ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ ایران «فقط» عضو NPT بماند؛ نه بیشتر خواندنی ها

سرمقاله فرهیختگان/ ایران «فقط» عضو NPT بماند؛ نه بیشتر
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرهیختگان / «ایران «فقط» عضو NPT بماند؛ نه بیشتر» عنوان یادداشت روز در روزنامه فرهیختگان به قلم مهدی خانعلی‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
صدور قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک‌بار دیگر مشخص کرد که همراهی با طرف غربی و اعطای امتیازات فراقانونی هم نمی‌تواند این مسیر تعامل یک‌طرفه را تبدیل به تعهدات دوجانبه کند؛ چراکه با وجود بیان صریح رافائل گروسی، مدیرکل آژانس درباره مسائلی نظیر پیشنهاد مثبت ایران در کاهش ذخایر اورانیوم 60 درصد غنی‌شده و دسترسی به بازرسان جدید، باز هم تروئیکای اروپایی- فرانسه، آلمان و انگلستان- به‌عنوان اعضای اصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اقدام به تنظیم و تصویب یک قطعنامه تند ضدایرانی کردند. 
البته علت پافشاری طرف غربی بر این راهبرد مشخص است؛ آماده‌سازی بستر حقوقی و اجرایی برای فعال کردن «مکانیسم ماشه» (Snapback) یا همان بازگشت خودبه‌خودی تحریم‌ها. مکانیسمی که در برنامه جامع اقدام مشترک یا همان برجام میان ایران و گروه 1+5 گنجانده شده تا به‌عنوان یک «شمشیر داموکلس» همیشه بالای سر ایران باشد و اجازه بهره‌مندی تهران از منافع توافق هسته‌ای- نظیر تعلیق برخی تحریم‌ها - را هم ندهد. حالا طرف اروپایی برجام که بعد از خروج رسمی ایالات‌متحده از برجام، اختیاردار این مکانیسم شده، به‌دنبال زمینه‌سازی برای اجرای آن پیش از مهرماه 1404 است؛ زمانی که طبق جدول زمان‌بندی توافق هسته‌ای، باید برخی تحریم‌های مهم سازمان ملل علیه کشورمان از میان برداشته شود و این امر به هیچ‌عنوان مطلوب طرف غربی نیست. 

براساس متن برجام، کل فرایند اجرایی مکانیسم ماشه حداکثر 35 روز طول می‌کشد، مگر اینکه با توافق همه طرف‌ها تمدید شود. با فعال‌سازی این مکانیسم، بازگشت کلیه تحریم‌های سازمان ملل رخ می‌دهد، یعنی تحریم‌های تسلیحاتی، تحریم‌های موشکی، محدودیت‌های هسته‌ای و تحریم‌های مالی و بانکی بازمی‌گردد. 
دستورکاری که در قطعنامه اخیر شورای حکام برای مدیرکل آژانس مشخص شده، حکایت از اجرای مکانیسم ماشه در حوالی خردادماه و پس از برگزاری نشست فصلی این سازمان دارد؛ زمانی که فرصت کافی برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل و بازگشت فوری و بدون استثنای قطعنامه‌های تحریمی این شورا علیه ایران وجود خواهد داشت. با این توصیف و در چنین شرایطی، راهبرد مناسب برای تأمین منافع ملی کشورمان چیست؟ 
پاسخ به این سؤال می‌تواند با یک پیشنهاد عملیاتی همراه باشد. یکی از ایرادهای بنیادین برجام که در همان زمان امضا هم مورد توجه کارشناسان قرار داشت، «استثنا شدن ایران در میان اعضای NPT» بود، یعنی مذاکره‌کنندگان وقت متعهد شدند ایران تا زمانی که مدت‌زمان اجرای توافق هسته‌ای به پایان نرسیده، با محدودیت‌هایی فراتر از آنچه در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای مطرح شده مواجه باشد. این مسأله از اساس دچار ایراد است؛ چراکه ایران به‌عنوان یک عضو رسمی آژانس که پیمان NPT را پذیرفته، مشغول انجام وظایف خود بود و انتظار می‌رفت از مزایای آن- مثلا غنی‌سازی بدون‌محدودیت تا 99 درصد- نیز بهره‌مند باشد. بااین‌حال و طبق مفاد برجام، محدودیت‌های گسترده‌ای بر بخش‌های مختلف صنعت هسته‌ای کشورمان- از غنی‌سازی تا بازرسی؛ از آب‌سنگین تا واردات تجهیزات- اعمال شد. بهانه پذیرش این محدودیت‌های فراقانونی و فراپادمانی از سوی ایران، بهره‌مندی از امتیازاتی نظیر تعلیق برخی تحریم‌ها بود. 
در سال‌های اخیر و پس از عدم انجام تعهدات طرف غربی، عملاً پذیرش هرگونه محدودیت برجامی و فراپادمانی از سوی ایران معنایی ندارد. این مسأله از آنجا اهمیت مضاعف پیدا می‌کند که در ماه‌های اخیر، تهران شاهد اقدامات ضدایرانی گسترده‌ای نظیر تحریم صنعت هوایی و صنعت کشتیرانی از سوی طرف اروپایی بوده است. در چنین وضعیتی، هیچ دلیل و مبنایی برای ادامه وضعیت سابق وجود ندارد و ایران تعهدی به اجرای تعهدات فراپادمانی نخواهد داشت. تأکید تهران بر اینکه از این به بعد صرفاً به‌عنوان عضو عادی NPT به همکاری با آژانس خواهد پرداخت، ضمن اینکه دست کشورمان برای پیگیری حقوقی منافع ملی را باز می‌گذارد و مانع از بهانه‌جویی جدید غربی‌ها برای اعمال فشار می‌شود، اقدام متقابل و متوازنی نسبت به نقض پیمان اروپایی‌ها نیز به‌شمار می‌آید. اعلام رسمی و اعمال عملیاتی پایان محدودیت‌های برجامی از سوی ایران، می‌تواند با رونمایی از نسل جدید سانتریفیوژ‌ها و ارتقای سطح غنی‌سازی کشورمان به بالاتر از 60 درصد ذیل NPT باشد، یعنی ایران به‌دنبال خروج از این معاهده یا قطع همکاری با آژانس نیست، اما به‌دلیل اقدامات غیرقانونی طرف مقابل، نیازی به ادامه راهبرد همکاری داوطلبانه نمی‌بیند و خواهان برخورداری کامل از امتیازات عضویت در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای-غنی‌سازی کامل- است. این راهبرد می‌تواند مسیر تعامل در آینده را با حفظ منافع ملی ایران باز بگذارد. 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1274936/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پنیر ایرانی راهی ژاپن می شود

بازگشت ترامپ و دیپلماسی پنهان تروییکای اروپا؛ 3 کشور عضو برجام به دنبال بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران

بازی اروپا در پازل اسرائیل  | رای شجاعانه دادگاه کیفری بین‌المللی

فرمول ترامپ برای افزایش بازدارندگی هسته‌ای/ واشنگتن برای عبور از اژدرهای روسیه و چین و کره شمالی چه نقشه‌ای دارد؟

مصاحبه تسنیم با سفیر چین

بهبود رابطه ایران با عربستان بر رویکرد ترامپ مقابل تهران تاثیر دارد/ ترامپ دوست دارد معامله کند و در مذاکرات برنده محسوب شود/ حق با پزشکیان است

استراتژی جدید اسرائیل برای تضعیف حزب الله/ چرا فشار اسرائیل پس از انتخابات آمریکا تشدید شد؟

ترامپ به دنبال انتصاب فرستاده ویژه برای جنگ اوکراین است

مدودف: روسیه در صورت لزوم از سلاح هسته‌ای استفاده می‌کند

شرط عضو کمیسیون امنیت ملی برای مذاکره با آمریکا: ابتدا گذشته را جبران کنید

اینفوگرافی/ کدام رئیس جمهور در آمریکا بیشتر ایران را تحریم کرد؟

«آبراهام لینکلن» پس از فرار از غرب آسیا وارد آب‌های مالزی شد

پم باندی؛ اولین زنی که وزیر دادگستری آمریکا شد/ گزینه ترامپ را بشناسید+ بیوگرافی

سرمقاله رسالت/ غرب علیه غرب

سرمقاله وطن امروز/ پاسخ ایران به قطعنامه

کرسی افغانستان به طالبان واگذار نشد

اوکراین اطلاعات درباره حضور سربازان کره شمالی در خارکیف را رد کرد

سودان از توقیف تجهیزات نظامی ارسال‌شده امارات خبر داد

موضعگیری دوباره ترکیه علیه بشار اسد

هتل گرانفروش 7 میلیارد ریال جریمه شد

مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای 50 درصد

وزیر ارتباطات: ر‌فع فیلترینگ در دست اقدام است

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو منتشر شد

ترامپ نمی‌تواند تحریم‌ها را شبیه به 8 سال پیش اعمال کند

دادگاه28متهم پرونده رضایت‌خودرو/کلاهبرداری 8 هزار میلیاردی‌

دادگاه رسیدگی به پرونده «رضایت خودرو طراوت نوین» برگزار شد

مدل عملیاتی اشتغال دانش‌آموختگان یزد تدوین می‌شود

بی توجهی بزرگترین مصرف کنندگان زغال سنگ به کنفرانس کوپ!

تیر تعرفه‌های تلافی‌جویانه آمریکا و اروپا بر چشم صنعت خودرو

ترامپ میتواند فشارهای اقتصادی بیشتری بر ایران وارد کند؟

تقوی و عرب‌زاده در FIVB عضو کمیسیون‌های توانمندسازی، لیگ ملت‌ها و استیناف شدند

درخشش فوق‌العاده زاهدی با هت‌تریک و پاس گل در جی لیگ ژاپن

رفع موانع صادرات پنیر ایران به ژاپن

آلمان باید سریعا سامانه موشکی دوربرد تاروس را به اوکراین تحویل دهد

احتمال افزایش واردات نفت خام چین در ماه نوامبر

فشار بر مجلس؛ آیا قانون تابعیت قربانی منافع سیاسی می‌شود؟

ابرکامپیوترهای قدرتمند جهان در 2024

آمریکا نقش روسیه را بر ملا کرد

سرمقاله جوان/ نوبت وفاق با مردم کی می‌رسد؟

مخالفت اتحادیه آفریقا با بازگشت سودان به این اتحادیه

ترامپ تیم‌های تحقیقاتی برای انتخابات 2020 تشکیل می‌دهد

خلع دو شهردار دیگر حامی کُردها در ترکیه

دبیرکل ناتو با ترامپ دیدار کرد

پنیر ایرانی راهی ژاپن می‌شود

واکنش عضو کمیسیون قضائی مجلس در مورد افزایش اخیر قیمت خودرو: شرعا و قانونا درست نیست

تأثیر مثبت اقدامات دولت پزشکیان بر بازار سرمایه/ روند صعودی بورس تا پایان سال حفظ می‌شود؟

اعتراض تجار و تولیدکنندگان به قطعی‌های مکرر سامانه جامع تجارت

دولت و نظام بانکی شرکای خوبی برای فعالان اقتصادی نیستند

محاکمه متهمان پرونده کثیرالشاکی خودرویی طراوت نوین

همکاری اقتصادی جدید بین مسکو و پیونگ‌یانگ در راه است