ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا بازی بزرگ در خاورمیانه تکرار می‌شود؟ ایالات متحده آمریکا

آیا بازی بزرگ در خاورمیانه تکرار می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - سید محمد حسینی، سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی، در روزنامه شرق در یادداشتی با عنوان «آیا بازی بزرگ در خاورمیانه تکرار می‌شود؟» به تحولات اخیر خاورمیانه پرداخت.
او در این باره نوشت: «دیوید فرامکین» در کتاب مشهور «صلحی که همه صلح‌ها را بر باد داد» که در سال 1989 چاپ و برنده جایزه «پولیترز» شد، از نقشه راه دولت بریتانیا برای خاورمیانه در نیمه دوم قرن نوزدهم، با عنوان «بازی بزرگ» یاد می‌کند.
بریتانیا در طول قرن نوزدهم روسیه را مهم‌ترین رقیب جهانی خود در تصاحب سرزمین‌های استعماری می‌دید و سیاست‌های جهانی خود، به‌ویژه در خاورمیانه را بر‌اساس کنترل و مهار امپراطوری روسیه تنظیم می‌کرد. تا پیش از کشف نفت و تغییر سوخت کشتی‌ها از زغال‌سنگ به نفت در انگلستان، هندوستان برای حاکمان بریتانیا سرزمین دوم محسوب می‌شد و در ذهن حاکمان بریتانیا، همه کشور‌های خاورمیانه از جمله عثمانی، سرزمین‌های «ضربه‌گیر و حائل» برای هندوستان محسوب می‌شدند.
هراس بریتانیا از امپراطوری روسیه بی‌دلیل هم نبود؛ چرا‌که طمع تزار روسیه به سرزمین‌های بالکان و آب‌های گرم در جنوب روسیه بر همگان روشن بود. جنگ‌های ایران و روسیه در نیمه اول قرن 19 و حمله روسیه به بالکان در سال 1853 (جنگ کریمه)، نشان از توسعه‌طلبی ارضی روسیه برای گسترش سرزمین‌های استعماری تزار داشت. پس از حمله روسیه به عثمانی برای تصاحب بالکان که به «جنگ کریمه» مشهور شد، انگلستان و فرانسه به کمک عثمانی آمدند تا روسیه در جنگ کریمه از عثمانی شکست بخورد. عثمانی حسب ظاهر پیروز جنگ کریمه شد، اما پس از جنگ دیگر عثمانی سابق نشد.
پس از جنگ کریمه، دست سلطان عثمانی زیر ساطور انگلیسی‌ها و فرانسوی‌ها قرار گرفت. عثمانی‌ها مجبور شدند برای بقا و احیای قدرت از‌دست‌رفته خود، دست به «اصلاحات سیاسی و اجتماعی» بزنند که از قضا همان اصلاحات به‌مثابه شوکی بزرگ، پیکره فرتوت عثمانی را دچار تناقضات و ضعف بیشتری کرد.
با اتحاد امیرنشین‌های آلمانی در سال 1871 و تشکیل کشور آلمان، رقیبی تازه‌نفس برای بریتانیا ظهور کرد که از قضا رقیب جدید نیز وارد بازی استعمارگران قرن 19 شد تا از دیگر قدرت‌های امپراطوری عقب نماند. عثمانی‌ها که غرور خود را در دو لبه فشار‌های انگلیس و فرانسه له‌شده می‌دیدند و هنوز از روسیه احساس خطر می‌کردند، برای رهایی از رقبای قدیمی به اتحاد با آلمان روی آوردند. این انتخاب سبب شد انگلستان «بازی بزرگ» خود را آغاز کند؛ بازی بزرگی که به فروپاشی امپراطوری عثمانی، ظهور رژیم صهیونیستی، تولد کشور‌های ترکیه، سوریه، اردن، عراق و لبنان و در دهه 1970 به تولد کشور‌های شیخ‌نشین خلیج فارس یعنی عمان، امارات، قطر و بحرین منجر شد.
با تحلیل تاریخی می‌توان مشابهت‌های زیادی میان حوادث سا‌ل‌های اخیر در خاورمیانه و نیمه دوم قرن 19 پیدا کرد. به‌ویژه رویداد‌های منطقه پس از 7 اکتبر، حوادث زنجیرواری را نشان می‌دهد که گویی از سوی یک قدرت مداخله‌گر خارجی طراحی و توسط نیرو‌ها و کشور‌های نیابتی‌اش دنبال می‌شود. اتفاقا راهبرد بریتانیای قرن 19 نیز استفاده از نیرو‌های نیابتی بود، چنانچه فرامکین یادآوری می‌کند بریتانیای قرن 19 برخلاف سایر قدرت‌های استعماری نظیر روسیه و فرانسه، راهبرد عدم مداخله مستقیم و استفاده از هم‌پیمانان منطقه‌ای را برای پیشبرد سیاست‌های استعماری لندن دنبال می‌کرد.
اکنون بازی بزرگ آمریکا در قرن بیست‌و‌یک دارای شباهت‌هایی با بازی بزرگ بریتانیا در قرن 19 است: 1. نظم حاکم در نظام بین‌الملل در نیمه دوم قرن 19 متزلزل شده بود و با ورود آلمان به باشگاه بزرگِ قدرت‌های بزرگ، گذار از نظم کهن به نظم جدید آغاز شد. چنانچه اکنون در اوایل قرن 21 نیز گذار از نظم قدیم به نظم جدید آغاز شده است. 2. آمریکای قرن 21 نیز مانند بریتانیای قرن 19 خواستار شکل‌دادن به نظم جدید در قالب بازی بزرگ است. 3. الگوی مداخله و مهندسی هر‌دو کشور، موازنه از دور (offshore-balancing) و حتی‌المقدور عدم مداخله مستقیم است. 4. سیاست‌های خاورمیانه‌ای بریتانیای آن روز با هدف حفظ هندوستان و سیاست‌های خاورمیانه‌ای امروز آمریکا با ملاحظه حفظ، بقا و تقویت اسرائیل به عنوان مهم‌ترین متحد آمریکا، تنظیم می‌شود. 5. کنترل و مهار روسیه و چینِ تازه‌وارد به قدرت‌های جهانی در قرن 21، برای آمریکا شبیه به کنترل و مهار روسیه و آلمانِ تازه‌وارد در قرن 19 برای بریتانیا حائز اهمیت حیاتی است. 6. حمایت آمریکا و اروپا از اوکراین در جنگ با روسیه، منطق تحلیلی مشابهی با حمایت انگلیس و فرانسه از عثمانی در جنگ کریمه را دارد. 7. عثمانی پس از جنگ کریمه شکننده و ضعیف شد، چنانچه سوریه نیز پس از جنگ به آوردگاه قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای تبدیل شده و به‌شدت ضعیف و در مسیر دولت فرومانده (failed state) قرار گرفته است. 8. بریتانیا متغیری «شتاب‌دهنده» در فروپاشی عثمانی محسوب می‌شد و پس از فروپاشی عثمانی، نقشه جدیدی برای خاورمیانه ترسیم کرد. چنانچه اکنون نیز در سخنان مقامات آمریکایی و صهیونیستی شاهد هستیم نقشه راه آمریکا و اسرائیل در منطقه نیز ترسیم «خاورمیانه جدید» است. 9. در خاورمیانه قرن 19 برخی از رهبران محلی مانند شریف حسین، عملا به مهره‌ای برای انگلستان تبدیل شدند. چنانچه امروز نیز برخی از رهبران کشور‌های عربی از جمله عبدالله، پادشاه اردن که (حامل ژن جدش شریف حسین است) عالما و عامدا مجری سیاست‌های آمریکا در منطقه است. 10. بازی بزرگ بریتانیا در قرن 19 منجر به کاشت باد و دروکردن طوفان از سال 1948 تاکنون شده است. چنانچه بازی بزرگ آمریکا در منطقه (در صورت به‌نتیجه‌رسیدن) منشأ تعارضات گوناگون در آینده خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1286870/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفت‌و‌گوی تلفنی رؤسای ستاد مشترک روسیه و آمریکا

طارمی جز خریدهای ناموفق فوتبال اروپا

موهای سیاه، غذای محبوب این روزهای چین

پرسرعت‌ترین اینترنت موبایل برای کدام کشورها است؟

ترامپ جرد ایزاکمن را نامزد ریاست ناسا کرد

رویترز: ترامپ پیشنهادهایی برای پایان جنگ اوکراین می‌دهد

سفیر ایران در ریاض: امیدواریم پروازهای مستقیم بین دو پایتخت صورت بگیرد

ایران می تواند تامین کننده محصولات دارویی چین باشد/ تقویت برندینگ محصولات ایرانی

ادعا رسانه آمریکایی درباره اف-14‌های ایران + جزییات

لوبه با ستاره ایرانی از روی حریف رد شد

تازه‌ترین موضع‌گیری خصمانه آمریکا علیه ایران

آمریکا، محور شرارت‌های دنیا + فیلم

پاسخ متفاوت پوتین در واکنش به تهدیدهای ترامپ

سه معاون استاندار و مدیرکل حوزه و روابط عمومی چهارمحال و بختیاری منصوب شدند

معرفی یک ستاره به والیبال ایران در لیگ قهرمانان اروپا

بایدن در اجلاس سران آفریقا خوابید! + فیلم

پاسخ پوتین به تهدیدهای ترامپ

فرستاده ویژه ترامپ برای اسرای صهیونیست کیست؟

ترامپ گزینه خود برای سمت «فرستاده ویژه در امور گروگان‌ها» را معرفی کرد

سازمان ملل: با ایران، آمریکا، روسیه و ترکیه درباره سوریه گفت‌و‌گو کردیم

ترامپ این فضانورد میلیاردر را به عنوان رئیس ناسا انتخاب کرد

حذف تیم مطرح فوتبال عراق از رقابت‌های آسیایی

عراق: خاک ما نقطه آغاز تهدید کشور‌های همسایه نخواهد بود

غول والیبال جهان رقیب قدرتمندش را له کرد!

اجرای توافق جامع ایران و چین را با جدیت پیگیری می‌کنیم

کمک به افغانستان محور گفتگوهای مقام‌های قطر و بریتانیا

5 کشته بر اثر حوادث ترافیکی در ولایت های افغانستان

پوتین پاسخ تهدیدهای ترامپ را داد

عراقچی: قصدی برای مذاکره با دولت جدید آمریکا وجود ندارد

ایران و روسیه پروژه‌های مشترک بزرگی با یکدیگر دارند

سازمان ملل: با ایران، آمریکا، روسیه و ترکیه درباره سوریه گفتگو کردیم

جمهوری اسلامی: قانون حجاب به هیچ موفقیتی نخواهد رسید

فاجعه غیردولتی شدن پیش‏‌دبستانی

معمای تغییر لحن بن سلمان در برابر ایران!

الجزیره مدعی شد: عناصر مسلح وارد شهر حماه شدند

غذای عجیب و غریبی که فقط در ژاپن سرو می‌شود!

گلزنی بهترین دروازه‌بان جهان در لیگ قهرمانان اروپا

لغو روادید «زاخارووا» برای شرکت در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا

موضع رییس دستگاه قضا در میانه مجادلات بر سر قانون حجاب/ ترکیب استانداران دولت چهاردهم تکمیل شد

چالش اقناع مشتریان به خرید خودرو‌های برقی

اقدام آمریکا علیه پنج شهروند روس

قصدی برای مذاکره با دولت جدید آمریکا وجود ندارد

انتصاب وزیر جدید ترامپ در امور اسیران اسرائیلی

توصیه شهید سیدحسن نصرالله به شورشیان در سوریه + فیلم

انتصاب وزیر جدید ترامپ در امور اسرای اسرائیلی

پولیتیکو: بایدن چشمش را بر روی اقدامات امارات بسته است

قهرمان تجاری هند روی لبه تیغ

ایران آماده مذاکره است، از جمله با آمریکا/ باید قبل از ترامپ پیش‌دستی کنیم!

فعال اصلاح طلب: پزشکیان با عدد و رقم واقعیت‏‌ها را به مردم بگوید

مناظره یا مصاحبه؟