شاهد فصل جدیدی در بازار سرمایه هستیم
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - نوید سالک، تحلیلگر بازارهای مالی، در پاسخ به این سوال که آیا میتوان گفت فصل جدیدی در بازار سرمایه آغاز شده یا خیر و دولت چه نقشی در تحول بازار سرمایه دارد؟ به مدار اقتصادی گفت: بله میتوان گفت که فصل جدیدی در بازار سرمایه کشور آغاز شده است.
او ادامه داد: معمولا ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی در عدم تعادل منابع و مصارف بودجه است؛ دولتهای مختلف در سالهای گذشته به ناچار هزینههای قابل توجهی را به صورت بلندمدت بر خود تحمیل کردهاند و به مرور با کاهش درآمدهای دولت و افزایش ناترازیها، کسری بودجه سالانه به یک معضل تبدیل شد.
نوید سالک، افزود: برای رفع این معضل، در گذشته راههای گوناگونی آزموده شد. در برههای به بهای افزایش نقدینگی و تورم، این کسری از طریق بانک مرکزی و بانکها جبران شد؛ در دورهای دیگر، ورود سرمایه خارجی به عنوان راه حلی برای تامین بخشی از کسری بودجه مورد توجه قرار گرفت و در زمانی دیگر چشم دولت به سود اسمی شرکتهای بزرگ بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: اما اینک و با روی کار آمدن تیم جدید اقتصادی دولت و مشاهده وضعیت اقتصادی موجود (تورم و عدم امکان تحمیل تورم مضاعف با استقراض دولت از نظام بانکی، چشمانداز جذب سرمایهگذاری خارجی، توان سودآوری حقیقی شرکتهای بزرگ و کاهش ظرفیت سرمایهگذاریهای جدید توسط آنها)، به نظر میرسد دیگر هیچ کدام از راههای انجام شده قبلی برای تعادل بودجه امکان پذیر نباشد. از این رو، این بار دولت راه حل صحیح و به نسبت بهتری اتخاذ کرده و قصد دارد با فراهم ساختن بسترهای مساعد افزایش تولید و سودآوری شرکتها، ضمن بهبود فرآیند سرمایهگذاری در شرکتها، با رشد سودآوری آنها رونق بازار سرمایه را هم ایجاد و با افزایش تولید، رشد اقتصادی را محقق کند.
نوید سالک افزود: در این رویکرد، میزان و سرعت تامینمالی دولت بسیار مهم است. از مهمترین اشتباهات سال 1399، نگاه جزیرهای برخی از مدیران اقتصادی وقت به بازار سرمایه، افراط در تامینمالی از طریق بورس و سپس رها کردن بازار پس از نیل به مقصود بود. اما اکنون سیاستگذاران اقتصادی در قبال بازار سرمایه حساب شده رفتار میکنند؛ اولا در حمایت از بازار، تقسیم وظایف مشخص و دقیقی مابین شخصیتهای دولتی شکل گرفته و با هماهنگی بهتری در زمان مقتضی اظهار نظرات و اقدامات مناسب صورت میگیرد و ثانیا تصمیمات اقتصادی که به نحوی میتواند به رشد بازار کمک کند، به صورت مستمر، پله پله و بهنگام انجام میشود.
او ادامه داد: در نهایت هم انتظار میرود تامینمالی به صورت مداوم، طولانی مدت و با شیب ملایم اتفاق بیفتد که نه تنها آسیبی به رونق بازار سرمایه وارد نکند، بلکه خود عامل موثری برای بالا بردن عمق بازار شود. اما اگر این اقدامات به درستی صورت نگیرد و شاهد یک مدیریت یکپارچه نباشیم؛ میتواند بار دیگر اتفاقات ناگواری را برای بازار سرمایه رقم بزند.
این کارشناس بازارهای مالی در پاسخ به این سوال که برای جلوگیری از تکرار شرایط سال 99 بازار سرمایه باید چه اقدامی انجام داد؟ گفت: باتوجه به تعداد قابل توجه ناشران بازار سرمایه و عمق کم معاملات در برخی از نمادهای بازار، اهمیت توسعه صندوقهای سرمایهگذاری دو چندان میشود. این صندوقها عموما با روشهای دقیق علمی و حرفهای و به دور از احساسات سرمایهگذاری میکنند و همچنین توسط نهاد ناظر نیز قابل کنترل هستند؛ افزایش سهم صندوقها در معاملات صورت گرفته بر روی هر نماد، میتواند به منطقی شدن رفتار معاملاتی بازار منجر شود.
او افزود: سرمایهگذاری از طریق صندوقها منافع قابل توجهی دارد؛ از جمله اینکه مدیران صندوق با استفاده از روشهای علمی و در نظر گرفتن کلیه اطلاعات مرتبط و با وفاداری به استراتژیهای میان مدت خود اقدام به مدیریت منابع کرده، با روش دقیقتری نحوه ورود و خروج به هر نوع سرمایهگذاری را تعیین میکنند و به صورت حرفهای از ابزارهای جدید بازار سرمایه کشور مثل اختیار معاملهها استفاده میکنند. در نتیجه افراد عادی میتوانند با استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری، سود بالاتری از پساندازهای خود کسب کنند. خوشبختانه در طی سالهای اخیر، انواع صندوقها گسترش پیدا کرده و دایره انتخاب افراد با سلایق و سطح ریسکپذیری متفاوت گستردهتر شده است.
او قوانین خلقالساعه مانند نرخ خوراک پتروشیمیها، اظهارات غیرکارشناسی به ویژه در مورد بورس کالا و مواردی از این دست را چالشهای گذشته بازار سرمایه دانست و افزود: باتوجه به رویکرد تیم اقتصادی دولت، حمایت از تولید و سودآوری شرکتها، نگاه جدی به بازار سرمایه، افزایش پیشبینی پذیری اقتصاد طی سه ماه گذشته، به نظر میرسد در ادامه راه نه تنها این چنین قوانین و مصوباتی اجرایی نشود، بلکه تصمیماتی اتخاذ شود که به نفع شرکتها و بازار سرمایه باشد.
نوید سالک تاکید کرد: اکنون به نظر میرسد مهمترین تهدیدات بازار سرمایه از جنس رفتارهای هیجانی ناشی از اخبار، شایعات و تنشهای بینالمللی باشد که امید میرود با مدیریت صحیح و اتخاذ تصمیمات به موقع و مناسب از سوی تصمیمگیران اقتصادی، شاهد آثار منفی احتمالی آنها بر بازار سرمایه نباشیم و میتوان گفت که شاهد فصل جدیدی در بازار سرمایه خواهیم بود.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1302161/