ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فرزین: ایران« ACUMER » را جایگزین سوییفت کرد اخبار ایران

فرزین: ایران« ACUMER » را جایگزین سوییفت کرد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تعاملات بانکی در فضای بین‌الملل، از جایگزینی سامانه‌ای به نام ACUMER به جای سامانه «سوییفت» خبر داده است.
محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی این سامانه را «ساخت جوانان ایرانی» عنوان کرده و افزوده است: «به دلیل تحریم بیشترین چالش را در حوزه تعاملات بانکی داریم؛ بنابراین تلاش کردیم در مدیریت تحریم با هندوستان و پاکستان و سایر کشورهای عضو اتحادیه همکاری کنیم. به جای سوییفت این سامانه را طراحی کردیم که اکنون کار می‌کند.»
او تصریح کرد: پس از برتون وودز برخی کشورهای آسیایی برای مقابله با این تصمیم اتحادیه پایاپای آسیایی را تشکیل دادند، اما به دلایل مختلف این اتحادیه در سال‌های اخیر فعالیت آنچنانی نداشت. در همان زمان دبیرخانه این اتحادیه در ایران مستقر شد و با توجه به این مساله در سال‌های اخیر این اتحادیه را فعال کردیم و تعاملات خود با کشورهای عضو این اتحادیه از جمله هند و پاکستان ارتقا دادیم. به جای سوییفت برای اعضا سامانه بانکی جدیدی با نام ACUMER را استفاده کردیم که مبتنی بر استانداردهای سوییفت طراحی شده اما تحریم‌ناپذیر است.
به نظر می‌رسد منظور آقای فرزین از «جایگزینی یک سامانه» استفاده از خدمات «اتحادیه پایاپای آسیایی» (Asian Clearing Union) یا به‌طور اختصاری ACU باشد که از سال 1353 در حال فعالیت بوده و ایران نیز از اعضای آن است. علاوه بر ایران که به عنوان یکی از «موسسان» این اتحادیه مطرح است؛ کشورهایی مانند هند، نپال، پاکستان، سریلانکا و بنگلادش به سرعت به عضویت این اتحادیه درآمدند و کشورهایی مانند بوتان اواخر دهه 90 میلادی و کشور مولداوی نیز در سال 2009 عضو آن شده است. در زمان تاسیس این اتحادیه، هدف از آن، ایجاد سیستمی برای تسویه پرداخت‌ها بین کشورهای عضو به صورت چندجانبه و استفاده از ارزهای رایج خود کشورها در تعاملات بین‌المللی بود. مطابق آماری که این اتحادیه در سال 2021 منتشر کرده، میزان تراکنش‌های انجام شده از طریق ACU بالغ بر 29 میلیارد دلار بوده است. به نظر می‌رسد سامانه‌ای که رییس کل بانک مرکزی از آن صحبت کرده است نیز بر پایه اتحادیه پایاپای آسیایی شکل گرفته شده باشد. اما نکته مهم دور زدن تحریم‌ها و استفاده نکردن از دلار به عنوان ارز قدرتمند و پیشرو بازارهاست که به نظر می‌رسد همین موضوع برگ برنده ایران در صورت استفاده از این سامانه باشد. رییس کل بانک مرکزی سی‌ام بهمن سال گذشته گفته بود که «فرزین گفت: ما با غرب مراودات سیاسی هم نداریم، اما نیرو‌های مالی ما در آنجا حضور دارند. چشم‌انداز ما نشان نمی‌دهد که در آینده تجارت خود را با غرب افزایش دهیم یا مراودات مالی خارج از تجارت داشته باشیم. کشور‌های شرقی از جمله چین و هند تجارت خود را گسترش دادند و ما می‌توانیم با این کشور‌ها تجارت کنیم. ما اکنون به‌ دلیل تحریم‌ها به جای سوییفت از ابزار‌های دیگری استفاده می‌کنیم و ابزار مالی خودمان را داریم، چه اشکالی دارد که FATF خودمان را هم داشته باشیم؟»
حالا به نظر می‌رسد که بانک مرکزی با معرفی یک سیستم جدید برای مراودات ارزی به جای سوییفت که کاملا برای ایران از دست رفته؛ به برخی اهداف خود رسیده است. مراوده تجاری در یک ساختار بسته و گلخانه‌ای که البته در شرایط تشدید تحریم‌ها، به کاهش شوک‌های نرخ ارز می‌انجامد و جلوی جهش‌های شدید در بازار را می‌گیرد.

فرزین گفته است که از 10 مهر ماه سال جاری سامانه جدید را به صورت جدی عملیاتی کرده‌ایم؛ او اظهار امیدواری کرده که این سیستم توسعه پیدا کند و با استفاده از آن روابط و تعاملات خود را با کشورهای عضو اتحادیه پایاپای آسیایی گسترش دهیم. رییس کل بانک مرکزی همچنین اظهار کرد: بریکس را هم تقویت کردیم. بریکس سهم بزرگی در تجارت جهانی دارد که در ابتدای راهش است. الان استراتژی بریکس تا سال 2025 در 4 محور بنا شده که فرصت را برای ما فراهم می‌کند تا استفاده کنیم. اولین محور افزایش سهم ارزهای محلی است
وی با بیان اینکه چین و روس‌ها به این سمت حرکت کرده‌اند، گفت: باید بتوانیم تسویه را با ارزهای بریکس انجام دهیم. دومین مورد سامانه‌ای در نظام‌های پرداخت است. یک پلتفرم تسویه برای پرداخت‌های برون مرزی راه‌اندازی شده که فعلا در مرحله مقدماتی است. این فرصت خوبی است که بتوانیم تعاملات‌مان به ویژه در حوزه تسویه را از این طریق انجام دهیم.
او ادامه داد: اتصال شبکه پرداخت به روسیه یکی دیگر از برنامه‌های‌مان بود که اخیرا شتاب به میر روسیه و تعدادی از بانک‌ها وصل شده‌اند. سامانه در حال کار کردن است ولی چون شروع کار است، کند است ولی با مرور زمان بیشتر روی این سامانه کار می‌کنیم. فاز دوم امکان استفاده گردشگران روسی در فروشگاه‌های ایران است، امیدواریم در زمستان این را افتتاح کنیم. فاز سوم بهره مندی گردشگران ایرانی از پوز روسیه است که امیدواریم ابتدای سال آینده این مدل را عملیاتی کنیم.
فرزین با بیان اینکه امیدواریم این مدل را با سایر کشورها هم عملیاتی کنیم، افزود: با روس‌ها پیمان روسی بستیم؛ کاملا دلار را حذف و ریال و روبل را جایگزین کردیم.
شروع آزمایشی ریال دیجیتال در کیش
رییس کل بانک مرکزی به توسعه ریال دیجیتال و استقرار نظام هوشمند اشاره کرد و افزود: بانک مرکزی به موقع در این حوزه ورود کرده است؛ خیلی از کشورها از ریال دیجیتال استفاده می‌کنند که می‌تواند کارایی نظام مالی کشور را افزایش دهد. برخی کشورها در مرحله تحقیقات هستند و وارد مرحله آزمایشی شده‌اند و ما هم در این مرحله هستیم و وارد آزمایشی شدیم و الان در کیش این کار را انجام می‌دهیم.
به گفته فرزین؛ ریال دیجیتال در بانک‌های ملت؛ تجارت و ملی در حال استفاده است و در آینده 5 بانک دیگر به آن استفاده خواهد شد.
او درباره رمزپول‌ها و سیاستگری بانک مرکزی در این حوزه گفت: امروزه رمزپول‌ها در جهان توسعه سریع و شتابانی دارند که استفاده متفاوتی از آنها می‌شود. قاعده‌گذاری در این حوزه کار بسیار سختی است. تمام کشورها در این حوزه در ابتدا با مشکل مواجه شدند. ابتدا تجارت شکل می‌گیرد و بعد مقررات تدوین می‌شوند. این اتفاق در کشور ما هم افتاده است. الان با بازار بزرگی روبه‌رو هستیم ولی مقررات منسجمی در این حوزه نداریم.
تراکنش 35 همتی صرافی‌های رمزارز
رییس کل بانک مرکزی در همین ارتباط تصریح کرد: چون تحریم هستیم باعث می‌شود خیلی از این ابزار در تجارت بین‌المللی استفاده بیشتری کنیم. در مواد 4.24؛ 59 و 64 قانون جدید بانک مرکزی به تدوین مقررات رمزپول‌ها توسط بانک مرکزی اشاره شده و ما هم در این راستا در تلاش هستیم.
وی نهادهای امین را بحث مهمی در این حوزه دانست و ادامه داد: مقررات نهاد امین حتما باید تدوین شود؛ نظارت بر کارگزاران رمزپول چطور باید باشد؟ الان 218 کارگزار داریم. 10 میلیون تراکنش ماهانه شکل می‌گیرد که رقمی حدود 35 همت حجم معاملات‌شان است.
قوانین رمزپول به زودی در هیات عالی تصویب می‌شود
فرزین با بیان اینکه مقررات رمزپول باید تدوین شود و اگر ورود نکنیم در مدیریت پول در بانک مرکزی به مشکل می‌خوریم، افزود: جلسات خوبی در این زمینه طی 6 ماه گذشته داشتیم. دستگاه‌های مختلف باید در حوزه‌های مختلف ورود کنند. قوانین ماینینگ در وزارت صمت تدوین می‌شود. مقررات رمزپول تهیه شده و به زودی در هیات عالی مطرح و تصویب می‌شود و خیال ما به عنوان سیاستگذار و مقام ناظر در این حوزه راحت می‌شود. رییس کل بانک مرکزی در ادامه با بیان اینکه مشکل تاریخی در بانک مرکزی در حوزه نظارت داریم، گفت: در قانون جدید اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی توسعه یافته است. بانک مرکزی باید مدل مشخص برای نظارت بر اینها داشته باشد. نظارت بانک مرکزی یا افساید بوده یا آنساید. او یکی از مشکلات را استانداردهای ناهمگون بین بانک‌ها دانست و گفت: خواهش می‌کنم روی این موضوع متمرکز شوید و شرکت‌هایی که می‌توانند به نظارت هوشمند ما کمک کنند؛ وارد شوند. باید این مشکل حل شود.
افزایش حملات سایبری به نظام بانکی در 2 سال اخیر
فرزین ارتقای سطح امنیت را مهم دانست و ادامه داد: در دو سال اخیر حملات سایبری به شبکه بانکی افزایش یافته است و مجبوریم پایداری شبکه را افزایش دهیم. اقداماتی انجام شده ولی کافی نیست.
او از دریافت مجوز امضای الکترونیک در 30 آبان ماه خبر داد و گفت: این موضوع به کاهش مراجعات حضوری هم کمک خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی درباره هوش مصنوعی هم گفت: مرکزی در این حوزه در بانک مرکزی راه‌اندازی شده است؛ برای تمام پیشرفت‌هایی که دنبالش هستیم باید از هوش مصنوعی استفاده کنیم. نظارت ما بر موضوعات پولشویی با هوش مصنوعی تقویت می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1278123/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سران عرب تنها به صدور بیانیه اکتفا نکنند

رحمان بی‌رحم یکه تاز ایران در رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی

(ویدئو) انفجاری شبیه فوران آتشفشان در مرکز فضایی ژاپن

غرق شدن قایق مهاجران در نزدیکی جزیره یونان

کشورهای پیشرو در زمینه اجاره خودرو و معرفی شرکت‌های برتر

آمار هولناک خشونت جنسی علیه زنان در اروپا

هوای سرد و آب رفتن سریع ذخایر گازی اروپا

انگلیس وعده دستگیری نتانیاهو را داد

وحشت اروپا و ناتو از پیروزی ژرژسکو در انتخابات رومانی

کارآفرین یا دیپلمات سایه؛ آیا ایلان ماسک می‌تواند؟

گروه همنوازان فاخته در چین روی صحنه رفت

پیامدهای قرارداد چین و برزیل برای خرید سورگوم

نسل جدیدی از باتری‌ های خودروسازی بی‌ وای‌ دی در راه است

گروه همنوازان فاخته در چین به روی صحنه رفت

شرکت دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر در دومین نشست دانشگاه‌های دریایی جهان در چین

رعد و برق در شمال افغانستان جان 2 نفر را گرفت

رویارویی تیم کریکت افغانستان و پاکستان

دیدار تودیعی حسن کاظمی قمی با امیرخان متقی

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران امروز سه‌شنبه 6 آذر

طرح ترامپ برای تقویت صادرات گاز و نفت آمریکا

بررسی توافق آتش‌بس با لبنان در کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی

واکنش تند امریکا به مذاکرات هسته ای ایران با تروئیکای اروپایی

گفت‌وگوی تلفنی علی‌اف با ترامپ

آمریکا دستورالعمل انتخاب اهداف در خاک روسیه را به اوکراین اعلام کرد

واکنش روحانیِ اصلاح طلب به مواضع اخیر لاریجانی درباره مذاکره ایران و آمریکا /راه های مسدود شده باز می شوند؟

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

گاردین : ترامپ باید تهدید داعش خراسان را جدی بگیرد / هواداران داعش ترور رئیس جمهور جدید آمریکا را تبلیغ می کنند

قفل تولید سوخت هسته‌ای را نابغه زنجانی گشود

آیا ایران با درخواست احتمالی دولت آمریکا برای مذاکره دوجانبه موافقت می‌کند؟

60 دانشجوی محروم در دولت سیزدهم به دانشگاه بازگشتند/ احتمال مذاکره ایران و آمریکا؟

جدیدترین رنکینگ جهانی کشتی آزاد اعلام شد/‌ عموزاد تنها صدرنشین ایران در آخرین رده‌بندی سال

تنها صدرنشین ایران در رنکینگ کشتی‌ آزاد جهان

عموزاد صدرنشین 65 کیلوگرم جهان/ حسن یزدانی سوم شد!

جزئیات مهم از نشست ایران و 3 کشور اروپایی از زبان سخنگوی دولت /پیشنهاد مذاکره با آمریکا اگر ارائه شود بررسی می کنیم/بازگشت 60 دانشجوی محروم به دانشگاه

گاردین: تا پیش از تغییر دولت آمریکا توافقی در مذاکرات ایران و اروپا حاصل نمی‌شود

قرار نیست مردم را غافلگیر کنیم / مردم هیچ نگرانی درباره واریز یارانه‌ها نداشته باشند / با همه تعامل می‌کنیم مِن‌جمله آژانس / مذاکرات ایران با دولت آتی آمریکا نیاز به اعتمادسازی دارد

اورانیوم بیست درصدی با نابغه‌ای از زنجان

احتمال مذاکره ایران و آمریکا هست؟ | توضیحات خانم سخنگو درباره مذاکره با اروپایی ها | دولت بین تصمیم سخت و انتخاب بد، تصمیم سخت را می‌گیرد

پرواز هواپیمای گشتی نیروی دریایی آمریکا بر فراز تنگه تایوان

60 دانشجوی محروم در دولت سیزدهم به دانشگاه بازگشتند/ احتمال مذاکره ایران و آمریکا؟/ قرار نیست مردم غافلگیر شوند

کاهش قیمت نفت به این دلیل متوقف شد

عموزاد صدرنشین 65 کیلوگرم جهان شد

احتمال مذاکره ایران و آمریکا؟ | سخنگوی دولت: هر پیشنهادی در راستای منافع مردم بررسی می‌شود

قیمت نفت امروز سه شنبه 6 آذر 1403

تولید نفت و گاز به همراه مهاجرت، یکی از ارکان اصلی برنامه اولیه ترامپ

یزدانی در خاک رنکینگ جهانی؛ رمضان‌اف بالاتر از ببر مازندران

سرمقاله کیهان/ سه رخداد راهبردی در یک هفته علیه رژیم غاصب

ضد و نقیض‌های قانون حجاب

سرمقاله همشهری/ رژیم مستأصل صهیونیستی به اهداف خود نرسیده است

25 دستاورد در 100 روز