هوشمند: ترامپ ببازد، ترامپیسم با افرادی مثل «ونس» باقی است
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری در این کشور پیش بینی کرد که بخاطر تجربه آشوب قبلی و برخوردهای سخت با ترامپ و حامیانش، ناآرامی احتمالی به شدت قبل نباشد، اما ترامپیسم در آمریکا و در حزب جمهوریخواه ادامه خواهد یافت. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا صبح سهشنبه به وقت این کشور آغاز شد و دونالد ترامپ و کامالا هریس در رقابت با یکدیگر به دنبال تکیه زدن بر مسند قدرت هستند.
به دلیل رقابت بسیار نزدیک بین دونالد ترامپ و کامالا هریس در نظرسنجیهای مختلف، نگرانیهایی درباره بروز خشونتهای احتمالی پس از انتخابات شکل گرفته و مقامات ایالتهای مختلف را بر آن داشته تا اقدامات امنیتی را در جریان برگزاری و پس از انتخابات، اتخاذ کنند.
با توجه به دیدگاه هر دو نامزد ریاست جمهوری در مورد تحولات بینالمللی، خبرگزاری تسنیم در گفتوگو با حسین هوشمند، کارشناس مسائل آمریکا به بررسی آخرین وضعیت انتخاباتی ریاست جمهوری این کشور پرداخته و مهمترین اتفاقات عرصه بینالمللی را در صورت انتخاب هر یک از این نامزدها بررسی کرده است.
مشروح این مصاحبه به شرح ذیل است:
تسنیم: با توجه به اینکه سیاستمداران جمهوریخواه از کمکهای هنگفت دموکراتها به اوکراین در جنگ انتقاد کردهاند، انتخابات ریاستجمهوری آمریکا چه اثراتی بر جنگ اوکراین خواهد داشت؟
ترامپ کمکهای نظامی و مالی به اوکراین را قطع خواهد کرد
هوشمند: در رابطه با جنگ اوکراین شاهدیم که احتمالاً رویکرد دو کاندیدا متفاوت خواهد بود. به طور مثال در صورتی که خانم هریس برنده رقابت شوند همان رویکرد دولت بایدن را ادامه خواهد داد و کمکهای مالی و نظامی به اوکراین را ادامه میدهند ولی در صورت پیروزی ترامپ شرایط متفاوت است.
ما در ماههای اخیر شاهد بودیم جمهوریخواهان هم در سنا و هم در مجلس نمایندگان و همینطور که خود ترامپ در سخنرانیهایشان گفتهاند دنبال این هستند که این کمکهای مالی را به اوکراین متوقف کنند. همانطور که ترامپ هم چندین بار گفته در صورتی که به پیروزی برسد به دنبال این است که جنگ اوکراین پایان یابد.
البته آن چیزی که مد نظر ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین هست متفاوت است. ترامپ از قبل با شخص زلنسکی رابطه خوبی نداشت و حتی به خاطر موضوع پسرش و کسب و کاری که در اوکراین داشت، زلنسکی را تحت فشار قرار داده بود که به خاطر همین موضوع در آمریکا حتی استیضاح شد. از آنجا که ترامپ با زلنسکی کینه شخصی دارد و علاوه بر این به خاطر نوع نگاهی که نسبت به شخص آقای پوتین و روسیه دارد، نگاهش با دموکراتها متفاوت است و به نوعی به دنبال گونهای از همکاری با روسیه هست پس احتمالاً کمکهای نظامی و مالی به اوکراین را قطع خواهد کرد و اوکراین را تحت فشار قرار خواهد داد.
این تفاوت رویکرد بین دموکراتها و جمهوریخواهان وجود دارد که دموکراتها به دنبال ادامه مسیر در جنگ اوکراین هستند و همان بحث همکاریهای ناتو و همکاری نظامی را با اوکراین ادامه میدهند ولی به احتمال زیاد ترامپ در این مسئله بازنگری خواهد داد.
تسنیم: با توجه به اینکه حمایت از رژیم صهیونیستی جز اصول راهبردی سیاست گذاری حاکمیت در آمریکا است به نظر شما انتخاب بین این دو چه تفاوتهایی تاکتیکی میتواند در خصوص جنگ اسرائیل و جنگ غزه و لبنان داشته باشد یا چه سناریوهایی را میتوانیم برای جنگ غزه در واقع قابل پیش بینی بدانیم؟
در صورتی که خانم هریس به قدرت برسد رویکرد دولت بایدن و دموکراتها را ادامه خواهد داد. یعنی به معنای این نخواهد بود که رابطه دوستانه با اسرائیل وجود نخواهد داشت بلکه این احتمال وجود دارد که با استناد به بعضی از اظهار نظرهای ایشان و مشاور سیاست خارجی شان آقای فلیپ گوردون به نکاتی برسیم که شاید نتانیاهو تحت فشار بیشتری قرار بگیرد تا وقتی دولت جدید بخواهد مستقر شود، جنگ تمام شده باشد و به آتش بس برسند. یعنی فشار بیشتری خواهند داد برای اینکه به آتش بس برسند حالا میتواند از روش های مختلف باشد.
یکی از بحث های که در روزهای پایانی دولت بایدن روی آن تاکید شده همین بحث قطع کمکهای نظامی و تسلیحاتی بوده که یک حربه فشاری است که دموکراتها از آن استفاده میکنند و موضع بایدن در این موضوع بیشتر در حد کلامی است و عملی نشده است. ولی خانم هریس این اختیار را دارد تا این تهدید را عملی کند حالا بستگی به این دارد که فضای تحولات به چه سمت و سویی برود.
در رابطه با دولت ترامپ با توجه به اظهار نظرهای اخیر مخصوصاً این که چند روز پیش در دیدار خصوصی که با نتانیاهو داشته بود به او گفته که موقعی که من در دولت مستقر می شوم باید جنگ تمام شده باشد. این موضوع با توجه به اینکه ترامپ تلاش زیادی کرده تا بتواند رای مسلمانهای منتقد دموکراتها را کسب کند و وعده آتش بس و صلح را هم داده، برای دولتش بهتر است که جنگی وجود نداشته باشد و بتواند این را به عنوان یک دستاورد معرفی کند.
برای جمهوری خواهان 43 هزار یا 430 هزار کشته در غزه تفاوتی ندارد
از لحاظ بحثهای ایدئولوژیکی این اختیار عمل بیشتری به اسرائیل خواهند داد. یعنی اگر نتانیاهو بخواهد انتخابی داشته باشد به نفعش است که ترامپ روی کار بیاید. برای این که هم این فشارها و تهدیدها و امتیاز گیریهایی که دموکراتها به دنبالش هستند در دوران ترامپ اتفاق نمیافتد و راحتتر میتواند کار کند هم از طرف دیگر اینکه با وجود اینکه دولت بایدن خیلی همکاری و همراهی با دولت اسرائیل داشته است. ولی شاهد حمایت کلامی بودیم که اذعان به این کردند که آتش بس باید اتفاق بیفتد یا اینکه غیرنظامیهای زیادی کشته شدند. روی این مسئله دموکراتها تاکید میکنند و این را علنی می گویند و این یک فشار روانی به دولت اسرائیل هم در نزد افکار عمومی و هم در نزد دولتهای جهان میآورد ولی جمهوریخواهان و خود ترامپ به جز این اظهار نظر جدیدی که داشت تا پیش از این هیچ وقت اذعان به برقراری آتش بس نکردند.
در فضای مجازی ما شاهد بودیم که جمهوریخواهان با برچسب زنی به دموکراتها به آنها میگفتند که شما طرفدار حماس هستید و تخریبشان می کردند که به دنبال آتش بس هستید و به خاطر همین هیچ وقت جمهوری خواهان به دنبال آتش بس نیستند و می گویند این مسئله به عهده خود اسرائیل است و ما نباید به اسرائیل به عنوان متحد مان فشار بیاوریم.
یا اگر 43 هزار نفر تاکنون در غزه شهید شدند بعضی از دموکراتها هستند که می گویند این عدد زیادی است و نباید کشته میشدند و خواهان آتش بس هستند ولی جمهوریخواهان و ترامپ وقتی که می گویند که اسرائیل یک فرصتی به دست آورده برای اینکه مشکل و مسئله غزه را حل کند باید ادامه بدهد یعنی از نظر آنها اگر این 43 هزار نفر به 430 هزار نفر شهید تبدیل شود هم برای آنها مهم نیست.
سخنرانی هفته گذشته آقای رودی جولیانی که وکیل و مشاور ترامپ بودند را در کمپین نیویورک مشاهده کنید، در این سخنرانی آقای رودی جولیانی گفت که بچههای 2 ساله غزه هم دشمن ما هستند به خاطر اینکه آنها هم میخواهند ما را از بین ببرند و ما اینها را دشمن میدانیم و نباید اجازه بدهیم که آنها پایشان به خاک آمریکا برسد یعنی نوع نگاهی که جمهوریخواهان دارند به این صورت است ولی حداقل در بحث کلامی ما این را نمیبینیم که دموکراتها بیایند انقدر عیان این مسئله دشمنی با فلسطینی ها را مطرح کنند.
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکاانتخابات آمریکا و پیامدهای آن در سیاست داخلی و خارجی تسنیم: با توجه به اینکه بایدن در واقع سیاست خودش را در قبال ایران سیاست فشار هوشمند مینامید به جای فشار حداکثری، با گذشت این 4 سال ما میتوانیم در واقع تفاوت رئیس جمهور دموکرات و جمهوری خواه را خیلی واضح تر ببینیم. به نظر شما انتخاب این دو چه تاثیری بر روابط و تنشهای میان تهران و واشنگتن خواهد داشت؟
ترامپ در بحث مذاکره با ایران جدی نیست
به احتمال زیاد رویکرد دولت هریس یک چیزی مابین دولت بایدن و اوباما خواهد بود. یعنی شاید سعی کنند که نگاهشان نسبت به ایران را کمی متفاوت تر با دولت بایدن جلو ببرند و به صورت کلی به دنبال بحث گفتگو و مذاکره هستند. یعنی کنترل ایران را که دنبال میکنند از طرفی هم به دنبال این هستند که با مذاکره بتوانند که تنشها را البته تا یک سطحی کاهش بدهند. ولی دولت جمهوریخواه و نوع نگاه کلی جمهوریخواهان دارند این مسئله نیست یعنی اعتقادی به مذاکره هم ندارند.
وقتی که ترامپ میگوید که من مشکل ایران را حل می کنم نمی خواهم ایران فقط به سلاح هسته ای برسد و با مذاکره می شود این مشکل را حل کرد، نشان می دهد که بحث مذاکره دولت ترامپ جدی هم نیست. چون آن بحثی که در رابطه با کره شمالی هم اتفاق افتاد حتی دیدار سران هم بود و با رهبر کره شمالی دیدار کرد، عملاً هیچ دستاوردی نداشت و هیچ تغییری در وضعیت کره شمالی و آمریکا هم اتفاق نیفتاد. وی به دنبال یک دستاورد شخصی برای خودش و یک شو تبلیغاتی است و به دنبال حل واقعی مسئله و یا کاهش تنشها نیست.
در این مقطع این چراغ سبزهایی که ترامپ در رابطه با فلسطین و غزه به نتانیاهو میدهد، می تواند در رابطه با ایران هم اتفاق بیفتد و میتواند یک فرصت خطرناکی باشد. چون ما از یک طرف شاهدیم که دموکراتها حالا به دلیل اینکه از افزایش تنش و ریسک جنگ به اصطلاح هراس دارند سعی میکنند به سمت این مسئله نروند و حتی مثلاً در رابطه با پاسخ اسرائیل سعی کردند که آن پاسخ را از تاسیسات هستهای و نفتی به تاسیسات نظامی برسانند.
ولی در نقطه مقابل نگاهی که ترامپ داشت این بود که علنی مصاحبه کرد و گفت که بایدن اشتباه کرده که این حرف را زده و ما باید به هستهای ایران حمله کنیم. یعنی شاید در دولت خودش این هم به خاطر ریسک بالایی که این مسئله دارد به این سمت نرود ولی در کنار آن افراد تندروی سناتورهایی مثل لینزی گراهام سناتور کارولینای جنوبی که جمهوری خواه هست و به ترامپ نزدیک است، 8 سال پیش در دوران دولت خودش هم این بحث را تکرار میکند.
این شخص جزو اولین نفراتی بود که ایده حمله به پالایشگاه ایران را در 8 سال پیش مطرح کرد و الان هم دوباره در این بحبوحه افزایش تنش این حرف را دوباره تکرار کرده که اسرائیل باید به پالایشگاه ایران حمله کند. قرار گرفتن این نوع نفرات و افراد با دیدگاههای خطرناک در کنار ترامپ میتواند که در مواقع حساس منجر به دادن مشاورههای غلط و خطرناکی به آن شود.
تسنیم: ما یک سری نگرانیهایی را در آمریکا نسبت به نحوه واکنش ترامپ میبینیم. در واقع بعد از انتخابات که اگر انتخاب نشود شاید ما شاهد تکرار حوادثی مثل حوادث 6 ژانویه و حمله به کنگره باشیم. صحبتهایی هم درباره نپذیرفتن نتایج به میان آمده است. به نظر شما استعداد چنین حوادثی در طرفداران دو نامزد وجود دارد؟ شاهد هستیم که در روزهای گذشته هم یک سری حصارکشیها و تدابیری اندیشیدند ولی به نظر شما این امکان وجود که حوادثی پیش آید؟
بعید است ترامپ دوباره فراخوان گسترده بدهد
مقامات امنیتی به دلیل اتفاقاتی که در گذشته افتاده این آمادگی را دارند و آن تدابیر امنیتی به خاطر همین است. ولی آن چیزی که بخواهد اتفاق بیفتد اگر در صورتی که کامالا هریس شکست بخورد طرفدار دموکرات نتیجه را قبول میکند. هیچ وقت به سمت این قبیل شورش ها و اینها نرفتند چون میدانند که با آنها برخورد قانونی صورت میگیرد.
ولی در سمت مقابل احتمال این که همانند 4 سال پیش طرفداران ترامپ مثل خودش نتیجه را قبول نکنند این احتمال آشوب وجود دارد. ولی یک تفاوتی ما داریم با نسبت به چهار سال گذشته آن هم این است که در آن مقطع به دلیل اینکه دولت دست خود ترامپ بود. در روز 6 ژانویه که معاونش مایک پنس این اختیار قانونی را داشت که در مجلس سنا نتایج را تایید کند و انتظاری که ترامپ از او داشت این بود که نتایج را تایید نکند. این امر منجر به آن شورش شد و دعوتی که ترامپ از طرفدارانش کرده بود برای اینکه به کنگره حمله کنند و در آنجا حضور داشته باشند.
ولی چون در این مقطع دولت دست ترامپ نیست و نقش تایید نتایج به عهده معاون خود ترامپ نیست. با توجه به برخوردی که در آن سال اتفاق افتاد و نفراتی که آنجا رفته بودند، محکوم به حبس شدند و با آنها برخورد شد و این که برای خود ترامپ هم سر آن داستان دادگاه پرونده ایجاد شد - البته هنوز حکمش هم اعلام نشده و به نتیجه نرسیده - خیلی بعید است که دوباره فراخوان گسترده بدهد و به دنبال این مسئله برود.
طرفدارانش احتمالا با یک احتیاط بیشتری به قضیه نگاه خواهند کرد و به خاطر همین احتمال این که شاهد شورشهایی در سطح 6 ژانویه به آن گستردگی باشیم کمتر است.
تسنیم: به عنوان سوال آخر آیا در صورت شکست ترامپ ما در واقع شاهد تمام شدن پدیده ترامپیسم هستیم چون عدهای معتقدند که ظهور ترامپ در سال 2016 صحنه سیاست و مجادلات سیاسی در این کشور را غیر قابل پیش بینی کرده است. به نظر شما دیگر در واقع دوره ترامپ تمام می شود و این تفکر درآمریکا جایی ندارد؟ چطور میتوانیم پیشبینی کنیم؟
خود شخص ترامپ طبق گفتهای که جدیداً داشت گفت که من اگر در انتخابات شکست بخورم دیگر برای 4 سال بعد کاندیدا نخواهم شد. یعنی دیگر پرونده به اصطلاح نامزدی و پرونده رسمی در سیاست بسته خواهد شد. ولی به عنوان یک شخصیت موثر در حزب جمهوری خواه قطعا باقی خواهد ماند، به عنوان اینکه الان رهبر حزب جمهوری خواه محبوبترین سیاستمدار جمهوری خواه است و بقیه سیاستمداران جمهوریخواه که حتی در مقاطعی در سالهای قبل مخالفش بودند، به خاطر جایگاه و محبوبیتی که در حزب دارد مجبور شدند که با او همکاری کنند.
بقیه سیاستمداران هم مجبورند که این همراهی را با او داشته باشند. ولی فضای حزب جمهوری خواه را به یک سمت پوپولیستی برده و بقیه سیاستمداران هم سعی میکنند که الگوی آن را تکرار کنند و تقلید کنند. به طور مثال همین سناتور "جی دی ونس" که معاونش است و یکی از گزینههای مطرح و مهم جمهوریخواهان میتواند برای دوره بعد باشد، همان سبک ترامپ دنبال میکنند.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1255461/