ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بازگشت ترامپ و دیپلماسی پنهان تروییکای اروپا؛ 3 کشور عضو برجام به دنبال بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران اروپا

بازگشت ترامپ و دیپلماسی پنهان تروییکای اروپا؛ 3 کشور عضو برجام به دنبال بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با حضور نمایندگان 35 کشور، روز پنجشنبه و بامداد جمعه به وقت تهران قطعنامه‌ای را علیه برنامه هسته‌ای ایران تصویب کرد که بار دیگر از تهران خواسته است «فورا» همکاری خود با نهاد پادمانی را بهبود بخشد. این قطعنامه همچنین خواستار ارایه گزارشی جامع با هدف فشار بر ایران برای ورود به مذاکرات جدید هسته‌ای شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به ادعای رویترز، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات متحده که پیشنهاددهندگان این قطعنامه بودند، طی ادعایی پیشنهاد لحظه آخری ایران برای محدود کردن ذخایر اورانیوم را ناکافی و غیرصادقانه توصیف کردند.
در ادامه رویترز مدعی شد که ایران معمولا به چنین قطعنامه‌هایی واکنش تند نشان می‌دهد و پیش از آن نیز اعلام کرده بود که به این قطعنامه نیز متقابلا پاسخ خواهد داد. به گزارش رویترز، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران مدت‌هاست در باب مجموعه‌ای از مسائل اختلاف دارند، از جمله ادعای این نهاد پادمانی درباره اورانیوم یافت شده در سایت‌هایی که مدعی‌اند ایران درباره آنها پاسخی نداده است. ممنوعیت ورود کارشناسان و بازرسان نهاد پادمانی به ایران در سال گذشته نیز از جمله موارد اختلافی تهران و آژانس نیز است.
خبرگزاری رویترز که مدعی است متن این قطعنامه به دست او رسیده در ادامه آورده است: عباراتی مشابه قطعنامه نوامبر 2022 همچنان در این قطعنامه تکرار شده و همچنین مجددا مدعی است توضیح ایران درباره آثار اورانیوم و اجازه دادن به آژانس برای نمونه‌برداری‌های لازم، ضروری و فوری است.
این در حالی است که قطعنامه ماه ژوئن امسال نیز همین موارد را مطرح کرده بود.
به ادعای رویترز متن قطعنامه جدید از نهاد پادمانی خواسته است که «ارزیابی جامع و به روزشده‌ای درباره احتمال وجود یا استفاده از مواد هسته‌ای اعلام نشده در ارتباط با مسائل برجسته گذشته و حال برنامه هسته‌ای ایران، از جمله ارایه گزارشی کامل از میزان همکاری ایران با آژانس در این زمینه‌ها منتشر کند.»
در ادامه گزارش ادعایی رویترز آمده است که کشور‌های غربی امیدوارند این گزارش که قرار است تا بهار 2025 ارایه شود، ایران را تحت فشار قرار دهد تا وارد مذاکراتی برای اعمال محدودیت‌های جدید بر فعالیت‌های هسته‌ای خود شود؛ هر چند که به باور این کشور‌ها محدودیت‌ها احتمالا به اندازه توافق 2015 با قدرت‌های بزرگ جامع نخواهند بود. گفتنی است با توجه به اینکه ترامپ قرار است در ژانویه رسما کار دولت خود را آغاز کند و همزمان ایران نیز غنی‌سازی اورانیوم را بسیار فراتر از محدودیت‌های توافق انجام داده است، مشخص نیست که آیا ترامپ از مذاکرات در راستای تعیین محدودیت‌های جدید تا پیش از لغو محدودیت‌های توافق 2015 در اکتبر 2025 حمایت خواهد کرد یا خیر. به ادعای رویترز اگر تا آن زمان محدودیت‌های جدیدی مورد توافق قرار نگیرد، این گزارش می‌تواند برای تقویت مکانیسم ادعایی موسوم به «اسنپ‌بک» استفاده شود. بر اساس توافق 2015، این مکانیسم به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شده و تحریم‌های لغو شده طبق توافق می‌توانند مجددا بازگردند.
بیشتر بخوانید:روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است
به گزارش رویترز، قطعنامه ادعایی در شرایطی به تصویب رسیده است که گروسی روز چهارشنبه طی کنفرانس خبری خود اعلام کرد که ایران با محدودیت غنی شدن اورانیوم خود تا سطح 60 درصد موافقت کرده است. او در همان روز نیز اعلام کرد که این اقدام گامی ملموس در جهت درست است و تصویب قطعنامه می‌تواند این پیشرفت را تضعیف کند. گفتنی است هر گونه اقدام ایران در زمینه محدودیت غنی‌سازی اورانیوم مشروط به لغو این قطعنامه بوده است. همزمان و لحظاتی پس از تصویب این قطعنامه وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران با انتشار بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که دستورات جدیدی برای فعال‌سازی سانتریفیوژ‌های پیشرفته و جدید که برای غنی‌سازی اورانیوم استفاده می‌شوند، صادر شده است. نیویورک‌تایمز، اما ساعاتی پیش از تصویب قطعنامه در نشست شورای حکام طی گزارشی آورده است ایران پیش از این هشدار داده بود که در صورتی که قطعنامه به تصویب اعضای شورای حکام برسد قطعا به آن پاسخی فوری خواهد داد و در این شرایط خود را ملزم به پیروی از پیشنهاد‌ها برای محدود کردن غنی‌سازی نمی‌داند.
پیش‌تر الی گرانمایه، کارشناس مسائل ایران در شورای امور خارجه اروپا در گفت‌و‌گو با نیویورک‌تایمز مدعی شد: تروییکای اروپایی به دنبال این است که به ترامپ نشان دهد خواهان همصدایی با او جهت احیای کمپین فشار حداکثری است. علاوه بر این تروییکای اروپایی نمی‌خواهد رییس‌جمهور جدید امریکا برای توافق احتمالی با تهران آنها را نادیده بگیرد، چراکه به ادعای نیویورک‌تایمز همچنان این مفروض وجود دارد که ترامپ مجددا سیاست موسوم به فشار حداکثری را با هدف تضعیف اقتصاد ایران در دستور کار قرار دهد و در ادامه با ورود به توافقی جدید و البته متفاوت و جامع‌تر از برجام محدودیت‌های اعمالی بر برنامه هسته‌ای ایران را گسترش خواهد داد.
بیشتر بخوانید:متن کامل پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده به شورای حکام
لارنس نورمن، خبرنگار وال استریت ژورنال نیز با انتشار یادداشتی مدعی است هر گام جدید ایران برای پیشبرد برنامه هسته‌ای خود می‌تواند تنش‌ها بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و واشنگتن در آستانه بازگشت ترامپ به کاخ سفید را تشدید کند. به ادعای نورمن، قطعنامه ادعایی اخیر می‌تواند سکوی پرشی برای قطعنامه ادعایی عدم پایبندی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد؛ اقدامی که در صورت عدم تفاهم با ایران، موضوع را برای بررسی تا تابستان آینده به شورای امنیت سازمان ملل ارسال می‌کند. دیپلمات‌های غربی مدعی‌اند که این اقدام راه را برای قدرت‌های اروپایی باز می‌کند تا تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را مجددا اعمال کنند، گزینه‌ای که در توافق هسته‌ای که در اکتبر 2025 منقضی می‌شود، تعریف شده است. فعال کردن اسنپ‌بک (یا مکانیسم ماشه) عملا بقایای توافق هسته‌ای 2015 را از بین می‌برد. مقامات ایرانی گفته‌اند که این ماجرا می‌تواند آنها را به خروج از معاهده بین‌المللی منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای سوق دهد. با این همه به ادعای نورمن دیپلمات‌های اروپایی درصدد هستند تا از گزینه اکتبر 2025 به عنوان ضرب‌الاجلی برای فشار به تهران برای توافق جدید که برنامه هسته‌ای ایران را محدود می‌کند، استفاده کنند.
در این میان گروهی دیگر از ناظران می‌گویند این احتمال نیز وجود دارد که ایران به منظور خنثی‌سازی فشار‌های اقتصادی و نیز شرایط ملتهب منطقه، تنش‌زدایی را در دستور کار قرار دهد و همچنین استراتژی جدیدی را برای عبور از تحریم‌ها تعریف کند. در این زمینه دو گفتمان مهم در این شرایط در میان ایرانیان مطرح شده است؛ گفتمانی که خواهان تجدیدنظر در دکترین هسته‌ای ایران است و گفتمانی که معتقد است می‌توان با درنظر گرفتن خطوط قرمز تعیین شده به مسیر تنش‌زدایی و رایزنی با غربی‌ها پایان داد. به ادعای برخی ناظران، اما همچنان رایزنی ایران با کشور‌های اروپایی در خصوص توافق احتمالی و جدید تهران با واشنگتن گزاره محتملی است.
در عین حال باید گفت که ذیل ادعا‌های مطرح شده در خصوص مذاکرات احتمالی ایران با اروپا و امریکا، تهران به دنبال توافقی خواهد بود که بتواند از طریق آن منافع اقتصادی‌اش را تامین کند و علاوه بر این مانع از حمله احتمالی (ادعایی) امریکا و اسراییل به تاسیسات نفتی و هسته‌ایش شود.
نیویورک‌تایمز در این باره نوشته: در شرایط کنونی رایزنی ایران با ترامپ شاید تنها و آخرین گزینه برای تنش‌زدایی چندین ساله تهران و واشنگتن باشد. این در حالی است که محافظه‌کاران در ایران بر این باورند که غرب غیرقابل اعتماد است. به ادعای نیویورک‌تایمز فارغ از غالب بودن یکی از این دو دیدگاه مساله پایبندی یا عدم پایبندی به پیمان ان‌پی‌تی و پس از آن ورود بازرسان نهاد پادمانی به تهران مساله دیگری است. این نگرانی در واشنگتن و بروکسل همچنان وجود دارد که تحت فشار گذاشتن ایران می‌تواند از یک طرف حضور این کشور در ان‌پی‌تی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و از طرفی می‌تواند توازن هسته‌ای در منطقه را تحت تاثیر قرار داده و به رقابت تسلیحاتی در منطقه دامن بزند.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1275272/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کتاب «کاهن معبد جینجا» یامین‌پور به چاپ بیست و هشتم رسید

جام‌جهانی کاراته|صعود کاتای مردان به مرحله یک چهارم نهایی

عرضه چاپ بیست و هشتم سفرنامه «کاهن معبد جینجا»

سفر به اروپا و خاور دور از غرب تهران

کشاورزان فرانسوی پرچم اتحادیه اروپا را آتش زدند! + علت چه بود؟

پسته، قربانی یک باور سنتی شد

درخواست عراقچی برای مخالفت اعضای شورای حکام با تحرکات سه کشور اروپا

بزرگ‌ترین تولیدکننده باتری اروپا اعلام ورشکستگی کرد

چرا در پروژه مکران می‌خواهند ایران را دور بزنند؟

چشم‌انداز صادرات سنگ آهن ایران تا پایان 2024/ بررسی اثر سیاست‌های چین بر روند نزولی نرخ سنگ آهن در بازار‌های جهانی

همکاری MoonDog و Aelf برای تقویت راه‌حل‌های بلاکچین

راست چین و چپ چین کردن صفحه در اکسل

عنوان دومی لژیونر دوچرخه‌سواری در تور بین‌المللی چنگدو چین

شرکت بی وای دی چین 2500 کارگر را همراه خود به ترکیه می‌برد

ورود نخستین قطار باری چین به افغانستان

افغانستان در آستانه یک جهش بزرگ تاریخی قرار دارد

ترامپ نامزدهای چند وزارت خانه را معرفی کرد

حجم باورنکردنی برف و کولاک امریکا؛ کامیون‌ها و شاسی‌ها دفن شدند! | فیلم

محمد هاشمی: مواضع ایران بستگی به رفتار رییس جمهور جدید آمریکا دارد

آمریکا: سربازان کره‌شمالی به زودی وارد جنگ علیه اوکراین خواهند شد

هرگونه اقدام شورای حکام علیه ایران با اقدام متقابل روبرو می‌شود

ویدیو/ رهبر کره شمالی می خواهد از تسلیحات هسته‌ای استفاده کند

کمک نظامی 200 میلیون دلاری جدید آمریکا به اوکراین

نامه ایروانی به شورای امنیت؛ ایران اتهامات انگلیس و آمریکا را رد کرد

نقشه‌های شکست خورده ترامپ در سوریه/ دلایل ناکامی آمریکا در تحقق اهدافش چیست؟

"یأس"، بزرگترین دشمن انسان/ آمریکا برای نابودی اسلام آستین بالا زده است

مالزی: صدور حکم بازداشت نتانیاهو پیروزی عدالت و انسانیت است

سوال مهم تولیدکننده مرغ درباره قطع برق و وضعیت تولید

رایتل صدرنشین سرعت  اینترنت همراه به روایت آمار رگولاتوری

عضو کمیسیون صنایع مجلس: بهترین بازار برای عرضه خودرو بورس کالا است

پاداش 50 میلیون تومانی برای گزارش مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارز

رژیم صهیونیستی به صورت مستقیم عراق را تهدید کرد

فعالیت‌های تجاری و مسافری در مرز‌های خسروی و سومار از سرگیری شد

نشست اضطراری اتحادیه عرب برای بررسی تهدیدهای اسرائیل علیه عراق

آخرین خبر‌ها از دادگاه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی طراوت نوین

تأثیر قطعنامه شورای حکام بر بازار ارز | قیمت دلار چقدر خواهد شد؟

احیای زندگی روستایی؛ کلید توسعه پایدار

دلار افسارگسیخته، رکورد جدیدی ثبت کرد

سفر استراتژیک وزیر دفاع به ونزوئلا؛ از توسعه روابط اقتصادی تا تقویت همکاری‌های نظامی

فدرال رزرو می گوید بدهی ایالات متحده بزرگترین تهدید برای ثبات اقتصادی است و از استیبل کوین ها انتقاد می کند

امیر نصیرزاده: ایران و ونزوئلا در یک کشتی و سنگر مشترک در برابر امپریالیسم قرار دارند + فیلم

نامزد‌های ترامپ برای وزارت خانه‌های اقتصادی آمریکا

کاهش شدید فعالیت اقتصادی منطقه یورو

صادرات پنیر ایرانی به ژاپن تسهیل می‌شود

کدام کشورهای اروپایی پزشک خارجی استخدام می‌کنند؟ (+ اینفوگرافی)

دلار سر به فلک کشید! قیمت دلار آزاد از مرز 70 هزار تومان گذشت

ورود بدون ویزا به چین

اثر بخش‌نامه جدید بانک مرکزی بر شرکت‌های صادرکننده بورس/ مهره‌چینی تولیدکنندگان جهانی فولاد برای روی کار آمدن دوباره ترامپ/ چین برای مقابله با اثر ترامپ چه کرد؟

آمادگی سفیر چین در ایران برای نقش‌آفرینی در حوزه دیپلماسی پارلمانی

آمارجدید از اخراج مهاجران غیرقانونی افغان