ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مشکل توسعه در ایران، نبود سیاست تفصیلی است نه فقر سرمایه اخبار ایران

مشکل توسعه در ایران، نبود سیاست تفصیلی است نه فقر سرمایه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - بحرینیان، پژوهشگر حوزه توسعه در چهارمین نشست استراتژی توسعه صنعتی گفت: علل توسعه‌نیافتگی در ایران، کمبود منابع مالی نیست. مشکل ایران تنظیم سیاست‌های تفصیلی بود و در این فضا، نهاد عمومی جدیدی برای توسعه صنعتی تاسیس نشد.
براساس ماده 48 برنامه هفتم پیشرفت، وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتاق ایران با همکاری سایر ذی‌نفعان، مکلف به تدوین استراتژی توسعه صنعتی هستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بر این اساس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران به ریاست حجت میرزایی، سلسله نشست‌هایی را با حضور اقتصاددان‌ها، فعالان اقتصادی و نماینده تشکل‌های تخصصی برگزار می‌کند.
میرزایی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در چهارمین نشست بررسی سیاست‌های صنعتی در ایرآن‌که با حضور سیدمحمد بحرینیان، صنعتگر و پژوهشگر حوزه توسعه برگزار شد، گفت: برای تدوین سیاست توسعه صنعتی، اتاق ایران سلسله جلساتی را برگزار می‌کند و این نشست در ادامه سه نشست قبلی است. اتاق ایران می‌خواهد نسبت به تدوین استراتژی توسعه صنعتی فعالانه برخورد کند و نظر فعالان اقتصادی، تشکل‌های تخصصی و بنگاه‌های صنعتی را تدوین در سند استراتژی توسعه‌ای موردتوجه قرار دهد.
در بخش دیگر این نشست، سیدمحمد بحرینیان، پژوهشگر حوزه توسعه و صنعتگر، روند توسعه صنعتی در ایران را براساس شواهد تاریخی، ظرفیت‌ها و خطای سیاست‌گذاری بررسی کرد.
بحرینیان توسعه صنعتی در ایران را «صنعتی شدن نارس» خواند و به دلایل آن اشاره کرد: علل توسعه‌نیافتگی صنعتی در ایران، درماندگی نظری به قول هانا آرنت، فقر اندیشه کاربردی، نداشتن راهبرد و بی‌برنامه‌گی و نابلدی، نهاد‌های کژ کارکرد در ایران، مسئولیت‌گریزی فزاینده دولت‌ها، واژه‌پردازی‌های فریبنده و بی‌محتوا، ناتوانی از آینده‌نگری، عدم اهلیت حرفه‌ای برخی از تصمیم گیران اقتصادی و عدم توجه به تخصص‌ها است.
بحرینیان بعدازآن به تفسیر المیزان از سوره اسری، آیه 36 اشاره کرد: «در هر اعتقاد یا عملی که تحصیل علم ممکن است، پیروی از غیرعلم حرام است و در اعتقاد و عملی که نمی‌شود به آن علم پیدا کرد، زمانی اقدام و ارتکاب جایز است که دلیل علمی آن را تجویز نماید.» باید این آیه باید در دستور کار قرار داد.
پژوهشگر حوزه توسعه در ادامه به کتاب «خاطرات شفاهی»، علینقی عالیخانی اشاره کرد که در خاطراتش گفته: ما معتقد بودیم باید ریشه صنعت را در ایران تقویت کنیم و روحیه صنعتی در مردم ایجاد بکنیم. گمان نبرید که ما از روز اول همه‌چیز را می‌دانستیم. ما تنها کاری که کردیم، معتقد بودیم به هر قیمتی که شده می‌بایست این کشور را به جلو ببریم و ریشه صنعت را در ایران تقویت کنیم. در آن زمان مطلقاً نمی‌دانستیم؛ خودمان هم کار یاد گرفتیم. بعضی از افکاری که داشتیم در عمل متوجه شدیم که اینها درست نیست. آن چیز‌هایی که درست بود را هم همیشه نمی‌توانستیم اجرا کنیم، به خاطر اینکه شما به‌هرحال با یک جامعه، با منافع متضاد افراد روبه‌رو هستید، با عقاید مسئولان دولتی و تصمیم‌گیران مواجه می‌شوید و می‌بایست در درون همه این عامل‌های گوناگون بتوانید بهترین نتیجه را بگیرند. این کاری بود که ما توانستیم بکنیم.
او در ادامه این نشست به «خاطرات شفاهی» عبدالمجید مجیدی هم اشاره کرد: حتی این تعریف ابتدایی- یعنی مشخص کردن یک طرح و تعریف طرح را نمی‌دانستیم. اینکه استراتژی توسعه اقتصادی چه باشد؟ اینها را شاید ده سال بعد توانستیم مطرحش بکنیم. آنجا بود که تازه این بحث پیش آمد که طرح یعنی چه؟ اصلاً طرح را چه جوری می‌شود تعبیر کرد. در داخل طرح چه هزینه‌هایی می‌شود قبول کرد یا قبول نکرد؟ چه هدفی باید داشته باشد. هدف‌های ملی چه باشد؟ استراتژی توسعه اقتصادی چه باشد؟ اینها را شاید ده سال بعد توانستیم مطرحش بکنیم. چون مسئله توسعه اقتصادی یک کار فنی نیست، جزو سیاست کلی مملکت است، جزو هدف‌های بلندمدت مملکتی است که بایست به این استراتژی‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی جهت بدهد.
در ادامه این نشست به کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» نویسنده دارون عجم اوغلو، جیمزالن رابینسون اشاره شد: حکومت‌های استبدادی برای ممانعت از گسترش صنعتی شدن تلاش می‌کنند. انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم و پس‌ازآن نقطه عطفی دگرگون‌کننده برای تمامی جهان به وجود آورد: آن جوامعی که به شهروندان خود اجازه دادند و در آنها انگیزه ایجاد کردند تا به سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نو بپردازند، توانستند به‌سرعت رشد کنند. ولی در گوشه و کنار جهان ملل بسیاری از این امر بازماندند یا صریحاً از آن سرباز زدند. آنهایی که تحت نهاد‌های سیاسی و اقتصادی استثماری قرار داشتند، فاقد چنین انگیزه‌هایی بودند.
در ادامه این نشست بحرینیان به خاطرات محمد یگانه اشاره کرد: در آن موقع معلوم بود که این کشور‌هایی که با ما روابط سنتی دارند، این آمادگی را ندارند که به صنعتی شدن ایران کمک کنند. ایران دست کمک خواستن دراز کرد، آمریکایی‌ها مخالفت کردند و بانک جهانی مخالفت کرد برای ایجاد چنین صنعتی در ایران. بعداً در سال 1964 مرا از سازمان ملل خواستند، آمدم ایران و مسئول برنامه‌های صنعتی و سیاست‌های صنعتی ایران شدم. در آن موقع هم معلوم بود که این کشور‌هایی که با ما روابط سنتی دارند این آمادگی را ندارند، بنابراین می‌بایستی از راه‌های دیگری سعی کردم این تکنولوژی‌های جدید و یا همکاری‌های جدید را جلب کنم.
در بخش دیگر نشست، بحرینیان به گفته‌های مقام معظم رهبری اشاره کرد که گفته بودند: یک ملت تنها با تسلیحات قوی نمی‌شود، بلکه اقتصاد، فرهنگ، علم و دانش لازم است. قوی شدن یک ملت فقط به این نیست که تسلیحات جنگی پیشرفته‌ای داشته باشند؛ البته تسلیحات هم لازم است، اما فقط با تسلیحات ملتی قوی نمی‌شود. من وقتی نگاه می‌کنم، سه عنصر را پیدا می‌کنم که دو عنصر از آنها همین دونقطه‌ای است که در پیام عرض کرده‌ام؛ این سه عنصر اگر موردتوجه قرار گرفتند، یک ملت قوی می‌شود: یکی اقتصاد، یکی فرهنگ و سومی علم و دانش.
در بخش دیگر نشست به کتاب «برنامه‌ریزی توسعه» سرآرتور لوییس اشاره شد: در برنامه‌ریزی رشد اقتصاد، به دست آوردن توازن صحیح کالا و خدمات حائز اهمیت است؛ زیرا اگر بخش خدمات بسیار بزرگ باشد، تقاضا برای کالا‌ها از عرضه آن تجاوز کرده، منجر به تورم و کسری موازنه پرداخت‌ها خواهد شد. این امر با پیش‌بینی جداگانه در مورد تقاضای کالا‌ها و عرضه آن کنترل می‌شود.
در این نشست بحرینیان تصریح کرد: لرد کرزن، نایب‌السلطنه بریتانیا در هندوستان، اهمیت ایران را چنین توصیف می‌کرد: یکی از مهره‌های صفحه شطرنجی که بازی سلطه بر دنیا روی آن صورت می‌گیرد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1279725/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آموزش مقابله با حوادث راه دست‌یابی به مدرسه ایمن است

صعود نابغه 14 ساله ایرانی به یک چهارم تنیس‌ روی‌ میز قهرمانی جهان

صعود نابغه 14 ساله ایران به جمع 8 نفر برتر جهان

صعود نابغه 14 ساله ایران به جمع 8 نفر برتر تنیس‌روی‌میز

صعود نابغه 14 ساله ایران به جمع 8 نفر برتر تنیس‌روی‌میز نوجوانان جهان

صعود فرجی به جمع 8 بازیکن برتر دنیا

صعود نابغه 14 ساله ایران به جمع 8 نفر برتر تنیس‌روی‌میز جهان

دانش‌آموز بهبهانی برنده مسابقات نقاشی محیط زیست ژاپن شد

طولانی‌ترین جراحی از راه دور جهان در شانگهای انجام شد

معاملات متفاوت بازار های آسیا با اجرایی شدن آتش‌بس اسرائیل و لبنان

گازپروم آماده قطع جریان گاز از اوکراین

بالاتر از مسی و رونالدو: به لواندوفسکی تعظیم کنید

لواندوفسکی بالاتر از مسی و رونالدو/100 گل در لیگ قهرمانان

بالاخره یک نفر هم بالاخواه مهدی طارمی درآمد!

استقبال رئیس دفتر حسن روحانی از مذاکره با اروپا

صدای بلینگام درآمد: با من بدرفتاری کردند

تهدید اروپا به روش سازمان انرژی اتمی: گازدهی به سانتریفیوژها را آغاز کردیم

پرتاب ترقه از سوی هواداران لیورپول برای بیدار کردن بازیکنان رئال مادرید / عکس

صعود فرجی به جمع 8 پینگ‌پنگ‌باز برتر مسابقات جهانی نوجوانان

تغییر اولویت‌های کمیسیون جدید اروپا در سایه تشدید بحران‌ها

صالحی‌امیری: خانه آیت‌الله طالقانی مرمت و ثبت ملی شد

رسانه غربی: اروپا باید تهدیدات تجاری ترامپ را جدی بگیرد

علل توسعه‌نیافتگی کشور چیست؟

نماینده چین: در حال رایزنی برای به‌رسمیت شناختن طالبان هستیم

دیپلمات چین: پکن برای به رسمیت شناختن دولت افغانستان به رهبری طالبان رایزنی می‌کند

تاثیر آتش‌بس لبنان بر قیمت نفت

هشدار روسیه درباره نقشه آمریکا برای ارمنستان

ترکیه خواستار جبران خسارت اسرائیل به لبنان شد

نداشتن شاخصه پیروزی بدترین راهبرد دشمن است

کاهش قیمت سویا به دلیل افت قیمت روغن پالم

کاهش آمادگی نیروی هوایی آمریکا؛ معضل دیگر واشنگتن

کاردار آمریکا: راه حل بحران افغانستان مشارکت منطقه‌ای است

ترامپ نماینده تجاری خود را تعیین کرد

سال سیاه عموسام!

استقبال آلمان از توافق آتش‌بس در لبنان

سیستم عامل اندروید از گوشی های هواوی حذف می شود

نبیه بری: اولین کسی هستم که برای انتخاب رئیس‌جمهور عجله دارم

درخواست مخفیانه آقای رئیس جمهور

سرمقاله جمهوری اسلامی/ اولویت با ملت است

فارن پالیسی: ریاض قصدی برای ائتلاف‌سازی علیه ایران ندارد

اولین اظهارات "میقاتی" بعد از اعلام به آتش‌بس؛ تاکید بر انتخاب نخست‌وزیر در روزهای آینده

ترودو: کانادا باید در برابر تهدید ترامپ برای اعمال تعرفه‌ها متحد بماند

جان باختن بیش از 500 امدادگر در نوار غزه

ادعای روزنامه انگلیسی علیه وزیر دفاع چین

متوسط قیمت کالاهای خوراکی اعلام شد

تا 85% تخفیف بلک‌فرایدی تپسی‌شاپ

وزیر بهداشت: در پرداخت وام فرزندآوری کوتاهی شده است

هوش مصنوعی چگونه می‌تواند آینده تجارت بین‌المللی را شکل دهد؟

زمزمه واردات گوشت با 2 نرخ ارز

(ویدئو) برف شمال عراق را سفیدپوش کرد