ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روایت عملیاتی که کل نیروی دریایی عراق را در یک روز نابود کرد / چرا روز هفتم آذر روز «نیروی دریایی» نامیده شده است؟ عراق

روایت عملیاتی که کل نیروی دریایی عراق را در یک روز نابود کرد / چرا روز هفتم آذر روز «نیروی دریایی» نامیده شده است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - درششم و هفتم آذر 1359، نیروی دریایی در یک عملیات دقیق، اسکله‌های البکر و الامیه را نابود کرد. پس از این عملیات موفق، حضرت امام (ره) روز 7 آذر را روز نیروی دریایی نام گذاری کردند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، با نگاهی به تاریخ منازعات جهانی در می‌یابیم که همواره حکومت‌ها و جریانات مختلف قدرت محور سعی در توسعه سرزمین‌های خود فراتر از مرز‌های تعریف‌شده داشتند و همین امر پای ثابت به وجود آمدن اکثر جنگ‌های تاریخی و حتی نوین محسوب می‌شود.
لزوم کشف سرزمین‌های جدید و استفاده از پتانسیل‌های طبیعی، جغرافیایی، نظامی و سیاسی آن مناطق در راستای اهداف کشور‌های غالب پای این قدرت‌طلبی را به دریا‌ها و اقیانوس‌ها کشاند.
طولی نکشید که اهمیت دریا‌ها بیش‌از پیش برای جریانات قدرت آشکار شد و هسته‌های اولیه نیروی دریایی در آن زمان شکل گرفت. با توسعه نیرو‌های دریایی و جریانات دریانوردی که با هدف کشف سرزمین‌های جدید یا تجارت تشکیل‌شده بودند تنش‌های دریایی آرام آرام سروکله‌شان پیدا شد.
از جنگ برای سرزمین‌های جدید تا دزدی دریایی و ایجاد مزاحمت برای کشتی‌های تجار وکشتی‌های تجارت برده تنها گوشه‌ای از ظرفیت‌های عظیم دریا‌ها برای استعمارگران بودند. همین امر باعث شد تا حکومت‌ها به فکر تشکیل نیروی دریایی مستقل و تخصصی حول یک سازمان مشخص بیفتند. دقیقاً مشخص نیست اولین کشوری یا نهاد قدرتی که به سمت تشکیل نیروی دریایی رفت کدام کشور است، اما گزارش‌های مختلفی نیروی دریایی ایران، یونان، مصر و فینیقی‌ها را به‌عنوان کشور‌های پیشتاز در تشکیل نیروی دریایی منظم و منسجم می‌شناسند.
توسعه نیروی دریایی به‌مرور ادامه پیدا کرد و کشتی‌سازی و استفاده از ظرفیت‌های مختلف برای بهره وری در دریا هم پای خود را به عرصه دریانوردی باز کرد. دیگر بازه زمانی‌که نقطه عطفی برای نیروی دریایی محسوب می‌شود انقلاب صنعتی است که بشر با ابزار صنعت بخت خود را در توسعه دریانوردی امتحان کرد و این پدیده خود انقلابی در صنعت دریانوردی است.
نتیجه ادغام تکنولوژی و فناوری‌های حاصل از انقلاب صنعتی با صنعت استراتژیک کشتی‌سازی و دریانوردی آن‌قدر بالا بود که «آلفرد ماهان»، دریانورد نظامی و تاریخ‌دان آمریکایی در سال 1890 از نیروی دریایی قدرتمند به‌عنوان کلید قدرت‌های جهانی نام برد. به اعتقاد او در این عصر دریا‌ها بیش از این‌که نقشه جدایی سرزمین‌ها از هم را بازی کنند وظیفه پیوند آنها با هم را دارند و بر همین اساس در کتابش که با نام «تأثیر و نفوذ قدرت دریایی در تاریخ» منتشر شد از 6 مؤلفه اصلی:
1. موقعیت جغرافیایی
2. ویژگی‌های طبیعی
3. حلول طول و ساحل و سمت
4. جمعیت
5. خصوصیات ملی
6. خط و مشی حکومت و رهبران سیاسی
به‌عنوان عوامل قدرت دریایی یک کشور نام برد.
در واقع شکل گیری یک نظام سیاسی اقتدار محور، مستلزم تشکیل نیروی دریایی قدرتمند بود و کشور‌ها از دیرباز برای آن کوشیده اند و برنامه ریزی‌های پیچیده‌ای انجام دادند.
توسعه نیروی دریایی در ایران همواره امر چالشی بوده است و این مسله با وقوع جنگ جهانی دوم تشدید شد. در واقع نیروی دریایی پهلوی اول، شاکله کوچکی از یک نیروی دریایی مدرن بود که با حمله متفقین به ایران در شهریور 1320 و دوران سیاه اشغال، کاملا از هم فروپاشید به طوری که در موج اول حمله ناوگان دریایی انگلستان کشتی‌های نیروی دریایی شاهنشاهی را هدف قرار داد و فرمانده نیروی دریایی ایران، دریادار بایندر در موج حملات انگلیس به شهادت رسید. پس از پیروزی متفقین، بار دیگر نیروی دریایی تشکیل شد ولی مسله نبود یک طرح استراتژیک مناسب همواره در نیروی دریایی ایران وجود داشت.
پس از انقلاب اسلامی و ورود به جنگ تحمیلی، کشور دوباره با یک چالش سنگین امنیت دریایی مواجه شد ولی با فداکاری سربازان ایران، در طول جنگ 8 ساله با بیش از 6 کشور در حوزه دریایی درگیری مستقیم داشتیم و در کنار عراق، کشورک‌های عربی، آمریکا و حتی شوروی هم نتوانستند امنیت دریایی کشور را به خطر بیندازند و نیروی دریایی ارتش و سپاه ضامن امنیت ملی ایران بودند.
بدون شک از بزرگ‌ترین پیروزی‌های دوران جنگ تحمیلی، عملیات موفق مروارید بود که طی آن نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با پشتیبانی نیروی هوایی ارتش کل شاکله نیروی دریایی عراق را از بین برد و آن را تا پایان جنگ عملا بی اثر کرد. عملیات مروارید بزرگ‌ترین پیروزی دریایی معاصر ایران در یک نبرد کلاسیک که در روز ششم و هفتم آذر 1359 وارد فاز اجرایی شد.
گزارش روزنامه‌های وقت از عملیات مروارید
اثر عملیات مروارید محدود به مسائل نظامی نبود و در فرایند صادرات و واردات عراق اخلال سنگینی ایجاد کرد و ضرر میلیارد دلاری را نصیب رژیم بعثی کرد.
عملیات مروارید، پس از عملیات موفقیت‌آمیز دریایی موسوم به شهید صفری به منظور تخریب سکو‌های نفتی البکر و الامیه به اجراء در آمد. اجرای این عملیات دارای سه مرحله؛ استقرار تکاوران روی اسکله، عملیات دریایی، عملیات هوایی بود.
در این عملیات پایگاه‌های نفتی البکر و الامیه در حمله تکاور‌های ارتش و موشک‌های نداجا به طور کامل از خدمت خارج شد و نیروی دریایی عراق هم متحمل آسیب‌های فراوانی شد در این عملیات ناوچه پیکان رشادت‌های زیادی نشان داد و در روز 7 آذر و پس از پایان موفق در حملات فوجی جنگنده‌ها و یک ناوچه اوزای عراقی مورد هدف موشک‌ها قرار گرفت و در خلیج پارس جاودانه شد.

ایرانیان جهان

از آخرین تصاویر ناوچه پیکان نداجا قبل از جاودانه شدن در روز 7 آذر در جریان عملیات مروارید، این ناوچه ساخت فرانسه بود

ایرانیان جهان

نمونه ساخت ایران با همان شماره بدنه، نام و طراحی مشابه بروزتر که در سال 1382 ساخته شد و در نداجا عملیاتی است
پس از اعلام خبر موفقیت عملیات مروارید و نتیجه شگفت آور این عملیات، حضرت امام خمینی (ره) راجع به سلحشوری سربازان دریایی ایران بیان کردند: رویارویی نیروی دریایی ارتش با دشمن و آن همه افتخارات رزم، رشادت، شهامت و شهادت نشان‌هایی از اقتدار و اعتبار این نیروی بزرگ و سرافراز است؛ و بنا به فرمان امام خمینی (ره) هفتم آذر به دلیل موفقیت عملیات مروارید و جانفشانی پرسنل ناوچه پیکان، روز نیروی دریایی نام گذاری شد.
امروزه نیروی دریایی ارتش تولید کننده انواع شناور مدرن نظامی است و از ناوچه‌های سبک گشت ساحلی، تا فریگیت‌های رزمی و ناو بالگردبر را به طور بومی ساخته و در سازمان رزم خود عملیاتی کرده است.
فریگیت دنا و ناوبندر مکران در عملیات دریانوردی در آب‌های قاره آمریکا، برزیل 1401
نیروی دریایی ارتش در سال 1388 با تدبیر فرماندهی کل قوا نیروی راهبردی شد و منطقه عملیاتی آن به اقیانوس‌ها تسری پیدا کرد. حوزه عملیاتی نیروی دریایی ارتش در 7 آذر 1403 محدود به خلیج فارس و دریای مکران نبوده و دریانوردان نظامی ایران، حوزه دریانوردی ایران را تا آب‌های انگلیس، فرانسه و حتی آمریکا افزایش داده اند.
نیروی دریایی ارتش امروزه در کنار قدرت‌های دریایی دنیا در آب‌های آزاد عملیات رزمی اطلاعاتی انجام می‌دهد و همانند دلاوران ناوچه پیکان تا آخرین جان، به دفاع از منافع ایران پرداخته است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1279344/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زاهدی دوباره در ژاپن گل ساخت

زمین لرزه ای به بزرگی 6.4 ریشتر ایشیکاوا در ژاپن را لرزاند

عادل فردوسی‌پور به آرزویش رسید

افزایش فشار اروپا بر ایران؛ تحریم‌های جدید، اتهامات جنگی و تغییر تاکتیک‌های تقابل

پاس گل طلایی رونالدو در مستطیل سبز اروپا؛ فوق ستاره آرژانتینی در جایگاه دوم

سازمان ملل و اتحادیه اروپا از آتش‌بس در لبنان استقبال کردند

لواندوفسکی: مقایسه من با مسی و رونالدو، یک ادعای بزرگ است

بلومبرگ: هزینه‌های بالای انرژی، طاعون صنایع اروپایی

اروپا چرا می‌خواهد با ایران گفت‌وگو کند؟

ذخایر گازی اروپا آب رفت | زمستان سخت به اروپا رسید؟

فلیک: رکورد گلزنی لواندوفسکی قابل توجه است

فلیک پس از پیروزی مقابل برست: لواندوفسکی بدون تیم به این رکورد نمی‌رسید

اروپا در برخورد با ایران استانداردهای دوگانه دارد

پخش زنده بازی‌های فوتبال امروز چهارشنبه 7 آذر از تلویزیون و پخش آنلاین

واکنش متفاوت بازارهای آسیایی به آتش‌بس در لبنان

غیبت قاتل انگلیسی‌ها در لیگ قهرمانان اروپا

فکرش را هم نمی‌کردم در چمپیونزلیگ 100 گل بزنم

ناکامی (احتمالی) اسراییل در جنگ لبنان

پرواز فلز سبک در آینده ای نزدیک| ارزش 250 میلیاردی بازار جهانی آلومینیوم تا پایان سال

رشد 4 درصدی تولید مس تصفیه‌شده جهان در 9 ماهه 2024

تولید سدان جذاب با همکاری مشترک JAC و هواوی + تصاویر

صالحی امیری: تلاش داریم که سهم واقعی ایران از 160 میلیون توریست چین را داشته باشیم

صالحی امیری: خانه آیت‌الله طالقانی مرمت و ثبت ملی شد

نظر طالبان درباره مذاکرات روسیه و افغانستان

پاراچنار قربانی سه‌گانه تکفیر، زمین و سیاست

قیمت افغانی افغانستان امروز چهارشنبه 7 آذر 1403

رونمایی از 6 ابرچالش بزرگ دولت جدید ترامپ

چه کسانی از برجام سود بردند؟

مفاد آتش بس اسرائیل و حزب الله؛ استقبال ایران/ آمریکا: آتش بس دائمی است

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ چهارشنبه 7 آذر

ظریف درباره آغاز مذاکرات ایران و اروپا: گفت‌وگو همیشه می‌تواند راهگشا باشد

واکنش ظریف به آغاز مذاکرات ایران و اروپا: گفت‌وگو همیشه می‌تواند راهگشا باشد

جدیدترین سخنان ظریف در خصوص احیایی برجام

آمریکا آتش بس در لبنان را دائمی اعلام کرد

ادعای سنتکام درباره حمله به سوریه

ظریف: قطعنامه شورای حکام مبنای حقوقی ندارد

ظریف: گفتگو همیشه می‌تواند راهگشا باشد

کوثری: فشار اسرائیل، آمریکا را مجبور به ارائه طرح آتش‌بس کرد

نرخ ارز امروز 7 آذر 1403 + جزئیات

واکنش ظریف به آغاز مذاکرات ایران و اروپا؛ هیچ طرفی از نقض برجام سود نکرد

خبرگزاری ژاپنی از مذاکره ایران و اروپا خبر داد؛ تندروها مخالفت کردند

غربی‌ها به‌دنبال نجات اسرائیل

پاسخ‌های حقوقی به جنجال تابعیت فرزندان ظریف؛ چرا ظریف تابعیت فرزندانش را لغو نکرده است؟

آیا ترامپ قمار بایدن در خاورمیانه را تکرار می‌کند؟

آغاز عصر پساترامپ در خاورمیانه

چین، اطراف تایوان رزمایش نظامی برگزار می‌کند

ترکیه حجم قرارداد خرید جنگنده‌های اف16 از آمریکا را کاهش داد

قیمت نفت / برنت 72 دلار و 79 سنت شد

چین: تلاش تایوان برای کسب استقلال با کمک آمریکا، پایان غم‌انگیزی دارد

ترامپ یک تاجر را به عنوان وزیر نیروی دریایی معرفی کرد