ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روابط طالبان با ایران چه داد و چه گرفت؟ افغانستان

روابط طالبان با ایران چه داد و چه گرفت؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش سایت خبری پرسون، پس از بازگشت مجدد طالبان به عرصه قدرت در افغانستان و به موازات آن تلاش برای احیای روابط با کشورهای همسایه و منطقه، این گروه حساب ویژه‌ای روی ایران به عنوان مهم‌ترین همسایه غربی خود باز کرده بود. این انتظار ویژه از تهران این پرسش مهم را برجسته کرد: «طالبان از ایران چه می‌خواهد؟»
به نظر می‌رسد نخستین خواست طالبان از ایران، شناسایی رسمی حکومت کنونی افغانستان است.
طالبان انتظار دارد تهران به دلیل نزدیکی 2 کشور، پیشگام شود. اظهارات مقامات ارشد این گروه چون ذبیح‌الله مجاهد نشان‌دهنده این مساله است که خواسته طالبان از تهران «شناسایی زودهنگام» است.
مساله دیگر خواست طالبان مبنی بر تسهیل‌سازی زمینه دسترسی افغانستان به بندر چابهار به مثابه مسیری امن، ارزان، نزدیک و مقرون‌به‌صرفه است. گسترش روابط اقتصادی و رفتار مبتنی بر شفقت اسلامی با مهاجران از دیگر مطالبات طالبان از تهران است؛ خواسته‌هایی که جمهوری اسلامی تاکنون تا آنجا که براساس منافع ملی و اولویت‌های راهبردی ایران بوده، به آن پاسخ داده است.
به عبارت بهتر، در شعاع رویکرد سازنده، صلح‌جویانه و مبتنی بر حسن همسایگی، ایران در حالی که شناسایی طالبان را زودهنگام می‌داند و به‌رغم عدم شناسایی رسمی از سوی جامعه بین‌المللی، به جهت رفاه حال شهروندان این کشور برای دریافت خدمات کنسولی و توجه به این موضوع که واگذاری سفارت یک امر داخلی است، نمایندگی‌های سیاسی افغانستان در ایران را در اختیار این گروه قرار داد. از سوی دیگر، بندر چابهار در شرایطی که روابط تجاری افغانستان با پاکستان تحت تاثیر چالش‌های امنیتی و تنش‌های سیاسی به بن‌بست خورده، نیازهای افغانستان را تامین و زمینه سرمایه‌گذاری تاجران افغان را تسهیل کرده است. پس از فروپاشی نظام جمهوری در افغانستان، میلیون‌ها مهاجر جدید از افغانستان به ایران سرازیر شدند اما به‌رغم فشارهای مضاعف اقتصادی و خطرات امنیتی، ایران سیاست‌ مرزهای باز را اعمال کرد تا امکان پذیرش موقت پناهجویان تازه تا فروکش کردن تبعات بحران سیاسی در کشور همسایه، فراهم شود. این در حالی است که مساله عدم شناسایی حاکمیت طالبان به دلیل فقدان فراگیری سیستم سیاسی و عدم مشروعیت ملی آن، در کنار موضع ثابت جامعه بین‌المللی، موکول به شرایطی است که طالبان به خواسته‌های مشروع منطقه‌ای و جهانی پاسخ درخور بدهد.
* ایران از طالبان چه می‌خواهد؟
در سوی دیگر این رابطه دوطرفه، تهران نیز با دفع چالش‌ها و رفع تهدیدات در سایه سیاست حسن همسایگی، تشکیل دولت فراگیر با مشارکت عادلانه تمام اقوام و مذاهب این کشور، مبارزه با تروریسم و حامیان شناسنامه‌دار آن از جمله آمریکا و بلوک قدرت‌های متحد آن، مبارزه موثر با تولید، پروسس و تزانزیت مواد مخدر، استحکام مسؤولانه امنیت مرزها و مقابله با قاچاق انسان، تسهیل زمینه‌های زندگی در داخل افغانستان، فراهم کردن امکان بازگشت مهاجران و تعهد به اصول پذیرفته شده حاکم بر روابط کنسولی را مهم‌ترین مطالباتش از حاکمان فعلی افغانستان می‌داند؛ خواسته‌هایی که در صورت تحقق آن منافع ملی 2 طرف در محیطی مسالمت‌آمیز و با کمترین هزینه برآورده خواهد شد.
باید گفت خواسته‌های ایران از حاکمان کنونی افغانستان، ضمن در نظر گرفتن اشتراکات بی‌بدیل تاریخی، تمدنی، دینی، فرهنگی و جغرافیایی با این کشور و حضور میلیون‌ها پناهنده طی 4 دهه در ایران و شرایط این کشور، مشروع، مبتنی بر واقعیت و مطابق اصول روابط بین‌الدول است.
* طالبان چه کرد؟
هرچند طالبان همواره بر روابط نیک و مثبت با همسایگان تاکید دارد اما پاسخ این گروه به طرف ایرانی گاهی از مسیر سنجیده منحرف شده است و مطلوب و مثبت و مبتنی بر انتظاری که ایران از آنها دارد، نیست. چنانکه در کنار تقلاهای این گروه برای جلب اعتماد تهران، مهره‌هایی از درون‌طلبان بعضا اظهاراتی تنش‌برانگیز داشته‌اند. رویکردی که تلاش‌های 2 طرف برای نیل به تحقق منافع را منحرف می‌کند و داعیه طالبان مبنی بر روابط خوب با همسایگان را زیر سوال می‌برد. این در حالی است که حق موضع‌گیری سیاسی مستقل برای مقامات طالبان در برابر کشورهای دیگر تعریف نشده است. اظهارنظرهایی که بعضا در نهادهای دیگر چون وزارت خارجه طالبان نیز دیده می‌شود، به طوری که این وزارتخانه گاهی عمدا اصول صریح حقوق بین‌الملل را نقض می‌‌کند و به تنش‌های کنسولی میان 2 طرف دامن می‌زند.
از سوی دیگر، بهبود روابط 2 طرف نیازمند حضور در نشست‌هایی با محوریت افغانستان به میزبانی هریک از طرفین است تا مسائل به شکل مستقیم و بدون تحریف حل شود.
در کنار این، مسائلی چون آب که تلاش‌هایی دوجانبه برای حل آن انجام شده زمانی می‌تواند نتیجه مطلوب داشته باشد که مبتنی بر صداقت باشد. استفاده از سیاست‌های پیشین که نتیجه‌ای جز درجا زدن در این مساله را در پی نخواهد داشت، ادامه مسیر تحقق خواسته‌های 2 طرف را چالش‌برانگیز خواهد کرد.
در نهایت باید گفت طالبان برای تحقق و تداوم خواسته‌هایش از تهران باید این مساله را در نظر بگیرد که پاسخگویی به مطالبات طرف مقابل مسیر رسیدن به خواسته‌های آنها را هموار می‌کند. رویکرد غیرسازنده، به نفع هیچ‌کس نیست و بی‌تردید بر سیاست مبتنی بر حسن همسایگی ایران تاثیر می‌گذارد. سیاست خارجی تهران همچنان بر اصل تنش‌زدایی با همسایگان استوار است اما این به کشورهای همسایه مربوط می‌شود که تا چه اندازه آماده بهره‌برداری از این بستر برای تامین منافع مشروع و حداکثری خود هستند.
منبع: وطن امروز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1270849/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هدف شهاب زاهدی: لباس ایران! (عکس)

آخرین تحولات مرتبط با روابط ایران و اروپا در حضور عراقچی بررسی شد

تروئیکای اروپا در شورای حکام: بازی تکراری، آزموده را آزمودن خطاست!

اتخاذ تصمیم توسط ایران در پاسخ به تحریم‌های جدید اروپا

تهران هشدار داد، اروپا تحریم کرد/ ترمز تشدید تنش در رابطه ایران و اروپا باید کشیده شود

در انتظار یک بازی جذاب در لیگ ملت های اروپا باشید

◄ تدبیر ایران در پاسخ به تحریم‌ کشتیرانی چه خواهد بود؟

دو کابل زیردریایی اینترنت در اروپا قطع شدند؛ باز هم پای روسیه در میان است

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم‌های جدید اروپا و انگلیس علیه ایران

غول‌های مصرف پلاستیک اروپا کدامند؟

گولسیانی وسط جنگ صعود و صدرنشینی

تدابیر وزارت خارجه درقبال وضع تحریم‌های جدید توسط اتحادیه اروپا

عراقچی: تحریم‌های اروپا علیه ایران غیرقانونی، غیرمنطقی و غیراخلاقی است!

علاقه جمهوری آذربایجان به خرید جنگنده‌های نسل پنجم چین

ایتاکورا: بزرگی ورزشگاه چین به سود ژاپن است!

چین: پکن آماده افزایش همکاری‌ها با روسیه است

سریال جدید بازیگر نقش یانگوم در شبکه تهران | سریالی که در چین بیش از یک میلیارد بیننده داشت

آن مرد آمد؛ آن مرد از فرانسه آمد!

هیئت آمریکا به ریاست «هوکشتاین» وارد بیروت شد

قیمت جهانی طلا باز هم صعودی است

آیا باید از دریای سرخ دور شویم؟ / اقدامات ارتش یمن شگفت انگیز است

تحولات اوکراین| ادامه جنجال بر سر مجوز حملات به خاک روسیه

کره شمالی تهدید به پاسخ به اتحاد آمریکا، کره جنوبی و ژاپن کرد

ناو آمریکایی از منطقه فرار کرد!

راهکار اخراج مهاجران غیر قانونی که خاص ترامپ فقط!

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ سه‌شنبه 29 آبان

عاموس هوکشتاین وارد بیروت شد

پاسخ کتبی لبنان به درخواست آمریکا

اسرائیل به دنبال آتش بس نیست؛ پایان جنگ به معنای پایان حیات سیاسی نتانیاهو است

اسرائیل توسط آمریکا تحریم شد!

سلیمانی: انقلاب اسلامی اولین شکست بزرگ آمریکا با اسقاط پهلوی بود

پارلمان لبنان: حزب‌الله با پیشنهاد آتش‌بس آمریکا موافقت کرده

گفت‌وگوی تلفنی نخست‌وزیر تایلند و ترامپ

سرمقاله شرق/ «شرایط بحرانی» و فرصت اندک

سرمقاله ابتکار/ حاشیه و متن اخبار گفت‌وگوی پنهان در نیویورک

تغییرات در کابینه دولت الجزایر

سلاح جدید رژیم صهیونیستی در مقابل مردم غزه

آرزوی خاخام صهیونیست برای وقوع جنگ و درگیری میان مسلمانان!

وزارت دفاع انگلیس: 50 هزار اوکراینی را آموزش دادیم

جزئیات تصمیمات جدید برای رفع تعهد ارزی از محل ورود موقت اعلام شد

سخنگوی دولت: فعلا برنامه‌ای برای قطع برق صنایع نداریم

دلار کوتاه آمد، اما طلای جهانی بالا رفت

وزیر کار: جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد 1404 به زودی برگزار می‌شود

همتی: به عنوان وزیر اقتصاد از رفع فیلتر دفاع می کنم

قیمت دینار عراق امروز سه شنبه 29 آبان 1403

قیمت دینار عراق 29 آبان 1403 + جدول

شیخ عبداللطیف الهمیم: مقاومت عراق علیرغم فشار و توطئه‌ی بسیار، در حد توان خود عمل می‌کند

حزب‌الله نحوه اداره جنگ را تعیین می‌کند/دشمن با ترور شخصیت‌ها توهم پیروزی دارد

حمله آتیلا حجازی به اعضای تیم ملی

زیرساخت‌های رو به توسعه مرز ماهیرود