ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خداحافظی تهرانی‌ها با پایتخت‌؟ خواندنی ها

خداحافظی تهرانی‌ها با پایتخت‌؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
انتقال پایتخت ماجرایی تکراری است که در شروع دولت‌ها در ایران رسانه‌ای می‌شود و طرح‌هایی از انتقال و گزینه‌های جایگزینی به رأس اخبار می‌آیند و بعد در سایه سکوت به فراموشی سپرده می‌شوند.
نخستین‌ بار که طرح انتقال پایتخت به‌طور جدی مطرح شد، در دولت مهندس میرحسین موسوی بود و بعد همین فرایند در دولت‌های هاشمی، خاتمی و احمدی‌نژاد تکرار شد و در همه موارد سرنوشت همانی بود که در دوره نخست رقم خورده بود. حتی در سال 92 هم انتقال پایتخت به یک موضوع جدی تبدیل شد که در مجلس پیگیری شد و حتی کمیسیون عمران طرحی را مصوب کرد که می‌توانست انتقال پایتخت را وارد فاز جدیدی کند؛ زیرا دولت دهم‌ پرند را به عنوان پایتخت سیاسی و اداری در نظر گرفته و حتی 400 هکتار از زمین‌های مجاور مسکن‌ مهر در این منطقه را برای ساخت وزارتخانه‌ها جانمایی کرده بود.
اما آن‌ نیز ناکام ماند. هرچند مجلس شورای اسلامی توانست سال 1394 قانون امکان‌سنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران را به تصویب رساند، با‌این‌حال کارشناسان شهری ازجمله پیروز حناچی، شهردار سابق تهران، امکان انتقال پایتخت را ضعیف دانستند. در سال 1397 نیز شورای ‌عالی ساماندهی پایتخت شکل گرفت، اما در سال 1399 نتیجه این تحقیقات منجر به آن شد که موضوع انتقال پایتخت از دستور کار خارج شود. همان سال 99 بود که ابوترابی، نماینده مجلس، از نامه روحانی، رئیس‌جمهور وقت، به دبیر شورای ‌عالی خبر داد و البته امید داشت تا پایان کرونا باید صبوری کرد.
او که آن زمان عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران بود، با بیان اینکه جانمایی و همه موارد در زمینه انتقال پایتخت مشخص شده است، توضیح داد: «قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) نیز نامه‌ای را رسما به رئیس‌جمهور ارسال کرده و بدون اینکه پولی از دولت بخواهد عنوان کرده که ساماندهی تهران را انجام می‌دهد و انتقال پایتخت سیاسی و اداری را نیز به سرانجام می‌رساند‌». او افزود: «قرارگاه خاتم‌الانبیا‌(ص) بدون اینکه پولی بخواهد و هزینه‌ای بر دولت بار کند، عنوان کرده که این توان را دارد و باید ببینیم تصمیم رئیس‌جمهور چیست».
در ‌نهایت، تا آغاز به کار دولت پزشکیان، این طرح مغفول مانده بود؛ هرچند شهریور بود که رئیس‌جمهور از ضرورت انتقال پایتخت گفت و تأکید کرد: «توسعه کشور با ادامه روند فعلی امکان‌پذیر نیست. اینکه بخواهیم همچنان منابع اولیه را از جنوب کشور و دریا به مرکز بیاوریم و تبدیل به محصول کنیم و دوباره برای صادرات به جنوب بفرستیم، به‌شدت توان رقابت ما را مستهلک کرده و کاهش می‌دهد. چاره‌ای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم. تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست‌به‌گریبان است که هیچ راه‌حلی جز انتقال مرکزیت نداریم». او در بیان مشکلات دامن‌گیر غیرقابل مدیریت تهران هم گفت: «کمبود آب، نشست زمین، آلودگی هوا و امثال آن با تداوم سیاست‌ها و اقداماتی که تا‌به‌حال اتخاذ و اجرا شده‌اند، فقط تشدید شده و راه‌حل اساسی جابه‌جایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور است. انتقال مرکزیت سیاسی و اقتصادی هم به این شکل که ما خودمان در تهران بنشینیم و به مردم بگوییم جابه‌جا شوند، مقدور و ممکن نیست. باید ابتدا خودمان برویم تا مردم هم دنبال ما بیایند».
این سخنان رئیس‌جمهور از عزم دولت چهاردهم برای انتقال پایتخت خبر می‌داد تا اینکه دیروز رسما این فرایند با انتخاب محمدرضا عارف به عنوان مأمور بررسی انتقال پایتخت کلید خورد. مسعود پزشکیان با اشاره به آغاز مطالعات طرح انتقال پایتخت‌ گفت: آقای دکتر عارف مأموریت بررسی این طرح را بر‌ عهده دارند. بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند کشور را در آینده با بحران‌های زیست‌محیطی و مشکلات متعدد دیگر مواجه کند. حال باید دید این طرح هم مانند تلاش همه دولت‌های گذشته در گوشه‌ای رها خواهد شد یا این بار عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، می‌تواند در این مأموریت موفق عمل کرده و بالاخره گره انتقال پایتخت را باز کند.
تجربه‌های رخ‌داده در جهان نشان می‌دهد که با وجود موفقیت این طرح در برخی کشورها، حتی موفق‌ترین آنها هیچ‌گاه نتوانسته به پایتخت جدید متکی باشد. برای مثال، کوالالامپور همچنان به عنوان پایتخت سیاسی و مرکز کشور مالزی شناخته می‌شود، اما ایده تأسیس پایتخت اداری جدید به‌ عنوان جایگزین کوالالامپور، در اواخر سال 1980 و در زمان حاکمیت ماهاتیر محمد شکل گرفت و شهر پوتراجایا در 19 اکتبر 1995 به عنوان پایتخت اداری مالزی معرفی شد. بسیاری از نمونه‌های موفق انتقال پایتخت که در جهان وجود دارند مانند برزیل، استرالیا، آلمان و ترکیه، عموما به پیش از دهه 50 میلادی باز‌می‌گردند و با توجه به هزینه‌های آن دوران و شرایط خاص کشورها، قابل مقایسه با شرایط کنونی نیستند. با‌این‌حال، طرفداران این جابه‌جایی می‌گویند بحران‌های زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی موجود در تهران، ضرورت انجام اقداماتی اساسی را بیش‌از‌پیش روشن‌تر کرده است.
مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردم نیز از همین ابتدای کار، ضرورت انتقال پایتخت به جای دیگر را گوشزد کرده است، اما در کنار هزینه گزاف این انتقال و وجود عزم و اراده برای تکمیل این فرایند پیچیده فعلا سخن‌گفتن از نتیجه کمی زود است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1273738/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپن، نخستین تیم صعودکننده به بسکتبال کاپ آسیا

تیم ملی از ژاپن سبقت گرفت؛ ایران هجدهم دنیا، اول آسیا

سکوت مرگبار در اتحاد؛ پپ رکورد جدیدی ثبت کرد

اروپا، بسیج صلح‌طلبانه علیه جنگ‌طلبان + فیلم

غرب بزرگ‌ترین کشور اروپا را فدای خود کرد

ژنو، میزبان هیات‌‌های مذاکره کننده ایران و اروپا

خشم اپوزیسیون ارمنستان از پذیرش شروط جمهوری آذربایجان

چین چگونه در بندرهای جهان سرمایه گذاری می کند؟

صدور هشدار برای موج هوای سرد و بادهای شدید در چین

چین موتور مخصوص تسلیحات مافوق صوت را آزمایش کرد

ایران - مصر: فینال جذاب جام جهانی کاراته

بازسازی و گسترش روابط، محور دیدار نماینده چین با طالبان

تیک تاک از ترس ترامپ دست به دامن ایلان ماسک شد!

معرفی فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین

آمریکا تاکیدات اجلاس کاپ 29 را نپذیرفت

هدف رژیم صهیونیستی از پیشنهاد طرح آتش بس فعلی چیست؟ / نتانیاهو و حلقه اطرافیان وی خواهان جنگ بزرگ در لبنان هستند

10 پیش بینی اکونومیست درباره سال 2025/ جهان در خون غرق خواهد شد!

ماهیت ضد محیط زیستی آمریکا در اجلاسیه «کاپ 29» آشکار شد/ حضور نیافتن رئیس جمهور در این اجلاسیه تصمیم درستی بود + فیلم

حقیقت‌پور: مذاکره مستقیم با آمریکا حرام نیست

قالیباف: راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته آغاز شد

سرمقاله همشهری/ تشکیل «قرارگاه اجتماعی شهر تهران» همان مدیریت جهادی است

سرمقاله شرق/ چرا در اجرای سیاست ضعیفیم؟

هک بزرگترین شرکت پوششی واحد 8200 رژیم صهیونی

آنکارا بار دیگر انتقال دفتر سیاسی حماس به ترکیه را تکذیب کرد

دونالد ترامپ وزیر کشاورزی دولت خود را تعیین کرد

موشک‌باران مواضع صهیونیست‌ها توسط حزب‌الله در 37 عملیات

رئیس دفتر رئیس‌جمهور: ناترازی‌های موجود با کمترین مشکل مدیریت شوند

تزریق نقدینگی معاملات طلا به تولید از مسیر بورس کالا

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 69 هزار تومان بازگشت

صعود 49 هزار واحدی بورس با چاشنی رکوردشکنی

انتقاد نمایندگان مجلس از افزایش قیمت خودرو توسط خودروسازان

جداشدگان از گروه‌های تجزیه‎‌طلب پس از بازگشت به وطن زندگی عادی خود را خواهند داشت

استقبال ترکیه از میانجیگری عراق بین آنکارا و دمشق

فعالیت های تجاری و مسافری در مرزهای خسروی و سومار از سرگیری شد

عراق به زودی صادرات نفت از طریق ترکیه را از سر می‌گیرد

وزیر خارجه عراق: اسرائیل ما را تهدید می‌کند

تهران میزبان همایش سراسری مدیران بیمه دی

قیمت تیرآهن امروز 4 آذر 1403 + جدول

امور اقتصادی دستورالعملی و بخشنامه‌ای نیست

بقایی: مشهد، میزبان نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اکو است

نشست وزرای خارجه اکو در این شهر برگزار می‌شود

مشهد، میزبان نشست وزرای امور خارجه اکو

ایران بر توانمندسازی زنان و دختران در تمام حوزه‌ها تاکید دارد

قیمت میلگرد امروز 4 آذر 1403 + جدول

یورو به پایین‌ترین سطح در دو سال اخیر رسید

وزیر اقتصاد فردا به عربستان می‌رود/ هدف سفر وزیر اقتصاد چیست؟

قالیباف: بحث گرانی‌ها اولویت مجلس است

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند| پیشبرد دیپلماسی اقتصادی در ریاض

معمای سبز شدن بورس

مدیرکل صمت گیلان:صنعت، سرچشمه اقتصاد مولد و اشتغال پایدار کشور است