ایرانیان جهان

آخرين مطالب

احمدی: اروپا برای فعال کردن مکانسیم ماشه زمینه‌سازی می‌کند اروپا

احمدی: اروپا برای فعال کردن مکانسیم ماشه زمینه‌سازی می‌کند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تحلیل‌گر مسائل بین الملل گفت: اتفاقات اخیر در شورای حکام فقط ظاهر موضوع است، اما اگر به لایه درونی‌تر آن نگاه کنیم به این برمی‌گردد که برای فعال کردن مکانیسم ماشه، زمینه‌سازی صورت می‌گیرد. در قطعنامه 2231 در بند یازدهم مکانسیم ماشه پیش‌بینی شده و اعتبار آن 26 مهر 1404 به پایان می‌رسد.
کوروش احمدی، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با ایلنا، در ارزیابی این موضوع که بعد از سفر هفته گذشته گروسی به تهران، این امیدواری به وجود آمد که روابط ایران با آژانس و همچنین اتحادیه اروپا به سمت کاهش تنش پیش برود، اما حالا اینطور به نظر می‌رسد که قرار است شاهد صدور قطعنامه‌ای علیه ایران باشیم، گفت: در اسفند 1401 و در جریان سفر گروسی به تهران بیانیه مشترکی به امضای طرفین رسید که حاوی نقشه راه برای همکاری طرفین بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همیشه مدعی بودند که ایران به این نقشه راه عمل نکرده است و ایران هم در مقابل ملاحظاتی داشت و انتظاراتی که از آژانس داشته را مطرح کرده و در واقع آژانس را مقصر عدم پیشرفت اجرای آن بیانیه دانست.
وی افزود: یعنی مواردی مثل تعیین تکلیف دوربین‌های نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی، مسئله دادن ویزا به تعداد از بازرسان قدیمی و با تجربه آژانس که بتوانند بر برنامه اتمی هسته‌ای ایران نظارت کنند. تکلیف دو سایتی که آژانس مدعی پیدا کردن ذرات اورانیوم در آن‌ها بوده که این دو سایت به عنوان محلی برای برنامه‌های هسته‌ای به سازمان انرژی اتمی اعلام نشده بود، جز مواردی است که مورد اختلاف قرار گرفته و آژانس مدعی شد که ایران در این زمینه همکاری نکرده و نهایتاً به بیانیه مشترک اسفند 1401 رسید که در یک سال و 9 ماه گذشته آژانس انرژی اتمی می‌گوید کاری پیش نرفته است. ادعای آن‌ها بر این است که در جریان سفر اخیر گروسی به تهران، صحبت از این موضوع شده که ایران گفته حاضر است غنی سازی 60 درصد را در حد 185 کیلوگرم متوقف و فریز کند و بیشتر از این فرآیند غنی‌سازی اورانیوم را انجام ندهد. این وضعیتی است که ما در حال حاضر در آن قرار داریم.
وی تصریح کرد:، اما یک بعد آن جنبه سیاسی دارد. یعنی کشور‌های اروپایی به همراه آمریکا معتقدند که ایران در این زمینه همکاری نکرده و در نتیجه به دنبال صدور قطعنامه هستند تا ایران را محکوم کنند. در عین حال از آژانس نیز خواستند که گزارش جامعی در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای ایران ارائه کند. این اتفاق ظاهر موضوع است، اما اگر به لایه درونی‌تر آن نگاه کنیم به این برمی‌گردد که برای فعال کردن مکانیسم ماشه، زمینه سازی صورت می‌گیرد. در قطعنامه 2231 در بند یازدهم مکانسیم ماشه پیش‌بینی شده و اعتبار آن 26 مهر 1404 به پایان می‌رسد.
احمدی در ادامه گفت: بنابراین 26 مهر 1404 آخرین فرصتی است که کشور‌های عضو برجام امکان این را دارند تا اسنپ بک یا مکانیزم ماشه را فعال کنند. اگر این کار را انجام ندهند دیگر فرصتی برایشان وجود نخواهد داشت؛ بنابراین یک جدول زمانی شکل گرفته اگر از حالا بخواهیم آن را حساب کنیم 11 ماه باقی مانده و اگر از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید حساب کنیم 9 ماه وقت جهت مذاکره باقی مانده است. مطابق بند 11 و 12 قطعنامه 2231، یک روند دو ماهه جهت فعال شدن مکانسیم ماشه و انجام قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران وجود دارد؛ بنابراین اگر غربی‌ها بخواهند برای فعال کردن مکانیزم ماشه اقدامی انجام دهند تا 26 مرداد ماه زمان دارند. یعنی یک فرصت هفت ماهه از زمانی که ترامپ به کاخ سفید می‌رود تا 26 مرداد وجود دارد. حالا باید دید آیا مذاکراتی در آن دوره شکل می‌گیرد یا خیر، زیرا عراقچی در مصاحبه اخیر خودش گفت شرایط بحرانی است.
وی تصریح کرد: تروئیکای اروپایی به همراه آمریکا در حال کار بر روی آژانس هستند تا برای فعال کردن مکانیسم ماشه زمینه سازی کنند. این زمینه‌سازی نیز از نوامبر گذشته شروع شده، نامه‌ها و درخواست‌های مهمی به رئیس آژانس، مدیرکل آژانس و دبیرکل سازمان ملل نوشتند تا با صدور قطعنامه و گزارش جامع برنامه هسته‌ای ایران پرونده‌ای ایجاد کرده و تا قبل از 26 مرداد درخواست فعال شدن مکانسیم ماشه را به شورای امنیت ارائه کنند تا بتوانند حداکثر حمایت از اعضای شورای امنیت را بگیرند.
احمدی در پاسخ به این سوال که اگر قطعنامه‌ای علیه ایران در جلسه شورای حکام صادر شود، جواب ایران چه خواهد بود، گفت: این سوال را باید مسئولین جواب دهند. اما امکاناتی وجود دارد که نسبت به صدور قطعنامه به آن واکنش نشان دهند. واکنش‌ها می‌تواند کاهش تعداد دوربین‌های فعال نظارتی آژانس باشد، کاهش تعداد بازرسان تا اخراج کلیه بازرسان، افزایش سطح حجم غنی‌سازی و در نهایت خروج از NPT می‌تواند جز اقدامات باشد که مسئولان ما انجام دهند. حالا بسته به آن اقدامات، مسئولان در حال فکر کردن به آن هستند، اما باید این نکته را در نظر بگیرند که اگر مشکل ایران با آژانس حاد شود، با توجه به روی کار آمدن دونالد ترامپ، کار ما با آمریکا سخت‌تر خواهد شد و اعمال محدودیت بیشتر با آژانس می‌تواند دست ترامپ و تیم تندرویی که در اطراف خود شکل داده را بازتر کرده و اقدامات شدیدتری علیه ما انجام دهند؛ بنابراین مسئولان ما باید این مسائل را در نظر بگیرند.
وی در پاسخ به این سوال که بهترین کار برای خنثی‌سازی قطعنامه علیه ایران در شورای حکام چیست، گفت: از نظر من بهترین راه این است که باید از در مذاکره با آژانس وارد شویم تا سعی کنیم به راه حلی برسیم. با توجه به اختلافاتی که بین ایران و آژانس وجود دارد باید سعی کنند این مشکلات را برطرف کنند. یعنی تا به حال کار با تقابل به نتیجه‌ای نرسیده و با دورنمای روی کار آمدن دولت افراطی در آمریکا، تقابل با آژانس می‌تواند کار را سخت‌تر کند. زیرا ما در چند جبهه دیگر از جمله اسرائیل هم مواجه هستیم و تخریب رابطه با آژانس کار را بسیار سخت‌تر خواهد کرد و بنابراین راه سختگیری و تشدید اختلاف با آژانس نمی‌تواند راه درستی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1273454/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لیگ نخبگان آسیا در منطقه شرق؛ صدرنشینی یوکوهاما با گلباران نماینده استرالیا

در چنین روزی؛ تساوی بدون گل ایران و ژاپن در جام ملت‌های آسیا 1988

کشورهای اروپایی با بیشترین و کمترین هزینه‌ های مسکن

مهاجران اروپا و سیبری به تهران رسیدند

عراقچی: اگر دمشق از ایران درخواست کمک کند، بررسی می‌کنیم/ دلایل زیادی برای بدبینی نسبت به مذاکرات با اروپا درباره پرونده هسته‌ای داریم/ در حال حاضر قصد نداریم با واشنگتن گفت‌وگو کنیم

جام جهانی باشگاه‌ها؛ با سیدبندی مسابقات آشنا شوید / عکس

باید از معلولین افغانستانی حمایت شود

نگاهی به چالش‌ها و فرصت‌های حوزه‌های علمیه شیعه در افغانستان

افغانستان دربرابر نپال شکست خورد

ولایتی: ترامپ اگر در دوره‌ی مدیریت جدید خود مدبّرانه عمل کند خوب است/ متاسفانه ترکیه چندی است که ابزار دست آمریکا و رژیم صهیونیستی شده

توهین کوچک زاده به ظریف: مردک گفته با آمریکا مذاکره بالاتر از برجام می‌کنیم/ چه کاره‌ی مملکت هستی؟/ همه‌ی طرفداران آمریکا را از مملکت بیرون می‌کنیم

دفع حملات مزدوران آمریکا توسط ارتش سوریه در دیرالزور

عراقچی: فعلا قصد گفتگو با آمریکا را نداریم/ دلایل زیادی برای بدبین بودن نسبت به اروپا داریم

بازگشت چهره قدیمی استقلال به ایران/ کاپیتان اسبق استقلال و تیم ملی برای مدیریت از آمریکا برمی گردد؟

توهین مستقیم به ظریف: مردک تو چه کاره مملکتی که گفتی با آمریکا مذاکره می‌کنیم | امثال شما را از ایران بیرون می کنیم

پورمحمدی: جلوی پای دولت سنگ نیندازیم/ اگر برجام به نفع آمریکا بود چرا ترامپ زیر آن زد؟/ برخی دوستان هنوز باور نکردند دولتی به نام «وفاق» سر کار آمده است/ چطور یقه کسانی که تحریم روی تحریم اضافه کردند را نمی‌گیریم؟

توهین عجیب کوچک زاده به ظریف: مردک گفته با آمریکا مذاکره بالاتر از برجام می‌کنیم/ چه کاره‌ی مملکت هستی؟/ همه‌ی طرفداران آمریکا را از مملکت بیرون می‌کنیم

فوری/ آمریکا ایران را تحریم کرد

اقدام آمریکا علیه ایران؛ 35 شرکت و کشتی در لیست تحریم‌ها

اتاق جنگ واشنگتن دور جدید تحریم ها علیه ایران را اعمال کرد

مذاکرات محرمانه انگلیس و فرانسه برای اعزام نیرو به اوکراین

آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کرد

گمان نمی­‌کردیم ترکیه در چاله‌ آمریکا و صهیونیست‌ها بیفتد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

آمریکا و غرب آسیا؛ ترامپ بخشی از مشکل است نه راه حل

حمله «فرهیختگان» به همتی: روی سیاه سیاسی‌کاری

ژنو؛ پیش‌‌درآمد مذاکره با ترامپ؟

یادداشت طنز زیدآبادی درباره قانون جنجالی حجاب

مذاکره برای توافق جدید

فراخوان رهبر اپوزیسیون کره جنوبی از مردم برای تجمع

واکنش رئیس حزب دموکرات کره جنوبی به اعلام حکومت نظامی توسط یئون

اردوغان: سوریه باید وارد فرآیند سیاسی جدی شود

ماموران کره جنوبی در حال مسدود کردن درب پارلمان

پارلمان کره‌جنوبی به لغو حکومت نظامی رأی داد؛ استقرار خودروهای زرهی در خیابان‌های سئول

چشم طمع ترک‌ها به حلب؛ اظهارات عجیب رهبر حزب ملی‌گرای ترکیه

ادعای درباره ترور مسئول هماهنگی حزب‌الله لبنان با ارتش سوریه

تحلیل اکوایران از تفاوت بلک فرایدی در کشورهای غربی و ایران!

هدیه ویژه بیمه‌دات‌کام به مناسبت روز بیمه

مصوبه مجلس درباره تجمیع املاک دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزشی و پژوهشی دولتی و پارک‌های علم و فناوری

توقف فروش سکه های 1403 در حراج شنبه

انواع سکه طلای ضرب 1386 شنبه 17 آذر عرضه می‌شود

تماس مهم سرلشکر باقری با مقامات ارشد نظامی روسیه، عراق و سوریه درباره تحولات میدانی در سوریه

تماس اردوغان با نخست وزیر عراق درباره تحولات دمشق

تهاجم تروریست ها، توطئه ای برای تضعیف محور مقاومت است

سرلشکرباقری: تهاجم تروریست ها، توطئه‌ای برای تضعیف سوریه و محور مقاومت است/ همزمانی حمله تروریست ها با آتش بس شکننده لبنان نشان از توطئه هماهنگ دارد

تماس اضطراری سرلشکر باقری با مقامات ارشد نظامی روسیه، عراق و سوریه

تهاجم تروریست‌ها، توطئه ای برای تضعیف سوریه و محور مقاومت است

السودانی: عراق نظاره‌گر پیامدهای خطرناک وضعیت سوریه نخواهد ماند

ایران و عربستان در زمینه بیابان‌زدایی همکاری می کنند

سرلشکرباقری: تهاجم تروریست ها، توطئه‌ای برای تضعیف سوریه و محور مقاومت است