ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بازگشت ترامپ و چشم‌انداز روابط ایران و امریکا؛ آیا ایران دکترین هسته‌ای‌اش را بازتعریف می‌کند؟ ایالات متحده آمریکا

بازگشت ترامپ و چشم‌انداز روابط ایران و امریکا؛ آیا ایران دکترین هسته‌ای‌اش را بازتعریف می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - برخی ناظران مدعی هستند که با بازگشت ترامپ به کاخ سفید رویکرد شکست خورده فشار حداکثری مجددا در دستور کار قرار خواهد گرفت. اما گزاره دیگری از سوی متحدان دونالد ترامپ مطرح شده و آن، این است که این رویکرد با چشم‌انداز ژئوپلیتیکی به شدت متفاوتی که در خاورمیانه امروزی حاکم است، رو‌به‌رو خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به ادعای نشریه پولیتیکو؛ پیشینه رویکرد سختگیرانه ترامپ در قبال ایران در دولت اول او پیش نمایش نسبتا واضحی در باب سیاست‌های احتمالی او در ارتباط با تهران ترسیم کرد. این پیش نمایش بر اساس مصاحبه با مقامات سابق ترامپ و افراد نزدیک به کارزار انتخاباتی او برجسته‌تر شده است.
نشریه پولیتیکو در بخش ابتدایی گزارش ادعایی‌اش به محتوای گفتگو با یکی از مقامات سابق ترامپ استناد کرد و مدعی شد: «تنگ‌تر کردن حلقه اقتصادی پیرامون ایران، اولویت سیاست خارجی روز اول خواهد بود تا آشفتگی‌های بایدن در خاورمیانه بدین طریق پاکسازی شود.» این ادعا در حالی است که تیم انتقال ترامپ کارت‌های خود را به دقت در دست نگه داشته و با صدور بیانیه‌ای آورده که ترامپ «اقدامات ضروری» را برای «رهبری کشور» و «بازگرداندن صلح از طریق قدرت» انجام خواهد داد. به ادعای پولیتیکو افراد سابق و نزدیک به کارزار انتخاباتی ترامپ، دیدگاه‌های اولیه‌ای در مورد اینکه سیاست خاورمیانه‌ای رییس‌جمهوری منتخب در پس زمینه فاجعه انسانی در غزه و درگیری‌های فزاینده بین اسراییل و گروه‌های مقاومت چگونه خواهد بود را به اشتراک گذاشتند.
مقامات سابق در گفتگو با پولیتیکو مدعی شدند که تیم انتقالی ترامپ در حال بررسی طرح‌هایی ادعایی برای اعمال موج جدیدی از تحریم‌های اقتصادی شدید علیه ایران و تلاش برای قطع صادرات نفت تهران هستند، این در حالی است که به نظر می‌رسد دولت دوم ترامپ حمایت‌ها از اسراییل را افزایش دهد. این مقامات در ادامه اظهارات خود مدعی شدند: ترامپ استراتژی موسوم به «فشار حداکثری» خود را بازتعریف خواهد کرد.
به گزارش این نشریه، اما خاورمیانه در سال 2024 به طور چشمگیری با زمانی که ترامپ در سال 2021 از ریاست‌جمهوری کنار رفت، متفاوت است و این تغییرات قاعدتا متغیر‌های منطقه‌ای و اعمال استراتژی‌های مشابه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. همزمان یک مقام سابق دیگر ترامپ در امور خاورمیانه در گفتگو با پولیتیکو مدعی شد: «فشار حداکثری به این معنی نیست که امور از جایی که در 20 ژانویه 2020 متوقف شد، ادامه پیدا خواهد کرد؛ چراکه منطقه و جهان در شرایط متفاوتی قرار دارد.»
در شرایط کنونی که تهران همکاری خود با روسیه را تقویت کرده، طبیعتا دولت دوم ترامپ در کنار جنگ در اوکراین با معادله پیچیده‌ای در خاورمیانه روبه‌رو خواهد بود. همزمان خطر افزایش تنش‌ها بین اسراییل و ایران وجود دارد که ممکن است ایالات متحده را به درگیری نظامی بکشاند. پولیتیکو در ادامه گزارش خود مدعی شد:، اما ترامپ احتمالا تلاش نخواهد کرد که برای اسراییل محدودیت‌هایی قائل شود.
همزمان وب‌سایت امریکایی استیمسون با انتشار گزارشی در این رابطه مدعی شده است که در حالی تنش‌ها میان اسراییل و ایران پس از حملات متقابل ادامه دارد، مقامات فعلی و سابق ایرانی در حال بحث در مورد این هستند که آیا کاهش آستانه گریز هسته‌ای می‌تواند بازدارندگی را برای کشور به دنبال داشته باشد یا خیر. پس از تجاوز اسراییل به کنسولگری ایران در دمشق در آوریل سال جاری و شهادت تعدادی از مستشاران ایرانی امیر سرتیپ احمد حق‌طلبی، فرمانده سپاه حفاظت و امنیت مراکز هسته‌ای ایران گفته بود: «اگر اسراییل تصمیم بگیرد به یکی از تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، جمهوری اسلامی ممکن است در دکترین هسته‌ای خود تجدیدنظر کند.» این در حالی است که پیش از این نیز کمال خرازی، وزیر خارجه سابق اخیرا هشدار داده بود که اگر اسراییل جرات کند تاسیسات هسته‌ای ایران را آسیب بزند، سطح بازدارندگی ما متفاوت خواهد بود. «ما تصمیمی برای تولید بمب هسته‌ای نداریم، اما اگر موجودیت ایران تهدید شود، باید دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم.» 
بیشتر بخوانید:پیروزی ترامپ چه بر سر واحد پول ایران می‌آورد؟/ پیش بینی تبعات رفتار دولت دوم ترامپ برای اقتصاد ایران
استیمسون همچنین مدعی شد: اسراییل که در 26 اکتبر حملات تجاوزکارانه خود را به برخی مناطق ایران انجام داده، اما تاکنون از حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران خودداری کرده که به ادعای برخی ناظران به دنبال درخواست دولت بایدن رییس‌جمهور امریکا بوده است. با این حال، اما افرادی در واشنگتن و تل‌آویو هستند که از تجاوز رژیم اسراییل به سایت‌های هسته‌ای ایران حمایت می‌کنند. همزمان با انتشار این ادعا‌ها علی اکبر صالحی، وزیر خارجه سابق و رییس سابق سازمان انرژی اتمی ایران که در مذاکرات توافق هسته‌ای 2015 ایران نقش داشت، گفته است که «بمب اتمی مانند یک ماشین است که ایران تمام قطعات لازم برای آن را در اختیار دارد.»
گفتنی است در 18 اکتبر سال جاری نزدیک به 40 عضو مجلس نامه‌ای به شورای عالی امنیت ملی ارسال کردند و این درخواست را داشتند که شورای عالی امنیت ملی دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران را بازتعریف کنند. به ادعای استیمسون این استدلال که ایران نیاز به نوعی بازدارندگی جدید دارد، تقویت شده است. به ادعای این نشریه امریکایی همزمان برخی کارشناسان امریکایی هشدار داده‌اند که ایران ممکن است از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) خارج شود، چراکه پیش از این نیز علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته بود: «خروج از «ان‌پی‌تی» برای دفاع از منافع ملی کشور یک ایده جدی است، اما اجرای آن در نهایت نیاز به تصویب مجلس دارد.» استیمسون همچنین در ادامه گزارش خود مدعی شده است: برخی مخالفان تجدیدنظر در دکترین هسته‌ای ایران نیز نگرانند که این اقدام منجر به ایجاد رقابتی اتمی در منطقه شود.
در ادامه گزارش این نشریه امریکایی در خصوص برد موشک‌های ایرانی نیز ادعا شده است: در حالی که ایران در حال ارزیابی تغییر دکترین هسته‌ای خود است، همزمان در حال بررسی افزایش برد موشک‌های خود به بیش از 2000 هزار کیلومتر است. گفتنی است کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی در این مورد یادآوری کرده است که «در گذشته ما حساسیت‌های غرب، به ویژه اروپایی‌ها را در نظر گرفته‌ایم؛ اما زمانی که آنها حساسیت‌های ما را در نظر نمی‌گیرند، به ویژه در مساله تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، دلیلی برای در نظر گرفتن حساسیت‌های آنها وجود ندارد.
بنابراین ممکن است برد موشک‌های ایران افزایش یابد.» این درحالی است که احمد نادری، نماینده تهران در مجلس طی توییتی در واکنش به ادعا‌هایی که در خصوص آزمایش موشک قاره‌پیما توسط ایران مطرح شده بود، نوشت: «مدعی شده‌اند که ایران موشک قاره‌پیما از شاهرود تست و شلیک کرده است. البته این موضوع جدیدی نیست و روال نظامی ما در توسعه موشک‌های بازدارنده، همین بوده و هست. اما آنچه باید به زودی انجام شود (و تا الان هم دیر شده) آزمایش اتمی و اعلام رسمی آن است. این یعنی بازدارندگی حداکثری.» به ادعای استیمسون بنابراین حتی اگر ایران تصمیم به کاهش مدت زمان گریز هسته‌ای خود نگیرد، ممکن است تغییراتی در برد موشک‌های خود ایجاد کند.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1261600/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکایی‌های عرب خواستار برقراری آتش بس در غزه و لبنان شدند

«سومین گردهمایی استادان حوزوی ادبیات عرب » در کرمانشاه برگزار می شود

بحران خاورمیانه برگ برنده جمهوری‌خواهان شد

گردهمایی استادان حوزوی ادبیات عرب برگزار می‌شود

الحاق ناو هسته‌ای آمریکا به رزمایش مشترک با ژاپن و کره جنوبی

رستوران وحشتناک خون آشام ها در ژاپن/ عکس

بازی‌های آسیایی ناشنوایان قرعه کشی شد

افزایش سریع تورم عمده‌فروشی در ژاپن در اکتبر/ فشار بر بانک ژاپن برای افزایش نرخ بهره

حمله روزنامه اصولگرا به اصلاح‌طلبان: دیروز علیه ترامپ بودند، امروز او را فرصت می دانند!

صادقی، سفیر سابق ایران در عربستان: ثبات، حلقه مفقوده سیاست منطقه ای ایران است/ چندصدایی در سیاست خارجی آفت است/ گفت و گوی مستقیم را جایگزین واسطه تراشی کنیم/ ایران باید بستر مشترک همکاری با اروپا را پیدا کند

کاهش میزان تبلیغات شخصی سازی شده متا در اروپا

کاهش میزان تبلیغات شخصی‌سازی شده متا در اروپا

تحولات اوکراین|چرا ناتو برای جنگ با روسیه نیرو اعزام نمی‌کند

ادعای دبیر کل ناتو: جنگ اوکراین آمریکا را نیز تهدید می‌کند

افزایش تورم بزرگترین اقتصاد اروپا

مرد ایرانی در اسلوونی به اتهام قتل همسر سابقش بازداشت شد

آزمایش‌های پرداخت دیجیتال یورو برای سال 2025 تنظیم شده است

قیمت یورو 23 آبان 1403 + جدول

متا میزان تبلیغات شخصی سازی شده را در اروپا کاهش می‌دهد

پخش زنده فوتبال ایران ـ کره جنوبی، پاراگوئه ـ آرژانتین و لیگ ملت‌های اروپا

مسیر مذاکره با اروپا از طریق گسترش همکاری با آژانس

روته: برای حمایت از اوکراین نیاز به افزایش تولید تسلیحات است

ویدیو| برترین سیوهای هفته‌های اول و دوم لیگ قهرمانان زنان اروپا

تابعیت رئیس جدید شستا جنجالی شد

زمان پخش زنده مسابقات تیم ملی، لیگ ملت‌های اروپا و دیدار آرژانتین - پاراگوئه

زمان پخش زنده رقابت حساس تیم ملی، فوتبال انتخابی جام‌جهانی و لیگ ملت‌های اروپا

موافقت FEI با برگزاری کمپ تیم‌های ملی سوارکاری ایران در اروپا

صنعت فولاد اروپا نیازمند حمایت فوری

رئیس شستا و همسرش دوتابعیتی هستند و خانواده اش ساکن اروپا /رئیس شستا را از کدام قوطی کبریت پیدا کرده اید؟

خوابی که «ترامپ» برای کشورهای اروپایی دیده است

موافقت فدراسیون جهانی سوارکاری با ایجاد کمپ تیم‌های ملی ایران در اروپا

مدعیان حقوق بشر در برابر جنایات اسراییل سکوت کرده‌اند

آیت‌الله گلپایگانی: برای مسلمانان ننگ است که نفت یک کشور اسلامی به اسراییل برود

برنامه چین برای مقابله با تعرفه‌های آمریکا

پکن:آمریکا درحال بازی با کارت تایوان برای افزایش تنش‌ است

حضور هیات تجاری و فناوری ایرانی در نمایشگاه صنایع هوایی چین

4 راهکار برای مقابله با افزایش احتمالی تحریم نفتی در دوره ترامپ

6 راهکار برای مقابله با افزایش احتمالی تحریم نفتی در دوره ترامپ

محکومیت جنایات غزه در دومین نشست اندیشکده‌های جهان جنوب در چین

تصویب لایحه موافقتنامه «معاضدت حقوقی» بین ایران و پاکستان

چرا محوطه ورزشی شهر جوهای صحنه جرم شد؟

فاجعه در فوتبال آفریقا: غنا در آستانه حذف

کاهش 77 درصدی جمعیت فیل‌ها طی 50 سال

این زندانیان به کشور خودشان بازگردانده می شوند | تعداد ایرانی های زندانی در افغانستان

معاون نخست‌وزیر طالبان: برای توسعه متوازن کشور تلاش می‌کنیم

بازگشت هزار زندانی افغانستانی به کشور خود

کوچ افغانستانی‌ها به کشورشان

1000 زندانی افغانستانی به کشور خود بازگردانده می‌شوند

زلزله 5.1 ریشتری شمال شرق افغانستان را لرزاند

بازگشت هزار زندانی افغانستانی به کشورشان اجرایی می‌شود