ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رویکرد ایران به انتخاب ترامپ چه خواهد بود؟/اقتصاد کشور دیگر ضربه پذیر نیست اخبار ایران

رویکرد ایران به انتخاب ترامپ چه خواهد بود؟/اقتصاد کشور دیگر ضربه پذیر نیست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش سایت خبری پرسون، روزنامه ایران نوشت: او در 2016 توانسته بود با غلبه بر هیلاری کلینتون نامزد دموکرات‌ها کلید ورود به کاخ ریاست‌جمهوری امریکا را تصاحب کند، اما نتوانست مثل اغلب رؤسای جمهور امریکا دولتش را برای یک دوره چهار ساله دیگر تضمین کند و در نوامبر 2020، با قبول شکست در برابر حزب دموکرات، کلید کاخ سفید را تحویل جو بایدن، سیاستمدار پرحاشیه دموکرات داد.
باتوجه به کارنامه رئیس‌جمهور جدید امریکا در ارتباط با ایران، به نظر می‌رسد ایران با اتخاذ تمهیدات و پی‌ریزی برنامه‌هایی برای مقابله با سیاست‌های خصمانه امریکا به استقبال ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ رفته است.
سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران
در سال‌های اخیر، «تحریم‌ها» همواره مهم‌ترین ابزار ایالات متحده علیه کشورهای مختلفی بوده که مخالف سیاست‌های جهانی امریکا و شرکای اروپایی‌اش بودند و جالب آنکه در مقایسه دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان، این دموکرات‌ها بودند که بیش از رقبای سنتی خود دست به اعمال تحریم علیه کشورهای غیرهمسو با امریکا زده‌اند. با این حال، پس از پیروزی ترامپ در اواخر سال 2016، دولت امریکا رویکرد تهاجمی‌تری را در اعمال تحریم‌ها، بویژه علیه ایران اتخاذ کرد.طبق آمار موجود، دولت ترامپ 362 بار در بین سال‌های 2017 تا 2024، 362 بار فهرست تحریم‌ها علیه کشورهایی از جمله ایران، کره شمالی و ونزوئلا را به‌روزرسانی کرد. تشدید تحریم بر صنایع نفتی، سیستم بانکی و توان نظامی ایران و البته ایجاد اختلال در معاملات بین‌المللی و اقتصادی ایران با کشورهای مختلف با هدف انزوای تهران، سیاست‌های ضدایرانی ترامپ بود که به عنوان «فشار حداکثری» پیگیری شد. به‌طوری که در سال 98، صادرات نفت ایران به کمتر از یک میلیون بشکه در روز رسید.
دونالد ترامپ همچنین در سال 2018 با ناقص خواندن برجام و با هدف اعمال محدودیت‌های بیشتر بر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، گسترش دامنه توافق برای پوشش موشک‌های بالستیک ایران و همچنین دیگر فعالیت‌های منطقه‌ای کشورمان از این توافق خارج شد.
تمرکز برای تصاحب فرصت‌های اقتصادی ایران
سرمایه‌گذاری و تمرکز برای تصاحب فرصت‌های اقتصادی ایران در راستای تکمیل کارزار فشار حداکثری و انزوای تهران در عرصه تجارت بین‌المللی هم دیگر برنامه ترامپ برای ایران بود.
دولت ترامپ به موازات تشدید تحریم‌ها، برای تصاحب فرصت‌ها و ظرفیت‌های اقتصادی ایران هم دست به کار شد. ترانزیت، گاز، برق و محصولات پتروشیمی، حوزه‌هایی بودند که دولت امریکا در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ به آنها ورود کرد.
پروژه اتصال بنادر شرقی دریای خزر به سمت بنادر دریای سیاه به موازات مسیر ایران، ایجاد کریدور شمالی-جنوبی میان کشورهای آسیای میانه در موازات با کریدور شمالی-جنوبی ایران، طراحی مسیر لاجورد در موازات کریدور شرقی-غربی ایران و کریدور «آی‌مِک»، از جمله طرح‌هایی بودند که با حمایت دولت امریکا و در برخی موارد با شراکت مستقیم شرکت‌های امریکایی و با هدف دورزدن ایران پی‌ریزی شدند.
راه‌اندازی خط لوله ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند که به خط لوله «تاپی» معروف شده نیز در دوران ریاست جمهوری ترامپ و با عاملیت شرکت نفتی امریکایی یونوکال پیگیری می‌شد.
از سرگیری پروژه خط لوله ترانس‌خزر که برای اولین‌بار در سال 1996 و با حمایت ایالات متحده امریکا و پیشنهاد این کشور عنوان شده بود، دیگر اقدام امریکایی‌ها در دور زدن ایران در معادلات بین‌المللی بود. هرچند با وجود مخالفت شدید ایران و روسیه این توافق تا حدود زیادی دور از ذهن و بعید به نظر می‌رسد.
پیشنهاد و حمایت از طرح مسیرهای جایگزین انتقال انرژی به منظور کاهش ظرفیت ترانزیتی ایران در تنگه هرمز و مقابله با اقتدار ایران در خلیج فارس را نیز باید به طرح‌های ضدایرانی امریکا در آسیا اضافه کرد.
سنگ‌اندازی در روابط همسایگی
سنگ‌اندازی در روابط اقتصادی ایران با همسایگان خود از جمله افغانستان و عراق را هم باید به فهرست بلند طرح‌های اقتصادی امریکا برای منزوی کردن ایران اضافه کرد. در همین رابطه می‌توان به شکل‌گیری مسیرهای موازی صادرات برق در منطقه اشاره کرد.
ایران با 93 هزار مگاوات ظرفیت منصوبه یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده برق در منطقه است. همین موضوع باعث شده تا در سال‌های گذشته شاهد تلاش امریکا برای جلوگیری از صادرات برق به همسایگان شرقی و غربی‌مان باشیم.
به طور مثال، دولت امریکا پس از خروج از برجام در سال 2018 و اعمال دوباره تحریم‌ها علیه بخش‌های مختلف اقتصاد ایران از جمله صنعت نفت و گاز همواره عراق را برای قطع وابستگی به برق و گاز ایران تحت فشار گذاشته است. این فشارها از زمان ترامپ آغاز شد و در زمان ریاست جمهوری بایدن هم ادامه یافت. در همین رابطه ایالات متحده از عراق خواسته تا ضمن تلاش برای یافتن جایگزینی برای گاز ایران، سرمایه‌گذاری در بخش برق و گاز این کشور را تسریع کند.
بخشی از این فشارها در اواخر سال 1401 جواب داد و در نتیجه شرکت امریکایی جنرال الکتریک در قالب قراردادی 5 ساله مراقبت و بهسازی تمامی تجهیزات تولید برق، بهینه‌سازی و تأسیس نیروگاه‌های برق جدید را در عراق برعهده گرفت.
شرایط مثل قبل نیست
دونالد ترامپ با چنین کارنامه‌ای بار دیگر وارد کاخ سفید خواهد شد. طبیعتاً مقابله با ایران و از سرگیری یا تشدید اقداماتی که انجام داده بود، یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایش در آسیا خواهد بود. اما شرایط امروز بسیار متفاوت‌تر از سال‌های 2017 تا 2021 است. درحالی که با خروج امریکا از برجام، اقتصاد ایران صدمات قابل توجهی دید و فشار حداکثری ترامپ هم بر این صدمات افزود. تهران سال‌های گذشته را وقف ایجاد تمهیدات و برنامه‌هایی برای خنثی‌سازی طرح‌های ضدایرانی کرده و می‌توان امیدوار بود که برخلاف دوره قبل ریاست‌جمهوری ترامپ، خبری از ضربه‌پذیری اقتصاد و انزوای ایران نخواهد بود.
بدون شک یکی از مهم‌ترین مصادیق بی‌اثر کردن تحریم‌ها و طرح‌های آتی رئیس‌جمهور امریکا، فعال کردن فرصت‌های اقتصادی کشور در تعامل با همسایگان است. اجرای راهبرد بی‌اثر کردن تحریم‌ها نیازمند فعالیت هوشمند در روابط خارجی اقتصادی به منظور استفاده حداکثری از فرصت‌های اقتصادی به وجود آمده در تعاملات منطقه‌ای است؛ موضوعی که در دولت سیزدهم پیگیری و منتهی به خنثی‌سازی طرح‌های ترانزیتی غرب برای منطقه شد و مهم‌تر از آن، دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم به‌خوبی آن را درک کرده و سفرهای متعدد وزیر امور خارجه کشورمان به کشورهای منطقه و رایزنی با همتایان خارجی‌اش، بیانگر این موضوع است. همچنین طبق تأکید رئیس‌جمهور کشورمان، ایران به‌ دنبال استفاده حداکثری از ظرفیت‌ همکاری‌های بین‌المللی از جمله سازمان همکاری شانگهای و گروه اقتصادی بریکس است.
باتوجه به چنین تجربیاتی است که فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت روز گذشته، پس از برگزاری جلسه هیأت دولت به جمع خبرنگاران آمد و در واکنش به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا تأکید کرد: برای ایران فرقی نمی‌کند چه کسی در ایالات متحده رئیس‌جمهور شود، چون برنامه‌ریزی‌های دولت از قبل انجام شده و همچنین با توجه به تحریم‌های کشور طی دهه‌های گذشته، ایران آب‌دیده شده و نگران رأی آوردن مجدد ترامپ نیست.
منبع: ایران

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1257637/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخشش 9 لژیونر‌های فوتبال ایران در اروپا

فلیک: می‌دانستم لواندوفسکی 99 گله شده، تعویض‌‌اش نمی‌کردم!

این مربی به اشتباه خود اعتراف کرد؛ اگر می‌دانستم شاید او را تعویض نمی‌کردم

خلاصه بازی بایرن مونیخ 1-0 بنفیکا (لیگ قهرمانان اروپا 25-2024)

جریان آمریکاگرا در اروپا؛ بازنده‌تر از هریس

صورت مدافع بارسلونا 10 بخیه خورد! + عکس

خلاصه بازی بارسلونا 5 - ستاره سرخ 2 (ویدئو)

پیشنهاد پزشکیان در مورد اسرائیل که مورد توجه قرار نگرفت

همگروهی شاگردان عبدی با ازبکستان در جام ملت‌های جوانان آسیا

نماینده مجلس: انتخابات آمریکا تاثیری بر کشور ما ندارد

پیش‌بینی آینده اقتصاد ایران با روی کار آمدن ترامپ

قیمت دلار کاهش یافت | وضعیت قیمت دلار در بازار

دموکرات ها بایدن را مقصر شکست هریس در انتخابات ریاست جمهوری می دانند

رضا پهلوی ماسک ایران دوستی خود را برداشت/ درخواست حمله به ایران

رضا پهلوی به ترامپ پیام داد؛ درخواست تلویحی حمله و اقدام علیه ایران

لفاظی‌های ترامپ در مورد شهرهای آمریکا

نبیه بری: در پرونده آتش‌بس توپ در زمین اسرائیل است

از جوی خون تا زیباترین خلقت خداوند؛ لفاظی‌های ترامپ در مورد شهرها

از منجلاب خون تا زیباترین خلقت خداوند؛ لفاظی‌های ترامپ در مورد شهرها

آخرین وضعیت رقابت‌های انتخاباتی بر سر کنگره آمریکا

هیچ اهمیتی ندارد که چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا شد

ترامپ با وعده تغییر به کاخ سفید برمی‌گردد؛ آیا پایان دولت نتانیاهو در راه است؟

پیش بینی مذاکرات ایران و آمریکا در پسابایدن؛ شاید ترامپ بخواهد با یک هواپیما در ایران پیاده شود!

بازگشت ترامپ بر شدت تنش میان ایران و اسرائیل می‌افزاید یا از آن می‌کاهد؟

واکنش روزنامه اصلاح‌طلب به پیروزی ترامپ در انتخابات/ اینکه بگوییم فرق نمی‌کند چه کسی رئیس جمهور آمریکا شود، حرف کلیشه‌ای است

صهیونیسم مسیحی و تئوری ترامپ برای نجات بشر

اولین واکنش وزارت خارجه ایران به پیروزی ترامپ

بایدن درصدد تسریع ارسال کمک‌های نظامی به اوکراین

کاخ سفید و کنگره آمریکا در دستان جمهوریخواهان

مردم آمریکا 25 درصد کمتر از دوره قبل پوشش خبری انتخابات را دیدند

نامزد شکست خورده دموکرات‌ها ایران را بزرگ‌ترین دشمن می‌دانست

وضعیت «قرمز» در آمریکا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ با ترامپ چه کنیم؟

دردسر بزرگتر نتانیاهـو

سرمقاله سازندگی/ ترامپ 2024

واکنش حکومت طالبان به پیروزی ترامپ

سرنوشت پرونده‌های کیفری ترامپ

مرد شکاک روزگار این زن را سیاه کرد

تامین 800 میلیون یورو برای واردات خودرو

آماده باش سفارت آمریکا در بغداد به دنبال تحولات منطقه

مراجع قم از ابتدا با گشت ارشاد مخالف بودند/ وضعیت حجاب در عراق با پوشش اختیاری، به مراتب از ایران بهتر است

قیمت دینار عراق 17 آبان 1403 + جدول

مواضع اسرائیل هدف حمله پهپادی مقاومت عراق قرار گرفت

حمله پهپادی مقاومت عراق به یک هدف حیاتی در سرزمین های اشغالی

کشف 4 هزار شال و روسری قاچاق به ارزش بیش از 40 میلیارد ریال

افزایش درآمد سرانه روستایی در استان اردبیل

مجرم دیروز و رییس جمهور امروز

آغاز حذف یارانه نقدی خانوارهای فاقد شرایط + ابلاغ شاخص های جدید

قاچاق زخمی چرکین بر بدنه اقتصادی کشور است

همتی خواستار نهایی‌سازی سامانه جامع امور گمرکی شد