فقر
در بررسی آمارهای مربوط به فقر در یک جامعه شکاف نرخ فقر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس مرسوم‌ترین شاخصی که برای سنجش وضعیت فقرا به کار می‌رود که نشان‌دهنده شرایط درآمدی فقرا نسبت به نرخ فقر است. این شاخص که به اندازه‌گیری فاصله درآمدی فقرا تا خط فقر به دست می‌آید، توضیح می‌دهد که شانس خروج از بازه فقر برای فقرا افزایش یا کاهش یافته است.
در واقع هرچقدر شکاف نرخ فقر افزایش یابد، فقرا شانس کمتری برای رهایی از فقر خواهند داشت. به همین دلیل ممکن است در شرایطی که شاخص‌های اقتصاد کلان بهبود پیدا می‌کند، نرخ فقر به سرعت کاهش نیافته، اما کاهش شکاف فقر منجر به کاهش جمعیت فقرا در آینده شود. نگاهی به شاخص‌های فقر نشان می‌دهد شکاف فقر از 0.28 در سال 1401به رقم 0.27 در سال 1402 رسیده است. به عبارت دیگر در سال 1401 فقرا به طور متوسط حدود 72درصد خط فقر درآمد داشته‌اند اما در سال 1402 این رقم به 73 درصد رسیده است. در واقع با معیار خط فقر سال 1402 فقرا درآمد بیشتری نسبت به سال 1401 داشته‌اند، اما این افزایش درآمد جزئی بوده و برای خروج از فقر و کاهش نرخ فقر کافی نبوده است.
در نهایت باید گفت گسترش فقر در جامعه با تبعات اقتصادی و اجتماعی زیادی همراه است. به همین دلیل سیاستگذاران به دنبال آن هستند تا با اتخاذ سیاست‌هایی در مسیر کاهش جمعیت فقرا در جامعه گام بردارند. گزارش مذکور نیز بیان می‌کند که شرایط موجود فقر در کشور نیازمند سیاستگذاری هم در سطح کلان و هم در سطح حمایت اجتماعی است. در درجه اول بهبود شرایط اقتصاد کلان که نامطلوب بودن آن در سال‌های اخیر عامل اصلی افزایش و تثبیت نرخ فقر بوده است، ضروری است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1243891/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش جنجالی کاربر عرب زبان به حمله اسرائیل +عکس

شوخی جالب کاربر عرب با حمله اسرائیل به ایران | هدف از حمله، بیدار کردن مردم برای نماز صبح بود!

نگاه طنز کارشناس صدا و سیما به حمله اسرائیل + ویدئو |‌ خیلی تاثیرگذار بود...

آغاز پخش فیلم‌های مرتبط با ژاپن از هفته آینده

اما و اگر تکرار تجربه موفق کشورهای صنعتی

ژاپن صاحب بهترین لیگ والیبال جهان می شود

ژاپن صاحب بهترین لیگ والیبال جهان می‌شود

آخرین وضعیت درمانی محیط‌بان مصدوم/تدوین برنامه مدیریت تغییر اقلیم

آخرین وضعیت درمانی محیط‌بان مصدوم/ تدوین برنامه مدیریت تغییر اقلیم

اوج‌گیری ژاپن در والیبال با لیگ حرفه‌ای

ویدیو| لحظاتی از هفته سوم لیگ قهرمانان اروپا که نمی‌توان روی آنها قیمت گذاشت

پرواز آکروباتیک هواپیماها؛ دستاوردی تاریخی زیر بلندترین پل راه‌آهن اروپا (ویدئو)

:::آفتاب نو::: ساعت بازی رئال مادرید

آیا اروپا و آمریکا غرامت می‌پردازند؟

برقی‌های مرسدس بنز در مقابل چینی‌ها رنگ باختند

اگر اسراییل بخواهد وقاحت خود را ادامه دهد پاسخ ایران برای بار سوم پشیمان کننده خواهد بود

شهادت دو تن از پرسنل ارتش در دفاع از حریم ایران در برابر تجاوز اسراییل+عکس

ترس بازار ریخت/ دلارفروشان از دلار 60 هزار تومانی می گویند

کاهش قیمت دلار در بازار + دلار به 60 هزار تومان رسید؟

تصویری از شهید حمزه جهاندیده که در دفاع در مقابل حملات اسراییل به شهرستان ماهشهر به شهادت رسید

اسامی شهدای ارتش در حمله دیشب اسراییل به ایران

در حمله اسراییل به ایران پدافند هوایی تهران فراتر از انتظار ظاهر شد / اولین ویدئوها

واکنش مردم مازندران به ترقه بازی اسراییل

اعلام اسامی شهدای حمله دیشب رژیم اسراییل

اسامی شهدای حمله دیشب اسراییل (ویدئو)

اعلام اسامی حمله شهدای دیشب رژیم اسراییل

اعلام اسامی حمله شهدای دیشب رژیم اسراییل + فیلم

گور دلار و یورو را بکنیم؟

قیمت الاغ نجومی شد

دیدار رؤسای جمهور ایران و چین گامی مهم در اجرای توافقات است

گزارش IDC؛ هواوی در سه‌ماهه سوم سال 2024 جایگاه اول بازار گوشی‌های تاشو در چین را از آن خود کرد

عابدی: عضویت در بریکس یک گام مهم برای افزایش جایگاه ایران در روندهای جهانی است

اصلاحات جزئی برای قیمت وی چین، روند صعودی بلند مدت VET بدون تکان

Oasys و Miracle Play در حال همکاری برای تغییر دادن صنعت ورزش‌های الکترونیکی وب3 هستند.

کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان: حمله اسرائیل به کشور برادر، ایران محکوم است / این‌گونه حملات زمینه ساز افزایش تنش در منطقه است

رویارویی ارزی بریکس با دلار آمریکا | پول بریکس چطور ایجاد می‌ شود؟

عذرخواهی بایدن از بومیان آمریکای شمالی بدون توجه به نسل‌کشی صهیونیست‌ها در غزه

واکنش مقامات جمهوریخواه آمریکا به اقدام تجاوزکارانه اسرائیل علیه ایران

جراحی جهان جدید با تیغ بریکس

عکس‌های جدیدی از ردپای غبارآلود یک دنباله‌دار

کاپیتو لاسیون، ضربه مهلکی بر اقتدار و نفوذ آمریکا در ایران بود

حماس تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه ایران را محکوم کرد

واشنگتن پست برای نخستین بار از نامزد‌های ریاست جمهوری آمریکا حمایت نمی‌کند

هشدار صندوق بین‌المللی پول درباره عقب‌ماندگی اروپا از آمریکا

اعزام 500 هزار دانش آموز به اردوی راهیان نور

واکنش مقامات جمهوریخواه آمریکا به حمله تجاوزکارانه رژیم اسرائیل علیه ایران

درخواست رسمی لالیگا: اتلتیکو-بارسا در آمریکا!

تحولات لبنان؛ محور گفت‌وگوی تلفنی وزیران خارجه آمریکا و مصر

قیمت جدید طلا امروز 5 آبان 1403

سرمقاله جمهوری اسلامی/ این تضاد منافع را درهم بریزید