ایرانیان جهان

آخرين مطالب

یارانه انرژی و اشتباه محاسباتی رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد اخبار ایران

یارانه انرژی و اشتباه محاسباتی رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مساله انرژی در ایران از جنس مسائل اقتصاد خرد نیست که بتوان با نظریه قیمت به آن پاسخ داد، بلکه مساله‌ای از جنس اقتصاد توسعه است و باید در چارچوب نقشه توسعه آن را حل کرد و چالش‌های حوزه انرژی را مورد بررسی و واکاوی قرار داد. - اخبار رسانه ها -
به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، محمدطاهر رحیمی در یادداشتی نوشت: در گفت‌وگوهای روزهای اخیری که مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور و عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در رسانه ملی اظهار داشتند اینگونه مطرح شد که دولت سالانه مبلغی بین 130 تا 150 میلیارد دلار به عنوان یارانه انرژی پرداخت می‌کند و اگر این میزان یارانه به طور مستقیم به مردم پرداخت شود، هر فرد سالانه 90 میلیون تومان عایدی خواهد داشت.
به عبارت ساده‌تر این اظهارات که دولت سالانه 150 میلیارد دلار به عنوان یارانه انرژی پرداخت می‌کند، به این معناست که اگر قیمت‌های حامل‌های انرژی مانند گاز، برق، بنزین، گازوئیل و آب به استانداردهای جهانی رسیده و به عنوان مثال، قیمت بنزین به ازای هر لیتر به 50 هزار تومان برسد، درآمد بیشتری نصیب دولت خواهد شد. در چنین شرایطی، دولت می‌تواند این درآمدهای اضافی را به صورت یارانه نقدی به مردم پرداخت کند که این امر می‌تواند سالانه معادل 90 میلیون تومان برای هر شهروند عایدی داشته باشد. با این حال، این ادعاها از چند جنبه قابل نقد است و نشان می‌دهد متأسفانه برخی کارشناسان اقتصادی نزدیک به ریاست‌جمهوری، اطلاعات ناقص و نادرستی را به رئیس‌جمهور داده‌اند. در ارزیابی محاسباتی که به نظر ساده و مستقیم می‌آیند، متاسفانه چند بعد مهم نادیده گرفته شده‌اند. این ابعاد شامل موارد زیر است:
1- نوسانات و ناپایداری ارزی کشور: در کشوری مانند ایران که در آن ارز نقش مهمی در تعیین انتظارات تورمی دارد و قیمت ارز مستعد جهش‌های غیرمترقبه تحت تأثیر عوامل برون‌زا و فقدان ابزارهای کارآمد حکمرانی ریال است، افزایش قیمت ارز می‌تواند اختلافات قیمتی داخلی و بین‌المللی را تشدید کند. این جهش‌های ارزی نباید به عنوان یارانه پنهان برای مردم در نظر گرفته شوند، بلکه در علم اقتصاد به عنوان پیشران افزاینده سرعت گردش پول، افزایش تقاضای نقدینگی و متعاقبا رشد نقدینگی و در نهایت رشد هزینه‌های تولید و رشد هزینه فرصت‌های اقتصادی در بخش‌های مولد تلقی می‌شود، بنابراین بدیهی است باعث ایجاد تورم می‌شود و به عبارتی مالیات تورمی نامرئی اما سنگینی را به اقتصاد تحمیل می‌کند. از این رو است که علم اقتصاد این الگو از جهش‌های ارزی را که از مسیر روشن کردن موتورهای تورمی مذکور باعث جهش‌های تورمی می‌شود به عنوان مالیات پنهان یا همان مالیات کثیف تورمی توضیح می‌دهد نه یارانه پنهان.
2- عدم کشش ظرفیت اقتصادی کشور برای جهانی‌سازی قیمت‌ها: اندازه‌ کل نقدینگی کشور که حدود 9 هزار هزار میلیارد تومان است، در مقایسه با میزان ادعایی یارانه انرژی (150 میلیارد دلار سالانه) نشان می‌دهد. اگر قیمت‌های حامل‌های انرژی به سطح جهانی برسد، هزینه‌هایی که باید سالانه از مردم و فعالان اقتصاد بابت هزینه حامل‌های انرژی اخذ و دوباره بازتوزیع شود، از میزان کل نقدینگی کشور فراتر می‌رود، بنابراین بدیهی است که این مدل محاسباتی بشدت معیوب و غیرعلمی است و امکان‌پذیر نیست.
3- اثرات شدیدا تورمی: حتی اگر فرض کنیم جهانی‌سازی قیمت‌های انرژی ممکن است، با توجه به ساختار انرژی‌بر اقتصاد ایران و نقش مهم انرژی در هزینه‌های تولید، این امر می‌تواند فشار هزینه‌ای سنگینی را بر بنگاه‌های اقتصادی و خانوارها وارد آورد. افزایش قیمت حامل‌های انرژی مستقیما در قیمت کالاها و خدمات تأثیر می‌گذارد و منجر به تورم گسترده خواهد شد. به عنوان مثال با توجه به مکانیسم جاده‌ای حمل‌و‌نقل در کشور ما افزایش قیمت کالای مهم و پیشرانی چون سوخت می‌تواند مستقیما در قیمت کالاها و خدمات خودش را نشان بدهد چرا که 40 درصد مصرف بنزین کشور مربوط به خودروهای باری غیرسواری است.
4- اثر انتظاری و اجتماعی: جهانی‌سازی و جهش قیمت حامل‌های انرژی از آنجا که در ساختار اقتصادی و بافت اجتماعی کشور، انرژی و بویژه سوخت نقش اساسی در انتظارات تورمی دارد می‌تواند باعث تشدید نارضایتی‌های اجتماعی و شکل‌گیری بحران اجتماعی و دومینوی ناامنی در کشور شود (مثل آبان 98) و کشور را با فاجعه‌های بزرگ‌تری روبه‌رو کند. بویژه با توجه به اینکه مطابق تجزیه‌وتحلیل داده‌های مرکز آمار حدود 2 میلیون نفر که با احتساب بعد خانوار حدود 8 میلیون نفر می‌شود، در دهک‌های یک تا 4 یعنی کم‌درآمدترین دهک‌های کشور وجود دارند که در حوزه سوخت در زمره پرمصرف‌ترین اقشار کشور هستند و مصرف سوخت آنها نه به دلیل اسراف که به دلیل فرسوده بودن خودرو و سایر وسایل انرژی آنها و استفاده از خودرو برای کار و پر کردن شکاف درآمد و هزینه‌شان است و هرگونه بازی قیمتی با انرژی می‌تواند باعث توسعه شدید نارضایتی اجتماعی این اقشار ضعیف شود و بیش از همه سرمایه اجتماعی دولت چهاردهم را تضعیف کند.
لازم به ذکر است مساله انرژی در ایران از جنس مسائل اقتصاد خرد نیست که بتوان با نظریه قیمت به آن پاسخ داد، بلکه مساله‌ای از جنس اقتصاد توسعه است و باید در چارچوب نقشه توسعه آن را حل کرد و چالش‌های حوزه انرژی را مورد بررسی و واکاوی قرار داد. به عبارت دیگر ناترازی‌های حوزه انرژی را نه با ابزار قیمتی، بلکه با ابزارهایی از جنس توسعه اقتصادی باید حل کرد که ابزار قیمت هم می‌تواند قطعه‌ای از پازل چند قطعه نقشه توسعه کشور باشد. از این رو این نوشتار نه به دنبال میخکوب کردن قیمت انرژی بلکه به دنبال القای این نکته مهم است که بازی قیمتی به تنهایی نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه باعث توسعه دامنه بحران به عرصه‌های اجتماعی و سیاسی و امنیتی هم می‌شود، بنابراین پیشنهاد می‌شود دولت اگر می‌خواهد مشکلات انرژی کشور را حل کند چارچوب سیاستی زیر را در نظر بگیرد:
1- اصلاحات باید تدریجی و نه شوک‌آور و دفعی باشد.
2- اصلاحات باید ابتدا از صنایع غیربهره‌ور و خام‌فروش شروع شود و با حذف معافیت‌های بیهوده مالیاتی و سایر رانت‌های مخرب تسهیلاتی و حمل‌و‌نقل و... به این صنایع آنها را به ارتقای بهره‌وری مصرف انرژی تشویق کند و منابع مورد نیاز برای این مهم را با استفاده از منابعی که از حذف رانت‌های پولی و مالی مخرب این صنایع به دست آورده است تأمین کند.
3- با ابزارهای اعتباری و پولی هدفمند از جمله هدایت اعتبارات نظام بانکی، از مصرف خانوار حمایت کند تا بر اثر اصلاحات اقتصادی شکاف درآمد/ هزینه خانوار تعمیق و مصرف نامکفی خانوار تشدید نشود.
4- با ابزارهای هدفمند پولی و اعتباری بویژه از طریق همان نظام بانکی، تسهیلات نظام بانکی را به سمت توسعه ‌بهره‌وری و ارتقای بهینه‌سازی و حمایت هدفمند از صنایع با ارزش افزوده پایین‌دست هدایت کند که اصلاحات اقتصادی باعث تشدید فشار هزینه به صنایع پایین‌دستی و در نتیجه تشدید اشتغال ناقص آنها و خروج سرمایه این صنایع از اقتصاد بخش مولد کشور نشود.
منبع: وطن امروز
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1288873/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قاضی زاده هاشمی: ایران همواره مورد هجوم حملات تروریستی بوده است

احترام به فرماندهان شهید جبهه مقاومت توسط دانشجویان دانشگاه الفرات الاوسط

چرایی عدم توقف صادرات سیب‌زمینی با وجود افزایش قیمت

جدایی 4 بازیکن از تراکتور در نیم‌فصل

نماینده مردم بجنورد: رئیس‌جمهور وعده‌های معیشتی را عملی کند

رئیس سازمان محیط زیست: آلودگی هوا با شعار رفع نمی‌شود

پپ گواردیولا: قبلاً که گفتم رسیدن به لیگ قهرمانان موفقیت است به من خندیدند!

4 برابر اروپا انرژی مصرف می‌کنیم

قیمت نفت برنت افزایش یافت

اذعان منابع عبری به دشواری مواجهه با انصارالله یمن؛ تدارک حمله بزرگ با همکاری آمریکا

اذعان منابع عبری به دشواری مواجهه با انصارالله؛ تدارک حمله بزرگ با همکاری آمریکا

قیمت میجر امروز پنچشنبه 6 دی به دلار و تومان

سرمقاله سازندگی/ تمرکز بر کنترل خسارت

ترکیه به حزب حامی کردها اجازه ملاقات با اوجالان را می‌دهد

ترامپ در پیام کریسمس علیه سه کشور حرف زد

کانال شکنی قیمت ها در بازار طلا و دلار؛ سکه ردیف 56 میلیونی را پشت سر گذاشت

قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 6 دی 1403

سوریه و هرج‌ومرج سیاسی

توسعه همکاری‌های قم و کربلا در قالب تفاهم‌نامه خواهرخواندگی

جانباز سرافراز 70 درصد «علی روشنی» به هم‌رزمان شهیدش پیوست

خوزستان؛ مقصد بعدی سفرهای استانی رئیس‌جمهوری

دبیر کل خانه صنعت: تک‌نرخی شدن ارز؛ راهی برای بهبود اقتصادی ایران در بلندمدت

اجرای قانون حمایت از گزارشگران فساد، منجر به کاهش جرایم اقتصادی می‌شود

پزشکیان: به احدی اجازه ورود به حریم کشورمان را نمی‌دهیم

قیمت دلار تا پایان 1403 به چه عددی می‌رسد؟/ پاسخ هوش مصنوعی را بخوانید

رئیس جمهور در جمع فعالان اقتصادی: هیچ وعده‌ای به شما نمی‌دهم

نمایشگاه اهواز پترو اکس فرصتی طلایی اقتصادی است

پیش بینی مهم از وضعت اقتصادی ایران برای 2029

خطوط هوایی ژاپن مورد حمله سایبری قرار گرفت

پزشکیان: 4 برابر اروپا انرژی مصرف می کنیم

نرخ ارز امروز 6 دی 1403 + جزئیات

قیمت همستر کامبت امروز پنجشنبه 6 دی

قیمت کتیزن امروز پنجشنبه 6 دی

سرمقاله آرمان ملی/ عربستان و بهبود روابط با ایران

طلای جهانی به خواب زمستانی رفت

اما و اگرها از افزایش قیمت تخم‌مرغ

ضرورت توسعه همکاری های مشترک قم و کربلا در قالب تفاهم نامه خواهرخواندگی

قیمت طلا 18 عیار | قیمت مثقال طلا | قیمت دلار | قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 6 دی ماه 1403

تولید فرش و پرورش اسب ترکمن؛ نسخه‌ای برای رونق راز و جرگلان

مقصد سفر استانی بعدی رئیس جمهور مشخص شد

فرش دوروی ابریشم؛ میراث فرهنگی و کلید رونق اقتصادی راز و جرگلان

سالاریه: منطقه ویژه اقتصادی ظرفیتی درجه یک برای توسعه صنعت فضایی است

مشکلات تعهد ارزی موجب نگرانی‌های بزرگی برای صادرکنندگان شده است

بازدید اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس از سه واحد تولیدی صادراتی و سومین شهرک صنعتی منطقه آزاد انزلی

لیگ ملت‌های ٢٠٢5 ایران- ژاپن ندارد!

طالبان: ارتش پاکستان سیاست‌های دولت مدنی را تضعیف می‌کند

دستور فوری بایدن به وزارت دفاع

موج خبرسازی‌ها چطور می‌خواهد میز مذاکره را بسوزاند؟

بایدن: تسلیحات بیشتری به اوکراین می‌فرستیم

آمریکا در جستجوی تسلیحات شیمیایی احتمالی سوریه