ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقتصاد ایران به کدام سو می رود؟ اخبار ایران

اقتصاد ایران به کدام سو می رود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش صد آنلاین، هرچند انتظار می‌رفت بازارهای ارز و طلا تحت تاثیر گفت‌وگوهای ایران و تروئیکای اروپایی روند کاهشی را در پیش بگیرد، اما وقایع سوریه مانع از روند پایدار در این بازارها شد بطوری‌که در اولین روز اتفاقات در این کشور قیمت ارز بار دیگر افزایش یافت و به بیش از 70 هزار تومان رسید.
به این ترتیب هر دلار آمریکا در یک هفته اخیر هزار و 500 تومان و در شش ماه گذشته 10 هزار و 400 تومان افزایش قیمت را تجربه کرده که یکی از بزرگترین رشد قیمت‌های این ارز در مدت شش ماهه محسوب می‌شود که در ده سال گذشته تجربه شده است.
به این ترتیب هر گرم طلای 18 عیار نیز با رشد 11 هزار و 800 تومانی در یک هفته گذشته به 4 میلیون و 580 هزار تومان رسید که از رشد یک میلیون و 250 هزار تومانی در شش ماه گذشته حکایت دارد.
قیمت سکه نیز به تبعیت از رشد قیمت این دو عامل در این مدت با رشدهای بالایی روبرو شد و رکوردهای قبلی بازار سکه در این مدت جابجا شد؛ بطوریکه در شش ماه گذشته قیمت سکه بهار آزادی 12 میلیون و 700 هزار تومان و سکه امامی 11 میلیون و 400 هزار تومان افزایش را در کارنامه خود به ثبت رساندند. تنها در یک هفته اخیر قیمت این دو سکه به ترتیب 640 هزار تومان و 190 هزار تومان افزایش یافته است.
کارشناسان بازارهای ارز و سکه معتقدند گفت‌وگوهای ایران با اروپا در آستانه روی کار آمدن دولت ترامپ احتمالا گزینه چندان جذابی در بلندمدت برای بازارها نخواهد بود و شاید برای دوره ای کوتاه مدت بتواند اندکی جو روانی ایجاد کند که پایدار نیست، زیرا تداعی کننده گفت‌وگوهای دولت حسن روحانی با طرف اروپایی بدون حضور دولت آمریکاست که در سال‌های انتهایی دهه نود نتوانست در برابر سیاست‌های سختگیرانه ترامپ اثرگذار واقع شود و در نتیجه اقتصاد ایران با هجمه سنگین تحریم‌ها روبرو شد و اروپا نتوانست و نخواست از ایران در برابر این هجمه‌ها در عمل حمایت کند.
در حال حاضر خبرها از کاهش ده درصدی خرید نفت ایران توسط چین حکایت دارند که نشان می‌دهد قبل از آن که ترامپ به کاخ سفید راه یابد، دولت چین به سمت جلو فرار می‌کند و تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل! 
سیاست‌های اقتصادی تحت الشعاع موضوعات سیاسی
در چنین شرایطی موضوع سوریه و سقوط برخی شهرهای مهم این کشور نیز نگرانی‌هایی را از آغاز دور جدیدی از تنش‌ها در خاورمیانه آغاز کرده که پای ایران را نیز به معرکه باز خواهد کرد و می‌تواند مجددا ریسک‌های ژئوپلیتیکی را برای اقتصاد ایران از سر بگیرد. هرچند هنوز معلوم نیست آتش بس لبنان و اسراییل تا کجا ادامه یابد و یا چه سرانجامی داشته باشد و آیا این موضوع به غزه نیز خواهد رسید یا نه، اما تنش‌های کنونی همچنان در منطقه و به صورت غیرمستقیم بین ایران و رژیم صهیونیستی ادامه دارد.
در این بین نمی توان از سیاست‌های اقتصادی دولت نیز غافل بود؛ وزیر اقتصاد دولت چهاردهم که با جدیت به دنبال نزدیک کردن نرخ ارز نیما و بازار آزاد است، منطق کاملا درستی را دنبال می‌کند و به طور حتم این سیاست در بلندمدت نتایج مناسبی به همراه خواهد داشت، اما همزمانی این سیاست با موضوعات تقویت کننده قیمت در بازار ازاد می‌تواند اثرات این طرح را خنثی کند. واقعیت آن است که دولت به دنبال کاهش فاصله بین نرخ ارز نیما و بازار آزاد است تا هر گونه اثر روانی ناشی از رانت و سفته بازی در بازار را کاهش دهد، این در حالی است که بازار ارز آزاد از سوی مولفه‌های محرک دیگری تقویت می‌شود که اصولا در اختیار دولت نیست.
بر این اساس آنطور که کارشناسان اقتصادی می‌دانند دولت باید سیاست‌های محدودکننده ای را در خلق پول، کاهش شتاب نقدینگی و تورم به کار بگیرد و بخشی از سیاست‌های خود را معطوف به سیاست‌های پولی و مالی در اقتصاد نماید. اخیرا رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده نرخ رشد نقدینگی در حال حاضر 28 درصد است که این رقم از 25 درصد ابتدای سال بالاتر است.
این در حالی است که وزیر اقتصاد معتقد است هر اقدامی که برای کاهش تورم در پیش گرفته شود می‌تواند رشد اقتصادی را متوقف کند. از سوی دیگر کاهش رشد نقدینگی نیز باعث شده تا بسیاری از تعهدات مالی دولت نیز روی زمین بماند و این در حالی است که دولت اعلام کرده ناچار است تا پایان سال 300 همت خلق پول کند و همه این موضوعات نشان می‌دهد عبور از سیاست تک نرخی شدن ارز در وضعیت کنونی به این آسانی نیست. 
بازگشت معمار تحریم‌های نفتی
در این بین پیش بینی‌های منفی که از آغاز مجدد تحریم نفتی ایران وجود دارد، به عاملی بازدارنده در برابر سیاست‌های دولت و نگاه ملت تبدیل شده است. گفته می‌شود رقمی بین 20 تا 25 میلیارد دلار ارز در دست مردم است که تاکنون هیچ سیاستی نتوانسته این رقم را به بازار سرریز کند و این در حالی است که ورود این رقم می‌تواند تا 40 درصد قیمت ارز را کاهش دهد اما واقعیت آن است که در چهار سال آینده هر تصمیم اقتصادی در کشور تحت الشعاع تحریم‌های مضاعف و جدید قرار می‌گیرد و با توجه به این که بنیه اقتصادی ایران در خلال یک دهه و نیم گذشته ضعیف شده نمی توان از همان فرمول‌های قبل استفاده کرد. واقعیت آن است که اندازه اقتصاد کشور در خلال سال‌های گذشته به خصوص از 97 به بعد کاهش یافته و بودجه هر ساله تحت تاثیر افزایش قیمت دلار قرار گرفته که این موضوع در سال‌های آینده تشدید می‌شود و در چنین شرایطی بدون مذاکره و ارتباط با قدرت‌های بزرگ از جمله آمریکا نمی‌توان انتظار زیادی از سیاست‌های اقتصادی داشت.
با این حال بلومبرگ در گزارشی اعلام کرده که دولت جدید ایران به نظر می‌رسد به دنبال احیای روابط متفاوتی با دنیاست و بر همین اساس توقف تولید اورانیوم غنی شده تا حدی که برای تولیدات نظامی مورد نیاز است را یک اقدام کم سابقه برای احیای این روابط دانسته است. این گزارش به تحریم نفت ایران در دولت قبلی ترامپ اشاره کرده و گفته بعید نیست صادرات نفت ایران در فهرست تحریم‌های ترامپ قرار بگیرد و این در حالی است که تهران نیز مانند سایر تولیدکنندگان نفت از اواخر ژوئن با کاهش 15 درصدی روبرو شده و این احتمال که مازاد عرضه جهانی قریب‌الوقوع باعث رکود بیشتر در سال آینده شود، وجود دارد.
بر اساس گزارش بلومبرگ پزشکیان با چالش‌های اقتصادی بی شماری از جمله تورم بیش از 30 درصدی، کمبود سوخت، خروج سرمایه زیاد و از دست دادن کارگران ماهر و تحصیل کرده از طریق مهاجرت به اروپا و آمریکا مواجه است. ریال در برابر دلار به پایین‌ترین رکوردهای پی در پی رسیده و تا کنون بیش از 90 درصد از ارزش خود را از می‌2018 از دست داده است. لذا کاهش تنش با ایالات متحده برای ثبات اقتصادی ایران ضروری است و دولت جدید پیام‌های روشنی ارسال کرده است که نشان دهنده تمایل به مذاکره است. با این حال، نزاع بر سر فعالیت‌های اتمی ایران همچنان یک عامل مهم باقی می‌ماند. بلومبرگ در عین حال به فقدان سرمایه‌گذاری حیاتی مورد نیاز برای زیرساخت‌های ایران اشاره کرده که این امر، تهران را مجبور کرده است تا واردات بنزین باکیفیت را افزایش دهد. این در حالی است که نیروگاه‌های برق هم برای تأمین خانه‌ها و صنعت در تلاش هستند اما شاهد قطعی برق در سطح کشور هستیم.
با این حال بر اساس این گزارش پزشکیان یک تیم سیاست خارجی به رهبری عباس عراقچی را منصوب کرده که عملگراست، اما هنوز مشخص نیست که دولت جدید ترامپ چه پاسخی به عمل‌گرایی ایران خواهد داد. نامزدهای کابینه وی تا کنون شامل متحدان سرسخت اسرائیل هستند و این مسایل وضعیت را برای تهران غیرقابل پیش‌بینی می‌کند.

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان

صدای بورس

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1294235/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نام اسماعیلی و ساروی در صدر برترین فرنگی‌کاران جهان قرار گرفت

سوغات های منحصر به‌ فرد: یک تکه از کره جنوبی را به خانه ببرید

نامه اروپا درباره استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران

بازی خطرناک اروپا با کارت «مکانیسم ماشه»

توپ لیگ قهرمانان عوض شد (عکس)

تهدید رسمی اروپا علیه تهران: در صورت لزوم مکانیزم ماشه را فعال می‌کنیم

افشای جاسوسی مجارستان از مقام‌های نظارتی اتحادیه اروپا

شهرهای جهان با بدترین ترافیک

پای چین به پروژه قطار سریع‌السیر اصفهان ـ تهران باز شد

آمادگی چین برای اجرای ‌پروژه قطار اصفهان ـ تهران

ریکاوری تیم جوانان ایران برگزار شد

◄ افزایش تجارت و اشتغال در پایانه مرزی میلک با صادرات 6 میلیون دلاری به افغانستان

واکنش‌ها به ترور وزیر مهاجرین طالبان

ساخت شفاخانه در ولسوالی های افغانستان

جام جهانی 2026، آمریکا، کانادا و مکزیک میزبان

بلینکن: افغانستان به پناهگاه تروریست‌ها تبدیل نشده است

بیانیه مهم سپاه پاسداران درباره تحولات سوریه

اوکراین دوباره در تیررس «اورشنیک»

هشدار ترامپ به همسر نتانیاهو/ بی‌بی 20 میلیارد ما را پس بدهد

اذعان دیپلمات انگلیسی به نقش آمریکا و اسرائیل در توطئه علیه سوریه + فیلم

خلاصه اخبار پنجشنبه 22 آذر 1403 | خلاصه اخبار امروز

حداقل 4 کشور به شورشیان سوریه کمک کردند/آمریکا و اسرائیل زیر وزنه‌ سنگینی که برداشته اند، خورد خواهند شد

اذعان دیپلمات انگلیسی به نقش آمریکا، اسرائیل در توطئه علیه سوریه

پرویز بهادر در آمریکا درگذشت + تصاویر

سالیوان به دیدار نتانیاهو رفت

رایزنی صدراعظم آلمان و پادشاه اردن درباره سوریه

شرکت گاز: از مردم می خواهیم درصورت مشاهده باغ ویلاهای پر مصرف گاز با 194 اطلاع رسانی کنند

شروع بی‌خبر دوباره خاموشی‌ها

اطلاعیه شماره یک بانک مرکزی در خصوص شکل‌گیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز

تاکید بر تشکیل ستاد مرکزی شاهد و ایثارگر وزارت ورزش و جوانان

اژه‌ای: باید در تعاملات‌مان با بخش خصوصی بازنگری کنیم / اعتقاد من آن است که تعاملات بخش‌های ذی‌ربط کشور در شرایط فعلی با بخش خصوصی، مطلوب نیست

فوری؛ شرایط فروش اقتصادی ترین خودرو کرمان موتور اعلام شد

احداث کشتارگاه دام با آخرین تکنولوژی در بوشهر

بازداشت عامل اصلی قاچاق ‌سوخت ‌به کشورهای حوزه خلیج فارس

اژه‌ای: دستگاه‌های حکومتی باید دغدغه‌های فعالان اقتصادی را رفع کنند

اژه‌ای‌: فعالان اقتصادی ‌به ‌کسی باج ندهند

بازدید رئیس جمهور از نمایشگاه توانمندی‌های بخش صنعت و معدن در رشد اقتصادی 8 درصد

دغدغه‌ فعالان اقتصادی برای ورود به فعالیت تولیدی و تجاری باید مرتفع شود

اژه‌ای‌: فعالان اقتصادی ‌به ‌کسی باج ندهند + فیلم

تساوی 0-0 بنفیکا و بولونیا؛ حذف تیم ایتالیانو از لیگ قهرمانان اروپا

قاچاق نظامیان و عوامل رژیم بشار اسد برای فرار به اروپا/ مقر نظامیان اسد فاش شد

نامه جنجالی تروئیکای اروپا علیه ایران به شورای امنیت/ اعلام آمادگی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه

طولانی‌ترین روند ناکامی منچسترسیتی در اروپا مقابل یوونتوس / نکات آماری

میلان و کسب 4 پیروزی پیاپی در لیگ قهرمانان پس از 19 سال

خرید اتوبوس برقی ارزان تر از چین، برای مافیای خودرو گران تمام شده است

داعش؛ مسئول ترور سرپرست وزارت مهاجرین طالبان

نسخه آمریکا برای کشور‌های منطقه + فیلم

افشاگری محسن رضایی درباره همسایه سوریه و یک کشور عربی در سقوط دولت بشار اسد

نفرت دنیا از آمریکا و اسرائیل ثمره خون مدافعان حرم است

نقش آمریکا و رژیم شرور صهیونیستی در تحولات سوریه