ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بلایی که «ایران‌هراسی» سر گردشگری ایران آورد؛ حتی چینی‌ها هم از سفر به ایران می‌ترسند! آسیا و اقیانوسیه

بلایی که «ایران‌هراسی» سر گردشگری ایران آورد؛ حتی چینی‌ها هم از سفر به ایران می‌ترسند!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه اعتماد نوشت: «ایران‌هراسی»؛ این اصطلاحی است که از اواخر پاییز 1401 در فرهنگ واژگان مسوولان وزارت میراث فرهنگی و دست‌اندرکاران صنعت گردشگری ظهور بیشتری پیدا کرد. به دنبال موج ناآرامی‌ها بعد از جان‌باختن مهسا امینی (دختر 21 ساله سقزی که مهمان تهران بود و روز 25 شهریوربعد از دستگیری توسط گشت ارشاد و انتقال به بازداشتگاه وزرا دچار مرگ مغزی شد) اولین بازتاب آنچه به جهان مخابره می‌شد، انصراف توریست‌های فرهنگی و گردشگران اروپایی از سفر به ایران بود.
البته اگر اوایل زمستان 1401 دست‌اندرکاران صنعت گردشگری خبر نمی‌دادند که ده‌ها تور ورودی از اروپا و امریکای لاتین به مقصد ایران لغو شده و حتی رزرو نوروزی هتل‌های ایران در حد صفر است، شاید جامعه عمومی از این وضع باخبر نمی‌شد.
ولی به محض اعلام این خبر، مسوولان وقت وزارت میراث هم ناچار به تایید این واقعیت شدند و البته، تقصیر چنین شرایطی که بعد از تبعات شیوع کرونا در فاصله اسفند 1398 تا تابستان 1400، دومین شکست جدی برای صنعت گردشگری ایران محسوب می‌شد را به گردن یک اصطلاح جدید گذاشتند؛ «ایران هراسی». بی‌اعتمادی در ذهن گردشگر خارجی، اتفاقی تلخ است چرا که گردشگر خارجی به معنای توریست فرهنگی سودآور و درآمدساز، موهبتی است که طبق جدول‌های جهانی، نصیب هر کشوری نمی‌شود. طبق آخرین گزارشی که دسامبر 2023 در وبسایت یورومانیتور اینترنشنال درباره 100 مقصد گردشگری جهان در این سال میلادی منتشر شد، پاریس همچنان محبوب‌ترین مقصد توریست‌های فرهنگی بود و دوبی، مادرید، توکیو، آمستردام، برلین، رم، نیویورک، بارسلون و لندن، بعد از پاریس در فهرست 10 شهر اول در این فهرست قرار داشتند. در گزارش این وبسایت تاکید شده بود که 7 شهر و 63 کشور از قاره اروپا در این فهرست هستند و اشاره شده بود که شهر توکیو برای اولین‌بار توانسته به این فهرست راه پیدا کند و در ردیف چهارمین شهر محبوب گردشگران فرهنگی قرار بگیرد.
در بخش دیگری از این گزارش اشاره شده بود که 55 معیار و تلخیص این معیارها در 6 مولفه «عملکرد اقتصادی و تجاری، عملکرد گردشگری، زیرساخت‌های گردشگری، جذابیت، سلامت و ایمنی و ثبات این مولفه‌ها» برای انتخاب 100 شهر مقاصد برتر گردشگری در سال 2023 تاثیرگذار بوده است. در این فهرست البته نامی از ایران نبود اما فهرست دیگری که می‌توانست یک تلنگر برای دست‌اندرکاران فرهنگ و گردشگری و میراث فرهنگی کشورمان محسوب شود، انتخاب استانبول به عنوان پربازدیدترین شهر در سال 2023 میلادی بود. در بخش دیگری از گزارش یورومانیتور اینترنشنال 10 شهری که در سال 2023 میلادی نسبت به سال 2022 رشد گردشگر ورودی داشتند، فهرست‌بندی شده بودند که طبق این جدول هم استانبول (ترکیه) با بیش از 20 میلیون سفر ورودی با رشد 26 درصدی نسبت به سال 2022 در صدر جدول بود و شهرهای لندن (انگلیس)، دوبی (امارات متحده عربی)، آنتالیا (ترکیه)، پاریس (فرانسه)، هنگ‌کنگ (چین) بانکوک (تایلند)، نیویورک (امریکا)، کانکون (مکزیک) و مکه (عربستان سعودی) در ردیف‌های بعد و پس از استانبول بودند و البته در این فهرست هم نامی از ایران نبود. نه فقط این فهرست‌ها، حتی اعدادی که از درآمدزایی صنعت گردشگری در کشورهای گردشگرپذیر جهان منتشر می‌شود در مقایسه با وضعیت صنعت توریسم در ایران، چیزی شبیه رویاست.
به عنوان نمونه، در برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف شده شرایطی ایجاد کند که تا پایان اجرای برنامه و تا سال 1409 تعداد گردشگر ورودی به ایران به 15 میلیون نفر برسد درحالی که همین حالا و با وجود تداوم سیاست لغو ویزا برای گردشگران ورودی از 44 کشور جهان هم در دستیابی به نیمی از این هدف موفق نبوده‌ایم که البته در این فهرست هم نامی از کشورهای اروپای شمالی و امریکای شمالی به عنوان ذخایر توریست فرهنگی نیست بلکه اتباعی از حاشیه خلیج فارس و خاورمیانه، همسایگان شمالی ایران در حوزه قفقاز، قاره آفریقا، شرق آسیا، امریکای مرکزی و اروپای شرقی در این فهرست هستند و البته وضعیت تفاهم مشترک برای لغو ویزا هم چندان چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای ندارد چنان‌که در سال 2022 عراق، ارمنستان، گرجستان و ونزوئلا از جمله کشورهایی بودند که تبعه ایرانی را بدون ویزا می‌پذیرفتند اما کشورهایی همچون کامبوج، آنگولا، اتیوپی، سومالی و سودان جنوبی که سال‌ها به واسطه جنگ‌های داخلی و نسل‌کشی و بحران‌های سیاسی به عنوان ناامن‌ترین نقاط جهان شناخته شده‌اند، در تفاهمی مشترک با دولت سیزدهم، راضی به اعطای ویزای فرودگاهی به اتباع ایرانی شده بودند.
صرف‌نظر از آمارهای دولت سیزدهم درباره گردشگر ورودی که حاصل جمع آمار مهاجران قانونی از افغانستان و کسبه عراقی و بیمارانی از حاشیه خلیج فارس بود، این‌طور که دست‌اندرکاران تورهای ورودی می‌گویند، از پاییز 1401، آمار ورود توریست اروپایی به ایران به صفر رسیده اما وضع ورود از باقی کشورها هم چندان قابل تعریف نیست. ایران از تیر 1398 به صورت یک طرفه برای اتباع چین لغو روادید کرد و چشم امید به درآمدسازی هنگفت از ورود اتباع چینی دوخته بود چرا که این گروه از توریست‌ها برای صنعت توریسم جهانی یک گنج محسوب می‌شوند ولی حتی مناسبات دیپلماتیک هم نتوانسته مرهمی بر زخم‌های صنعت گردشگری ایران بگذارد چنانکه طی 5 سال اخیر، دولت چین حاضر به لغو روادید برای اتباع ایرانی نشده و حداقل در سال جاری با وجودآنکه مسوولان حوزه فرهنگی و دیپلماسی ایران حداقل در سه نوبت با همتایان چینی خود در اجلاس بریکس، سازمان همکاری‌های شانگهای و حتی اولین نشست وزرای گردشگری جهان پیام‌های مکتوب یا شفاهی حاکی از آغوش باز ایران برای همکاری‌های فرهنگی گسترده‌تر داده‌اند، مقامات چین از اقدام متقابل و لغو روادید برای اتباع ایرانی خودداری کرده‌اند ولی در عوض، روز جمعه خبرگزاری‌های بین‌المللی همچون رویترز و یورونیوز در گزارش‌هایی اعلام کردند که چین نام 38 کشور دیگر را به فهرست کشورهای بی‌نیاز از دریافت روادید برای سفر به چین اضافه کرده که البته همچون 5 سال قبل، نامی از ایران در این فهرست نبود و با وجود آنکه ایران مناسبات اقتصادی گسترده‌ای با چین دارد، هنوز در وبسایت سفارت هنگ کنگ، نام ایران با هشدار سطح قرمز در کنار ترکیه و اسراییل قرار گرفته در حالی که این هشدار برای اتباع چین یک زنگ خطر درباره مخاطرات غیر طبیعی در صورت سفر به ایران محسوب می‌شود.
حالا اصطلاح ایران‌هراسی همچنان از سوی مسوولان جدید یا ابقاشده وزارت میراث فرهنگی تکرار می‌شود و معترفند که حتی سیاست لغو روادید با کشورهای دوست و برادر، تغییر عجیبی در اقتصاد گردشگری کشور ایجاد نکرده چنانکه مهر امسال، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، اعلام کرد که لغو روادید یک‌طرفه، 25 درصد رشد گردشگر ورودی را به دنبال داشته و همچنان، ایران‌هراسی آفت بزرگ صنعت توریسم ایران است و تاکید داشت: «هنوز ابزار ساختارمند و نظام‌مند برای مقابله با ایران‌هراسی ایجاد نشده و بودجه متناسب آن را در اختیار نداریم، اما در قانون برنامه هفتم توسعه، وزارت میراث فرهنگی پیشنهاد داد تا یک درصد از هزینه‌های جاری شرکت‌های دولتی به یکسری از امور از جمله ارایه تصویر مطلوب از کشور تخصیص داده شود. اگر می‌گوییم 15 میلیون گردشگر (طبق برنامه هفتم توسعه) جذب شود، حتما شرایط آن را باید فراهم کرد وگرنه گردشگری مبتنی بر کشورهای همسایه خواهد شد که البته در آن نقدی نمی‌بینم، اما از بازارهای سنتی و قدیمی نباید غافل شد.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1276007/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپن، نخستین تیم صعودکننده به بسکتبال کاپ آسیا

تیم ملی از ژاپن سبقت گرفت؛ ایران هجدهم دنیا، اول آسیا

سکوت مرگبار در اتحاد؛ پپ رکورد جدیدی ثبت کرد

اروپا، بسیج صلح‌طلبانه علیه جنگ‌طلبان + فیلم

غرب بزرگ‌ترین کشور اروپا را فدای خود کرد

ژنو، میزبان هیات‌‌های مذاکره کننده ایران و اروپا

خشم اپوزیسیون ارمنستان از پذیرش شروط جمهوری آذربایجان

چین چگونه در بندرهای جهان سرمایه گذاری می کند؟

صدور هشدار برای موج هوای سرد و بادهای شدید در چین

چین موتور مخصوص تسلیحات مافوق صوت را آزمایش کرد

ایران - مصر: فینال جذاب جام جهانی کاراته

بازسازی و گسترش روابط، محور دیدار نماینده چین با طالبان

تیک تاک از ترس ترامپ دست به دامن ایلان ماسک شد!

معرفی فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین

آمریکا تاکیدات اجلاس کاپ 29 را نپذیرفت

هدف رژیم صهیونیستی از پیشنهاد طرح آتش بس فعلی چیست؟ / نتانیاهو و حلقه اطرافیان وی خواهان جنگ بزرگ در لبنان هستند

10 پیش بینی اکونومیست درباره سال 2025/ جهان در خون غرق خواهد شد!

ماهیت ضد محیط زیستی آمریکا در اجلاسیه «کاپ 29» آشکار شد/ حضور نیافتن رئیس جمهور در این اجلاسیه تصمیم درستی بود + فیلم

حقیقت‌پور: مذاکره مستقیم با آمریکا حرام نیست

قالیباف: راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته آغاز شد

سرمقاله همشهری/ تشکیل «قرارگاه اجتماعی شهر تهران» همان مدیریت جهادی است

سرمقاله شرق/ چرا در اجرای سیاست ضعیفیم؟

هک بزرگترین شرکت پوششی واحد 8200 رژیم صهیونی

آنکارا بار دیگر انتقال دفتر سیاسی حماس به ترکیه را تکذیب کرد

دونالد ترامپ وزیر کشاورزی دولت خود را تعیین کرد

موشک‌باران مواضع صهیونیست‌ها توسط حزب‌الله در 37 عملیات

رئیس دفتر رئیس‌جمهور: ناترازی‌های موجود با کمترین مشکل مدیریت شوند

تزریق نقدینگی معاملات طلا به تولید از مسیر بورس کالا

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 69 هزار تومان بازگشت

صعود 49 هزار واحدی بورس با چاشنی رکوردشکنی

انتقاد نمایندگان مجلس از افزایش قیمت خودرو توسط خودروسازان

جداشدگان از گروه‌های تجزیه‎‌طلب پس از بازگشت به وطن زندگی عادی خود را خواهند داشت

استقبال ترکیه از میانجیگری عراق بین آنکارا و دمشق

فعالیت های تجاری و مسافری در مرزهای خسروی و سومار از سرگیری شد

عراق به زودی صادرات نفت از طریق ترکیه را از سر می‌گیرد

وزیر خارجه عراق: اسرائیل ما را تهدید می‌کند

تهران میزبان همایش سراسری مدیران بیمه دی

قیمت تیرآهن امروز 4 آذر 1403 + جدول

امور اقتصادی دستورالعملی و بخشنامه‌ای نیست

بقایی: مشهد، میزبان نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اکو است

نشست وزرای خارجه اکو در این شهر برگزار می‌شود

مشهد، میزبان نشست وزرای امور خارجه اکو

ایران بر توانمندسازی زنان و دختران در تمام حوزه‌ها تاکید دارد

قیمت میلگرد امروز 4 آذر 1403 + جدول

یورو به پایین‌ترین سطح در دو سال اخیر رسید

وزیر اقتصاد فردا به عربستان می‌رود/ هدف سفر وزیر اقتصاد چیست؟

قالیباف: بحث گرانی‌ها اولویت مجلس است

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند| پیشبرد دیپلماسی اقتصادی در ریاض

معمای سبز شدن بورس

مدیرکل صمت گیلان:صنعت، سرچشمه اقتصاد مولد و اشتغال پایدار کشور است