بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - در سال 2024 و همزمان با آغاز رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری چندین تلاش ناموفق برای ترور « دونالد ترامپ » نامزد حزب جمهوریخواه و رئیس جمهوری سابق این کشور رخ داد.
نخستین و جنجالیترین مورد از این وقایع در جریان تجمع انتخاباتی عصر 13 ژوئیه در شهر «باتلر» ایالت «پنسیلوانیا» آمریکا رخ داد. فردی 20 ساله به نام «توماس متیو کروکس» از فاصله دهها متری از تفنگ نیمه خودکار خود چند گلوله به سمت ترامپ شلیک کرد که یکی از آنها به گوش او و سه گلوله دیگر به حاضران اصابت کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در جریان این واقعه، دو تن از جمله فرد تیرانداز کشته و دو تن دیگر مجروح شدند.
در ادامه، در 15 سپتامبر 2024، بار دیگر تلاش برای ترور ترامپ در هنگام بازی گلف در باشگاه بینالمللی گلف او در فلوریدا صورت گرفت. فرد مهاجم که در بین بوتهها پنهان شدهبود، توسط یک مأمور امنیتی شناسایی و پس از تلاش برای فرار دستگیر شد. این فرد قصد شلیک به ترامپ را داشت اما با اقدام سریع سرویس مخفی ناکام ماند.
این حوادث به نگرانیهای امنیتی بیشتر برای ترامپ و دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری 2024 منجر و تدابیر امنیتی بیشتری برای رویدادهای عمومی او اتخاذ شد از جمله استفاده از شیشههای ضد گلوله در سخنرانیهای عمومی.
بر پایه برخی گزارشها، مورد سوم از سوءقصدها 23 مهرماه گذشته تا چند قدمی عملیاتی شدن پیش رفت؛ «وم میلر» مردی که به تازگی در بیرون از گردهمایی ترامپ در گردهمایی هواداران او در «کوچلا» بازداشت شد، متهم شد که قصد سو قصد به جان ترامپ را داشتهاست.
رسانههای آمریکایی اعلام کردند «وم میلر» 49 ساله در یک ایست بازرسی در حالی که پلیس دو اسلحه گرم و مهمات در خودروی وی کشف کرد، دستگیر شد اما وی خود را «حامی 100 درصدی ترامپ» خواند و ادعاهای تلاش برای شلیک به رئیس جمهور سابق آمریکا را رد کرد.
به گزارش نیویورک پست، میلر یک روز پس از دستگیری به گروه خبری کالیفرنیای جنوبی گفت که از اتهامها علیه خود «شوکه شده است». با این حال، «چاد بیانکو» کلانتر شهر ریورساید اعلام کرد که او «واقعا» فکر میکند که معاونانش از سومین سو قصد به جان ترامپ جلوگیری کردند. در حالی که میلر تاکید داشت در تمام زندگی خود هرگز با اسلحه شلیک نکرده و برای محافظت از خود در برابر تهدید به مرگ اسلحهها را در ماشینش نگه میدارد.
قهرمانسازی و محبوبیت آنی ترامپ
اگر چه دو سوءقصد آخری چندان مورد توجه رسانهها قرار نگرفت اما در سوءقصد نخست که گلوله گوش ترامپ را زخمی کرد؛ رئیس جمهوری آمریکا در آستانه انتخابات 2024 در کنار رؤسای جمهوری قربانی ترور قرار گرفت.
البته چند رئیس جمهور آمریکا همچون «جرالد فورد»، «تئودور روزولت» و «رونالد ریگان» نیز از سوءقصدها جان سالم به در بردند و محبوب شدند. به عنوان نمونه، زنده ماندن ریگان به میزان زیادی محبوبیت او را افزایش داد و یک دوره دوم ریاست جمهوری را برای او تضمین کرد. ریگان برای دومین بار در انتخابات سال 1984 با اکثریت بیسابقهای پیروز شد.
اینک نیز وضعیتی مشابه برای ترامپ رقم خوردهبود و بسیاری او را با رؤسای جمهوری که در لیست ترور شدگان قرار دارند، قیاس میکردند.
بنابراین تلاش برای ترور ترامپ در ژوئیه 2024 تأثیر قابلتوجهی بر محبوبیت او در کوتاهمدت داشت. نظرسنجیها نشان داد که پس از این حادثه، او از همدردی مردم به ویژه در ایالتهای کلیدی مثل جورجیا و ویرجینیا بهرهمند شد. به عنوان نمونه در ویرجینیا که ترامپ پیش از حادثه از بایدن عقب بود، فاصله کمتر شد و شماری از دموکراتها به سمت ترامپ متمایل شدند و حتی برخی به حمایت از ترامپ پرداختند.
در مجموع، این رویداد به بهبود تصویر ترامپ بهعنوان «مبارز» کمک کرد بهویژه زمانی که تصاویر خونآلود او پس از حادثه و در حال بلند کردن مشت خود بهطور گستردهای توسط حامیانش به اشتراک گذاشته شد. این حادثه احساسات همدردی بیشتری در میان پایگاه حمایتی او ایجاد کرد و باعث تحکیم بیشتر پایگاه رأی او شد. با این حال، همزمان کارشناسان هشدار میدادند که نباید به این افزایش محبوبیت بهعنوان تغییری بلندمدت نگاه کرد زیرا عوامل دیگر نیز بر انتخابات تأثیرگذار خواهند بود.
محبوبیتی که با گذر زمان و انتخاب هریس رنگ باخت
همان طور که اشاره شد، ترور نافرجام ترامپ پایگاه حمایتی این نامزد حزب جمهوریخواه که پرونده قطوری از فساد مالی و اخلاقی دارد را تقویت کرد و بهویژه میان مستقلها محبوبیت او را افزایش داد اما همچنان جامعه رایدهندگان بهطور کلی دو قطبی باقی ماند. این حادثه همچنین بحثهایی پیرامون افزایش خشونت سیاسی در انتخابات آمریکا ایجاد کرد.
دست برتر ترامپ مقابل بایدن در مناظره نخست نیز مزید بر علت شد تا سناریوی پیروزی وی مقابل رئیس جمهوری مستقر در آمریکا قوت بگیرد. پس از کنار کشیدن بایدن به نفع کامالا هریس معاون خود که تحت فشار سران حزب دموکرات انجام گرفت، معادلات به کلی تغییر کرد.
اولین مناظره هریس با ترامپ، آخرین مناظره آنها شد و برخلاف تصور رئیس جمهور سابق، این مناظره با موفقیت معاون بایدن همراه بود طوری که ترامپ از پذیرش مناظره دوم به بهانههای مختلف سر باز زد.
بنابراین به موازات فاصله گرفتن از اولین سوءقصد جنجالی به جان ترامپ که نسبت به واقعی یا ساختگی بودن آن دیدگاههای مختلفی وجود دارد و نیز جایگزینی هریس با بایدن، شانس رئیس جمهوری سابق برای پیروزی در انتخابات کاهش یافتهاست.
نظرسنجیهای جدید از رقابت نزدیک هریس و ترامپ در چند قدمی انتخابات حکایت میکنند در حالی که بر اساس بسیاری از نظرسنجیها، هریس چند درصدی از رقیب جمهوریخواه خود جلوتر است.
نیوزویک به تازگی در این خصوص نوشت: در حالی که تنها سه هفته تا انتخابات ریاست جمهوری باقی ماندهاست، کامالا هریس نامزد دموکراتها در نظرسنجیهای «ملی» از دونالد ترامپ رقیب جمهوریخواه جلوتر است اما پیشبینی پیروزی دو رقیب در ایالتهای کلیدی، بهدلیل رقابت تنگاتنگ آنها امکانپذیر نیست.
نظرسنجی «ای بی سی نیوز» و «آیپسوس» نیز که با مشارکت هزار و 714 رأی دهنده احتمالی در بازه زمانی مشابهی انجام شد و نشان داد که هریس با 50 درصد آرا در مقایسه با ترامپ با 48 درصد آرا رقیب پیشتاز است. این نظرسنجی با حاشیه خطای مثبت و منفی 2.5 درصد انجام گرفت.
مؤسسه «فایو ترتی ایت» هم در جمع بندی نظرسنجیهای انجام شده در سطح ملی، برتری هریس در مقابل ترامپ را 2.4 درصد و یا به عبارتی 48.5 درصد در مقابل 46.1 درصد اعلام کرد.
حال باید منتظر گذر زمان و تحولاتی غیر از سوءقصد و ترورهای نافرجام بود که تا تاریخ انتخابات یعنی پنجم نوامبر (15 آبان) رقم بخورد؛ تحولاتی که میتواند نتیجه این رقابت بسیار تنگاتنگ و نزدیک را تغییر دهد.