ایرانیان جهان

آخرين مطالب

جواد طباطبایی: ایران تنها کشور دارای بنیه فرهنگی ایجاد رنسانس در منطقه است / فرهنگ جدید در قدیم ایرانیان، عامل احیای تمدنی ایرانیان خاورمیانه‌

جواد طباطبایی: ایران تنها کشور دارای بنیه فرهنگی ایجاد رنسانس در منطقه است / فرهنگ جدید در قدیم ایرانیان، عامل احیای تمدنی ایرانیان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ابعاد تمدنی ایران زمین به تدریج در اندیشه بزرگان آن، از جمله مرحوم سیدجواد طباطبایی، خود را نمایان ساخته است. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، یکی از عناصر اصلی تمدن، پرداختن به موضوعاتی است که علاوه بر غنی سازی تاریخ گذشته، برای زندگی حال، آن را برای آیندگان بسته بندی کرده، و سفره ای از فرهنگ پویای رنگارنگ، برایش مهیا می سازد که بنا بر احضار تاریخی ملت متمدن در بحران ها و راه حل یابی ها برای مسایل مشترک خود، بخش هایی از آن، در جنبش ها، علوم و ادبیات اجتماعی احضار شده، و به غنای تمدنی مدد می رساند، مانند آن چه در نهضت مشروطه، نهضت ملی نفت، انقلاب اسلامی 57، خرداد 76 و خرداد 92 و تیر 1403 شاهدش بوده ایم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سرمایه های بزرگی که تنها در تاریخ و حال، زیست نمی کنند، بلکه آنقدر دارای محتوا و قدرت هستند که تاریخ آینده را نیز در می نوردند. دکتر سید جواد طباطبایی در یکی از سخنرانی های خود که در کانال جرعه منتشر شده، به آن می پردازد.
این فیلسوف ایرانشهری ایران می گوید: «تاریخ و فرهنگ ایران در جاهایی توانسته ناحیه هایی در فکر و فرهنگ ما ایجاد کند که من بر روی آن، "جدید در تقدیم" نامگذاری می کنم. این جدید در قدیم ما ایرانیان است که 50 سال قبل از مشروطه یا بعد از مشروطه، اجازه داده، ناحیه های اندیشیدن ایرانی را تاسیس کرده، همچنین با این ناحیه های فکر و فرهنگ ایرانی، دوباره نوزایشی در تاریخ فرهنگی و تمدنی خود ایجاد کنیم.» 
طباطبایی می افزاید: «این که شعر جدید فارسی یعنی شعر بعد از نیما، مهم است، و یک دوره مهمی از شعر است، و تاحدی می توان گفت که به نوعی با ادبیات جهانی، در جاهایی ارتباط پیدا می کند، به این علت است که این شعر، در واقع آن چیزی که جدید در قدیم بوده، توانسته این ها را بار دیگر بهش بپردازد و از آن استفاده کند. نام چنین تحولی را اروپایی ها نوزایش و یا همان رنسانس گذاشته اند.»
او سپس در باره رنسانس که به معنای احیای فکر و فرهنگ است گفت: «رنسانس معنایش در اروپا این بوده است؛ یعنی احیای فکر و فرهنگ رم و یونان باستان. از این جا می خواهم نتیجه گیری خیلی سریع را در یک جمله به عمل بیاورم، مبنی بر این که این ناحیه های جدید در فرهنگ قدیم ما بسیار مهم هستند، و تاکنون، به اندازه کافی به آن ها در حوزه های مختلف نپرداخته ایم. که ادبیات فارسی یکی از آنان است.» 
طباطبایی در ادامه با اشاره به این که «اندیشیدن و پناه جستن تاریخ اندیشه ایرانی، در اندیشیدن ایرانی به صورتی که الآن توضیح دادم (فرهنگ جدید در قدیم) ، برای ما بسیار مهم بوده است و به آن بسیار کم پرداخته ایم به ویژه از این منظر که چرا برای امروز یا آینده مهم است؟» گفت: می خواهم نتیجه بگیرم اگر روزی این مباحث را دقیق تر مطرح بکنم، آن این است که ما احتمالا در این منطقه، تنها کشوری باشیم که به دلیل این جدیدهای در قدیم ما، بتوانیم یک رنسانس دیگری، ایجاد بکنیم. ولی در بسیاری از کشورها لااقل همجوار ما در منطقه ای که در آن به سر می بریم، این اتفاق نخواهد افتاد. چرا؟ چون جدیدهای در قدیم را ندارند .»
او سپس به جهان عرب اشاره کرد واین که چرا در جهان عرب وقوع رنسانس در شرایط کنونی ممکن نیست و افزود: «چنین رخدادهایی در بخش مهمی از جهان عرب رخ نخواهد داد. به همین دلیل هم هست که جهان عرب در چنین وضعیتی قرار دارد که هست. چون چیزی برای آن که رنسانسی در آنان ایجاد شود، ندارند. عرب ها، به رنسانس ، النهضه می گویند. برای این که چنین اتفاقی در جهان عرب بیفتد، باید ناحیه های جدید در قدیم داشته باشند. بسیاری از این کشورها، حتی قدیمی ندارند. ما به دلایل بسیار پیچیده تاریخی، از چنین پدیده ای برخورداریم. به همین دلیل است که در گذشته حافظ، سعدی، فردوسی،خیام و البته نظامی و ... را بیرون داده ایم. این که در جایی و در یک مقطع تاریخی چندین غول ادبیات جهانی در یکجا جمع شده اند، در کنار این همه فلاسفه، باید یک چیزی آن جا یعنی در آن مقطع تاریخی وجود داشته باشد.» 
طباطبایی در ادامه به موضوعی مهم در تاریخ اشاره کرد. آن موضوع تاریخی این است که گفته می شود سعدی مباحث خودش را از المتنبی اخذ کرده است. این فیلسوف ایرانشهری در پاسخ چنین ادعایی گفت: «این که توضیح بدهیم سعدی همه مباحث خود را از متنبی گرفته، اگر بتوانیم اثبات کنیم که واقعا چنین است و در همه ابیات سعدی، معادل یک بیت یا دوبیتی در المتنبی شاعر و ادیب عرب زبان عراقی در قرن چهارم هجری سابقه دارد، باید بگویم اما تا اطلاع ثانوی، متنبی، سعدی و سعدی، متنبی نخواهد شد، مهم این نیست که این موضوع را از کجا می گیرید، این موضوعی که عرض می کنم، در سعدی خیلی مهم و در حافظ به طور طبیعی خیلی مهمتر است، و آن موضوع این است که آن چه شما از این موتیف ها، اصل ها، اشاره ها، کنایه ها، و تصاویر از جمله تصاویر چهره هایی که از جایی می گیرید، مهم این است که با آن چه می کنید؟ چگونه با آن ها می اندیشید؟ اگر همه سعدی را بشود به متنبی تقلیل داد، اما نمی توان نادیده گرفت که سعدی شاعر طراز اول جهانی است و هیچ تردیدی در آن نیست، اما متنبی را کسی در بیرون جهان عرب نمی شناسد.» 
تکمله لازم به ذکر است که متنبی و سعدی کتابی از حسینعلی محفوظ است که در سال 1335 برندهٔ جایزه سلطنتی کتاب سال شد. محفوظ در سال 1957 از رسالهٔ دکترای خود با عنوان المتنبی و سعدی دفاع کرد. این رساله بعداً در قالب کتابی به نام متنبی و سعدی به چاپ رسید. مُتَنَّبی شاعر و ادیب عرب زبان عراقی در قرن چهارم هجری و سعدی شاعر بلندآوازه ایرانی در قرن هفتم هجری است. استاد راهنمای او، بدیع‌الزمان فروزانفر بود. محفوظ در رسالهٔ دکترای خود به اثبات این نظریه پرداخت که سعدی دیوان اشعار متنبی را از بر داشته و در انتخاب مضامین اشعار خود از او تاثیر پذیرفته‌است. این نظریه مورد تایید برخی از پژوهشگران ادبیات فارسی (از جمله غلامحسین یوسفی) واقع شد. در مقابل، برخی دیگر از پژوهشگران مانند علی دشتی و مهدی محقق این نظریه را رد کردند. استدلال مخالفان این بود که مضامین مشترک مورد اشارهٔ محفوظ، مضامینی عمومی است که مورد استفادهٔ بسیاری از شاعران دیگر قبل از متنبی نیز قرار گرفته‌است. 
بیشتر بخوانید:
سید جواد طباطبایی: در بیراهه کامل هستیم / ایران موضوع دانشگاه های ما نیست / ما هیچ فکر آماده و روشنی نداریم
سیدجواد طباطبایی؛ از بازخوانی ایده های اصلی تا نقد کارنامه فکری
چرا حکومت در ایران از حل مسائل ناتوان است؟
راهنمای خواندن آثار جواد طباطبایی
216216
کد خبر 1992468

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1287051/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفت‌و‌گوی تلفنی رؤسای ستاد مشترک روسیه و آمریکا

طارمی جز خریدهای ناموفق فوتبال اروپا

موهای سیاه، غذای محبوب این روزهای چین

پرسرعت‌ترین اینترنت موبایل برای کدام کشورها است؟

ترامپ جرد ایزاکمن را نامزد ریاست ناسا کرد

رویترز: ترامپ پیشنهادهایی برای پایان جنگ اوکراین می‌دهد

سفیر ایران در ریاض: امیدواریم پروازهای مستقیم بین دو پایتخت صورت بگیرد

ایران می تواند تامین کننده محصولات دارویی چین باشد/ تقویت برندینگ محصولات ایرانی

ادعا رسانه آمریکایی درباره اف-14‌های ایران + جزییات

لوبه با ستاره ایرانی از روی حریف رد شد

تازه‌ترین موضع‌گیری خصمانه آمریکا علیه ایران

آمریکا، محور شرارت‌های دنیا + فیلم

پاسخ متفاوت پوتین در واکنش به تهدیدهای ترامپ

سه معاون استاندار و مدیرکل حوزه و روابط عمومی چهارمحال و بختیاری منصوب شدند

معرفی یک ستاره به والیبال ایران در لیگ قهرمانان اروپا

بایدن در اجلاس سران آفریقا خوابید! + فیلم

پاسخ پوتین به تهدیدهای ترامپ

فرستاده ویژه ترامپ برای اسرای صهیونیست کیست؟

ترامپ گزینه خود برای سمت «فرستاده ویژه در امور گروگان‌ها» را معرفی کرد

سازمان ملل: با ایران، آمریکا، روسیه و ترکیه درباره سوریه گفت‌و‌گو کردیم

ترامپ این فضانورد میلیاردر را به عنوان رئیس ناسا انتخاب کرد

حذف تیم مطرح فوتبال عراق از رقابت‌های آسیایی

عراق: خاک ما نقطه آغاز تهدید کشور‌های همسایه نخواهد بود

غول والیبال جهان رقیب قدرتمندش را له کرد!

اجرای توافق جامع ایران و چین را با جدیت پیگیری می‌کنیم

کمک به افغانستان محور گفتگوهای مقام‌های قطر و بریتانیا

5 کشته بر اثر حوادث ترافیکی در ولایت های افغانستان

پوتین پاسخ تهدیدهای ترامپ را داد

عراقچی: قصدی برای مذاکره با دولت جدید آمریکا وجود ندارد

ایران و روسیه پروژه‌های مشترک بزرگی با یکدیگر دارند

سازمان ملل: با ایران، آمریکا، روسیه و ترکیه درباره سوریه گفتگو کردیم

جمهوری اسلامی: قانون حجاب به هیچ موفقیتی نخواهد رسید

فاجعه غیردولتی شدن پیش‏‌دبستانی

معمای تغییر لحن بن سلمان در برابر ایران!

الجزیره مدعی شد: عناصر مسلح وارد شهر حماه شدند

غذای عجیب و غریبی که فقط در ژاپن سرو می‌شود!

گلزنی بهترین دروازه‌بان جهان در لیگ قهرمانان اروپا

لغو روادید «زاخارووا» برای شرکت در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا

موضع رییس دستگاه قضا در میانه مجادلات بر سر قانون حجاب/ ترکیب استانداران دولت چهاردهم تکمیل شد

چالش اقناع مشتریان به خرید خودرو‌های برقی

اقدام آمریکا علیه پنج شهروند روس

قصدی برای مذاکره با دولت جدید آمریکا وجود ندارد

انتصاب وزیر جدید ترامپ در امور اسیران اسرائیلی

توصیه شهید سیدحسن نصرالله به شورشیان در سوریه + فیلم

انتصاب وزیر جدید ترامپ در امور اسرای اسرائیلی

پولیتیکو: بایدن چشمش را بر روی اقدامات امارات بسته است

قهرمان تجاری هند روی لبه تیغ

ایران آماده مذاکره است، از جمله با آمریکا/ باید قبل از ترامپ پیش‌دستی کنیم!

فعال اصلاح طلب: پزشکیان با عدد و رقم واقعیت‏‌ها را به مردم بگوید

مناظره یا مصاحبه؟