ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مهمترین مانع در اجرا نشدن کامل توافقنامه امنیتی، عدم اراده کافی در اربیل و بغداد است عراق

مهمترین مانع در اجرا نشدن کامل توافقنامه امنیتی، عدم اراده کافی در اربیل و بغداد است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - کارشناس مسائل منطقه گفت: هرچند برخی معتقدند که یکی از موانع اصلی در عدم اجرای کامل توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق، آمریکایی‌ها هستند که نمی‌خواهند این گروه‌ها به عنوان اهرم فشار از مرز ایران جابجا شوند، اما مهمترین مانع عدم اراده کافی در اربیل و بغداد بوده است.
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از دیدبان حقوق بشر کردستان ایران: با توجه به اهمیت اجرای مفاد توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق جهت توسعه، ثبات و پیشرفت برای مردم مناطق غرب و شمال‌غرب ایران و پیگیری‌های مستمر دیدبان حقوق بشر کردستان ایران در راستای احقاق حقوق شهروندان کُرد ایرانی، در همین ارتباط با محدثه رضایی کارشناس مسائل عراق در خصوص آخرین وضعیت اجرایی شدن توافق امنیتی میان ایران و عراق در راستای محدود کردن فعالیت گروه‌های مسلح و خلع سلاح آنها به گفت‌وگو پرداختیم.
متن کامل گفت‌وگو به شرح زیر است:
سوال: در ابتدا بفرمائید چرا در گذشته مقامات اقلیم شمال عراق با گروه‌های مسلح کُردی همکاری داشتند یا به نحوی در مقابل اقدامات آنها علیه تمامیت ارضی و امنیت مناطق مرزی و کردنشین ایران چشم‌پوشی می‌کردند؟ اصولا این انگاره که مطرح شد، صحیح است یا خیر؟
در ابتدا باید دو نکته کلی را در نظر بگیریم. اول آنکه، در خصوص احزاب کلاسیک کُردی هم یکیتی و هم پارتی (اتحادیه میهنی کردستان عراق و حزب دموکرات کردستان عراق) هر دو با نگاه به تشکیل کردستان بزرگ ایجاد شدند و نه صرفاً تشکیل کردستان عراق. هر دو در مرحله‌ای آرمان کردستان عراق را داشتند؛ ولی وقتی سرودهای پیشمرگه و پرچم اقلیم کردستان عراق را بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که روزی تماماً بحث آزادسازی وطن بود و بحث فدرالیزه شدن مطرح نبود که این موضوع و نکته، مهم و قابل توجه است. 
به مرور پس از ایجاد برخی رقابت‌ها میان دو حزب کُردی فوق، این احزاب نسبت به موضوع آزادسازی وطن ادعایی خود آسیب‌پذیر شدند. هر دو این‌ها هم قبول دارند که نه از لحاظ تاکتیکی بلکه از لحاظ راهبردی هم، اقلیم کردستان عراق تقدم دارد بر تاسیس کردستان بزرگ مستقل.
هر کدام از این دو حزب اگر از آن موضوع کلی، برای همیشه و به صورت اصولی دست بکشند از طرف رقیب متهم به خیانت می‌شوند؛ یعنی متهم به عبور از آرمان می‌شوند. این نکته، بسیار مهم است. 
هر چند یکیتی به مرور محدود به محدوده اقلیم کردستان عراق شده، اما پارتی به عنوان قدیمی‌ترین حزب، داعیه کل کردستان را داشته و دارد. پس از آنکه پ.ک.ک تاسیس شد، عبدالله اوجالان رقیب اصلی پارتی شد. «پ.ک.ک» که شاخه‌های سوری و ایرانی دارد نتوانست در عراق شاخه قدرتمندی را تاسیس کند و یک علت مهم آن، رقابتی بود که با پارتی داشت که به پ.ک.ک اجازه نمی‌داد که این کار را انجام دهند. در رقابت میان پارتی و پ.ک.ک این مهم است که پارتی خودش را به عنوان چتر فراگیری برای احزاب کُردی و به خصوص احزاب کُردی ایرانی نشان دهد و این نکته مهم و قابل توجهی است.
سوال: پس از آن چه شد که اربیل تغییر رویه داد و به اجرای توافقنامه با ایران اهتمام کرد؟ در واقع چه اتفاقی افتاد که حاضر شدند برخی اعضای گروه‌های مزبور را به ایران مسترد و آنها را خلع سلاح کنند؟
تا زمانی که آنها یک جنبش غیردولتی بودند، یک نگاه آرمانگرایانه خاص‌تری داشتند، اما به محض اینکه دولت و حکومت تشکیل می‌دهند باید به سمت واقع‌گرایی حرکت کنند و منافع خود و اقلیم خود را تامین کنند و نه آن آرمانگرایی خاص را. از این زاویه اگر به موضوع نگاه کنیم گروه‌های مسلح کُردی ایرانی در اقلیم کردستان عراق هیچ منفعتی برای اربیل نداشتند و پس از ایجاد حساسیت‌های مضاعف از سوی ایران، آنها می‌توانستند بستر ناامنی و بی‌ثباتی باشند، چرا که ایران به آنها حمله و این موضوع خاک اربیل و عراق را ناامن و بی‌ثبات می‌کرد. 
از طرف دیگر مقامات اقلیم کردستان به شدت به رابطه با ایران نیاز دارند و از این منظر گروه‌های کُرد ایرانی مانع این مسئله بودند. از سال 1401 انگاره دیگری مطرح شد مبنی بر اینکه آیا اربیل بنای دشمنی با ایران را دارد یا نه؟ که این مسئله با توجه به این درک در تهران بود که اقلیم، گروه‌های کُرد ضدایرانی را به عنوان ابزار فشاری علیه ایران نگه داشته است. اگر این ادراک در تهران شکل می‌گرفت که پارتی بنای دشمنی با ایران را دارد معادله بهم می‌ریخت و این امر به زیان اربیل و عراق بود.
سوال: در خصوص توافقنامه امنیتی و پس از گذشت یکسال از آغاز روند اجرایی آن، طرف ایرانی گفته از روند اجرای اون از سوی عراق راضی نیست، به نظرتان مهمترین مانع اجرای کامل توافقنامه چیست؟
مهمترین مانع در اجرایی نشدن کامل مفاد توافقنامه عدم اراده کافی در اربیل و عراق بوده است. هرچند برخی معتقدند که یکی از موانع اصلی در این زمینه آمریکایی‌ها هستند که به راحتی نمی‌خواهند بحث اقلیم و این برگ و اهرم فشار از مرز ایران جابجا شود و به راحتی اجازه جابجایی آن گروه‌ها را نمی‌دهند.
سوال: رسانه‌های مختلفی تلاش می‌کنند اینطور القا کنند که جریانات کُردی مسلح که در اقلیم هستند، فعالیت سیاسی دارند و حزب هستند، اما در رد این ادعای آنها همین بس که یکی از بندهای مهم توافقنامه خلع سلاح این گروه‌ها است، به نظر شما دلیل این رویکرد حمایتی برخی رسانه‌های ضدایرانی چیست؟
طیفی که حامی امثال عبدالله مهتدی است، معتقد است مسیر سرنگونی دولت مرکزی در ایران، از نبرد مسلحانه می‌گذرد و جهت تحقق این مهم نیاز به یک خط لجستیکی قوی هست. آنها می‌گویند که ما به ظرفیت گروه‌های مسلح کُرد نیاز داریم و نمی‌توانند بگویندکه این‌ها تروریست هستند، لذا اینگونه وانمود می‌کنند که در قالب احزاب سیاسی فعالیت دارند.
سوال: به نظر شما از توان گروه‌های مزبور پس از جابجایی‌های اخیر و انتقال آنها به اردوگاه‌های مد نظر دولت عراق در سلیمانیه و تداوم این روند در راستای اجرای یکی از بندهای توافقنامه، کاسته خواهد شد؟ چه محدودیت‌هایی برای آنها اعمال می‌ شود؟
طبیعتاً هدف همین است و موضوع کاملاً روشن است که در راستای تضعیف شدن و محدود شدن این گروه‌ها این اقدامات صورت می‌گیرد. به طور مثال ما می‌گوییم مجاهدین خلق، ابتدا در پادگان اشرف بودند و سپس خلع سلاح شدند، بعداً از اشرف هم اخراج شدند و به لیبرتی منتقل شدند.
دقیقاً همین سناریو در حال تکرار شدن است، گروه‌های مسلح کُردی که در حال انتقال هستند، همچون وضعیت مجاهدین در انتقال از اشرف به لیبرتی قرار دارند و مشخص است که توان عملیاتی آنها بسیار ضعیف و محدود می‌شود و اساساً یک سازمان رزم وقتی پایگاه و پادگان نداشته باشد عملاً خیلی محدود می‌شود و هر چقدر هم در کوه‌ها تمرین داشته باشند دیگر فایده‌ای ندارد و توان عملیاتی آن بسیار کاهش خواهد یافت.
سوال: اگر طرفی عراقی به هر نحو نتواند مفاد توافقنامه را کامل اجرایی کند، ایران چه گزینه‌ای جهت تأمین امنیت مرزهای مشترک خود با عراق و بازدارندگی علیه گروه‌های مزبور دارد؟
ابزارهای ایران در عراق کم نیست به طور مثال فشارهای ایران بر اربیل، در حوزه‌های مرزی و اقتصادی، نفوذ در احزاب کُردی، نفوذ فرهنگی ایران در اقلیم کردستان برای ورود به معادلات کردستان و…

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1245144/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهترین فرصتِ ایران برای تولید سلاح هسته‌ای فراهم شد

37 امتیاز هیولای والیبال دنیا سوخت

واکنش سفارت ژاپن در ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی

واکنش وزیرخارجه ژاپن در ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی

ارزش پایین ین به نفع اقتصاد ژاپن

واکنش وزیرخارجه ژاپن به تجاوزگری رژیم صهیونیستی

واکنش سفارت ژاپن در ایران به تجاوزگری اسرائیل

پابرهنه‌ای که میلیاردر شد و یک کشور را خرید

ویدیو| گل‌های برتر هفته سوم لیگ اروپا

پیروزی یاران یخچالی مقابل صدرنشین در بوندس لیگا

ترس گرجستانی‌ها از اوکراین شدن؛ دوری از ناتو و سرخورده از وعده‌های اتحادیه اروپا

تحریم شورای اتحادیه اروپا علیه شرکت‌های هواپیمایی نقض حقوق اتباع ایرانی است

ماجرای فشار دولت روحانی برای بخشش جریمه اتحادیه اروپا چه بود

کلاهبرداری چندین میلیاردی با وعده اقامت اروپا

خطراتی که کاهش تورم را تهدید می‌کند

واکنش رهبر انقلاب به شرارت اسراییل + فیلم

رهبر انقلاب: حملۀ اسراییل نه بزرگ‌نمایی شود‌، نه کوچک‌انگاری

واکنش سلبریتی‌ها و ورزشکاران مدال‌آور به اقدام مقتدرانه نیروهای مسلح در برابر اسراییل

فیلیپین زیرساخت‌های نظامی خود را در دریای جنوبی چین تقویت می‌کند

برنامه چین برای ارسال اولین مسافران به سفر فضایی در سال 2027

گزارش رسانه‌های آفریقا از عصبانیت شدید سرمربی استقلال

واکنش رسانه‌های آفریقا به عصبانیت شدید سرمربی استقلال

قاچاق زعفران ایران به افغانستان و صادرات با برند «افغان»

کارزاری برای مطالبه حقابه هامون از دولت افغانستان

رادیو رژیم صهیونیستی: آمریکا در طراحی حمله به ایران مشارکت داشت

اگر کاسبان تحریم و جنگ بگذارند درباره ادامه جنگ ایران و اسرائیل تصمیم منطقی گرفته می‌شود/ جنگ تمام عیار رخ نمی دهد، چون منطقه خسته است

نگاهی به اظهارات عراقچی در دفاع از تمامیت ارضی کشورمان

ارز بریکس چیست و چه تاثیری بر اقتصاد جهانی خواهد داشت؟

رژیم صهیونیستی، یک موجودیت پلید در منطقه است

آمریکا به صورت مستقیم وارد جنگ شده است

ترامپ، بولتون را کودن دانست

با مواضع ترامپ در حوزه سیاست‌های داخلی آشنا شویم/ تاکید مجدد ترامپ بر سیاست «اول آمریکا»

سی‌ان‌ان: تلاش‌های دولت بایدن در کاهش التهاب خاورمیانه دستاوردی نداشته است

اگر 2خلبان زن اسرائیلی در حمله به ایران گیر می افتادند برنامه چه بود؟ | جزئیات طرح آمریکا و اسرائیل در صورت شکست حمله

شمار دکل‌های حفاری آمریکا ثابت ماند

ویدیو/ مشارکت آمریکا در عملیات اسرائیل علیه ایران

آخرین تلاش‌های بایدن برای پیروزی کامالا هریس

وزیر خارجه: آمریکا یک کریدور فضایی در اختیار اسرائیل برای حمله به ایران قرار داد

سنگ تمام میشل اوباما برای کامالا هریس

دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر/ نتانیاهو و پزشکیان در مقابل هم + عکس

هشدار قالیباف به آمریکا و اسرائیل؛ پاسخ ایران قطعی است + فیلم

خط و نشان شریعتمداری برای اسرائیل: منتظر باشید /تمام خاک اروپا هم در تیررس موشک‌های‌ هایپرسونیک ما قرار دارند

عکس پربازدید از تقابل بایدن و پزشکیان

اگر 2خلبان اسرائیلی در حمله به ایران گیر می افتادند برنامه چه بود؟ | جزئیات طرح آمریکا و اسرائیل در صورت شکست حمله

رونمایی از دیوارنگاره میدان‌های ولیعصر و فلسطین در تهران | طوفان دیگری در راه است

گزارش رسانه‌های عبری درباره مشارکت آمریکا در تجاوزگری علیه ایران

قیمت ارز امروز یکشنبه 6 آبان| دلار نیمایی چقدر بالا رفت؟

ادعای پیشروی آمریکا در انرژی پاک زیر سوال رفت

چین در اطراف تایوان گشت رزمی برگزار کرد

عراقچی: در حمله اسرائیل به ایران، آمریکا یک کریدور فضایی در اختیار تل آویو قرار داد