ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روابط تیره و تار بین ایران و اروپا؛ زمستان سخت دوباره بازگشت! ایالات متحده آمریکا

روابط تیره و تار بین ایران و اروپا؛ زمستان سخت دوباره بازگشت!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - زمانی که ترامپ در سال 2016 برای اولین بار به ریاست‌جمهوری آمریکا رسید، مواضع تهاجمی و ساختارشکنانه او نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده بود. یکی از بزرگترین آنها مربوط به توافق هسته‌ای ایران با 5+1 بود که در سال 2015 با گذشت سال‌ها مذاکره به دست آمده بود؛ اما همان‌طور که انتظار می‌رفت ترامپ درنهایت در بهار 2018 از برجام خارج شد و سیاست فشار حداکثری را علیه ایران اعمال کرد.
این سیاست ترامپ در آن زمان با ناخرسندی اروپا همراه شد؛ زیرا بیم از بین رفتن توافق هسته‌ای و گسترش ناامنی را داشتند. اگرچه آنها نتوانستند در مقابل تحریم‌های یکجانبه آمریکا کار مهمی انجام دهند؛ اما حمایت دیپلماتیک اتحادیه اروپا به‌خصوص تروئیکای اروپایی در مقابل سیاست‌های ستیزه‌جویانه ترامپ پیرامون برنامه هسته‌ای ایران به بالاترین حد خود در بعد از انقلاب اسلامی رسیده بود. برای مثال وقتی مایک پمپئو در اوت 2020 رسما شکایت آمریکا مبنی بر تخلف ایران از توافق هسته‌ای را به شورای امنیت ارائه کرد، در واکنش به آن کشور‌های بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترکی اعلام کردند که این سه کشور دیگر آمریکا را براساس قطعانامه 2231 عضو برجام نمی‌دانند و شکایت آمریکا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه را موثر نمی‌دانند، زیرا اقدام آمریکا تاثیر حقوقی ندارد. در همان زمان آمریکا قطعنامه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران را هم به شورای امنیت ارائه کرد که با رای منفی اعضا شکست خورد. در واقع در آن زمان کانال ارتباطی ایران و اتحادیه اروپا به فراتر از آنچه در برجام پیش‌بینی شده بود گسترش یافته و سطح همگرایی دو طرف در موضوعات مختلف ارتقا پیدا کرده بود.
اما هم‌اکنون در سال 2024 که با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا همراه شده وضعیت به‌طور کلی تغییر کرده است. هم‌اکنون برخلاف سال 2016 اروپا سیاست تقابلی با ایران را در پیش گرفته است و در چند ماهه گذشته به اتهام کمک موشکی ایران به روسیه در جنگ اوکراین هواپیمایی ایران و سپس کشتیرانی ایران را تحریم کرده است. مهم‌تر از آن اروپا که زمانی حامی توافق هسته‌ای بود در کنار آمریکا تلاش می‌کند تا در نشست نوامبر 2024 یک قطعنامه در شورای حکام انرژی اتمی علیه ایران تصویب شود. تا زمینه را برای فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن پرونده هسته‌ای ایران به ذیل فصل هفتم شورای امنیت که به معنی بازگشت خودکار تحریم‌های بین‌المللی خواهد بود فراهم کنند.
زمان فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران مشخص شد؟ هشدار کیهان درباره مکانیسم ماشه با چاشنی حمله به دولت پزشکیان! آنچه که مسلم است در دوره جدید ترامپ سیاست خارجی و رویکرد‌های واشنگتن نسبت به ایران و اتحادیه اروپا با تغییرات بنیادینی همراه خواهد شد. این تأثیرات را می‌توان در دو حوزه اصلی بررسی کرد:
بازگشت به سیاست فشار حداکثری ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود، سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را اجرا کرد که شامل تحریم‌های شدید اقتصادی، خروج از برجام، و تلاش برای انزوای دیپلماتیک ایران بود. احتمالاً در دور دوم، این رویکرد تشدید شود. این سیاست می‌تواند برخلاف دور اول ترامپ با حمایت کامل اروپا همراه شود، اگر جنگ روسیه و اوکراین متوقف نشود و سیاست تهاجمی مسکو در اروپا گسترش یابد سیاست تقابلی اروپا علیه ایران و همراهی با آمریکا برای انزوای ایران بیشتر خواهد شد؛ زیرا تمایل اروپا برای نزدیکی به تهران و مدیریت تنش‌ها بر پایه نگرانی‌ها و آورده‌های امنیتی استوار بود که اکنون با ادعای همکاری ایران با روسیه در جنگ اوکراین که منجر به تضعیف امنیت اروپا شده است، این اتحادیه انگیزه‌های اصلی خود را برای نزدیکی به تهران تا حدی قابل ملاحظه‌ای از دست داده است.
پیش‌بینی می‌شود تشدید سیاست‌های سختگیرانه ترامپ در قبال اروپا در مواردی مانند نحوه مشارکت در اتحاد ناتو و حمایت از اوکراین در کنار سیاست‌های حمایت‌گرانه تجاری به تنش‌های سیاسی و اقتصادی مقطعی میان اتحادیه اروپا و آمریکا منجر شود و اتحادیه اروپا به سمت یک سیاست مستقل‌تر حرکت کند، با این حال بعید است که این موضوع بر نحوه رفتار اروپا در قبال ایران تاثیر چندانی داشته باشد، زیرا متغیر مهم در روابط ایران با اتحادیه اروپا موضوع کمک ادعایی نظامی ایران به روسیه و نیز موارد ابهامی در پرونده هسته‌ای است که نیازمند اقدامات دیپلماتیک ایران است که بتواند از چنین فضایی به نفع خود استفاده کند.
تیره‌تر شدن روابط ایران و اروپا در مجموع می‌توان انتظار داشت که در نتیجه فشار‌های آمریکا و مکانیسم ماشه، روابط میان ایران و اروپا بیش از پیش سرد شود. این روند می‌تواند همکاری اقتصادی دو طرف را که به سطح ناچیزی رسیده بیش از حد تخریب کند. برای مثال یورواستات کل حجم تجارت ایران و اتحادیه اروپا را طی سال‌های 2021 تا 2023 کمتر از 15 میلیارد دار اعلام کرده است که با ورود مجدد ترامپ به قدرت و احیای سیاست فشار حداکثری بیشتر تضعیف خواهد شد. سیاست‌های تحریمی ترامپ معمولاً به گونه‌ای طراحی می‌شود که شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی را هدف قرار دهد تا از هرگونه تعامل با ایران خودداری کنند. خروج شرکت‌های بزرگ اروپایی از ایران در دوره قبلی ترامپ نشان داد که این سیاست می‌تواند تأثیر گسترده‌ای بر اقتصاد ایران و روابط دوجانبه داشته باشد.
همچنین همانطور که اشاره شد با وجود برخی اختلافات در دوسوی آتلانتیک؛ اما فضای جدید جهانی نشان می‌دهد با هم راستاتر شدن سیاست‌های تقابلی آمریکا و اروپا در قبال ایران مواضع اروپا علیه سخت‌تر خواهد شد و این موضوع فضای دیپلماتیک میان ایران و اروپا را محدودتر خواهد کرد. اتحادیه اروپا در سال‌های اخیر تلاش کرده است تا به‌عنوان میانجی بین ایران و آمریکا عمل کند. اما بازگشت ترامپ با سیاست‌های خصمانه‌اش، این نقش را تضعیف خواهد کرد. جدا از هر مساله‌ای رویکرد ترامپ مبنی بر نادیده گرفتن چندجانبه‌گرایی و اولویت دادن به توافقات دوجانبه، می‌تواند اتحادیه اروپا را در موضع ضعف قرار دهد و ایران را نسبت به مذاکرات دیپلماتیک دلسرد کند.
در بعد دیگر روابط نزدیک ترامپ با برخی از رهبران پوپولیست اروپایی می‌تواند به تقویت جریان‌های ضد اتحادیه‌ای منجر شود و هماهنگی سیاست‌های اتحادیه اروپا در قبال ایران را در صورتی که طرفین تمایل به مذاکره برای کاهش تنش را داشته باشند دشوارتر کند.
پیش‌بینی می‌شود انتخاب مجدد ترامپ احتمالاً روابط ایران و اتحادیه اروپا را در مسیری پیچیده‌تر قرار دهد. سیاست‌های سخت‌گیرانه ترامپ نه‌تن‌ها بر ایران بلکه بر توانایی اتحادیه اروپا در اجرای سیاست‌های مستقل تأثیر خواهد گذاشت. در عین حال، ایران نیز ممکن است تلاش کند با بهره‌گیری از اختلافات داخلی اروپا، تعاملات اقتصادی محدود خود را حفظ کند یا به سمت همکاری با چین و روسیه حرکت کند. تحلیل دقیق این تحولات نشان می‌دهد که اروپا با چالش‌های جدی در ایجاد توازن میان سیاست مستقل اروپایی و هماهنگی با آمریکا برای مدیریت روابط با ایران مواجه خواهد شد؛ اما در مجموع چشم‌انداز آینده روابط ایران با اتحادیه اروپا در سایه بازگشت ترامپ به قدرت ناروشن، پر ابهام و پیچیده است.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1280089/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

به استقرار موشک‌های آمریکایی در ژاپن پاسخ می‌دهیم

10 گلزن برتر تاریخ لیگ قهرمانان اروپا؛ لواندوفسکی از 100 گل عبور کرد؛ رونالدو در صدر

پاسخ کنایه آمیز انریکه به منتقدان؛ سرمربی پاری سن ژرمن به باخت شاگردانش واکنش نشان داد

کنایه نیشدار سرمربی پاری سن ژرمن پس از باخت شاگردانش؛ انریکه: حریف با پرس از بالا ما را خفه کرده بود

بازگشت ایرباس هما به ناوگان حمل و نقل هوایی

موافقت کابینه اسراییل با آتش‌بس لبنان

بازیکن مورد علاقه موسیمانه، 3 بازی استقلال را از دست داد

افزایش تولید تریاک در افغانستان

هشدار روسیه به آمریکا ؛ اگر موشک‌های میان‌برد آمریک ... | درباره توان روسیه تردید نکنید

هشدار روسیه به آمریکا ؛ اگر موشک‌های میان‌برد شما ... | درباره توان روسیه تردید نکنید

پیش‌بینی قیمت یورو با ادامه تهدیدهای تعرفه‌ای دونالد ترامپ

عکس/تغییر قیافه قابل توجه کامالا هریس بعد از شکست در انتخابات آمریکا مقابل دونالد ترامپ

چین 3 زندانی آمریکایی را آزاد کرد

رشد 4.3درصدی تورم مسکن در آمریکا

هشدار جدی روسیه به آمریکا/ درباره توان روسیه تردید نکنید

شمارش معکوس برای استفاده روسیه از موشک‌های قاره‌پیما

آتش‌بس یعنی شکست نتانیاهو/ این پیروزی بر ‌مقاومت مبارک باشد

تفاهم‌نامه بین ترامپ و کاخ سفید برای انتقال قدرت امضا شد

عبور تهران-باکو از دالان تنش

منازعه اوکراین قابل‌پیش‌بینی نیست!

میز چهارضلعی ژنو

بایدن: آمریکا در روزهای آتی برای آتش‌بس غزه بیشتر تلاش می‌کند!

شهادت 4 رزمنده جهاد اسلامی در حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

انتشار ویدئویی از نقطه صفر مرزی (بوابه فاطمه) در جنوب لبنان

استقبال «یونیفل» از آتش‌بس در لبنان

تلفات و خسارات گسترده رژیم صهیونیستی در جبهه لبنان

تظاهرات دانشگاهیان یمن در حمایت از غزه و لبنان

خرید و فروش شبانه‌روزی طلا حتی با 100 هزارتومان

فرشاد مومنی: وزارت اقتصاد و سازمان برنامه تعداد شرکتهای دولتی را نمی‌دانند

نرخ جدید گاز مایع اعلام شد

تخصیص 5 هزار ربع سکه ضرب 1403 در حراج شماره 40

واکنش مقامات عراقی به آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی

موضع عمار حکیم درباره آتش‌بس در لبنان

فعالان اقتصادی فارس آماده همکاری مستمر و دو جانبه با استرالیا

سهم تعاون از اقتصاد ملی به 8 درصد رسید

اعتراض بسیج دانشجویی دانشگاه تهران درباره ناترازی‌ها و قطعی برق در نامه خطاب به وزیر نفت و نیرو

بنیاد علوی توجه بیشتری به مناطق دورافتاده کهگیلویه و بویراحمد داشته باشد

بازدید فرمانده قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع از شرکت پتروشیمی تبریز

مصوبه ترخیص درصدی کالا‌ها تمدید شد

مدیر عامل چادرملو: منابع انسانی، محور توسعه بنگاههای اقتصادی

"اروند" میزبان سی و ششمین دوره رقابت های زیبایی اسب اصیل عرب شد

تور اروپا برای جشن سال نو میلادی

دیپلماسی لهستان در قفقاز؛ تلاش برای تغییر معادلات منطقه‌ای

درخواست مهم ایران از چین

وزیر دفاع چین به ظن فساد مالی تحت تحقیق قرار گرفت

وزیر میراث فرهنگی خواستار لغو منع سفر به ایران از سوی سفارت چین شد

افت فروش گوشی‌های خارجی در چین

پیش بینی سیلاب در افغانستان

دوئل آسمانی: تقابل نفس‌گیر سوخو-35 روسیه با اف-16 آمریکا + فیلم

دوئل نفس‌گیر سوخو-35 روسیه با اف-16 آمریکا در آسمان | فیلمی از صحنه‌ای هیجان‌انگیز و شبیه به نبردهای بازی‌های ویدیویی