کاپ 29، اجلاسی اقتصادی با ظاهر محیط زیستی!
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری مهر، مطابق با برنامهریزی صورتگرفته، کنوانسیون تغییر اقلیم COP29 بهعنوان رویداد جهانی مبارزه با تغییرات آبوهوایی، 21 آبان ماه در باکو برگزار خواهد شد.
لازم به ذکر است، کنوانسیون بینالمللی تغییر اقلیم (UNFCCC) از سال 1992 میلادی باهدف مقابله با گرمایش جهانی تأسیس شد، اما در حال حاضر دغدغههای زیستمحیطی تنها یک پوشش برای اهداف برخی از کشورها است.
در دو اجلاسیه اخیر این رویداد، تصمیماتی در خصوص سیاست محدودسازی تجارت بر مبنای تولید کربن نهایی و برنامهریزی برای کاهش انتشار کربن به صفر تا سال 2050 به تصویب رسید، درواقع اقدامات فوق به معنای محدودیتهای جدی بر استفاده از منابع نفت و گاز کشورها است.
شنیدهها حاکی از این است که ایران قرار است در یک هیئت سیاسی عالیرتبه در این اجلاسیه حضور پیدا کند، موضوعی که به دلیل عدم بهرهمندی ایران از تسهیلات این کنوانسیون با انتقاد برخی از کارشناسان و نمایندگان مجلس مواجه شده است. از طرفی سیاستهای دوگانه قدرتهای غربی در برنامههای توسعه، میتواند موجب ضرر و زیان کشورهای دارای منابع نفت و گاز شود.
ازآنجاییکه ایران در سالیان، تعهدات خود نسبت به اجلاس تغییرات اقلیمی را انجام داده است، لذا باید، منافعی نیز کسب کند، اما در عمل تا به امروز چنین امری محقق نشده است؛ از طرفی اعمال تحریمها موجب شده فنّاوری لازم برای توسعه برنامه هستهای و تولید انرژیهای تجدیدپذیر در کشورمان بهکندی صورت پذیرد.
تضاد اهداف کنوانسیون تغییرات اقلیمی با توسعه ایران
سمیه رفیعی، سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون حضور هیئت ایرانی در اجلاس کنوانسیون تغییر اقلیم باکو اظهار کرد: در سالیان اخیر، شاهد حضور دو سطح پارلمانی و دولتی در این کنوانسیون بودیم، حتی در برخی از سالها بخش مردمی، دانشگاهی و خصوصی نیز در این نشست حضور پیدا کرده است.
رفیعی اهداف اصلی اجلاسیه تغییرات اقلیمی باکو را با توسعه اقتصادی ایران در تضاد دانست و گفت: به دلیل شرایط خاص کشور، عملاً تعهدات این کنوانسیون مانعی برای پیشرفت کشور است، از طرفی باوجود تحریمها و برخی از مشکلات داخلی، ایران اقدامات مؤثری در خصوص کاهش انتشار گاز کربن داشته، بااینوجود هیچگونه تسهیلاتی خاصی به این ارائه نشده است.
کلید حل مشکلات، حل تمامی تحریمهای مرتبط به بخش انرژی است
وی تصریح کرد: طبق پروتکلهایی که ذیل این کنوانسیون مطرح شده، برای برخی کشورهای درحالتوسعه مباحثی همچون تبادل تجهیزات، امکانات و همچنین ارائه تسهیلات در نظر گرفته شده، اما به دلیل تحریم، ایران از دریافت این امکانات محروم شده است.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس تأکید کرد: اگر قرار است، اهداف کنوانسیون همهجانبهنگر و منصفانه باشد، پس نباید محدودیتی برای کشورها اعمال شود؛ بنابراین، ایران باید باتوجهبه اقدامات خود در حوزه محیط زیستی از مزایای که ذیل این کنوانسیون تعریف شده، بهرهمند شود، درصورتیکه تا به امروز چنین امری محقق نشده است.
وی خاطرنشان کرد: کنوانسیون تغییر اقلیم در ظاهر یک کنوانسیون محیط زیستی است، اما در بطن آن تصمیمات اقتصادی و کاملاً محدودکنندهای گرفته میشود؛ لذا، هیئت ایرانی شرکتکننده در این اجلاس، باید بر لغو همه تحریمها (بهویژه اقتصادی که موضوع محیطزیست را هم نشانه میرود)، اصرار ویژهای داشته باشد.
رفیعی در پایان حضور پزشکیان در اجلاس باکو را غیرضروری عنوان و اعلام داشت: بهتر است، هیئت ایرانی در سطح پایینتری در این نشست شرکت کند.
کد خبر 6273161
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1248242/