کره شمالی در مقابل چه چیزی در جنگ اوکراین شرکت کرده است؟
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، روسیه به تازگی علاوه بر استفاده از کمک نظامی کرهشمالی در جنگ اوکراین، با آزمایش یک موشک بالستیک هایپرسونیک جدید و نیز اظهارات معنیدار ولادیمیر پوتین غرب را نسبت به گسترش درگیریها به سطح غیرقابل کنترل تهدید کرد.
کرملین روز جمعه تاکید کرد که ایالات متحده بدون هرگونه شک و تردید پیام رسا و روشن ولادیمیر پوتین را دریافت کرده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در این خصوص گفت اظهارات ولادیمیر پوتین خطاب به مردم روسیه، آنجا که تصریح کرد مسکو در واکنش به «تشدید تنش از سوی غرب» از یک موشک جدید در اوکراین استفاده کرده، بسیار جامع، قابل درک و منطقی بود.
وی افزود: پیام اصلی اظهارات ولادیمیر پوتین این است که تصمیمات و اقدامات بیپروای کشورهای غربی در تولید موشک و تحویل آن به اوکراین و سپس مشارکت در حمله به خاک روسیه نمیتواند بدون واکنش از سوی روسیه باقی بماند.
نفت و موشک در برابر سرباز
از سوی دیگر، بنا به ادعای برخی مسئولان دولتی و یک گروه تحقیقاتی در سئول، روسیه در ازای دریافت نیرو برای حمایت از جنگ مسکو علیه اوکراین، نفت، موشک های ضد هوایی و کمک اقتصادی به کره شمالی ارائه کرده است.
ایالات متحده و کره جنوبی پیشتر پیونگیانگ را که به تسلیحات هستهای مجهز است به اعزام بیش از 10 هزار سرباز به روسیه برای کمک به این کشور در جنگ با اوکراین متهم کردهاند.
تحلیلگران معتقدند کیم جونگ اون در ازای این کمک مشتاق به دست آوردن فناوری پیشرفته و نیز کسب تجربه نبرد برای سربازانش در میادین جنگ است.
شین وون سیک، مشاور امنیتی ارشد دولت کره جنوبی در پاسخ به این سوال که کره شمالی در ازای اعزام سربازان خود به روسیه چه چیزی دریافت کرده است؟ میگوید: «مشخص شده است که تجهیزات و سامانههای موشکی ضد هوایی با هدف تقویت سیستم دفاع هوایی آسیب پذیر کره شمالی به این کشور تحویل داده شده است.»
این مشاور امنیتی در سئول طی گفتگو با یک رسانه محلی تصریح کرد که کره شمالی همچنین «انواع مختلف حمایتها و کمکهای اقتصادی» را نیز دریافت کرده است.
از سوی دیگر، یک گروه تحقیقاتی غیرانتفاعی موسوم به «مرکز منبع باز» مدعی شده است که پیونگیانگ محمولههایی از نفت را از روسیه دریافت کرده است.
طبق گزارش بیبیسی، این گروه با استناد به تصاویر ماهوارهای نشان داد که بیش از 12 نفتکش کرهشمالی طی هشت ماه گذشته در مجموع 43 سفر به یک پایانه نفتی انجام دادهاند.
این گزارش همچنین به تصاویری اشاره کرده که نشان میدهند مخازن خالی تانکرها پس از ورود به پایانه نفنی تقریباً پر میشوند.
دیوید لامی، وزیر امور خارجه بریتانیا در این خصوص گفته است که محمولههای نفتی بابت تسلیحات و نیروهایی که پیونگیانگ به مسکو فرستاده بود در اختیار کره شمالی قرار گرفته است.
کیم جونگ اون و ولادیمیر پوتین، رهبران کره شمالی و روسیه ماه ژوئن گذشته در جریان سفر رئیس کرملین به پیونگیانگ یک معاهده همکاری استراتژیک امضا کردند.
این توافقنامه که ولادیمیر پوتین آنرا «سند پیشرفت» خوانده هر دو کشور را ملزم میکند که در صورت حمله به دیگری، «بدون درنگ» کمک نظامی ارائه دهند و در سطح بینالمللی برای مقابله با تحریمهای غرب همکاری کنند.
کره شمالی و روسیه هر دو به ترتیب برای توسعه تسلیحات هستهای و جنگ اوکراین تحت تحریمهای گسترده غرب و سازمان ملل قرار دارند.
وزیر امور خارجه کره شمالی اخیراً در سفر به مسکو اعلام کرده بود که کشورش «قاطعانه در کنار همرزمان روسی تا کسب پیروزی خواهد ایستاد.»
مسکو و پیونگیانگ اما هنوز رسما در خصوص اعزام سرباران کرهشمالی و درگیر شدن آنها در جنگ اوکراین اظهار نظر نکردهاند.
هنگامی که ماه گذشته از پوتین به طور علنی در مورد استقرار نیروهای کره شمالی در کشورش سوال شد، وی ضمن طفره رفتن از پاسخ، حمایتهای غرب از اوکراین را به چالش کشید.
مسکو همچنین در واکنش به مجوز اخیر ایالات متحده آمریکا به کییف برای استفاده از موشکهای دوربرد اخیرا با شلیک آزمایشی یک موشک بالستیک هایپرسونیک، غرب را تهدید و اعلام کرد که درگیریهای اوکراین وارد یک سطح بینالمللی شده است.
چرا جو بایدن حاضر شد به اوکراین مجوز حمله به نقاطی در عمق روسیه را بدهد؟
پس از ماهها تلاش و درخواست اوکراین، جو بایدن، بالاخره در ماههای پایانی حضور خود در کاخ سفید به کییف اجازه داد از موشکهای آمریکایی برای بمباران اهدافی در عمق خاک روسیه استفاده کند.
اما چه تغییراتی باعث شد تا رئیس جمهور آمریکا به این تصمیم جدید برسد؟ خبرگزاری رویترز در گزارشی با اشاره به این موضوع مینویسد: تصمیم بایدن که با هدف پاسخ به ورود کره شمالی در این جنگ صورت گرفته در آستانه ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید اهمیت بیشتری یافته است.
بایدن ماهها درخواستهای رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، برای کاهش محدودیتها در استفاده از موشکهای ATACMS آمریکایی که قادر به حمله به اهداف در عمق خاک روسیه هستند، رد کرده بود. بایدن نگران بود که چنین اقدامی ممکن است ناتو را وارد درگیری با قدرتی هستهای کند.
اما تصمیم مسکو برای استقرار سربازان کره شمالی در منطقه کورسک روسیه، به عنوان یک تشدید عمده تنش تلقی شد که نیازمند واکنشی فوری بود. یک مقام ارشد آمریکایی و دو منبع دیگر آگاه از این موضوع به رویترز گفتند که این اقدام فشار بیشتری بر دولت بایدن وارد کرد تا محدودیتهای مربوط به استفاده از این تسلیحات را کاهش دهد و اقدامات دیگری برای تقویت اوکراین در مقابل شکستهای پیدرپی در میدان نبرد انجام دهد.
این تصمیم همچنین میتواند بخشی از برنامه بایدن در حمایت از اوکراین را در برابر چالشهای احتمالی ترامپ تقویت کند. یکی از منابع گفت که این اقدام به نوعی مصونیتبخشی در برابر سیاستهای ترامپ است، زیرا ممکن است حمایت ایالات متحده از اوکراین کاهش یابد.
ترامپ بارها کمک نظامی ایالات متحده به اوکراین را مورد انتقاد قرار داده و بسیاری نگرانند بعد از ورود او به کاخ سفید در روند ارسال تسلیحات به کییف وقفه ایجاد شود.
هرچند که کاهش محدودیتها برای استفاده از تسلیحات ممکن است خیلی دیرتر از آنچه لازم بود انجام شده باشد، اما میتواند به اوکراین کمک کند تا مواضع خود در کورسک را حفظ نماید.
کاخ سفید در باره مجوز استفاده اوکراین به صورت رسمی اظهار نظری نکرده و این رسانههای آمریکایی بودهاند که به نقل از منابع آگاه از صدور این مجوز خبر دادهاند. یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر در مورد اینکه آیا بایدن اجازه استفاده از حملات دوربرد را صادر کرده، خودداری کرد، اما گفت که روسیه با استقرار سربازان کره شمالی در حال تشدید درگیری است.
تقویت موضع کییف
خبرگزاری رویترز میگوید کاهش محدودیتهای آمریکا در مکالمهای در 12 نوامبر بین لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، و روستم اومروف، وزیر دفاع اوکراین، به کییف اعلام شده است. یک روز بعد، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، تصمیم مذکور را به مارک روته، دبیرکل ناتو، و مقامات اروپایی و همتای اوکراینی خود، آندری سیبیها، در سفری به بروکسل اطلاع داد.
اوکراین روز سهشنبه اولین حمله دوربرد خود تحت این سیاست جدید را انجام داد و اعلام کرد که با استفاده از موشکهای ATACMS آمریکایی به یک انبار تسلیحاتی در 110 کیلومتری خاک روسیه حمله کرده است.
کاهش محدودیتها از سوی بایدن راه را برای پیگیری سیاستی مشابه از سوی متحدین آمریکا نیز باز کرد و اوکراین روز چهارشنبه با موشکهای کروز استورم شادو به خاک روسیه حمله کرد.
از زمان انتخابات، دولت بایدن اقدامات دیگری نیز برای حمایت از کییف انجام داده است، از جمله موافقت با استفاده از مینهای ضد نفر برای کند کردن پیشروی روسیه در شرق اوکراین و اجازه به پیمانکاران دفاعی ایالات متحده برای تعمیر تسلیحات آمریکایی در داخل اوکراین، که به اوکراینیها کمک میکند تا تجهیزات بیشتری را فعال نگه دارند.
ماهها، مقامات اوکراینی از آمریکاییها خواسته بودند که اجازه دهند موشکهایی با برد 190 مایل برای حمله به اهدافی در عمق خاک روسیه استفاده کنند، اما دولت بایدن این درخواست را نپذیرفته بود.
تصمیم مسکو برای استقرار هزاران نیروی کره شمالی، طرز فکر دولت آمریکا را تغییر داد. کره شمالی در اواخر اکتبر سربازان خود را از منطقه وونسان به بندر ولادیوستوک روسیه اعزام کرده بود.
یک مقام ارشد آمریکایی گفت کاهش کنترلهای آمریکا بر استفاده از این موشکها برای ارسال پیامی به کره شمالی و روسیه انجام شد که این تغییر سیاست غیرقابل قبول است و همچنین تلاشهای آنها برای بیرون راندن اوکراینیها از کورسک را مختل کند.
این مقام رسمی اذعان کرد که کاهش محدودیت ها خطر تشدید بیشتر درگیری را به همراه دارد اما خاطرنشان کرد که روسیه تاکنون هیچ اقدامی علیه دولت های دیگر به جز اوکراین انجام نداده است.
رویترز همچنین به نقل از یکی از مقامهای فعال در کنگره آمریکا گزارش داده که سیاست جدید آمریکا تنها برای اعمال در منطقه کورسک در نظر گرفته شده و اوکراین تنها مجاز است به عمق روسیه شلیک کند تا تلاش مسکو و پیونگ یانگ برای بیرون راندن اوکراین از خاک روسیه را محدود نماید.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1274704/